Spara pengar i vardagen - 12 enkla tips

Att tjäna pengar är ofta ganska jobbigt. Att göra av med lönen är däremot enkelt, lite för enkelt i många fall. Här kommer därför 12 tips på hur du kan spara små summor som med tiden blir till stora belopp!

Undvik impulsköp

Det bästa sättet att spara pengar snabbt i vardagen är att se över de små utgifterna. Ofta är de så små att de inte märks av förrän det är den 20:e och lönekontot är tomt. Det kan handla om en läsk här, en kaffe där eller en försäkring på autogiro som vi glömt bort. Här kommer tre råd för att undvika de vanligaste fallgroparna:

1. Tänk på blodsockret

Ibland händer det att vi måste ha någonting att äta direkt på momangen. Det bästa sättet att spara pengar är att inte sätta sig i sådana situationer genom att se till att äta ordentligt på regelbundna tider. En hamburgare här och smoothie där blir lätt till ett hål i plånboken. En underskattad bieffekt av detta är att man även mår mycket bättre i vardagen!

2. Hoppa take-away-kaffe

Kaffe är vi många som inte klarar oss utan, det blir därför en kopp för mycket ibland. Att ha med en termosmugg kan spara mycket pengar i det långa loppet. Du sparar pengar och kan dessutom fylla den med älsklingskaffet varje dag.

3. Minska ner på söta drycker

Att dricka mycket läsk och energidryck är inte särskilt bra för hälsan och väldigt dåligt för din plånbok. Ett sätt att trappa ner kan vara att gå över till motsvarigheter som innehåller mindre socker och koffein. Försök sedan att minska ner på hur många du köper för att spara pengar. En energidryck varje arbetsdag blir över 300 kr varje månad och 3600 kronor på ett år – pengar du kan göra något roligare för!

Fasta små månadsutgifter

Det är lätt att glömma bort dessa små utgifter som dras regelbundet i slutet av varje månad. Precis som med allt annat blir många bäckar små till slut en sjö fylld av bortslösade pengar. Nedan kommer en checklista på fem punkter du bör kolla av:

4. Mobilabonnemang

Alla mobiloperatörer erbjuder ungefär samma tjänster, men priserna kan variera ganska mycket. Gör därför en snabb jämförelse (på samma sätt som du jämför dina lån) för att vara säker på att du betalar ett bra pris varje månad. Detta är en av de bästa tipsen för att spara pengar snabbt.

5. Internetabonnemang

Behöver du verkligen så snabb uppkoppling hemma? Betala inte onödigt mycket för datamängd eller hastighet som du inte utnyttjar för att spara pengar.

6. Streamingtjänster

Visst är det härligt att kunna klicka fram hundratals filmer och serier via de stora streamingtjänsterna. Men fråga dig själv om du verkligen behöver HBO, Netflix, Viaplay och CMORE samtidigt eller om det räcker att prenumerera på en åt gången. Många av dessa tjänster går det dessutom att ha flera användare på - kan du kanske byta en användarplats på ditt Netflix-konto med någon som har HBO för att spara pengar?

7. Kreditkort och bankkort

Kreditkort har ofta avgifter som man i vissa fall kan förhandla bort med banken. Det finns effektiva jämförelsetjänster att använda för att hitta kortet med lägst ränta och avgifter. Bästa sätt för att spara pengar är såklart att använda ett vanligt debit-kort i vardagen, eftersom de sällan har några avgifter.

8. Försäkringar

Har du samma hemförsäkring som du skaffade när du flyttade hemifrån? Titta igenom så du inte är överförsäkrad. Då betalar du bara onödigt mycket per månad för sådant du ändå inte kan eller kommer dra nytta av. Ett annat tips för att spara pengar är att samla dina försäkringar hos ett försäkringsbolag.

Bästa sätten att spara pengar långsiktigt

9. Sparkonton

Om du följer tipsen för småsparande får du de där extra slantarna att spara undan varje månad. Jämför bankernas sparkonton för att hitta den bank som ger den högsta räntan, tänk på att vanliga lönekonton ofta inte ger någon ränta på pengarna alls. Fonder och aktier är även det bra sparformer att investera i. Se till att göra en plan för ditt sparande och lägg in det i din hushållsbudget. Det är aldrig för sent att börja spara pengar, kolla hur Magnus gjorde!

10. Samla ihop lån

Smålån och krediter har höga räntor och dolda kostnader som avi- och fakturaavgifter. Troligen kan du spara mycket pengar på att samla lån till en låg ränta. Vi på Sambla hjälper dig genom hela processen och eftersom att vi jämför över 35 olika banker och långivare kan du vara trygg med att få en riktigt låg ränta på ditt samlingslån.

Välj rätt bil

Satsa på en bil som håller hög kvalitet och som inte är större eller har kraftigare motor än du verkligen behöver. En större och starkare bil drar i regel mer bränsle, sliter däck snabbare, har dyrare försäkringspremie och beskattas högre. En ny bil tappar i regel mellan 20-30% i värde när du kör iväg från bilhandlaren. Satsa därför på en begagnad bil i fint skick istället för en förlustaffär sekunden du kör ut från bilhandlaren.

11. Jämför räntorna på billån

Behöver du låna till din bil, se till att jämföra lånen först så du inte betalar för mycket i ränta och avgifter. Med Sambla kan du låna upp till 600 000 kronor. Behöver du ett mindre belopp och endast vill låna 250000 går det såklart också bra. Oavsett är det klokt att jämföra långivarna när du tänker ta ett lån, vare sig det gäller för kommande renoveringen eller en ny bil!

12. Låt bilen stå

Försök att inte ta bilen i onödan, cykla eller promenera när du har möjlighet. Det är bra för hälsan och du sparar även mycket pengar. Bor du i en större stad finns det säkert goda allmänna kommunikationer.

Fördelar med att jämföra långivarna

Ett sätt att spara mycket pengar är hitta den absolut bästa räntan på ditt lån. Därför bör du jämföra långivarna när du lånar. Alla långivare specialiserar sig nämligen på olika typer av kunder. Det går därför inte att säga att någon långivare är bättre än en annan när det gäller lån. Just därför är det viktigt att man jämför olika låneerbjudanden för att hitta vilken långivare som passar just dig bäst! Om du som privatperson går till flera olika långivare för att jämföra villkoren tar de varsin kreditupplysning på dig hos UC. Detta påverkar din kreditvärdighet och kan försämra din möjlighet att få en riktigt låg ränta. Om du väljer att jämföra med Sambla görs endast en kreditupplysning hos UC. Tjänsten är helt kostnadsfri och du binder dig inte till något när du gör en jämförelse. Sambla får istället betalt direkt av banken eller långivaren när vi kan hjälper dem att få en ny nöjd kund.

Uppdaterat 19-12-11

 kr
 år
5 000600 000
Cirka månadskostnad:
1 739 kr
Nytt lånSamla lån
Applicant
Phone number
Email adress
Occupation
Marital status
Skicka ansökan för att godkänna användaravtalet och dataskyddspolicyn.
Exempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. Annuitetslån 150 000 kr, 10 år, nom. ränta 6,95%, start-/aviavg. 0 kr ger eff. ränta 7,18 %. Totalkostnad: 208 532 kr eller 1 738 kr/månad (120 avbet.). Återbet. tid 1-18 år. Nom. ränta 2,95%-29,90%.