0770 22 01 80

Vad krävs för att få ett bolån? Här är alla vanliga krav för bolån

Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.

Räntan i exemplet är en 3 månaders rörlig ränta och sätts individuellt. För ett bolån på 1 580 000 kr med 40 års löptid, nominell ränta på 6,7%, engångsavgift 2 000 kr och månatlig avgift på 60 kr skulle den effektiva räntan beräknas till 6,82%. Månadskostnaden storlek skulle bli 9 164 kr och inkludera både ränta och amortering. Totalt belopp att betala blir 4 398 943 kr under 40 år (9 164kr x 480 månadsbetalningar). Din individuella situation kan påverka den effektiva räntan.

Här är kraven för att få bolån
Därför finns amorteringskrav
Jämför lån och långivare för bästa räntan
Här är kraven för att få bolån
Därför finns amorteringskrav
Jämför lån och långivare för bästa räntan

Att köpa bostad är en stor affär som för många kräver att man tar ett bolån för att finansiera köpet. Men hur går det till när man ska ta ett bolån och vilka krav måste man uppfylla för att få lånet beviljat? Det tar vi en titt på här. 

Vanliga krav för bolån – en checklista

  • Du har fyllt 18 år
  • Du är folkbokförd i Sverige
  • Du är skuldfri hos Kronofogden
  • Du kan finansiera kontantinsatsen
  • Du har inkomst
  • Du har tillräckligt god kreditvärdighet

Hur fungerar bolån?

Bolån används för att finansiera köpet av en bostad. Lånet är säkrat med bostaden som pant vilket innebär att om du inte kan betala tillbaka lånet, kan långivaren ta över bostaden och sälja den för att få tillbaka pengarna.

Ansök om bolån

Du kan ansöka om att låta oss hjälpa dig med ditt bolån kostnadsfritt i vårt formulär. Då jämför vi din ansökan hos våra samarbetspartners för att hitta bolånet med lägst ränta för just dig.

När du ansöker om bolån tar banken eller låneförmedlaren en kreditupplysning på dig för att kontrollera din kreditvärdighet. Ju högre kreditvärdighet du har, desto större är chansen att du får lånet beviljat.

När du ansöker om bolån via oss tas endast en kreditupplysning på dig – oavsett hur många banker du får ett erbjudande från. Det innebär att din kreditvärdighet inte påverkas lika mycket som när du ansöker direkt hos flera banker och långivare.

Detta krävs för bolån

För att få ett bolån beviljat behöver du uppfylla vissa grundläggande krav. Vanliga krav är:

Ålder

Oavsett vilket typ av lån du ansöker om, finns det ålderskrav som reglerar hur gammal du måste vara för att få lånet beviljat. I Sverige måste man vara minst 18 år gammal för att få ansöka om bolån. Vissa långivare har högre ålderskrav än så.

Folkbokförd i Sverige

För att du ska få bolånet beviljat krävs det att du är folkbokförd i Sverige. I många fall ska du dessutom ha varit folkbokförd i Sverige i minst 1 år eller längre.

Skulder och betalningsanmärkningar

Om du har nuvarande skulder och/eller betalningsanmärkningar är det svårare att få ett bolån beviljat. Många banker och långivare kräver att du har varit skuldfri hos Kronofogden i minst 6 månader för att få ett lån beviljat.

Kontantinsats

För att kunna ansöka om bolån måste du kunna finansiera en kontantinsats – alltså den summa pengar som du själv måste betala för att finansiera köpet av bostaden.

Långivare i Sverige kräver att du betalar minst 15 % av bostadens värde i kontantinsats. Detta beror på att vi har ett så kallat bolånetak, som innebär att du endast kan låna upp till 85 % av bostadens marknadsvärde.

Läs mer: Låna till kontantinsats

Inkomst från anställning eller eget företag

För att kunna få ett bolån behöver du ha en regelbunden inkomst – antingen från anställning eller från egen verksamhet. Detta är viktigt för att långivaren ska kunna bedöma din förmåga att betala tillbaka lånet.

