Vad är tvåfaktorsautentisering och hur fungerar det?

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Så fungerar tvåfaktorsautentisering
Då används det
Därför bör du aktivera det
Så fungerar tvåfaktorsautentisering
Då används det
Därför bör du aktivera det

Med tanke på hur stor del av vår ekonomi – och hela vårt liv – som sköts på internet har säkerheten blivit en allt viktigare fråga med åren. Med hackare som bryter sig in i system för att stjäla personuppgifter för ekonomisk vinning är det av stor vikt att skydda sig online. En av de säkraste metoderna för inloggning som vi kan använda oss av är tvåfaktorsautentisering. Låt oss ta en närmare titt på hur det fungerar och när det används.

Vad är tvåfaktorsautentisering?

För att börja förstå vad tvåfaktorsautentisering är, behöver vi reda ut begreppet autentisering. När vi använder oss av en vanlig inloggning måste vi ange vårt användarnamn och lösenord. Detta kallas för en faktor.Tvåfaktorsautentisering lägger till en extra faktor.

Tvåfaktorsautentisering – ofta en kod till telefon eller mail

För att autentisera dig själv när tvåfaktorsautentisering är påslagen så skickas en engångskod till dig på antingen din telefon eller mailadress. När du har fått din kod så kan du ange den i appen eller hemsidan du vill komma in på.

När används tvåfaktorsautentisering?

Vanligtvis ser vi tvåfaktorsautentisering vid viktiga inloggningar som till exempel bankkonton, sociala medier och e-postkonton. Det är också vanligt att det används i arbetsprogram för att skydda företagshemligheter.

Måste man ha tvåfaktorsautentisering?

Huruvida man måste använda sig av tvåfaktorsautentisering är olika från tjänst till tjänst. I vissa fall erbjuds det som en extra säkerhetsåtgärd – medan det hos vissa är ett krav för att kunna logga in och använda tjänsten.

Vanligt är också att tvåfaktorsautentisering blir ett krav om du loggar in på en ny enhet, för att säkerställa att det verkligen är du som loggar in.

Läs också: IBAN-nummer

Vilka använder sig av tvåfaktorsautentisering?

Det finns många webbsidor, tjänster och appar som använder tvåfaktorsautentisering. Det är bland annat vanligt inom sociala medier, som hos Facebook och Instagram.

Vanligt hos banker

Det finns också många bankappar som använder tvåfaktorsautentisering. Varje tjänst har sina inställningar för tvåfaktorsautentisering. De flesta skickar koden för tvåfaktorsautentisering till ditt telefonnummer, men det går också att ange en mailadress för att få koden.

Ett annat vanligt inloggningssätt hos svenska banker är att du loggar in med antingen en bankdosa eller BankID. Detta är också en sorts tvåfaktorsautentisering, enligt principen att det kräver både någonting du har (en lösenkod) och någonting daaqawu äger (en dosa eller en telefon).

Läs mer: Lån med BankID

Varför tvåfaktorsautentisering?

Tvåfaktorsautentisering har flera fördelar när det kommer till internetsäkerhet. För det första ställer det mindre krav på att ditt nuvarande lösenord måste vara komplicerat och o-hackningsbart – vilket ofta gör det svårare att komma ihåg det. Inloggning med endast lösenord kan nämligen göra att du blir utsatt för hackarattacker som använder listor över vanliga lösenord.

Räcker inte att hackaren kommer över ditt lösenord

Om du har tvåfaktorsautentisering aktiverat så kan hackaren inte komma åt ditt konto utan koden. Det betyder också att om någon skulle ha fått tag på ditt lösenord så kan dom inte komma åt ditt konto om tvåfaktorsautentisering är aktiv.

Läs också: Övertrasserat konto

Slutsats – använd tvåfaktorsautentisering om du kan

Att skydda dig själv och dina personuppgifter online borde vara av högsta prioritet. En viktig del av detta är att ta hjälp av tvåfaktorsautentisering. När du kan förstå de grundläggande principerna bakom tvåfaktorsautentisering så kan du börja använda det i din vardag. Det innebär att du kan känna dig tryggare online, oavsett om det är för att skydda ditt bankkonto, dina sociala medier eller din e-post.

Läs också: Låna pengar utan BankID

Frågor och svar – Tvåfaktorsautentisering

Vad menas med tvåfaktorsautentisering?

Det innebär att det krävs två faktorer för att kunna logga in. Vanligast är ditt lösenord samt att en engångskod skickas till din mejladress.

Kan man stänga av tvåfaktorsautentisering?

Vissa sajter tillåter att du stänger av tvåfaktorsautentisering, så att det räcker med ditt lösenord för att logga in. Det sänker dock skyddet för ditt konto.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners

Visa fler