Tips och tricks för bästa bolåneräntan

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Tips för att få ner bolåneräntan
Spara pengar på räntekostnader
Jämför alltid banker
Tips för att få ner bolåneräntan
Spara pengar på räntekostnader
Jämför alltid banker

När du lånar pengar vill du inte få högre månadskostnader än som är absolut nödvändigt – det vill säga att få ett lån med riktigt låg ränta. Det gäller inte minst när du lånar för att finansiera ditt bostadsköp. Ett stort lån, med bostaden som säkerhet, ger dig finfina möjligheter att pressa ner räntan hos banken.

Här kommer du att få tips på hur du kan göra för att få den bästa bolåneräntan

Bankens listränta är sällan slutgiltig

Räntan bankerna annonserar med är i regel deras listränta, den ska inte ses som den lägsta möjliga räntan, utan bör snarare ses som den högsta räntan banken kan erbjuda dig. Det lönar sig därför att prata med banken och försöka förhandla ner räntan. Det är ofta fullt möjligt att pruta hos banken och eftersom bolån, men även eventuellt topplån, ofta är på stora belopp så gör även en liten räntesänkning skillnad i plånboken.

Vad avgör räntan som banken erbjuder mig?

Bankerna tittar på en olika faktorer när de bestämmer vad du ska erbjudas för ränta på ditt bolån:

Inkomster – Dina inkomster är viktiga när banken ska ta ställning till vilken bolåneränta du kan få. En högre inkomst ger dig mer utrymme betal tillbaka lånet – även om räntorna skulle gå upp. Skulle du vara föräldraledig eller sakna fast anställning kan det påverka dina chanser.

Utgifter – Även om du tjänar bra pengar kan stora utgifter äta hål i plånboken. Mindre löpande utgifter gör att din disponibla inkomst blir större – det kan i högsta grad bidra till att sänkt ränta.

Tillgångar – Du kanske äger andra fastigheter, bilar eller har andra tillgångar. Ju fler och värdefullare tillgångar du äger, desto större möjlighet för dig att kunna få fram pengar om du skulle hamna i ekonomisk knipa. Det gillar bankerna!

Befintliga lån – Vad du har för lån sedan innan spelar också roll. Lägre skuldsättning betyder mindre risk för banken. Flera mindre lån och krediter kan tyda på en rörig privatekonomi. Då är det bättre att samla ihop alla smålån och krediter till ett större lån med lägre ränta. Sambla hjälper dig kostnadsfritt att samla dina lån.

Övrig information från kreditupplysningen – Banken tar alltid en kreditupplysning när du ansöker om ett bolån, så att de får reda på om du har betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden. Några förfrågningar spelar ingen roll, men om du tar har många kreditupplysningar så tolkas det som något negativt, med en högre ränta som konsekvens.

Våga pruta på räntan för att få bästa möjliga bolåneränta

Ofta vill bankerna öppna en förhandling genom att erbjuda dig dig en räntesats strax under deras nuvarande snittränta.

Det många inte vet är att när du diskuterar lånet med banken har du möjlighet att förhandla ner din framtida ränta. Det kan upplevas som både jobbigt och stressigt att argumentera för en lägre bolåneränta, men utgå från punkterna som listats ovan och nämn gärna att det finns fler banker som är intresserade av att ha dig som kund.

Gör det tydligt för banken att du har koll på din ekonomi och understryk att det skett positiva förändringar och att din framtida ekonomiska situation ser ljus ut.

Räkna på ditt bolån för att få en bättre översikt.

Behöver du skaffa dig bättre koll på hur det ser ut kan det vara bra att begära ett utdrag från UC:s tjänst Min Upplysning. Där kan du få en bra bild över hur din ekonomi ser ut i bankens ögon. Du har ingenting att förlora, men mycket att vinna på att pruta på bolånet!

Välj rätt bank

Precis som när du ska ta ett privatlån ska du jämföra bankräntor från långivarna först. När du hittat bolånet med lägst ränta kan du helt enkelt säga till banken du egentligen vill ha lånet hos att du har hittat ett bättre erbjudande hos en annan bank. Vill din bank inte matcha den bättre räntan bör du flytta ditt bolån. Det har inget egenvärde att ha ditt bolån hos en kär gammal storbank som du alltid varit kund hos om räntan de erbjuder är onödigt hög.

Både vid ett nytt bolån och vid en omförhandling av bolånet ska du därför våga byta bank om det behövs och var inte lojal mot en bank som inte belönar din lojalitet. Skulle du byta bank så tänk på att du inte flyttar över andra tjänster utan att du får någonting i utbyte från den nya banken i form av till exempel bättre ränta eller mindre avgifter.

Läs mer: Bästa banken för bolån

Fördelar med att jämföra bankerna

Det lönar sig alltså att jämföra bankerna så att du hittar den bästa bolåneräntan. Det samma gäller om du är intresserad av ett privatlån utan säkerhet. Alla banker specialiserar sig nämligen på olika typer av kunder. Det går därför inte att säga att någon bank är bättre än en annan när det gäller lån. Det är därför viktigt att jämföra olika låneerbjudanden för att hitta vilken bank som passar just dig bäst!

Om du som privatperson går till flera olika banker för att jämföra villkoren tar de varsin kreditupplysning på dig. Detta påverkar din kreditvärdighet och kan försämra din möjlighet att få en riktigt låg ränta. Om du istället väljer att jämföra med en jämförelsesajt görs endast en kreditupplysning. Tjänsten är oftast helt kostnadsfri och du binder dig inte till något när du gör en jämförelse. Jämförelsesajten får istället betalt direkt av banken eller långivaren när dem får en ny nöjd kund.

Gå nu ut och se till att du hittar den bästa bolåneräntan som är möjlig!

Vanliga frågor och svar – Bästa bolåneräntan

Hur hittar jag bästa bolåneräntan?

Genom att jämföra flera olika aktörer så kan du få den bästa bolåneräntan. Har du ett bolån idag kan du överväga att flytta det till en ny bank som erbjuder bättre ränta.

Bör jag jämföra bolåneräntor?

Hos Sambla hjälper vi dig. Kontakta oss så kollar vi på din situation.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners

Visa fler