Lån utan UC – Över 40 fördelaktiga alternativ

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Jämför över 40 banker och långivare
Undvik lån utan UC - jämför fördelaktiga lån istället
Endast 1 kreditupplysning hos UC
Jämför över 40 banker och långivare
Undvik lån utan UC - jämför fördelaktiga lån istället
Endast 1 kreditupplysning hos UC

Lån utan UC innebär att kreditprövningen kommer från ett annat kreditupplysningsföretag än Upplysningscentralen (UC). Att låna utan UC är oftast väldigt mycket dyrare än ett vanligt privatlån och återbetalningstiderna är ofta kortare. Här går vi igenom vad lån utan UC är och vad det finns för fördelaktiga alternativ.

Alternativ till att låna utan UC

När du jämför lån genom oss görs det endast en (1) enda kreditupplysning via UC som alla banker och långivare kan dela på när de gör en bedömning av dig som kund. Detta gör att du kan hitta den bästa räntan och samtidigt hålla din kreditvärdighet på en hög nivå. På så sätt slipper du förhoppningsvis ta dyra lån framöver!

Få lägre ränta än lån utan UC

Trots att du kanske har sämre kreditvärdighet så kan vi hjälpa dig att få ett mer fördelaktigt lån med endast en kreditupplysning hos UC. Det gör vi genom att jämföra flera långivare samtidigt åt dig kostnadsfritt. Det går att söka lån mellan 5 000 och 600 000 kronor.

Oavsett vilka frågor du har kring lån utan UC kommer du här att få hjälp med att förstå konceptet fullt ut. Det finns oftast billigare alternativ än att låna pengar utan UC – även om det i vissa fall kan verka vara den enda lösningen.

I den här texten kommer du att få konkreta tips på hur du kan förbättra din privatekonomi och i framtiden slippa ta nya dyra krediter och lån utan UC.

Vad är lån utan UC?

Det är reglerat i lagen att alla långivare måste göra en ordentlig kreditprövning på den som vill låna pengar. Man slipper med andra ord aldrig att det görs en kreditprövning, men det finns olika företag som kan göra prövningen.

Kreditprövningen görs delvis som ett skydd för långivaren, men den görs främst för dig som låntagare – för att du inte ska låna mer än vad du har råd med.

Upplysningscentralen, UC AB, är Sveriges största kreditupplysningsbolag och när du söker lån utan UC använder långivaren alltså inte UC vid sin kreditprövning, utan något annat upplysningsföretag, som exempelvis Bisnode.

Varför låna pengar utan UC?

Flera kreditupplysningar hos UC på kort tid kan påverka din kreditvärdighet, eller UC-score, negativt. Just därför söker flera sig till alternativa lösningar. Problemet är att det kommer med ett pris. Det blir allt som oftast dyrare att ta ett lån utan UC och det kommer inte gynna dig i längden.

Finns ofta fler alternativ till lån utan UC

Kanske har du fått nej hos din egen bank och ytterligare någon långivare som använder sig av UC – och tänker därför att dina chanser är bättre att söka ett lån utan UC.

Men kanske har du inte bara hittat rätt långivare för just dig. När du ansöker via oss skickar vi ut din ansökan till över 40 banker och långivare, som alla får chansen att ge dig ett bud.

På så sätt har du större chans att hitta en långivare som passar dig – utan att du behöver söka dig till ett dyrare lån utan UC.

Vad är UC och vad används det till?

UC ägs huvudsakligen av våra svenska storbanker: Swedbank, Nordea, Handelsbanken, SEB, Danske Bank och Länsförsäkringar. UC används, förutom av storbankerna, även av hyresvärdar, mäklare och andra för att kontrollera sina kunders ekonomi.

Ofta när du köper något på avbetalning eller tecknar ett abonnemang kan en kreditupplysning via UC tas för att se så att du kommer kunna betala tillbaka enligt avtalet.

Hur kan man låna pengar utan UC?

Här hjälper vi dig att hitta ett så billigt lån som möjligt och vi gör endast en kreditprövning – via UC – som långivarna delar på.

Om man som konsument vill låna pengar utan en prövning hos UC, måste man därför vända sig till en långivare som inte använder UC för sin kreditprövning. De olika kreditupplysningsbolagen delar nämligen inte informationen sinsemellan. Vi på Sambla samarbetar exempelvis med både UC och Bisnode för att kunna hjälpa fler kunder att hitta det bästa lånet.

