Uppdaterat 18-07-31

Vad är en borgenär?

Borgenär är den part som lånat ut pengar till en motpart. När du lånar pengar av banken är banken alltså borgenär. Uttrycket blandas ofta ihop med borgensman, men det är alltså två olika saker. Borgensman är en tredje person som lovar att betala igen skulden till borgenären om du som låntagare inte klarar av att betala.

Vad är en borgenär?

Borgenär, även kallat fordringsägare, är en fysisk eller juridisk person som någon är skyldig pengar. Den som lånar pengarna och har skulden kallas för gäldenär. När du lånar pengar av en bank är du alltså gäldenär och banken borgenär. Per definition är alltså alla banklån i Sverige "lån med borgenär", eftersom pengarna alltid lånas av en annan part. Det finns även andra situationer där man kan använda sig av en borgenär, t.ex. i samband med att man skriver hyreskontrakt för en hyresrätt. Ordet borgenär är faktiskt svenskans svåraste ord, enligt en undersökning gjord av Skatteverket – bara 7 % kände till ordets rätta betydelse.

Vad är en borgensman?

Om man inte har råd att ta ett lån på egen hand, för att finansiera exempelvis en bostad, kan banken i vissa fall godkänna lånet om en så kallad tredje person – ofta en familjemedlem eller partner – går med på att betala borgenären i det fall gäldenären inte klarar av betala ränta och amorteringar. Den tredje personen är alltså borgensmannen och ”går i borgen” för borgenären.

Hur påverkar det mig att vara borgensman?

Ansvaret som borgensman är stort och gäller tills skulden är betald. Du måste därför tänka igenom ett sådant beslut noggrant. Även om du är gift med gäldenären så gäller förpliktelserna även om ni skulle skiljas. Det går dock att begränsa ansvaret genom att avtala om att ansvaret sträcker sig till ett visst maxbelopp och att man bara är borgensman under en bestämd tidsperiod. Information om vilka åtgagande du har som borgensman finns att hämta hos kreditupplysningsföretag. Det är alltså viktigt att tänka på att det kommer påverka dina möjligheter att bli beviljad egna lån om du ställer upp som borgensman.

Jämför bankerna med Sambla

Alla banker specialiserar sig på olika typer av kunder. Det går därför inte att säga att någon bank är bättre än en annan när det gäller lån. Således är det viktigt att man jämför olika låneerbjudanden för att hitta vilken bank som passar just dig bäst!

Om du som privatperson går till flera olika banker för att jämföra villkoren tar de varsin kreditupplysning på dig. Detta påverkar din kreditvärdighet och kan försämra din möjlighet att få en riktigt låg ränta. Om du väljer att jämföra med Sambla görs endast en kreditupplysning. Tjänsten är helt kostnadsfri och du binder dig inte till något när du gör en jämförelse. Sambla får istället betalt direkt av banken eller långivaren när vi hjälper dem att få en ny nöjd kund.

Fördelar med att låna pengar via Sambla:

  • Låna upp till 500 000 kr
  • Det är helt kostnadsfritt
  • Du binder dig inte till någonting
  • Enkelt att samla befintliga lån
  • Det görs endast en kreditupplysning
  • Du får personlig rådgivning
  • Vi samarbetar med 20 olika banker och långivare
  • Du kan låna pengar snabbt

Vilka är vi?

Sambla grundades 2014 och sedan dess har vår filosofi alltid varit densamma - att jämföra bankernas erbjudanden så att alla, oavsett vem du är och vad du gör, alltid ska få det bästa möjliga banklånet. Vi är stolta över att vi sedan start hjälpt över 140 000 svenskar med att hitta ett bättre lån. Med ett betyg på över 9.4/10 på Trustpilot vet vi att våra kunder är mycket nöjda med villkoren på de lån vi förmedlat. Din trygghet är också viktig för oss. Vårt egenutvecklade affärssystem kommunicerar direkt med långivare genom en SSL-certifierad och krypterad anslutning. Detta för att garantera din integritet och att känsliga uppgifter skyddas.

Jämför nu

Vill du låna pengar? Jämför bankerna och se hur mycket du kan spara!

Ansök och jämför lån direkt


0 500 000 kr

Cirka månadskostnad: 3 210 kr/mån*


Genom att skicka in ansökan godkänner jag användaravtalet och dataskyddspolicyn

Exempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 100 000 kr över 9 år, nominell ränta 6,95% och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir effektiv ränta 7,18%. Totalkostnad : 127 764 kr eller 1 183 kr/månad fördelat på 108 månader.