0770 22 01 80

Expertens viktigaste tips för att köpa en begagnad bil

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Tryggt och säkert
Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på {totalAmount} kr med {repaymentTimeYears} års löptid, nominell ränta {interestRate} % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan {apr} %. Totalt belopp att betala: {totalCost} kr. Månadskostnad: {monthlyCost} kr fördelat på {numPayments} betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Sambla arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,99%. Räntespann mellan: 3,06% - 29,99% (Uppdaterat januari 2021).

Expertens råd – tänk på detta när du köper bil
Hur du bäst kan finansiera ditt bilköp
Misstagen att undvika på begagnatmarknaden

Dags för en ny bil? Att köpa en fabriksny bil kan ibland kosta mer än det smakar – och därför väljer många att i stället vända sig till begagnatmarknaden.

En idé som kan vara bättre för plånboken – så länge du är noggrann. Här är expertens bästa tips för vad du ska tänka på när du köper en begagnad bil.

Ända sedan pandemin har avsaknaden av halvledare skapat en internationell bilbrist som fortfarande pågår. Än i dag kan den genomsnittliga leveranstiden för en ny bil vara runt fem månader – något som gjort begagnatmarknaden för bilar väldigt het.

Och faktum är att ett köp av en begagnad bil ofta kan vara en bra affär för din plånbok. Bilar tappar som mest i värde under de första åren – och att köpa en välskött bil med några år på nacken kan därför spara dig en hel del pengar.

Familj som nyss hämtat upp sin begagnade bil

Checklistan – det ska du tänka på när du köper en ny bil

Men alla är vi inte proffs på bilar – och för vissa kan det nog kännas lite läskigt att ge sig ut på jakt efter en ny bil. Därför har vi pratat med Kerim Nielsen, vd för Kamux, om vad som är det viktigaste att tänka på när du köper en begagnad bil. Kamux har 78 bilhallar i Sverige, Finland och Tyskland och är en handlare som specialiserar sig enbart på begagnade bilar.

Se över dina behov – och bestäm dig för vilken typ av bil du vill ha

Först och främst är det bra att du ser över dina behov för att komma underfund med vilken typ av bil du vill ha.

– Ett av våra främsta tips är att inte köpa en större eller dyrare bil än man behöver. Vet man tidigt om vilken funktion bilen ska fylla kan man lätt få hjälp av erfarna säljare att hitta rätt, säger Kerim Nielsen.

Fundera därför över vad du kommer behöva bilen till – och utgå från dina dagliga behov.

Olika drivmedel passar olika behov

Förutom bilens storlek kan du också fundera över hur din typiska körning kommer se ut. Det kan nämligen avgöra vilket drivmedel din nya bil borde gå på.

– Drivmedel är en viktig aspekt, där diesel i regel funkar bäst för dig som vanligtvis kör längre sträckor. För kortare sträckor kan bensin och hybrid vara bra alternativ, säger Nielsen.

Så kan du finansiera dina nya bil

Innan du börjar kolla på allt för många bilar kan det vara bra att ha en budget och en finansieringslösning klar, så att du vet hur mycket pengar du har råd att lägga på bilen.

Har du lyckats spara ihop till bilköpet är det naturligtvis bra – men bilar innebär ofta stora affärer och många tar därför ett billån för att finansiera köpet. Då finns det några olika vägar att gå.

Billån utan säkerhet – utan kontantinsats

Genom oss på Sambla kan du ansöka om ett billån utan säkerhet. Det innebär att du tar ett privatlån för att finansiera bilköpet och att bilen inte pantsätts för lånet.

Det betyder också att du kan låna till bilen utan krav om kontantinsats, samt att du kan sälja bilen hur du vill utan att först lösa lånet.

När du söker om ett billån utan säkerhet genom oss jämför vi räntan hos våra 40 samarbetspartners som får konkurrera om att ge dig så bra villkor på lånet som möjligt. Detta gör vi kostnadsfritt med bara en kreditupplysning – ansök här i vårt formulär!

Tips: Redo att köpa bilen redan? Här kan du ladda hem vårt köpekontrakt för bilköp mellan privatpersoner!

Traditionellt billån

Ett traditionellt billån innebär att bilen används som säkerhet för lånet. Det erbjuds ofta hos bilhandlare, och kommer med villkoret att du ska betala minst 20 procent av köpeskillingen i kontantinsats.

