Medlåntagare – öka dina chanser för lån till lägre ränta

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

kr

           
Lånetid

år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med NaN års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på NaN betalningstillfällen. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Så fungerar medlåntagare
Ansök med en medlåntagare för chans till lägre ränta
Jämför upp till 40 långivare kostnadsfritt
Så fungerar medlåntagare
Ansök med en medlåntagare för chans till lägre ränta
Jämför upp till 40 långivare kostnadsfritt

Att låna pengar med medlåntagare kan vara lösningen för dig som är i behov av ett lån men saknar betalningsförmåga, eller inte har tillräckligt god kreditvärdighet för att stå som ensam låntagare. Dessutom kan det förbättra dina lånevillkor. Här reder vi ut begreppen och går igenom skillnaden mellan låntagare och medlåntagare, samt förklarar närliggande begrepp som borgenär, borgensman och gäldenär.

Det finns flera olika tillfällen då man kan behöva en medlåntagare för att få sitt lån beviljat. Det kan till exempel handla om barn som behöver föräldrarnas hjälp för att få bolån till första bostaden, eller tillfällen då man inte kan få lån på grund av tidigare betalningsanmärkningar.

Dessutom har statistik visat att kunder som tar med en medlåntagare i snitt får 2,09 procentenheter lägre ränta, och 17 % fler låneförslag av bankerna. Det finns med andra ord flera goda skäl att ha koll på vad som gäller.

Vad betyder medlåntagare?

Låntagare är den person som tagit lånet, och därmed är ansvarig för att återbetala pengarna. Ibland är man 2 personer som står på lånet, och då kallas den ena för låntagare och den andra för medlåntagare. En medlåntagare är alltså också avtalspart i lånet och har precis samma ansvar som huvudlåntagaren.

När används en medlåntagare?

Bolån och billån är några av de vanligaste formerna av lån med medlåntagare. Ofta handlar det om ungdomar som ska köpa sin första bil eller bostadsrätt, och har svårt att leva upp till bankens krav. Då kan det vara en bra lösning att ha en släkting eller förälder som medlåntagare.

Medlåntagare för privatlån

När det gäller medlåntagare för att jämföra blancolån eller att ansöka om kreditkort är det vanligen maken, makan eller sambon som ställer upp. Men även här förekommer det att man tar en nära släkting till hjälp som medlåntagare.

Tänk dock på att medlåntagaren bör ha bättre ekonomi än dig själv för att du ska få någon nytta av denne när du jämför privatlån.

Detta innebär det att vara medlåntagare

Det är viktigt att vara medveten om att man som medlåntagare har skyldigheter, men inte så många rättigheter. Först och främst har man ett solidariskt betalningsansvar mot banken, vilket innebär att medlåntagaren har samma skyldighet som låntagaren att betala tillbaka lånet till banken eller långivaren.

Banken kan kräva båda parterna på pengarna, så om låntagaren får betalningssvårigheter kan medsökanden tvingas att betala hela summan.

Vid 2 sökande till ett lån tar långivaren en kreditupplysning på båda sökande, och medlåntagare för bolån deklarerar för 50 % av lånebeloppet. Vill du ändra denna ränteuppdelning går det dock att justera detta när du gör din deklaration.

Då behöver du en medlåntagare

Vid vissa tillfällen kan en medlåntagare behövas mer än vid andra, framförallt om det handlar om större belopp eller bolån.

Om du har låg kreditvärdighet

Har du dragit på dig betalningsanmärkningar, har lägre inkomst eller fortfarande är ung och inte har hunnit bygga upp din kreditvärdighet så kan det vara bra att ha en medlåntagare.

På så vis ser banken att ni tillsammans blir en starkare kund och att chanserna att ni kan betala tillbaka lånet är högre.

Om du ska köpa din första bostad

Att ge sig in på bostadsmarknaden har historiskt visat sig vara en bra investering, men att komma in på den kan vara svårt om man är ung. Vid köp av sin första bostad och bostadsrätt är det därför vanligt att man har med en medlåntagare, oftast en förälder, på bolånet.

Om du är pensionär

Lever du med pensionen som din enda inkomst kan det vara svårt att få ett lån beviljat. Som pensionär kan man då använda släkt eller vänner som en medlåntagare för att få bättre villkor och lånet beviljat.

Fördelarna med medlåntagare

När du ansöker om ett lån vill banken kolla din kreditvärdighet för att se hur troligt det är att du kommer kunna betala tillbaka ditt lån. Din kreditvärdighet påverkar vilken ränta du får låna till. Ju bättre kreditvärdighet du har, desto lägre ränta får du.

