Öka dina chanser till lån med en medlåntagare

Att låna pengar med medlåntagare kan vara lösningen för dig som är i behov av ett lån men saknar betalningsförmåga, eller inte har tillräckligt god kreditvärdighet för att stå som ensam låntagare. Dessutom kan det förbättra dina lånevillkor. I denna artikel reder vi ut begreppen och går igenom skillnaden mellan låntagare och medlåntagare, samt förklarar närliggande begrepp som borgenär, borgensman och gäldenär.

Det finns flera olika tillfällen då man kan behöva en medlåntagare för att få sitt lån beviljat. Det kan till exempel handla om barn som behöver föräldrarnas hjälp för att få bolån till första bostaden, eller tillfällen då man inte kan få lån på grund av tidigare betalningsanmärkningar.

Dessutom visar färsk statistik att kunder som tar med en medlåntagare i snitt får 2,09 procentenheter lägre ränta, och 17 % fler låneförslag av långivarna. Det finns med andra ord flera goda skäl att ha koll på vad som gäller.

Vad betyder medlåntagare?

Låntagare är den person som tagit lånet, och därmed är ansvarig för att återbetala pengarna. Ibland är man två personer som står på lånet, och då kallas den ena för låntagare och den andra för medlåntagare. En medlåntagare är alltså också avtalspart i lånet och har precis samma ansvar som huvudlåntagaren.

När används en medlåntagare?

Bolån och billån är några av de vanligaste formerna av lån med medlåntagare. Ofta handlar det om ungdomar som ska köpa sin första bil eller bostadsrätt, och har svårt att leva upp till bankens krav. Då kan det vara en bra lösning att ha en släkting eller förälder som medlåntagare. När det gäller medlåntagare för att jämföra blancolån eller att ansöka om kreditkort är det vanligen maken, makan eller sambon som ställer upp.

Medlåntagarens skyldigheter

Det är viktigt att vara medveten om att man som medlåntagare har skyldigheter, men inte så många rättigheter. Först och främst har man ett solidariskt betalningsansvar mot banken, vilket innebär att medlåntagaren har samma skyldighet som låntagaren att betala tillbaka lånet till banken. Banken kan kräva båda parterna på pengarna, så om låntagaren får betalningssvårigheter kan medsökanden tvingas att betala hela summan.

Självklart tar banken kreditupplysning på båda sökande, och medlåntagare för bolån deklarerar för 50 % av lånebeloppet. Vill du ändra denna ränteuppdelning går det dock att justera detta när du gör din deklaration.

Låna pengar med borgensman

En borgensman påminner lite om medlåntagaren, men skillnaden är att borgensmannens ansvar börjar först om låntagaren inte betalar enligt de gällande villkoren. Om det händer kan banken kräva en så kallad proprieborgen, en borgen som krävs direkt av borgensmannen. Man kan säga att borgensmannen fungerar som en backup för låntagaren.

Borgensmannen ska inte förväxlas med borgenären. En borgenär är detsamma som långivare, d.v.s. den som lånar ut pengar. Ett annat vanligt förekommande begrepp är gäldenär, som är ett annat ord för låntagare.

Fördelarna med medlåntagare

För bankerna är det en klar fördel med en medlåntagare, då det ger dem en större säkerhet för lånet. Ska du till exempel låna till resa är i deras ögon bättre med en medlåntagare jämfört med en borgensman, eftersom det är lättare att kräva in en betalning från en medlåntagare. Vanligtvis har en medlåntagare nämligen lika stort ansvar för återbetalningen av lånet som låntagaren har. Som kund hos banken får man också flera fördelar när man har en medlåntagare, som till exempel bättre ränta och större chans att få igenom sin låneansökan.

Nackdelar med medlåntagare

För låntagaren finns det inga nackdelar med att ha med en medlåntagare. Att ta med en medlåntagare vid låneansökan förbättrar möjligheterna till ett beviljat lån och en lägre ränta.

Hur bestäms din ränta?

När du ansöker om ett lån vill banken kolla din kreditvärdighet, för att se hur troligt det är att du kommer kunna betala tillbaka ditt lån. Din kreditvärdighet påverkar vilken ränta du får låna till. Ju bättre kreditvärdighet du har, desto lägre ränta får du.

För att fatta dessa beslut använder varje långivare sin egen scoringmodell, där man har olika bedömningspunkter man tittar på för att avgöra din betalningsförmåga och kreditrisk. Det kan handla om lånets storlek, hur lång återbetalningstid du vill ha, eventuella befintliga lån samt taxerad inkomst. Det är alltså viktigt att jämföra räntorna hos flera olika långivare, då de kan skilja sig markant från varandra.

Medlåntagare på lån – sammanfattning

  • Trygghet för banken tack vare en bättre betalningsförmåga.
  • Ger ofta lägre ränta och bättre lånevillkor.
  • Viktigt att säkerställa att medsökanden är kreditvärdig.
  • Kom ihåg att båda sökanden har ett solidariskt betalningsansvar.
  • Bra lösning för dig som inte kan få ett eget lån beviljat.

Uppdaterat 19-12-04

 kr
 år
5 000600 000
Cirka månadskostnad:
1 739 kr
Nytt lånSamla lån
Applicant
Phone number
Email adress
Occupation
Marital status
Skicka ansökan för att godkänna användaravtalet och dataskyddspolicyn.
Exempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. Annuitetslån 150 000 kr, 10 år, nom. ränta 6,95%, start-/aviavg. 0 kr ger eff. ränta 7,18 %. Totalkostnad: 208 532 kr eller 1 738 kr/månad (120 avbet.). Återbet. tid 1-18 år. Nom. ränta 2,95%-29,90%.