En snabbkurs i nominell ränta

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

kr

           
Lånetid

år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med NaN års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på NaN betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Lär dig nominell ränta på 4 minuter
Skillnad på nominell och effektiv ränta
Räkna ut nominell ränta
Lär dig nominell ränta på 4 minuter
Skillnad på nominell och effektiv ränta
Räkna ut nominell ränta

När du tar ett lån är det viktigt att ha koll på den nominella räntan. Det kan låta hemskt komplicerat, men det är inte alls så svårt som det låter. Läs den här artikeln så kommer du veta allt du behöver veta om nominell ränta om sisådär 4 minuter!

Vad betyder ordet nominell?

Ordet nominell kan man säga betyder “bara till namnet” eller “ett värde bara på papperet”. Det innebär att det verkliga värdet kan vara något helt annat än vad det nominella värdet är.

Du kommer snart förstå vad motsatsen till nominell ränta är och vad “ett värde bara på papperet” innebär.

Vad är nominell ränta för något?

Den nominella årsräntan är den räntesats som man vanligen refererar till när man diskuterar och läser om olika lån. Den brukar synas klart och tydligt i annonserna för lån och stå med stora siffror framför procenttecknet. Enklast beskrivet är nominell ränta den procentandel av den totala skulden som du ska betala till långivaren varje år.

Skillnaden på nominell ränta och effektiv ränta

Den effektiva räntan står alltid med i annonser för lån, däremot är den ofta svår att se. Den är alltid högre än nominell ränta av flera olika anledningar och göms därför ofta undan i det finstilta. Enligt Konsumentkreditlagen måste den dock alltid finnas med i anknytning till reklam för lån.

Formeln för att på egen hand räkna ut effektiv ränta är mer komplex än man kan tro. Det beror på att den effektiva räntan, förutom den vanliga nominella räntan, även inkluderar avgifter som normalt ingår i lånet.

Om lånet har uppläggningsavgift, avi-avgifter eller andra tillkommande kostnader så räknas dessa alltså in i den effektiva räntan. Till skillnad från den nominella räntan där de inte syns alls. Det betyder att den nominella räntan ofta är vilseledande när du ska jämföra olika låneerbjudanden. Du kan räkna ut den effektiva räntan med hjälp av vår lånekalkylator.

Hur räknar jag ut den nominella räntan?

Låt oss säga att du lånar 100 000 kronor i form av ett MC lån. Du får en ränta på lånet på 3% årligen. Då är även den nominella räntan 3%. I kronor kommer du då att betala 3000 kronor i nominell ränta per år.

Om det tillkommer avgifter för till exempel uppläggning av lånet och avisering så blir den effektiva räntan högre än dessa 3%, eftersom den effektiva räntan tar hänsyn till både den nominella räntan och avgifterna.

Om du lånar 100 000 kronor upplagt på 5 år, till en årlig nominell ränta på 3%, men det tillkommer en uppläggningsavgift på 300 kronor samt en aviavgift på 29 kronor varje månad blir den effektiva räntan 3,84%.

Varför är effektiv ränta alltid högre än nominell ränta, även utan några avgifter?

När man pratar om ränta menar man oftast årsränta i %. Vad gäller ränta på blancolån brukar man i Sverige betala räntekostnader tillsammans med amortering månadsvis.

I och med den månatliga amorteringen innebär det att skulden blir mindre och mindre för varje månad. För att kompensera för att lånet betalas månadsvis, tvingas därför långivaren att ta ut en högre effektiv ränta. Detta för att summan årets räntebetalningar ska matcha den nominella årsräntan.

Den korrekta termen för detta fenomen är sammansatt ränta.

Fördelar med att jämföra långivare

I det här avsnittet har du lärt dig mer om nominell ränta och dess betydelse. För att hitta lånet med lägst ränta, både nominell och effektiv, lönar det sig att jämföra långivare med hjälp av Sambla. Alla banker specialiserar sig nämligen på olika typer av kunder. Det går därför inte att säga att en specifik bank är bättre än en annan på förhand. Just därför är det viktigt att man jämför olika låneerbjudanden för att hitta vilken bank som passar just dig bäst!

Vanliga frågor och svar – Nominell ränta

Vad är nominell ränta?

Nominell ränta är kostnaden långivaren tar för att låna ut pengar till dig. Utöver den nominell räntan kan det finnas fler kostnader kopplat till lånet.

Vad betyder ordet nominell?

Nominell betyder “bara till namnet” eller “ett värde bara på papperet”.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners

Visa fler