Bilden nedan illustrerar hur låneprocessen kan se ut när du vill låna pengar utan UC och med UC.

bild av lån utan uc

Lån utan UC med många förfrågningar? Inte enda alternativet

En kreditupplysning hos UC finns kvar i deras register i ett år från dess att upplysningen beställdes. Eftersom övriga kreditupplysningsföretag inte ser förfrågningar som gjorts till UC, är lån utan UC med många förfrågningar fullt möjligt.

Att det inte finns ett gemensamt kreditprövningssystem kan tyckas vara lite bakvänt, eftersom en stor anledning till att systemet finns överhuvudtaget är för att skydda dig som konsument. Om långivaren inte får hela bilden av din ekonomi så riskerar du att låna mer än vad du har råd med. Därför är det viktigt att du är ärlig kring din nuvarande lånesituation när du ansöker om ett nytt lån.

Vänta hellre ut dina förfrågningar hos UC

Förfrågningar hos UC påverkar din kreditvärdighet som mest de första tre månaderna – eftersom långivarna då inte kan se huruvida du tagit de lån du sökt eller inte. Har du möjlighet att vänta ut dina förfrågningar kan du lättare söka ett nytt lån med UC – där du jämför många långivare samtidigt med en kreditupplysning.

Ta hjälp av medsökande om du kan

En medsökande är en person, ofta en närstående, som står med dig på lånet som en extra säkerhet för banken. Det kan göra det enklare för dig att låna, och det kan ofta ge dig lägre ränta. Tänk på att personen som är medsökande ska ha bättre ekonomi än du har för att det ska göra nytta i din ansökan.

Samla lån utan UC?

Att slå ihop dina lån är fördelaktigt för att få en bättre ränta, få ner din månadskostnad och att få en bättre kreditvärdighet. Det sätter dig alltså i en bättre ekonomisk sits för framtiden. Vad det innebär är att du tar alla dina lån, med eller utan UC, och samlar de i ett enda stort, nytt lån. Du betalar alltså av dina tidigare skulder med hjälp av ditt nya lån.

Att samla lånen utan UC är nästan omöjligt för dig, eftersom att det vid större lån nästan alltid krävs en UC. Det är bara på mindre lånebelopp som du skulle kunna låna utan UC. Hos oss kan du söka lån upp till 600 000 kronor.

SMS-lån utan UC?

Det finns flera långivare som i dag marknadsför sig med att erbjuda SMS-lån utan UC – ofta med att du kan få pengarna samma dag. Det är ett sorts snabblån som inte tar en kreditupplysning via UC.

SMS-lån utan UC bör dock undvikas helt och hållet – eftersom de kännetecknas av en skyhög effektiv ränta och kort återbetalningstid. Sök ett privatlån genom oss i stället så har du chans till betydligt bättre ränta – trots att ansökan går snabbt och utbetalning sker inom ett par dagar efter signering.

Låna med betalningsanmärkning utan UC? Inte enda lösningen

Du kan låna pengar utan UC och med betalningsanmärkningar, men betalningsanmärkningar behöver inte nödvändigtvis utesluta lån med UC. Kontakta oss så hjälper vi dig – det finns långivare hos oss som kan bevilja låt trots upp till tio betalningsanmärkningar.

En betalningsanmärkning syns nämligen hos alla kreditupplysningsbolag eftersom uppgifter hämtas från Kronofogden. Det är inte Kronofogden själva som beslutar om att du ska få en betalningsanmärkning utan det beslutas av kreditupplysningsbolagen. En skuld hos Kronofogden ligger vanligtvis kvar i upplysningsbolagens register i 3 år, räknat från den dag skulden uppkom.

Läs mer: Lån med betalningsanmärkning

Dyrare att låna utan UC

Eftersom UC är det största kreditupplysningsbolaget som alla storbanker använder, kan man förstå att kunder som vill låna utan UC innebär en högre risk för långivaren. Alla kreditupplysningsbolag har dock likvärdiga metoder och samlar information från samma källor till kreditupplysningen.

Att låna utan UC innebär därmed dyrare lån i form av högre räntor. Det bästa du kan göra är att jämföra lån och dess räntor och villkor. Ansök om ett lån hos oss innan du tecknar ett nytt lån för att vara säker på att du fått de bästa villkoren för dig!