Kreditvärdighet

När du ansöker om ett bolån kommer banken eller långivaren att göra en kreditupplysning på dig, detta för att bedöma din kreditvärdighet. Det innebär att långivaren vill titta på din ekonomiska situation, dina utgifter och inkomster samt kontrollera om du har andra lån eller krediter. De vill dessutom titta på din betalningshistorik för att se om du har betalat dina räkningar i tid.

Allt detta får de reda på genom att ta en kreditupplysning på dig. Ju högre kreditvärdighet du har, desto större är chansen att du får bolånet beviljat.

Krav på att kunna betala kalkylräntan

För att bli beviljad ett bolån måste du ha möjlighet att betala av kalkylräntan. Det är den ränta som långivarna räknar med att du ska kunna betala om räntan på bolånet skulle stiga.

Är fast anställning ett krav för att få bolån?

Vissa långivare, inte minst de större bankerna, kräver att du har en fast anställning för att få ett bolån beviljat. Ibland kan det dock räcka med att du har en stabil inkomst och hög kreditvärdighet för att få ett bolån.

Läs mer: Bolån utan fast anställning 

Fast anställning kan ge lägre ränta

Om du inte har fast anställning kan du behöva räkna med att betala en något högre ränta. Detta då många långivare ser en fast anställning som en garanti för att du ska ha möjlighet att betala tillbaka. Långivare ser det alltså som en högre risk om du inte har fast anställning.

Amorteringskravet

Om du fått bolånet beviljat ställs det ytterligare krav på dig och din återbetalningsförmåga. Amorteringskravet innebär att om du fått ett bolån som överstiger 50 % av bostadens värde, måste du amortera – alltså betala av på lånet – varje år. Beroende på hur mycket du har lånat behöver du amortera antingen 1 eller 2 procent av lånet varje år.

  • Om du lånat över 50 % av bostadens värde måste du amortera 1%
  • Om du lånat över 70 % av bostadens värde måste du amortera 2 %

Varför finns amorteringskravet?

Amorteringskravet infördes av Finansinspektionen för att motverka en osund belåningsgrad hos befolkningen. Man vill alltså att människors skuldsättning ska minska med hjälp av krav på amortering.

Jämför lån och långivare för att få bäst ränta

Det finns en hel drös banker och långivare som erbjuder bolån och det kan vara svårt att hitta det alternativ som passar dig bäst. Därför är det en god idé att jämföra lån och långivare.

Här hjälper vi dig att jämföra bostadslån från flera banker och långivare så att du kan hitta det lån som passar dig bäst. Vi kan även hjälpa dig att hitta en bolånebank som passar dig om du fått avslag hos din egen bank. Olika banker riktar sig nämligen till olika kunder och genom att jämföra kan vi hitta en bättre matchning för dig.

Läs mer: Bästa banken för bolån

Har du funderingar kring bolån eller vill du jämföra lån och långivare? Tveka inte att kontakta oss!

Vanliga frågor och svar – Krav för att få bolån

Hur mycket pengar kan jag låna i bolån?
Du kan låna upp till 85 % av bostadens marknadsvärde. Hur mycket du får låna beror på din ekonomiska situation och din kreditvärdighet – samt hur mycket du kan betala i kontantinsats.
Vilka krav finns för att få ett bolån?
Kraven skiljer sig mellan olika banker och långivare. De grundläggande kraven är dock att du ska vara minst 18 år, ha en regelbunden inkomst, att du ska vara folkbokförd i Sverige och att du inte ska ha några betalningsanmärkningar.
När nekar banken bolån?
En bank eller annan långivare kan välja att neka din ansökan om bolån exempelvis då du har flera betalningsanmärkningar eller om din kreditvärdighet inte är tillräckligt hög. Banken måste nämligen kunna garantera att du kommer ha möjlighet att betala tillbaka lånet.

Mer om bolån och bostadsköp

Alternative Banknotes Of The World

Ever considered what countries’ banknotes would look like if the person depicted on them was chosen by their popularity? Se all the pictures...
Hund med hörlurar

14 ekonomipoddar du inte vill missa

Det finns många ekonomipoddar med tips och nyheter om sparande eller aktiemarkanden – här tipsar vi om våra 14 favoriter bland ekonomipoddar...

Bästa banken för bolån

Att hitta bästa banken för bolån handlar mer om bara den lägsta räntan. Se vilka som är de populäraste bolånebankerna här – och jämför bolån...

