Vad krävs för att få ett bolån? Här är alla vanliga krav för bolån

Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Här är kraven för att få bolån
Därför finns amorteringskrav
Jämför lån och långivare för bästa räntan
Här är kraven för att få bolån
Därför finns amorteringskrav
Jämför lån och långivare för bästa räntan

Att köpa bostad är en stor affär som för många kräver att man tar ett bolån för att finansiera köpet. Men hur går det till när man ska ta ett bolån och vilka krav måste man uppfylla för att få lånet beviljat? Det tar vi en titt på här. 

Vanliga krav för bolån – en checklista

  • Du har fyllt 18 år
  • Du är folkbokförd i Sverige
  • Du är skuldfri hos Kronofogden
  • Du kan finansiera kontantinsatsen
  • Du har inkomst
  • Du har tillräckligt god kreditvärdighet

Hur fungerar bolån?

Bolån används för att finansiera köpet av en bostad. Lånet är säkrat med bostaden som pant vilket innebär att om du inte kan betala tillbaka lånet, kan långivaren ta över bostaden och sälja den för att få tillbaka pengarna.

Ansök om bolån

Du kan ansöka om att låta oss hjälpa dig med ditt bolån kostnadsfritt i vårt formulär. Då jämför vi din ansökan hos våra samarbetspartners för att hitta bolånet med lägst ränta för just dig.

När du ansöker om bolån tar banken eller låneförmedlaren en kreditupplysning på dig för att kontrollera din kreditvärdighet. Ju högre kreditvärdighet du har, desto större är chansen att du får lånet beviljat.

När du ansöker om bolån via oss tas endast en kreditupplysning på dig – oavsett hur många banker du får ett erbjudande från. Det innebär att din kreditvärdighet inte påverkas lika mycket som när du ansöker direkt hos flera banker och långivare.

Detta krävs för bolån

För att få ett bolån beviljat behöver du uppfylla vissa grundläggande krav. Vanliga krav är:

Ålder

Oavsett vilket typ av lån du ansöker om, finns det ålderskrav som reglerar hur gammal du måste vara för att få lånet beviljat. I Sverige måste man vara minst 18 år gammal för att få ansöka om bolån. Vissa långivare har högre ålderskrav än så.

Folkbokförd i Sverige

För att du ska få bolånet beviljat krävs det att du är folkbokförd i Sverige. I många fall ska du dessutom ha varit folkbokförd i Sverige i minst 1 år eller längre.

Skulder och betalningsanmärkningar

Om du har nuvarande skulder och/eller betalningsanmärkningar är det svårare att få ett bolån beviljat. Många banker och långivare kräver att du har varit skuldfri hos Kronofogden i minst 6 månader för att få ett lån beviljat.

Kontantinsats

För att kunna ansöka om bolån måste du kunna finansiera en kontantinsats – alltså den summa pengar som du själv måste betala för att finansiera köpet av bostaden.

Långivare i Sverige kräver att du betalar minst 15 % av bostadens värde i kontantinsats. Detta beror på att vi har ett så kallat bolånetak, som innebär att du endast kan låna upp till 85 % av bostadens marknadsvärde.

Läs mer: Låna till kontantinsats

Läs mer: Köpa bostad utan kontantinsats

Inkomst från anställning eller eget företag

För att kunna få ett bolån behöver du ha en regelbunden inkomst – antingen från anställning eller från egen verksamhet. Detta är viktigt för att långivaren ska kunna bedöma din förmåga att betala tillbaka lånet.

Kreditvärdighet

När du ansöker om ett bolån kommer banken eller långivaren att göra en kreditupplysning på dig, detta för att bedöma din kreditvärdighet. Det innebär att långivaren vill titta på din ekonomiska situation, dina utgifter och inkomster samt kontrollera om du har andra lån eller krediter. De vill dessutom titta på din betalningshistorik för att se om du har betalat dina räkningar i tid.

Allt detta får de reda på genom att ta en kreditupplysning på dig. Ju högre kreditvärdighet du har, desto större är chansen att du får bolånet beviljat.

Krav på att kunna betala kalkylräntan

För att bli beviljad ett bolån måste du ha möjlighet att betala av kalkylräntan. Det är den ränta som långivarna räknar med att du ska kunna betala om räntan på bolånet skulle stiga.

Är fast anställning ett krav för att få bolån?

Vissa långivare, inte minst de större bankerna, kräver att du har en fast anställning för att få ett bolån beviljat. Ibland kan det dock räcka med att du har en stabil inkomst och hög kreditvärdighet för att få ett bolån.

Läs mer: Bolån utan fast anställning 

Fast anställning kan ge lägre ränta

Om du inte har fast anställning kan du behöva räkna med att betala en något högre ränta. Detta då många långivare ser en fast anställning som en garanti för att du ska ha möjlighet att betala tillbaka. Långivare ser det alltså som en högre risk om du inte har fast anställning.

Amorteringskravet

Om du fått bolånet beviljat ställs det ytterligare krav på dig och din återbetalningsförmåga. Amorteringskravet innebär att om du fått ett bolån som överstiger 50 % av bostadens värde, måste du amortera – alltså betala av på lånet – varje år. Beroende på hur mycket du har lånat behöver du amortera antingen 1 eller 2 procent av lånet varje år.

  • Om du lånat över 50 % av bostadens värde måste du amortera 1%
  • Om du lånat över 70 % av bostadens värde måste du amortera 2 %

Varför finns amorteringskravet?

Amorteringskravet infördes av Finansinspektionen för att motverka en osund belåningsgrad hos befolkningen. Man vill alltså att människors skuldsättning ska minska med hjälp av krav på amortering.

Jämför lån och långivare för att få bäst ränta

Det finns en hel drös banker och långivare som erbjuder bolån och det kan vara svårt att hitta det alternativ som passar dig bäst. Därför är det en god idé att jämföra lån och långivare.

Här hjälper vi dig att jämföra bostadslån från flera banker och långivare så att du kan hitta det lån som passar dig bäst. Vi kan även hjälpa dig att hitta en bolånebank som passar dig om du fått avslag hos din egen bank. Olika banker riktar sig nämligen till olika kunder och genom att jämföra kan vi hitta en bättre matchning för dig.

Läs mer: Bästa banken för bolån

Har du funderingar kring bolån eller vill du jämföra lån och långivare? Tveka inte att kontakta oss!

Vanliga frågor och svar – Krav för att få bolån

Hur mycket pengar kan jag låna i bolån?

Du kan låna upp till 85 % av bostadens marknadsvärde. Hur mycket du får låna beror på din ekonomiska situation och din kreditvärdighet – samt hur mycket du kan betala i kontantinsats.

Vilka krav finns för att få ett bolån?

Kraven skiljer sig mellan olika banker och långivare. De grundläggande kraven är dock att du ska vara minst 18 år, ha en regelbunden inkomst, att du ska vara folkbokförd i Sverige och att du inte ska ha några betalningsanmärkningar.

När nekar banken bolån?

En bank eller annan långivare kan välja att neka din ansökan om bolån exempelvis då du har flera betalningsanmärkningar eller om din kreditvärdighet inte är tillräckligt hög. Banken måste nämligen kunna garantera att du kommer ha möjlighet att betala tillbaka lånet.

Våra partners