Här nedan listar vi exempel vi har hittat på en jämförelsesajt som endast jämför lån utan UC.

Lån utan UC – 50 000 kr

Lån utan UC på 50 000 kr finns det ett fåtal aktörer som erbjuder och är hos de allra flesta ett maxbelopp. Över detta lånebelopp finns det försvinnande få långivare, en av dessa har dessutom specialiserat sig i pantlån.

Lån utan UC – 30 000 kr

Vid en jämförelse av långivare som erbjuder upp till 30 000 kronor, hittade vi tre gånger så många mot dem som erbjuder 50 000 kronor. Effektiva räntan har ett bredare spann vid detta lånebelopp.

Lån utan UC – 25 000 kr

För lån på 25 000 kronor finns det ungefär lika många som erbjuder 30 000 kronor i lån. Den effektiva räntan är även den densamma som exemplet ovan:

Vad alla ovan har gemensamt är att de sticker ut med en väldigt hög effektiv ränta. Om du istället jämför lån via Sambla kan du låna upp till 600 000 kr med bättre villkor!

Så här kan du få kontroll över din privatekonomi – slipp lån utan UC

Du har fått lära dig att lån utan UC är ett dyrt alternativ och varför det är på det viset. Nu ska vi gå igenom metoder du kan använda för att i framtiden undvika att hamna i en sits där du behöver ta dyra lån och på så sätt få kontroll över din privatekonomi, en gång för alla!

bild av få kontroll över din privatekonomi

Steg 1: Gör en budget

Tänk lyxfällans budgettavla. Ta reda på vilka kostnader du har varje månad och hur mycket inkomster du har. Här kan du läsa om hur du gör en budgetkalkyl på bästa sätt.

När du har koll på dina utgifter för varje månad, vet du hur mycket pengar du måste få in också. Är dina inkomster lägre än dina utgifter, behöver du antingen öka dina inkomster eller sänka dina utgifter. Det bästa är naturligtvis att göra båda två.

Steg 2: Minska dina utgifter

Det bästa och enklaste sättet att minska dina månadsutgifter om du har flera lån eller krediter är att samla dina lån, vilket även är bra för din kreditvärdighet inför framtiden. Klicka på länken och se hur mycket du kan sänka dina månadsutgifter genom en så pass snabb och enkel åtgärd.

Steg 3: Öka dina inkomster

Arbetar du deltid och upplever att pengarna inte räcker till månad efter månad, kan det vara läge att se över möjligheten att få arbeta fler timmar. Tvingas du dessutom upprepade gånger vända dig till krediter utan UC, är det verkligen dags att öka dina inkomster.

Ta tjuren vid hornen, sätt upp en plan på hur du kan arbeta mer eller till och med hitta ditt nya drömjobb!

Ytterligare tips i stället för lån utan UC

Du kanske har betalningsanmärkningar, lågt kreditbetyg eller för låg inkomst och därför blivit nekad ett lån hos en bank eller långivare. Men det finns ändå hopp för dig!

Om du har en månadsinkomst på minst 8 400 kronor och är skuldfri hos Kronofogden sedan 6 månader tillbaka, finns goda möjligheter för dig att få lån med hjälp av oss. Vi förmedlar privatlån och samarbetar med över 40 banker och långivare.

Vissa av dessa accepterar upp till 10 betalningsanmärkningar. Om du dessutom har en medsökande på ditt lån ökar dina chanser markant!

Finns det några fördelar med att ta en kredit utan UC?

Den enda fördelen med en kredit utan UC är att det håller din kreditvärdighet uppe. UC:s kreditregister går nämligen ett år bakåt i tiden och uppdateras en gång per månad. När ett lån eller en kredit har betalats tillbaka finns den fortfarande med i UC:s historik under ett år.

Exempel på hur krediter syns hos UC:

En kredit som avslutas 2024-01-31 är alltså synlig i kredithistoriken till 2025-01-31.

Men att ta en kredit utan en kreditupplysning från UC, endast för att upprätthålla sin kreditvärdighet, är ett högt pris att betala och kan sätta dig i en värre ekonomisk sits än tidigare.