Vad kostar det att byta tak?

Dags för ett takbyte? Vilka plattor du använder kommer att påverka priset – här ser du alla olika kostnader för att byta tak på huset.

Hur ska jag tänka pengasmart på semestern?

Semestern närmar sig med stormsteg för de flesta. För att inte spendera för mycket, få smarta tips från vår vardagsekonom.

Vad händer med min ränta?

De flesta har märkt att ens räntekostnader ökat tre till fyra gånger eller mer på ett år. Hur ska man tänka framåt kring sina räntor och rän...

Kan man slå ihop två lån?

Att slå ihop två – eller fler – lån kan hjälpa dig att sänka din ränta och få dig att spara pengar. Läs här om hur det går till att slå ihop...

Vad kostar det att anlita flyttfirma? Priser och tips

Kostnaden för en flyttfirma beror på många olika faktorer. Här går vi igenom priser för flyttfirma och vad du ska tänka på inför anlitandet.

Vad krävs för att få ett bolån? Här är alla krav för att få bolån

Dags för dig att ta ditt första bolån? Det finns ofta en rad krav som du måste uppfylla för att bli beviljad ett bolån. Läs om allt här!
Man som ringer och försöker förbättra sin kreditvärdighet

Renovera lägenhet – kostnader och tips

Dags för att helrenovera lägenheten? Här är pris och kostnader ihop med viktiga tips inför att du ska renovera din lägenhet.

Förbättra ditt låneläge när räntorna stiger

Många svenskar har aldrig upplevt så höga räntor som vi har nu. Upplever du att räntekostnaderna tar en allt större del av dina inkomster? S...

Odla på balkong – här är 7 saker du enkelt kan odla hemma

Att odla kryddor och grönsaker hemma är både roligt och ekonomiskt. Här listar vi 7 saker som du enkelt kan odla på din balkong!

Att köpa bostadsrätt – steg för steg-guide

Funderar du på att köpa bostadsrätt? Kul! Här är vår guide med viktiga tips med allt från bolån till budgivning och kontraktskrivning.

Kostnad för att bygga ut huset

Ska du bygga ut huset? Så här mycket får du räkna med att det kostar – och detta bör du tänka på inför tillbyggnad av huset.

Tankat bensin i dieselbil? Så ska du göra vid feltankning

Att råka tanka bensin i en dieselbil är lätt hänt. Det kan dock innebära stora skador på bilen – läs här vad du ska göra vid feltankning.

Radon i hus – tänk på detta innan du köper hus med radon

Vill du köpa ett hus med radon? Det kan innebära en del kostnader. Här är allt du behöver veta om radonhus och radonsanering.
Man som renoverar med hjälp av sin sparade buffert

Köpa tomt och bygga hus – så går det till

Ska du köpa tomt för att bygga hus? Här våra bästa tips för tomtköp och husbygge – allt från att hitta en bra tomt till hur du gör med bolån...

Checklista flytt – här är allt du bör tänka på inför flytten

Boka flyttfirma, adressändra, packa och flytta bolån. Det finns mycket att tänka på inför en flytt – här är vår checklista med allt du inte ...

5 procent i kontantinsats – förslag om startlån för bostäder

Går det att köpa en bostad med endast 5 procent i kontantinsats? Så här ser upplägget för startlån för bostäder ut – och då kan det bli verk...

Stor guide – här är Sveriges bästa loppisar 2023

Sambla har genomfört en sammanställning över var i landet man är bäst på att samla sina lån och krediter – se resultatet här!

Förstagångsköpare? Detta är viktigt att veta om bolånet

Hur gör man med bolån som förstagångsköpare av bostad? Finns det ett särskilt startlån för förstagångsköpare? Läs allt du behöver veta här!

Mest prisvärda hundraserna att äga

Vill du köpa hund? Innan kan det vara värt att veta vad en hund kommer att kosta dig under dess livstid. Här är de dyraste och mest prisvärd...

Värdera din bostad online och med app

Vill du veta hur mycket din bostad är värd? Att värdera sin bostad går att göra online – här berättar vi hur det går till.
Man som renoverar med hjälp av sin sparade buffert

Bygga altan – kostnad och tips

Att bygga altan eller trädäck är ett härligt sätt att göra livet i trädgården härligare. Men vad kostar det? Vilket material ska man ha? Läs...