För att fatta dessa beslut använder varje bank sin egen scoringmodell, där man har olika bedömningspunkter man tittar på för att avgöra din betalningsförmåga och kreditrisk.

Det kan handla om lånets storlek, hur lång återbetalningstid du vill ha, eventuella befintliga lån, om du har medlåntagare eller ej samt taxerad inkomst.

Medlåntagare innebär en extra trygghet

För bankerna är det en klar fördel med en medlåntagare, då det ger dem en större säkerhet för lånet. Ska du till exempel låna till resa är det i deras ögon bättre med en medlåntagare jämfört med en borgensman, eftersom det är lättare att kräva in en betalning från en medlåntagare.

Vanligtvis har en medlåntagare nämligen lika stort ansvar för återbetalningen av lånet som låntagaren har. Som kund hos banken får man också flera fördelar när man har en medlåntagare, som till exempel lägre ränta och större chans att få igenom sin låneansökan. Se dock alltid till att jämföra många långivare för att hitta den som passar just er bäst.

Nackdelar med medlåntagare

För låntagaren finns det inga nackdelar med att ha med en medlåntagare. Att ta med en medlåntagare vid låneansökan förbättrar möjligheterna till ett beviljat lån och en lägre ränta.

Risken för den som blir medlåntagare är i stället att du blir återbetalningsskyldig om huvudlåntagaren inte kan betala tillbaka lånet. Försäkra er att ni båda är med på lånets villkor innan ni skriver på skuldebrevet.

Vem kan bli medlåntagare?

Det vanligast för att bli medlåntagare är att personen är sambo eller alternativt en förälder. Men det kan också vara en nära vän eller en annan släkting. Det finns inga regler som säger vem som kan eller inte kan bli låntagare – men ni bör såklart själva tänka efter noga innan du ingår i ett låneavtal ihop.

Vad händer om ens medlåntagare går bort eller om vi skiljer oss?

Om ena parten av lånet går bort blir det oftast som så att banken går in och tar sina pengar från dödsboet om det finns tillgångar där. Sen kan den kvarvarande bli få ta över resterande del av lånet eller bli skyldig dödsboet sin del av lånet.

Skulle låntagare och medlåntagare separera så hanteras detta bäst direkt i bodelningen. Är inte inte överens om lånet så får ni ta det vidare till Kronofogden eller tingsrätten och hantera ärendet där.

Skillnad mellan medlåntagare och borgensman

En borgensman påminner lite om medlåntagaren, men skillnaden är att borgensmannens ansvar börjar först om låntagaren inte betalar enligt de gällande villkoren.

Om det händer kan banken kräva en så kallad proprieborgen, en borgen som krävs direkt av borgensmannen. Man kan säga att borgensmannen fungerar som en backup för låntagaren.

Skillnad på borgensman och borgenär

Borgensmannen ska inte förväxlas med borgenären. En borgenär är detsamma som långivare, det vill säga den som lånar ut pengar.

Ett annat vanligt förekommande begrepp är gäldenär, som är ett annat ord för låntagare.

Medlåntagare på lån – sammanfattning

  • Trygghet för banken tack vare en bättre betalningsförmåga.
  • Ger ofta lägre ränta och bättre lånevillkor.
  • Viktigt att säkerställa att medsökanden är kreditvärdig.
  • Kom ihåg att båda sökanden har ett solidariskt betalningsansvar.
  • Bra lösning för dig som inte kan få ett eget lån beviljat.

Ansök om lån med medlåntagare

Börja att fylla i vårt formulär för att ansöka om lån. Du kan söka om att låna mellan 5 000600 000 kronor. Välj att du vill använda en medlåntagare och fyll i hens uppgifter. Vi kommer sedan kontakta dig med de erbjudanden du har fått och presentera dessa för dig.

Tänk på att bägge kommer behöva signera lånet digitalt med Bank-ID.

Vanliga frågor och svar – Medlåntagare

Vad är en medlåntagare?

En medlåntagare kan stå med på ditt lån för att ge långivaren en större trygghet.

Kan en medlåntagare förbättra mina chanser till att få bättre ränta?

Ja, det ger dig allt som oftast en bättre ränta.

Hur ansöker jag med en medlåntagare?

När du skickar in din ansökan väljer du att lägga in en medlåntagare och fyller i hens uppgifter.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners