Så mycket bör du spara varje månad – experternas råd

Att månadsspara regelbundet kan vara nyckeln till ekonomisk trygghet i framtiden, oavsett om det handlar om en trygg pension, en ny bostad eller en buffert för oväntade utgifter. Men hur kommer man igång med sparandet och hur stor del av månadslönen borde egentligen sättas åt sidan? Det kikar vi på här.

Hur mycket ska man spara varje månad?

Det finns såklart ingen universell siffra som passar alla – hur mycket du bör månadsspara är istället individuellt och beror på din ekonomiska situation. Sparekonomer brukar dock rekommendera att man sparar åtminstone 10 % av sin lön före skatt.

Känns det övermäktigt kan du börja med 5 % och justera uppåt när du kan. Till en början behöver inte allt fokus ligga på själva beloppet utan på regelbundenheten – att skapa en vana.

Exempel: Om du har en månadslön på 35 000 kronor före skatt och vill ha ett månadssparande på 10% av din lön bör du spara 3 500 kronor varje månad.

Fördela ditt sparande

När du bestämt dig för hur mycket du ska spara varje månad är nästa steg att fördela ditt sparande. En bra strategi är att sprida ut ditt sparande beroende på vad du vill spara till och hur länge du vill spara pengarna.

Sparkonto för kortsiktigt sparande

Har du en kortare tidshorisont på sparandet? Då kan det vara klokt att spara pengarna i ett sparkonto med en bra sparränta och fria uttag. Detta gör pengarna lättillgängliga så att de exempelvis kan användas till oförutsedda utgifter.

En bra tumregel är att alltid ha en buffert som motsvarar minst två ordentliga månadsinkomster på ditt sparkonto.

Jämför sparkonton med sparränta här:

Listan uppdaterad 4 september 2024.

Aktör

Rörlig ränta Fast ränta 1 år
4,20% 4,00% Läs mer
4,10% Läs mer
4,00 % Läs mer
3,80% 3,60% Läs mer
3,75% 3,50% Läs mer
3,70% Läs mer
3,70% 3,40% Läs mer
3,60% 3,25% Läs mer
3,60% Läs mer
lunar logga 3,50% Läs mer
3,50% Läs mer
3,35% Läs mer
3,25% 3,75% Läs mer
3,20% 2,90% Läs mer
3,00% 3,90% Läs mer
ica banken logga 2,25% Läs mer
4,30% Läs mer

Fonder för långsiktigt sparande

En del av ditt sparande bör placeras i fonder för långsiktiga mål. På så sätt kan du uppnå högre avkastning över tid. När du sparar i fonder kan du dessutom själv välja hur hög risk du vill ha på sparandet.

Spara till pensionen

Utöver allmän pension och tjänstepension kan det vara klokt att ha ett privat pensionssparande. Pensionssparande är ett långsiktigt sparande som kan gynnas av att placeras i aktier eller fonder. Du kan även välja att spara pengar via en så kallad kapitalförsäkring. Då ägs inte aktierna eller fonderna av dig utan av ett försäkringsbolag.

Räkna med att cirka 5 % av din månadslön ska gå till pensionssparandet.

Exempel på hur du kan fördela ditt månadssparande

Här är ett exempel på hur du kan fördela ditt sparande. Exemplet är baserat på en månadslön på 35 000 kronor och ett sparande på 10 % – vilket alltså ger ett månadssparande på 3 500 kronor. 5 % av lönen bör gå till pensionssparandet.

Sparform  Summa (kr) 
Pension (5%) 1 750
Övrigt långsiktigt sparande (aktier, fonder) 1 000
Kortsiktigt sparande (sparkonto) 750 kr

Tänk på detta när du ska månadsspara

1. Sätt upp specifika sparmål

Att ha tydliga mål med ditt sparande gör det enklare att hålla motivationen uppe. Målen kan vara allt ifrån en drömresa, en insats till en bostad eller ett tryggare pensionärsliv.

2. Välj rätt sparform

Välj sparform utifrån tidshorisont och risktolerans. För kortsiktigt sparande kan ett sparkonto med sparränta och fria uttag vara bra medan aktier och fonder kan vara bra alternativ för långsiktigt sparande.

3. Automatisera ditt sparande

Genom att automatisera dina överföringar till dina olika sparkonton direkt efter löning minskar risken för att pengarna spenderas. Istället blir det som en fast kostnad i din budget.

4. Jämför sparkonto med sparränta

När du sätter in dina pengar på ett sparkonto vill du att pengarna ska växa. Därför är det viktigt att hitta ett sparkonto med en bra sparränta. Hos oss kan du enkelt jämföra olika sparkonton för att hitta det sparkonto som passar dig bäst.

Så kommer du igång med månadssparandet

1. Gör en buffert

På så sätt får du en bra överblick över hur dina inkomster och utgifter ser ut varje månad och hur stor summa som är rimligt att lägga på just sparande.

2. Starta automatisk överföring

När du bestämt dig för hur mycket du kan spara varje månad och vilken eller vilka sparformer du ska använda dig av är det klokt att starta en automatisk överföring. På så sätt “försvinner” pengarna automatiskt vid löning vilket gör det lättare att inte spendera dem på annat.

3. Justera sparandet vid behov

Testa sparandet i ett par månader och justera vid behov. Öka summan om du kan och minska summan om du behöver.

Vanliga frågor – Hur mycket ska man spara?

Hur mycket är rimligt att spara varje månad?

Hur mycket pengar du ska spara varje månad är högst individuellt. Många sparekonomer brukar dock rekommendera att man sparar mellan 5 och 10% av sin bruttolön varje månad.

Hur många månadslöner ska man ha sparade?

En tumregel är att man alltid ska ha minst två bra månadslöner att ta ifrån. Dessa pengar ska framförallt gå till oförutsedda utgifter.

Hur mycket sparar svensken i genomsnitt?

Enligt en undersökning av Avanza från 2023 ligger det genomsnittliga månadssparandet på cirka 2 200 kronor.