Flyttstädning – priser och checklista

Hur mycket kostar en fltytstädning? Vad ingår? Se allt här. Vill du flyttstäda själv har vi också en checklista med allt som ska ingå!

Matbutikerna prissänker varor – hela listan från priskriget 2023

ICA, Coop, Lidl och Willys alla sagt att de sänker priserna på många matvaror sedan priserna tidigare ökat kraftigt. Här är varorna som bliv...

Så klarar du av lågkonjunkturen

Vill du vara bättre rustad inför tuffare tider? Lågkonjunkturen är här och tuffare ekonomiska tider väntas. Här är bästa tipsen för att klar...

Inflation: Vad betyder det för mig?

Den senaste tiden pratar alla ekonomi och ett ord som vi hör särskilt ofta är inflation. Vad betyder det egentligen och vad betyder det för ...

Spara till kontantinsats

Att lyckas spara ihop till en kontantinsats är det första steget inför ditt bostadsköp. Du behöver ha sparat 15 % av bostadens värde – så hä...

The Most Expensive Dog Breeds of All Time

Do you want to get a dog, but you're not sure you can afford it? Here is the complete list of the 20 most expensive – and most afforable – d...

Köpekontrakt för bostadsrätt

Ska du köpa eller sälja en bostadsrätt? Det finns mycket att tänka på vad gäller köpekontrakt och överlåtelseavtal – här går vi igenom allt ...

Boendekostnad – här är allt som räknas in

Boendekostnad är alla de kostnader som uppstår i samband med att du hyr eller äger en bostad. Till exempel hyra, ränta och avgifter. Läs mer...

Gå på grannens visning – vad gäller?

Det är lätt att bli nyfiken och vilja gå på visning hos grannen. Det är ett vanligt fenomen, men vad gäller egentligen? Här går vi igenom hu...

Sälja hus och bostadsrätt privat – köpekontrakt

Funderar du på att sälja din bostad privat? Det kan ibland vara billigare. Läs vad som gäller när du säljer hus privat – och hur gör med köp...

Checklista inför tillträde

Inför tillträdet till nya huset eller lägenheten finns det mycket att tänka på. Här är en checklista på 12 saker du ska hinna med innan till...
Par i bil på väg till visning av lägenhet

Gå på visning – en checklista

Att gå på visning är spännande – men vad ska man tänka på och leta efter? Allt det och mycket anant har vi samlat ihop här. Samt en checklis...

Lån till jordbruksfastighet

Är du intresserad av ett lån för jordbruksfastigheter? Här är allt du behöver veta om denna typ lån, inklusive vad som räknas som en jordbru...

Tillträde för hus

Vad betyder tillträde och vad ska man tänka på som säljare och köpare? Allt det och mycket annat går vi igenom här - allt för att du ska var...

Bygga utekök – en guide

Vill du bygga ett utekök? Här är vår steg för steg-guide – inklusive viktiga tips för hur du kan bygga utekök billigare eller med lastpallar...

Byta fönster – kostnader och vad du bör tänka på

Fönsterbyte kan kosta olika beroende på vilken typ av fönster du vill byta till och hur mycket du kan göra själv. Läs mer om kostnaderna här...

Måla om huset – så mycket kostar det

Är det dags att måla om huset? Här går vi igenom kostnader och andra viktiga saker att tänka på inför en ommålning av husfasaden.
mamma och dotter försöjer elen i hemmet med solceller

5 Tips för en bättre vardagsekonomi

Har du också märkt att matpriserna stiger och elen blivit dyrare? Här är 5 knep på hur du kan spara pengar i vardagen och få en bättre ekono...

Undersökning visar – här är man bäst på att se över sin ekonomi

Sambla har genomfört en sammanställning över var i landet man är bäst på att samla sina lån och krediter – se resultatet här!

Bergvärme – så mycket kostar installation och drift

Funderar du på att installera bergvärme? Här kan du läsa om kostnad för både installation och drift – och räkna på hur mycket du kan spara.

Vad kostar dränering? Allt du behöver veta

Dränering kan vara en tråkig utgift – men det är ofta en bra investering för ditt hus. Här kan du läsa hur du kan räkna på kostnad för dräne...