Att använda bilen som säkerhet kan göra att du får lägre ränta, men det är en typ av lån som bara erbjuds genom handlare, inte om du ska köpa bilen av en annan privatperson.

Köpa begagnad bil privat eller hos handlare

I nästa steg kan du fundera över om du vill köpa bilen privat eller av en handlare. Du behöver nödvändigtvis inte låsa fast dig vi något av alternativen – utan titta efter bilen du söker på hela marknaden. Men det kan vara bra att känna till fördelarna som finns hos de olika sätten.

Fördelar med att köpa bilen hos en handlare

Som vd hos en bilhandlare ser Kerim Nielsen på Kamux många fördelar med att gå den vägen.

– De främsta fördelarna med att köpa från handlare är att vi i större utsträckning kan garantera test av våra bilar innan de prissätts och säljs. När du köper av en handlare har du en varudeklaration som beskriver bilens skick. Andra fördelar är självklart det stora utbud vi som handlare kan erbjuda, samt möjligheten till en skräddarsydd affär där tillägg som dragkrok, värmare och däck kan köpas till, säger han och fortsätter:

– Viktigt att tänka på när man köper av handlare är såklart handlarens erfarenhet inom branschen. Seriösa aktörer är ofta anslutna till MRF och kan dessutom visa upp en historik av väldigt många köpta och sålda bilar.

Fördelar med att köpa begagnad bil privat

Varför skulle man då välja att köpa en bil direkt av en annan privatperson? Anledningen stavas ofta priset. När man skippar mellanhanden av en handlare kan det gå att få bilen till ett billigare pris, samtidigt som du får fördelen av direktkontakten med personen som ägt och kört bilen de senaste åren.

Å andra sidan finns sällan eller aldrig några garantier när du köper en bil privat, i stället gäller köplagen.

Att tänka på vid provkörning

När det är dags för provkörning av en begagnad bil gäller det att vara noggrann och att du tar din tid på dig.

– Min rekommendation är att man alltid utgår från sina behov som köpare. Det du anser är viktigt för just ditt bilägande är det du ska undersöka vid din provkörning samt i din kontakt med säljaren. När du provkör bör du som kund testa väsentliga funktioner som elektronik i bilen, att bilen går stadigt och att bilens specifikation stämmer överens med verkligheten, säger Kerim Nielsen.

En checklista för viktiga saker kontrollera när du ska köpa bil:

  • Skador på plåt eller lack
  • Skador på rutor
  • Mönsterdjup på däck
  • Så att alla strålkastare och lampor fungerar
  • Status på stötdämparna
  • Så att elfunktionerna och AC:n fungerar
  • Så att det ser bra ut under huven – kontrollera motorolja samt nivåer på broms- och servovätska.

Bakgrundskolla bilen

Ett tips när du köper en begagnad bil är också att bakgrundskolla bilen. En sökning på bilens registreringsnummer ger dig fordonets ägarhistorik. Köper du bilen privat kan du då också kontrollera så att personen som säljer bilen till dig verkligen äger den.

I bilens servicebok kan du också kontrollera bilens servicehistorik, och se så att bilen blivit servad rätt genom åren.

Vanliga misstag när du ska köpa begagnad bil – enligt experten

Vi passade också på att fråga Kerim Nielsen om det finns några typiska misstag köpare gör när de ska köpa bil. Så här svarade han:

– Jag skulle säga att ett vanligt misstag är att köparen själv inte provkör bilen eller ställer frågor kring det som är avgörande för just ditt bilköp. Mitt tips är att ta tid på dig, undersök bilens funktioner och förbered dina frågor för att få en så bra köpupplevelse som möjligt.

Så ska du tänka kring att pruta

Ofta får man höra att det brukar ingå marginal för att pruta när man köper en begagnad bil. För vissa kommer det naturligt medan vissa tycker att det är läskigt. Men hur ska man tänka?

– Att ställa frågor kring bilen pris är vanligt i branschen. Bilens pris är satt utifrån marknadsvärde, med en föränderlig marknad kan priset korrigeras över tid. Det viktiga här är att jämföra och att prata med säljaren, säger Kerim Nielsen.

