Vad är ett inkassokrav och hur undviker jag dem?

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Vad är inkassokrav?
Undvik inkassokostnader framöver
Sambla förklarar inkassokrav
Vad är inkassokrav?
Undvik inkassokostnader framöver
Sambla förklarar inkassokrav

Inkasso är samma sak som skuldindrivning. Om du exempelvis glömt en faktura eller missat att amortera på ett lån, kan ärendet lämnas över till ett inkassoföretag. Borgenären, alltså långivaren, slipper då ansvaret att själv försöka driva in skulden. Ett inkassokrav är egentligen ingen fara, bara du betalar.

Praxis för företag är tre betalningspåminnelser – inklusive påläggsavgifter på 60 kronor per gång – innan skulden går till inkasso som tar ut en avgift på 180 kronor. Många struntar dock helt i påminnelser och lämnar i själva verket över ärendet så fort en faktura förfallit.

När inkasso tar över får du förutom tilläggskostnaden ett nytt förfallodatum. Betalar du inte i tid hamnar skulden istället hos Kronofogden, vilket kan leda till betalningsanmärkningar och fortsatta ekonomiska bekymmer.

Inkasso är alltså en sista instans innan det blir riktigt allvarligt, så det ligger verkligen i ditt intresse att hitta en lösning så snart som möjligt.

Läs också: Övertrassering

Kontrollera alltid dina inkassokrav

Precis som att du kan missa att betala en faktura eller räkning, kan företagen ibland göra en administrativ miss. Det kan alltså hända att du får ett inkassokrav trots att du faktiskt betalat i tid. Om du vet att så är fallet brukar det aldrig vara några problem att få kravet upphävt. Oftast räcker det med ett telefonsamtal för att kontrollera när pengarna dragits och registrerats. Och har du fått ett helt felaktigt inkassokrav ska du genast bestrida det. I värsta fall kan det handla om en ren bluffaktura.

Om du inte kan betala

I de allra flesta fall är dock kravet helt korrekt – du har helt enkelt inte betalat vad du är skyldig i tid. Om anledningen är att du drabbats av betalningssvårigheter ska du inte kontakta låneföretaget, då de inte längre äger skulden. Istället ska du vända dig direkt till det inkassoföretag som anlitats.

Dagens inkasso kan ibland fungera lite som en medlingstjänst mellan borgenären och gäldenären (låntagaren). Om de anser att du har för avsikt att lösa skulden, går de ibland med på att låta dig delbetala beloppet istället. På så sätt slipper du Kronofogden och betalningsanmärkningar som skapar framtida svårigheter att exempelvis få lån och teckna abonnemang av olika slag.

En betalningsanmärkning ligger kvar i tre år för privatpersoner och ju fler du har desto mer drabbas din vardagsekonomi.

När skulden går från inkasso till Kronofogden skickas ett betalningsföreläggande ut som även det har påläggsavgifter. Det är när du underlåter att betala detta krav som betalningsanmärkningen registreras. Självklart kan du bestrida ett betalningsföreläggande på samma sätt som ett inkassokrav.

Undvik framtida inkassokrav genom att ta ett samlingslån

Inkassokrav kommer bokstavligen som brev på posten när du tagit fler smålån och krediter än du mäktar med. Även om du skulle kunna hantera enstaka krav, är det ekonomiskt ohållbart att sitta och betala ränta på ränta i slutet av varje månad. Det gäller därför att hitta den bästa möjliga vägen ut ur skuldfällan innan det är för sent och inkassokraven övergår i betalningsförelägganden hos Kronofogden.

Ett sätt att få ekonomisk kontroll

Ett sätt att få kontroll över ekonomin och snabbare bli skuldfri är att ta ett så kallat samlingslån. Det optimala är om du kan få ett som ersätter alla dina befintliga krediter, då varje enskilt lån tickar dyr ränta så länge det är aktivt. Det nya lånet blir så klart större men samtidigt billigare än de övriga tillsammans. I takt med att du amorterar får du även möjlighet att omförhandla räntan, få andrum i din ekonomi och undvika fler inkassokrav.

Det smidigaste sättet att ansöka

Genom Sambla kan du ansöka om samlingslån hos över 40 banker och långivare samtidigt. Om din ekonomiska situation redan är ansträngd eller om du har betalningsanmärkningar är för många kreditupplysningar det sista du behöver. De banker Sambla samarbetar med delar alla på samma UC, så att ditt kreditbetyg inte påverkas mer än nödvändigt.

Helt gratis för dig som kund

Hos oss kan du ansöka om samlingslån utan säkerhet på upp till 600 000 kronor. Din förfrågan är helt kostnadsfri och om en bank går med på att ge dig ett samlingslån betalas pengarna ut inom tre arbetsdagar. Banken kan även hjälpa dig att lösa dina befintliga krediter direkt om du hellre vill det. Har du betalningsanmärkningar gäller speciella regler.

Grundkriterierna för att få låna via Sambla är att du:

  • fyllt 18 år
  • är folkbokförd i Sverige sedan minst ett år tillbaka
  • är skuldfri hos Kronofogden sedan minst sex månader tillbaka
  • har en månadsinkomst på minst 8400 kronor

Kom ihåg att en medlåntagare alltid ökar dina chanser att få ett samlingslån via Sambla.

Fram till idag har vi hjälpt över 390 000 kunder att få ett lån till förmånlig ränta. Kontakta oss så ser vi över dina möjligheter!

Vanliga frågor och svar

Hur lång betaltid har ett inkassokrav?

På ett inkassokrav har du minst åtta dagar på dig att betala eller bestrida från det att fakturan skickas ut. Det är generellt betydligt kortare betaltid på inkasso än på vanliga fakturor.

Hur hög får en inkassokostnad vara?

Den lagstadgade kostnaden för ett inkassokrav är 180 kronor. Du kan dock få en påminnelse på kravet innan det går vidare till Kronofogden. Totalkostnaden är alltså som mest 240 kronor.

Kan ett inkassokrav ge en betalningsanmärkning?

Nej. Tekniskt sett är en betalningsanmärkning en anteckning som kreditupplysningsföretag delar ut när du ansöker om lån. Den berättar att du tidigare misskött betalningar och påverkar den samlade bilden av din ekonomi. Betalningsanmärkningar får du först hos Kronofogden och inte när ett inkassokrav skickas ut.

Får ett företag skippa inkasso och gå direkt till Kronofogden?

Ja, inkasso är endast ett påtryckningsmedel och det finns ingenting som juridiskt hindrar ett företag från att vända sig direkt till Kronofogden. Det vanliga förfarandet är dock att gå via inkasso först. Många gånger är det tillräckligt för att skulden ska bli betald.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners

Visa fler