Sambla förklarar kreditupplysning

En kreditupplysning är ett underlag som banker och långivare använder när de gör riskbedömningar för om låntagare har de rätta ekonomiska förutsättningarna att betala både ränta och amorteringar. Informationen baseras på låntagarens ekonomiska historik och nuvarande situation. Det är bra att ta så få kreditupplysningar som möjligt.

Kort om kreditprövning

Enligt Konsumentkreditlagen (2010:1846) måste banker och långivare vidta en noggrann och omsorgsfull kreditprövning innan de beviljar ett lån. Bankerna har löst problemet genom att tillsammans äga kreditupplysningsföretaget UC. För att få göra en kreditupplysning krävs det att beställaren har ett legitimt behov. I praktiken innebär det att den som blir föremål för en kreditupplysning ska exempelvis vilja se över ett låneerbjudande från en eller flera banker, vilket är en förutsättning för att möjliggöra en förbättring av sin lånesituation. En upplysning kan även göras om man ska hyra en bostad eller om en arbetsgivare ska anställa någon som kommer att ha ett stort ekonomiskt ansvar.

En personupplysning registreras i 12 månader och innehåller bland annat:

  • Identitetsuppgifter som namn och adress.
  • Inkomst, eventuellt fastighetsinnehav och eventuellt äktenskapsförord.
  • Nuvarande lån och krediter.
  • Betalningsanmärkningar och skuldsaldo.
  • Tidigare kreditupplysningar (senaste 12 månaderna).

Risken med för många kreditupplysningar

Varje gång du ansöker om ett lån hos en bank eller långivare görs alltså en kreditupplysning. Några få upplysningar är inget att oroa sig för. Däremot kan det bli problematiskt om du samlar på dig för många kreditupplysningar under för kort tid. Det finns nämligen en stor risk att bankerna och långivarna tolkar det som att du planerar att skaffa flera lån samtidigt, vilket i sådant fall påverkar din återbetalningsförmåga. En sämre återbetalningsförmåga brukar resultera i en låg kreditvärdighet, vilket leder till högre räntor för dig som ska låna. För att försäkra oss om att du hittar en så bra lånelösning som möjligt, samarbetar Sambla med två kreditupplysningsföretag, Bisnode kredit AB och UC Sverige. Klicka på namnen för respektive företag för att läsa mer om dem.

Jämför med Sambla

Om du istället, helt kostnadsfritt, jämför med Sambla får du låneerbjudanden (effektiv ränta från 3,01%-22,59%) från över 35 olika långivare och det görs bara en enda kreditupplysning hos UC. Med oss kan du låna upp till 600 000 kr och du får besked inom 24 timmar. Pengarna betalas sedan ut till ditt konto inom ett par dagar.

Uppdaterat 19-12-11

 kr
 år
5 000600 000
Cirka månadskostnad:
1 739 kr
Nytt lånSamla lån
Applicant
Phone number
Email adress
Occupation
Marital status
Skicka ansökan för att godkänna användaravtalet och dataskyddspolicyn.
Exempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. Annuitetslån 150 000 kr, 10 år, nom. ränta 6,95%, start-/aviavg. 0 kr ger eff. ränta 7,18 %. Totalkostnad: 208 532 kr eller 1 738 kr/månad (120 avbet.). Återbet. tid 1-18 år. Nom. ränta 2,95%-29,90%.