En snabbkurs i nominell ränta

När du tar ett lån är det viktigt att ha koll på den nominella räntan. Det låta hemskt komplicerat, men det är inte alls så svårt som det låter. Läs den här artikeln så kommer du veta allt du behöver veta om nominell ränta om sisådär 4 minuter!

Vad är nominell ränta för något?

Den nominella årsräntan är den räntesats som man vanligen refererar till när man diskuterar och läser om olika lån. Den brukar synas klart och tydligt i annonserna för lån och stå med stora siffror framför procenttecknet. Enklast beskrivet är nominell ränta den procentandel av den totala skulden som du ska betala till långivaren varje år.

Skillnaden på nominell ränta och effektiv ränta

Den effektiva räntan står alltid med i annonser för lån, däremot är den ofta svår att se. Den är alltid högre än nominell ränta av flera olika anledningar och göms därför ofta undan i det finstilta. Enligt Konsumentkreditlagen måste den dock alltid finnas med i anknytning till reklam för lån.

Formeln för att på egen hand räkna ut effektiv ränta är mer komplex än man kan tro. Det beror på att den effektiva räntan, förutom den vanliga nominella räntan, även inkluderar avgifter som normalt ingår i lånet. Om lånet har uppläggningsavgift, avi-avgifter eller andra tillkommande kostnader så räknas dessa alltså in i den effektiva räntan. Tillskillnad från den nominella räntan där de inte syns alls. Det betyder att den nominella räntan ofta är vilseledande när du ska jämföra olika låneerbjudanden. Du kan räkna ut den effektiva räntan med hjälp av vår lånekalkylator.

Hur räknar jag ut den nominella räntan?

Låt oss säga att du lånar 100 000 kronor i form av ett mclån. Du får en ränta på lånet på 3% årligen. Då är även den nominella räntan 3 %. I kronor kommer du då att betala 3000 kronor i nominell ränta per år.

Om det tillkommer avgifter för till exempel uppläggning av lånet och avisering så blir den effektiva räntan högre än dessa 3%, eftersom den effektiva räntan tar hänsyn till både den nominella räntan och avgifterna. Om du lånar 100 000 kronor upplagt på 5 år, till en årlig nominell ränta på 3%, men det tillkommer en uppläggningsavgift på 300 kronor samt en avi- avgift på 29 kronor varje månad blir den effektiva räntan 3,84%.

Varför är effektiv ränta alltid högre än nominell ränta, även utan några avgifter?

När man pratar om ränta menar man oftast årsränta i %. Vad gäller ränta på blancolån brukar man i Sverige betala räntekostnader tillsammans med amortering månadsvis. I och med den månatliga amorteringen innebär det att skulden blir mindre och mindre för varje månad. För att kompensera för att lånet betalas månadsvis, tvingas därför långivaren att ta ut en högre effektiv ränta. Detta för att summan årets räntebetalningar ska matcha den nominella årsräntan. Den korrekta termen för detta fenomen är sammansatt ränta.

Fördelar med att jämföra långivarna

I det här avsnittet har du lärt dig mer om nominell ränta. För att hitta lånet med lägst ränta, både nominell och effektiv, lönar det sig att jämföra långivarna med hjälp av Sambla. Alla långivare specialiserar sig nämligen på olika typer av kunder. Det går därför inte att säga att en specifik långivare är bättre än en annan på förhand. Just därför är det viktigt att man jämför olika låneerbjudanden för att hitta vilken långivare som passar just dig bäst!

Om du som privatperson går till flera olika långivare för att jämföra villkoren tar de varsin kreditupplysning på dig hos UC. Detta påverkar din kreditvärdighet och kan försämra din möjlighet att få en riktigt låg ränta. Om du väljer att jämföra med Sambla görs endast en kreditupplysning hos UC. Tjänsten är helt kostnadsfri och du binder dig inte till något när du gör en jämförelse. Sambla får istället betalt direkt av banken eller långivaren när vi kan hjälper dem att få en ny nöjd kund.

Uppdaterat 19-12-11

 kr
 år
5 000600 000
Cirka månadskostnad:
1 739 kr
Nytt lånSamla lån
Applicant
Phone number
Email adress
Occupation
Marital status
Skicka ansökan för att godkänna användaravtalet och dataskyddspolicyn.
Exempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. Annuitetslån 150 000 kr, 10 år, nom. ränta 6,95%, start-/aviavg. 0 kr ger eff. ränta 7,18 %. Totalkostnad: 208 532 kr eller 1 738 kr/månad (120 avbet.). Återbet. tid 1-18 år. Nom. ränta 2,95%-29,90%.