En snabbkurs i nominell ränta

När du tar ett lån är det viktigt att ha koll på den nominella räntan. Det låta hemskt komplicerat, men det är inte alls så svårt som det låter. Läs den här artikeln så kommer du veta allt du behöver veta om nominell ränta om sisådär 4 minuter!

Vad är nominell ränta för något?

Den nominella årsräntan är den räntesats som man vanligen refererar till när man diskuterar och läser om olika lån. Den brukar synas klart och tydligt i annonserna för lån och stå med stora siffror framför procenttecknet. Enklast beskrivet är nominell ränta den procentandel av den totala skulden som du ska betala till långivaren varje år.

Skillnaden på nominell ränta och effektiv ränta

Den effektiva räntan står alltid med i annonser för lån, däremot är den ofta svår att se. Den är alltid högre än nominell ränta av flera olika anledningar och göms därför ofta undan i det finstilta. Enligt Konsumentkreditlagen måste den dock alltid finnas med i anknytning till reklam för lån.

Formeln för att på egen hand räkna ut effektiv ränta är mer komplex än man kan tro. Det beror på att den effektiva räntan, förutom den vanliga nominella räntan, även inkluderar avgifter som normalt ingår i lånet. Om lånet har uppläggningsavgift, avi-avgifter eller andra tillkommande kostnader så räknas dessa alltså in i den effektiva räntan. Tillskillnad från den nominella räntan där de inte syns alls. Det betyder att den nominella räntan ofta är vilseledande när du ska jämföra olika låneerbjudanden.

Hur räknar jag ut den nominella räntan?

Låt oss säga att du lånar 100 000 kronor i form av ett mclån. Du får en ränta på lånet på 3% årligen. Då är även den nominella räntan 3 %. I kronor kommer du då att betala 3000 kronor i nominell ränta per år.

Om det tillkommer avgifter för till exempel uppläggning av lånet och avisering så blir den effektiva räntan högre än dessa 3%, eftersom den effektiva räntan tar hänsyn till både den nominella räntan och avgifterna. Om du lånar 100 000 kronor upplagt på 5 år, till en årlig nominell ränta på 3%, men det tillkommer en uppläggningsavgift på 300 kronor samt en avi- avgift på 29 kronor varje månad blir den effektiva räntan 3,84%.

Varför är effektiv ränta alltid högre än nominell ränta, även utan några avgifter?

När man pratar om ränta menar man oftast årsränta i %. Vad gäller [ränta på blancolån]( brukar man i Sverige betala räntekostnader tillsammans med amortering månadsvis. I och med den månatliga amorteringen innebär det att skulden blir mindre och mindre för varje månad. För att kompensera för att lånet betalas månadsvis, tvingas därför långivaren att ta ut en högre effektiv ränta. Detta för att summan årets räntebetalningar ska matcha den nominella årsräntan. Den korrekta termen för detta fenomen är sammansatt ränta.

Fördelar med att jämföra bankerna

I det här avsnittet har du lärt dig mer om nominell ränta. För att hitta lånet med lägst ränta, både nominell och effektiv, lönar det sig att jämföra bankerna med hjälp av Sambla. Alla banker specialiserar sig nämligen på olika typer av kunder. Det går därför inte att säga att en specifik bank är bättre än en annan på förhand. Just därför är det viktigt att man jämför olika låneerbjudanden för att hitta vilken bank som passar just dig bäst!

Om du som privatperson går till flera olika banker för att jämföra villkoren tar de varsin kreditupplysning på dig. Detta påverkar din kreditvärdighet och kan försämra din möjlighet att få en riktigt låg ränta. Om du väljer att jämföra med Sambla görs endast en kreditupplysning. Tjänsten är helt kostnadsfri och du binder dig inte till något när du gör en jämförelse. Sambla får istället betalt direkt av banken eller långivaren när vi kan hjälper dem att få en ny nöjd kund.

Fördelar med att låna pengar via Sambla:

  • Det är helt kostnadsfritt
  • Du binder dig inte till någonting
  • Enkelt att samla befintliga lån
  • Det görs endast en kreditupplysning
  • Du får personlig rådgivning
  • Vi samarbetar med 20 olika banker och långivare.
  • Du kan låna pengar snabbt

Vilka är vi?

Sambla grundades 2014 och sedan dess har vår filosofi alltid varit densamma - att jämföra bankernas erbjudanden så att alla, oavsett vem du är och vad du gör, alltid ska få det bästa möjliga banklånet. Vi är stolta över att vi sedan start hjälpt över 140 000 svenskar med att hitta ett bättre lån. Med ett betyg på över 9.5/10 på Trustpilot vet vi att våra kunder är mycket nöjda med villkoren på de lån vi förmedlat. Din trygghet är också viktig för oss. Vårt egenutvecklade affärssystem kommunicerar direkt med långivare genom en SSL-certifierad och krypterad anslutning. Detta för att garantera din integritet och att känsliga uppgifter skyddas.

Uppdaterat 18-12-12

 kr
 år
10 000600 000
Cirka månadskostnad:
3 210 kr
Nytt lånSamla lån
Exempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 100 000 kr över 9 år, nominell ränta 6,95% och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir effektiv ränta 7,18%. Totalkostnad : 127 764 kr eller 1 183 kr/månad fördelat på 108 månader.
Applicant
Phone number
Email adress
Occupation
Marital status
Genom att skicka in ansökan godkänner jag användaravtalet och dataskyddspolicyn
Bindningsfritt och gratis. Endast en kreditupplysning.