Vad är en kredit?

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Vad är en kredit egentligen?
Så fungerar en kredit
Kredit utan säkerhet
Vad är en kredit egentligen?
Så fungerar en kredit
Kredit utan säkerhet

Kredit är en term med många olika innebörder. De allra flesta tänker nog på ett köp som betalas i efterhand – oftast med hjälp av ett kreditkort eller genom avbetalning eller på ordet kredit i samband med bokföring, alltså debet och kredit. Men visste du att kredit också kan vara exakt samma sak som ett vanligt privatlån utan säkerhet? Här tittar vi närmare på några vanliga kreditvarianter.

Vad betyder kredit?

Så, vad betyder egentligen ordet kredit? Ordet kommer från latinets crédit – ”att tro på” – vilket säger en hel del om upplägget.

Någon ger dig som kund rätt att låna deras pengar eller att få anstånd (extra tid) med betalningen av en vara under en viss tid. För att få detta förtroende behöver du självklart uppfylla vissa kriterier. Alla som delar ut kredit gör noggranna kontroller av din ekonomiska situation för att se om du exempelvis har lån sedan tidigare eller betalningsanmärkningar.

Informationen får de genom att ta en kreditupplysning (UC) på dig. Flera UC under kort tid försämrar din kreditvärdighet, så det bästa är att använda en jämförelsetjänst när du ansöker om lån eller krediter. Då delar alla kreditgivare på en och samma UC.

Vilka olika krediter finns det?

Även om kredit kan vara alltifrån ”den högra sidan på ett bokföringskonto” till en affärsverksamhets anseende, fokuserar vi för enkelhetens skull endast på lånekrediter här.

Dessa fyra är vanligast:

1. Privatlån utan säkerhet som kreditlån

Ett privatlån utan säkerhet är också ett slags kreditlån. Skillnaden mot kreditkort och kreditkonto är att du amorterar på lånet under hela löptiden. De flesta privatlån är annuitetslån vilket betyder att en fast summa per betalning är uträknad på förhand. När löptiden är över ska lånet enligt beräkningen vara helt återbetalt.

En fördel med privatlån är att den genomsnittliga effektiva räntan (som inkluderar alla avgifter och kringkostnader för lånet) ligger 10–15 % lägre än på kreditkort och kontokredit.

2. Kreditkort

Kreditkortet är en odödlig klassiker. Det kan vara utfärdat av samma bank där du har din övriga ekonomi eller av ett helt separat företag som specialiserar sig på flexibla kortlösningar av olika slag.

Det finns mängder av alternativ på marknaden och den hårda konkurrensen gör att de flesta av dagens kreditkort kommer med en rad förmåner bortsett från själva krediten. Exempel på detta kan vara fria årsavgifter, reseförsäkringar, rabatter och bonusar.

Det vanliga är också att du kan utnyttja krediten räntefritt under en avtalad tid, oftast mellan 45–60 dagar. En faktura som summerar alla nya inköp brukar komma i slutet av månaden. Du kan aldrig handla över din kreditgräns på kortet.

3. Kreditkonto

Idag är det också vanligt att långivare erbjuder ett speciellt konto där du har en stående kredit. Fördelen med kreditkonton, till skillnad från många andra lån, är att du endast betalar ränta när krediten är aktiv och på den faktiska summa du använder. Under en period då du inte gör några kreditköp alls, betalar du alltså ingenting.

4. Faktura

När du handlar varor och tjänster på faktura gör du ett så kallat kreditköp. Medan vissa kräver betalning inom 30 dagar eller mindre, erbjuder många företag också delbetalning på krediten. Att betala i omgångar kan vara en fördel om du har stora utgifter i övrigt. Kom dock ihåg att du oftast får sämre ränta vid delbetalning och att en rad avgifter kan tillkomma. Det billigaste är alltid att lösa hela lånet så fort som möjligt.

Läs också: Alternativ till att delbetala din resa

Hur mycket kredit kan jag få?

Villkoren på krediter sätts individuellt och kraven för att få låna pengar skiljer sig åt mellan kreditgivare. Att du har en inkomst eller andra medel för att täcka krediten är självklart viktigt. Men även faktorer som återbetalningstid, befintliga lån och utgifter väger in i bedömningen. Kreditgivare måste enligt lag göra en kreditprövning innan de får erbjuda ett avtal.

En sådan visar om du har tillräckligt goda ekonomiska förutsättningar för att klara återbetalningen samt om du har en historik av att inte betala dina skulder. Innan du ansöker om kredit kan det vara bra att själv tänka igenom vad som faktiskt är hållbart. Att inte kunna betala tillbaka gör bara att allting blir mycket dyrare i slutändan.

Läs också: Black friday

Privatlån utan säkerhet via Sambla

När du ansöker om kreditlån via Sambla handlar det om ett vanligt blancolån utan säkerhet.

Du måste ha en inkomst på minst 8 400 kronor per månad eller en medlåntagare för att kunna ansöka. Din förfrågan om kredit går ut till över 40 långivare som delar på samma kreditupplysning och konkurrerar om att ge dig bästa tänkbara ränta utifrån dina individuella förutsättningar.

Över 390 000 kunder har tagit hjälp av Sambla för att hitta rätt kreditgivare. Undersökningar har visat att vår tjänst leder till i genomsnitt 2,09 procentenheter mindre i ränta. Att ansöka är helt gratis, då vår ersättning kommer från den bank du väljer att sluta ett avtal med.

Hör gärna av dig till oss så berättar vi mer om krediter, räntekurser och hur du kan göra för att få förmånliga villkor på dina lån.

Vanliga frågor och svar

Vad är en bra kredit?

Konkurrenskraftig ränta i förhållande till kreditens storlek, snabb tillgång till pengarna och flexibel återbetalning är några saker som gör en kredit bra. En högre kreditgräns är generellt bättre än en låg eftersom det senare kan leda till att du behöver ta fler lån.

Vad är skillnaden mellan lån och kredit?

Generellt har ett lån mycket längre återbetalningstid än en kredit, då de flesta krediter har en betaltid på max 30 dagar. En annan väsentlig skillnad är att ett kreditkonto eller ett kreditkort inte avslutas bara för att du har betalat igen pengarna du använt. Kredit är i den bemärkelsen ett stående lån som du alltid har tillgång till.

Vad händer om jag inte betalar krediten?

Kredit fungerar i mångt och mycket precis som andra lån. Om du inte betalar får du påminnelser med tillkommande avgifter, därefter inkassokrav och sedan betalningsföreläggande hos Kronofogden. Banker och andra kreditgivare uppmuntrar sina kunder att höra av sig om det blir problem med betalningarna för att försöka hitta en lösning. Det kan exempelvis handla om förlängd betaltid eller hjälp med en avbetalningsplan. Du kan alltid kontakta Sambla om du har svårt med betalningen på krediten.

Hur får jag bättre kreditvärdighet?

Ditt kreditbetyg väger in i bedömningen av hur mycket du får låna. För att bättra på oddsen kan du säga upp alla outnyttjade krediter, betala dina skulder i tid, använda en låneförmedlare för ansökningar och minska antalet utspridda lån genom att baka ihop dem i ett större samlingslån.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners

Visa fler