Bästa länderna att arbeta i 2023

Drömmer du också om att flytta till ett annat land? Vi på Sambla har sammanställt vilka länder i världen som är bäst att flytta till för att...

Rutavdrag – så fungerar det

Rutavdrag är en skattereduktion du kan få för hushållstjänster som städning, tvätt och trädgårdsarbeten. Läs allt om rutavdraget här.

The best countries to work in the world in 2023

We’ve all thought about moving somewhere new. Here is Samblas study on the best countries to work in the world in 2023.

Renovera kök – hur mycket kostar det?

Går du i tankar på att renovera köket, och vill räkna på vad det kostar? Här kan du läsa allt om kostnader som tillkommer vid en köksrenover...

Det här lånade svenskarna till 2022

Vi på Sambla har sammanställt de vanligaste anledningarna till att folk sökte lån genom oss under 2022 – se resultatet här!

Rotavdrag – så fungerar det

Vad är rotavdrag? Hur fungerar det? Här kan du lära dig allt om rotavdraget och hur du räknar ut det med rätt procent och summor för 2023.

Prisskillnader mellan matvarukedjorna – här finns billigaste julmaten

Vart finns den billigaste julmaten? Vi har undersökt priserna hos fem matvarukedjor runt om i Sverige för att hitta det billigaste julbordet...

Det söker svenskarna efter på rean

Resväskor, Airpods eller Moccamasters. Listan görs lång när vi har tittat på vad svenskarna söker efter allra mest under rean.
Kvinna sitter med sin dator på sitt hemmakontor

8 tips på hur du skapar ett effektivt och bra hemmakontor

Om du jobbar hemifrån på heltid är det viktigt att skapa en bra arbetsplats och hålla sina rutiner. Här är våra 8 bästa tips för hemmakontor...

När är elen billigast?

Priset på el varierar kraftigt varje dag och många vill optimera sin förbrukning – men när är elen billigast? Och när är den dyrast? Läs här...

Bostadspriser

Dags att köpa bostad? Läs om vad som påverkar bostadspriserna, hur prisutvecklingen sett ut 2023 och hur prognosen framåt är.

Negativt elpris

Negativt elpris innebär att elen blir så billig att producenterna betalar dig för att använda el. Men varför händer det – och när? Läs allt ...
bil finansierad med billån

Bilfinansiering

Bilfinansiering med en månadskostnad som du klarar av. Vi hjälper dig att finansiera ditt bilköp och guidar dig till bra villkor.
Familj som nyss hämtat upp sin begagnade bil

Köpa begagnad bil tips

Ska du köpa en begagnad bil finns det stora möjligheter att göra en bra affär – om du vet vad du ska tänka på. Här är expertens viktigaste r...
nyrenoverat badrum

Pris för att renovera badrummet – vad kostar det?

Att renovera badrummet är ofta en bra investering – men hur mycket kostar det? Här är de bästa tipsen för att få ett bra och billigt badrum.
Mamma och barn leker med en lampa

Spara el

Hur kan man spara på el och således hålla nera elkostnaderna? Vi ger dig här våra 25 bästa tips för att spara på el 2023.
Familj som fikar

Anställningsformer och dess påverkan på din kreditvärdighet

En vanlig missuppfattning är att du måste ha en fast anställning för att få ett lån. Det stämmer inte! Men din anställningsform påverkar – l...
Man som renoverar med hjälp av sin sparade buffert

Därför är det viktigt att ha en buffert

I tider av ekonomisk osäkerhet är det viktigt att ha en buffert. En buffert gör dig bättre förberedd och trygg – läs våra bästa tips här.
Kvinna läser ekonomiböcker på mobilen

Ekonomiböcker du måste läsa

Vill du lära dig mer om privatekonomi? Här är våra bästa tips på ekonomiböcker – som är väldigt användbara för din vardag.
Man som ringer och försöker förbättra sin kreditvärdighet

Tips på hur du förbättrar din kreditvärdighet

Kreditvärdighet är ett mått på din förmåga att betala tillbaka pengar vid ett lån. Bättre kreditvärdighet ger lägre ränta – så här tar du di...

Våra partners

img
img
img
img
img