Köp och leverans

Till sist ska du komma ihåg – i synnerhet om du köper bilen privat – att se till att du får ett bra skriftligt köpeavtal, och att du får kvitto på köpet. Betala heller helst inte bilen förrän vid leverans – och se till att ha försäkringen i ordning till när du ska sätta dig bakom ratten. Här kan du ladda hem vårt köpekontrakt för bil om du köper bilen av en annan privatperson.

Lycka till med ditt nästa bilköp och kör försiktigt!

Fler inlägg om bilar

Boendekostnad – här är allt som räknas in

Boendekostnad är alla de kostnader som uppstår i samband med att du hyr eller äger en bostad. Till exempel hyra, ränta och avgifter. Läs mer...

Gå på grannens visning – vad gäller?

Det är lätt att bli nyfiken och vilja gå på visning hos grannen. Det är ett vanligt fenomen, men vad gäller egentligen? Här går vi igenom hu...

Sälja hus och bostadsrätt privat – köpekontrakt

Funderar du på att sälja din bostad privat? Det kan ibland vara billigare. Läs vad som gäller när du säljer hus privat – och hur gör med köp...

Checklista inför tillträde

Inför tillträdet till nya huset eller lägenheten finns det mycket att tänka på. Här är en checklista på 12 saker du ska hinna med innan till...
Par i bil på väg till visning av lägenhet

Gå på visning – en checklista

Att gå på visning är spännande – men vad ska man tänka på och leta efter? Allt det och mycket anant har vi samlat ihop här. Samt en checklis...

Lån till jordbruksfastighet

Är du intresserad av ett lån för jordbruksfastigheter? Här är allt du behöver veta om denna typ lån, inklusive vad som räknas som en jordbru...

Tillträde för hus

Vad betyder tillträde och vad ska man tänka på som säljare och köpare? Allt det och mycket annat går vi igenom här - allt för att du ska var...

Bygga utekök – en guide

Vill du bygga ett utekök? Här är vår steg för steg-guide – inklusive viktiga tips för hur du kan bygga utekök billigare eller med lastpallar...

Byta fönster – kostnader och vad du bör tänka på

Fönsterbyte kan kosta olika beroende på vilken typ av fönster du vill byta till och hur mycket du kan göra själv. Läs mer om kostnaderna här...

Måla om huset – så mycket kostar det

Är det dags att måla om huset? Här går vi igenom kostnader och andra viktiga saker att tänka på inför en ommålning av husfasaden.
mamma och dotter försöjer elen i hemmet med solceller

5 Tips för en bättre vardagsekonomi

Har du också märkt att matpriserna stiger och elen blivit dyrare? Här är 5 knep på hur du kan spara pengar i vardagen och få en bättre ekono...

Undersökning visar – här är man bäst på att se över sin ekonomi

Sambla har genomfört en sammanställning över var i landet man är bäst på att samla sina lån och krediter – se resultatet här!

Bergvärme – så mycket kostar installation och drift

Funderar du på att installera bergvärme? Här kan du läsa om kostnad för både installation och drift – och räkna på hur mycket du kan spara.

Vad kostar dränering? Allt du behöver veta

Dränering kan vara en tråkig utgift – men det är ofta en bra investering för ditt hus. Här kan du läsa hur du kan räkna på kostnad för dräne...

Bästa länderna att arbeta i 2023

Drömmer du också om att flytta till ett annat land? Vi på Sambla har sammanställt vilka länder i världen som är bäst att flytta till för att...

Rutavdrag – så fungerar det

Rutavdrag är en skattereduktion du kan få för hushållstjänster som städning, tvätt och trädgårdsarbeten. Läs allt om rutavdraget här.

The best countries to work in the world in 2023

We’ve all thought about moving somewhere new. Here is Samblas study on the best countries to work in the world in 2023.

Renovera kök – hur mycket kostar det?

Går du i tankar på att renovera köket, och vill räkna på vad det kostar? Här kan du läsa allt om kostnader som tillkommer vid en köksrenover...

Det här lånade svenskarna till 2022

Vi på Sambla har sammanställt de vanligaste anledningarna till att folk sökte lån genom oss under 2022 – se resultatet här!

Rotavdrag – så fungerar det

Vad är rotavdrag? Hur fungerar det? Här kan du lära dig allt om rotavdraget och hur du räknar ut det med rätt procent och summor för 2023.

Prisskillnader mellan matvarukedjorna – här finns billigaste julmaten

Vart finns den billigaste julmaten? Vi har undersökt priserna hos fem matvarukedjor runt om i Sverige för att hitta det billigaste julbordet...

