Sambla förklarar kreditupplysning

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Sambla förklarar kreditupplysning
Risker med flera kreditupplysningar
Endast en kreditupplysning via Sambla
Sambla förklarar kreditupplysning
Risker med flera kreditupplysningar
Endast en kreditupplysning via Sambla

En kreditupplysning är ett underlag som banker och långivare använder när de gör riskbedömningar för om låntagare har de rätta ekonomiska förutsättningarna att betala både ränta och amorteringar. Informationen baseras på låntagarens ekonomiska historik och nuvarande situation. Det är bra att ta så få kreditupplysningar som möjligt.

Kort om kreditprövning

Enligt Konsumentkreditlagen (2010:1846) måste banker och långivare vidta en noggrann och omsorgsfull kreditprövning innan de beviljar ett lån. Bankerna har löst problemet genom att tillsammans äga kreditupplysningsföretaget UC. För att få göra en kreditupplysning krävs det att beställaren har ett legitimt behov. I praktiken innebär det att den som blir föremål för en kreditupplysning ska exempelvis vilja se över ett låneerbjudande från en eller flera banker, vilket är en förutsättning för att möjliggöra en förbättring av sin lånesituation. En upplysning kan även göras om man ska hyra en bostad eller om en arbetsgivare ska anställa någon som kommer att ha ett stort ekonomiskt ansvar.

En personupplysning registreras i 12 månader och innehåller bland annat:

  • Identitetsuppgifter som namn och adress.
  • Inkomst, eventuellt fastighetsinnehav och eventuellt äktenskapsförord.
  • Nuvarande lån och krediter.
  • Betalningsanmärkningar och skuldsaldo.
  • Tidigare kreditupplysningar (senaste 12 månaderna).

Risken med för många kreditupplysningar

Varje gång du ansöker om ett lån hos en bank eller långivare görs alltså en kreditupplysning. Några få upplysningar är inget att oroa sig för. Däremot kan det bli problematiskt om du samlar på dig för många kreditupplysningar under för kort tid. Det finns nämligen en stor risk att bankerna och långivarna tolkar det som att du planerar att skaffa flera lån samtidigt, vilket i sådant fall påverkar din återbetalningsförmåga. En sämre återbetalningsförmåga brukar resultera i en låg kreditvärdighet, vilket leder till högre räntor för dig som ska låna. För att försäkra oss om att du hittar en så bra lånelösning som möjligt, samarbetar Sambla med två kreditupplysningsföretag, Bisnode kredit AB och UC Sverige. Klicka på namnen för respektive företag för att läsa mer om dem.

Jämför med Sambla

Om du istället, helt kostnadsfritt, jämför med Sambla får du låneerbjudanden från över 40 olika långivare och det görs bara en enda kreditupplysning hos UC. Med oss kan du låna upp till 600 000 kr och du får besked inom 24 timmar. Pengarna betalas sedan ut till ditt konto inom ett par dagar.

Vanliga frågor och svar – Kreditupplysning

Hur fungerar en kreditupplysning?

En kreditupplysning tas på dig när du ansöker om att låna pengar, ansöker om kreditkort och vill handla på avbetalning. Detta för att den som ger dig en sorts kredit vill veta om att du har råd att betala tillbaka och inte hamnar i en dålig ekonomisk situation.

Hur länge finns en kreditupplysning kvar?

Den registreras i 12 månader.

Finns det risker med för många kreditupplysningar?

Desto fler kreditupplysningar du har, desto större risk anser bankerna det är att låna ut pengar. Det resulterar ofta i högre ränta.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners

Visa fler