Det är också värt att tänka på att kreditupplysningar påverkar din kreditvärdighet som mest de första tre månaderna. Efter det kan UC se om du accepterade lånet eller inte.

Bra situationer att ta ett snabblån utan UC

Om du inte lyckas få ett lån via någon av våra samarbetspartners kan det finnas en anledning att ansöka om ett snabblån utan UC – men bara om det är till för att samla dina tidigare lån. Ett samlat lån kommer nämligen att ge dig en bättre möjlighet att betala tillbaka hela lånet.

Ett mikrolån utan UC skulle även kunna vara okej om det är ett engångstillfälle för att lösa en akut situation. Men det bästa för dig rent ekonomiskt är att se över andra alternativ. Se till att påbörja ett sparande inför liknande framtida situationer.

Dåliga situationer att ta ett SMS-lån utan kreditupplysning (UC)

Du ska aldrig ta ett lån av följande anledning:

  • Finansiera spelande, såsom casino, betting eller poker.
  • Alkohol och fest.
  • Shoppa kläder eller andra onödiga konsumtionsprylar.
  • För att betala på andra lån.

Dessutom ska du aldrig ta ett SMS-lån utan UC – eller något annat lån heller – om du vet med dig att du inte har råd att betala tillbaka lånet. Att dölja information om andra lån för att få ett nytt, mindre mobillån drabbar bara dig själv i slutändan.

Frågor och svar - Lån utan UC

Kan jag teckna ett lån utan UC trots betalningsanmärkningar?

Du kan låna pengar utan UC och med betalningsanmärkningar, men betalningsanmärkningar behöver inte nödvändigtvis utesluta lån med UC. Kontakta oss på Sambla så hjälper vi dig trots att du har flera betalningsanmärkningar!

Vad är ett lån utan UC?

Det är reglerat i lagen att alla långivare måste göra en kreditprövning på den som vill ta ett lån. Oftast används UC för att att göra kreditprövningen. Ett lån utan UC är alltså ett lån som görs med hjälp av ett annat kreditupplysningsbolag än UC, till exempel Bisnode.

Hur stort lån kan jag ta utan att det görs en UC?

Lån utan UC på 50 000 kronor finns det ett fåtal aktörer som erbjuder och är hos de allra flesta ett maxbelopp – med en lägsta effektiva ränta på över 43% på de jämförda lånen.

På Sambla kan du istället ansöka om lån upp till 600 000 kronor med en effektiv ränta från 3,01%-22,59%! Dock inte utan att det görs en UC. Läs mer här. 

Vilka är fördelarna att ta ett lån utan UC?

Den enda fördelen med en kredit utan UC är att det håller din kreditvärdighet uppe. Men det är ett högt pris att betala och kan sätta dig i en sämre ekonomisk sits eftersom att räntan ofta är så väldigt hög.

Vad är en kreditupplysning?

En kreditupplysning är enligt lag ett måste från långivarens sida. Med hjälp av kreditupplysningen görs en bedömning på hur stor risken är att betala ut lånet och få pengarna tillbaka. Det är även ett skydd för dig som låntagare då långivarna och bankerna får koll på om du har råd att ta lånet eller inte.

Varför görs en kreditupplysning?

Kreditupplysningen är ett skydd för dig som låntagare då långivarna och bankerna får koll på om du har råd att ta lånet eller inte. Den görs även för att bedöma risken från långivarens sida.

Kan jag låna utan att det görs en kreditupplysning (UC)?

De allra flesta långivare använder UC för att bedöma din kreditvärdighet. Vill du inte att en UC ska göras får du då vända dig till långivare som inte använder UC – men du bör ha med dig att räntan oftast är mycket högre. Vi på Sambla samarbetar exempelvis med både UC och Bisnode för att kunna hjälpa fler kunder att hitta det bästa lånet.

Vilka är alternativen till UC?

Andra aktörer som gör kreditupplysningar är bland annat Bisnode och Creditsafe.

Vad blir räntan på ett lån utan UC?

Räntan på ett lån utan UC blir ofta mycket högre än ett lån med UC – detta för att risken blir större för långivarna då de inte får fram all information om låntagarens ekonomiska situation.

Ska jag alltid ansöka om ett lån utan UC?

Nej! Jämför lån med UC till lägre ränta hos Sambla – endast en UC kommer göras.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners

Visa fler