Det söker svenskarna efter på rean

Resväskor, Airpods eller Moccamasters. Listan görs lång när vi har tittat på vad svenskarna söker efter allra mest under rean.
Kvinna sitter med sin dator på sitt hemmakontor

8 tips på hur du skapar ett effektivt och bra hemmakontor

Om du jobbar hemifrån på heltid är det viktigt att skapa en bra arbetsplats och hålla sina rutiner. Här är våra 8 bästa tips för hemmakontor...
Hund med hörlurar

14 ekonomipoddar du inte vill missa

Det finns många ekonomipoddar med tips och nyheter om sparande eller aktiemarkanden – här tipsar vi om våra 14 favoriter bland ekonomipoddar...

När är elen billigast?

Priset på el varierar kraftigt varje dag och många vill optimera sin förbrukning – men när är elen billigast? Och när är den dyrast? Läs här...

Bostadspriser

Dags att köpa bostad? Läs om vad som påverkar bostadspriserna, hur prisutvecklingen sett ut 2023 och hur prognosen framåt är.

Negativt elpris

Negativt elpris innebär att elen blir så billig att producenterna betalar dig för att använda el. Men varför händer det – och när? Läs allt ...
bil finansierad med billån

Bilfinansiering

Bilfinansiering med en månadskostnad som du klarar av. Vi hjälper dig att finansiera ditt bilköp och guidar dig till bra villkor.
Familj som nyss hämtat upp sin begagnade bil

Köpa begagnad bil tips

Ska du köpa en begagnad bil finns det stora möjligheter att göra en bra affär – om du vet vad du ska tänka på. Här är expertens viktigaste r...
nyrenoverat badrum

Pris för att renovera badrummet – vad kostar det?

Att renovera badrummet är ofta en bra investering – men hur mycket kostar det? Här är de bästa tipsen för att få ett bra och billigt badrum.
Mamma och barn leker med en lampa

Spara el

Hur kan man spara på el och således hålla nera elkostnaderna? Vi ger dig här våra 25 bästa tips för att spara på el 2023.
Familj som fikar

Anställningsformer och dess påverkan på din kreditvärdighet

En vanlig missuppfattning är att du måste ha en fast anställning för att få ett lån. Det stämmer inte! Men din anställningsform påverkar – l...
Man som renoverar med hjälp av sin sparade buffert

Därför är det viktigt att ha en buffert

I tider av ekonomisk osäkerhet är det viktigt att ha en buffert. En buffert gör dig bättre förberedd och trygg – läs våra bästa tips här.
Kvinna läser ekonomiböcker på mobilen

Ekonomiböcker du måste läsa

Vill du lära dig mer om privatekonomi? Här är våra bästa tips på ekonomiböcker – som är väldigt användbara för din vardag.
Man som ringer och försöker förbättra sin kreditvärdighet

Tips på hur du förbättrar din kreditvärdighet

Kreditvärdighet är ett mått på din förmåga att betala tillbaka pengar vid ett lån. Bättre kreditvärdighet ger lägre ränta – så här tar du di...

Vanliga frågor och svar – Köpa begagnad bil

Vad ska man tänka på när man köper begagnad bil?
Tänk på att du ska känna till dina behov, så att du inte köper en större eller dyrare bil än du behöver. Tänk sedan på att provköra den noggrant och att testa alla bilens funktioner.
Vilket märke är bäst att köpa begagnat?
Vi tycker nödvändigtvis inte man ska låsa sig till ett och samma märke, men generellt kan man säga att det brukar vara smart att välja en populär modell från ett märke som är kända för att inte förlora värde så snabbt. Exempel på sådana kan vara Volvo, Toyota eller Volkswagen.
Hur gammal bör man köpa en bil?
Den största värdeminskningen hos en bil sker under de första åren. Efter tre-fyra år börjar värdeminskningen plana ut – och det kan därför vara smart att leta på marknaden efter bilar som är ungefär så gamla.
Vilka bilar är mest problemfria?
En amerikansk undersökning har visat att märkena där förarna upplever minst problem är Kia, Buick och Hyundai.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners

Nordea logotype
SEB logotype
Ica banken logga
Remember logga
Nordax Bank logga
Ikano bank logga
Visa fler