Detta är Upplysningscentralen (UC)

Det finns ett antal stora kreditupplysningsföretag i Sverige varav Upplysningscentralen, eller UC AB som det numera heter, är den största aktören. UC nämns ofta, men få har bra koll på vad de faktiskt gör. Det ska vi råda bot på nu!

Så vad är Upplysningscentralen?

UC AB startade 1977 och är numera Sveriges största kreditupplysningsföretag. Genom att samla in en stor mängd information från offentliga register kan de ge detaljerad data om privatpersoner och företag. Informationen fungerar som beslutsunderlag vid kreditbedömningar. Idag erbjuder UC både företag, offentlig sektor och privatpersoner kreditupplysningar. UC AB ägs gemensamt av SEB, Handelsbanken, Swedbank, Nordea, Danske Bank och Länsförsäkringar.

Vilken information om mig finns registrerad?

Bland annat lagras följande information:

  • Information om din inkomst två år tillbaka i tiden
  • Om du har några krediter beviljade och om du utnyttjar dessa
  • Ifall du äger några fastigheter
  • Betalningsanmärkningar
  • Skulder hos kronofogden

Du kan själv ta reda på exakt vilken information som finns registrerad på dig genom att begära ett utdrag på minuc.se, det är precis som att begära en kreditupplysning på sig själv. Det kostar det 19 kr per utdrag och du har tillgång till informationen i 48 timmar. Förr gick det att göra en kreditupplysning gratis på sig själv per år. Sedan mitten av 2017 har däremot UC börjat ta ut en avgift och att ta en kreditupplysning på sig själv är därmmed inte längre kostnadsfritt.

Du kan även posta en förfrågan per brev till Upplysningscentralen med ditt namn, personnummer och underskrift samt att du vill ha ett registerutdrag på dig själv. Brevet skickas till UC AB, Registerutdrag, 117 88 Stockholm. Då får du kostnadsfritt veta vilka uppgifter som finns om dig i registret. Utdraget skickas till din folkbokföringsadress.

Hur länge lagrar UC uppgifter om mig i registret?

För att inte uppgifterna i ett kreditupplysningsregistret ska ligga kvar i all evighet och orsaka problem för människor så finns det regler om hur länge uppgifterna får ligga kvar. Olika uppgifter lagras olika länge. En notering om betalningsanmärkning för privatpersoner finns kvar i tre år från den dag då anmärkningen uppkom. Varje kreditupplysning ligger kvar som en anteckning i ett år från det att kreditupplysningen beställs.

Hur kommer jag i kontakt med Upplysningscentralen?

Om du har ett brådskande ärende, eller om du misstänker att du blivit drabbad av en ID-kapning bör du kontakta UC. Här finner du deras kontaktuppgifter:

Öppettider - Måndag - Torsdag: 08:00-16:30, Fredag: 08:00 - 16:00

Telefon - 08 - 670 90 00

E-post - info@uc.se

Hur påverkar antalet kreditupplysningar min kreditvärdighet?

Som du säkert känner till påverkar antalet kreditupplysningar din kreditvärdighet. För att förtydliga hur har vi tagit fram ett exempel nedan:

Erik behöver låna pengar direkt på kontot. Hans tanke är att jämföra bankerna på egen hand. Först går Erik till Storbanken som då begär en kreditupplysning som noteras i registret hos Upplysningscentralen.

Sedan går Erik till Lillbanken och ansöker om samma lån. När Lillbanken gör sin kreditupplysning ser de att även att Storbanken gjort en kreditupplysning.

Erik vill självfallet ha ytterligare ett bud och går till Mittimellanbanken, som ser att Storbanken och Lillbanken gjort kreditupplysningar.

Vad blir resultatet?

Ett av bankernas problem, som i förlängningen blir Eriks problem, är att de omöjligt kan veta om Erik redan lånat pengar av en konkurrerande bank. Det beror på att det är en fördröjning innan ett skuldsaldo syns i registret. Om Erik erbjuds ett lån kommer räntan nästan garanterat vara högre för att kompensera för den ökade risken som banken tar.

Det andra problemet som uppstår, är att bankerna börjar undrar - "Vad kan ha hänt i Eriks ekonomi, som gör att han verkar så benägen att låna pengar?". I verkligheten händer det oväntade saker - en bil går sönder, skiljsmässor, sjukdomar, arbetslöshet eller galna investeringar som inte går vägen. Bankernas statistik säger att flera kreditupplysningar är förknippat med en högre risk hos låntagaren, vilket leder till att de måste ta ut en högre ränta. Detta är verkligen att dra alla fall över en kam, men i brist på bättre metoder hos bankerna blir det resultatet.

Flera kreditupplysningar av ovan anledning i värsta fall får Erik inte låna pengar överhuvudtaget och i bästa fall blir lånets månadskostnad lite högre än vad den skulle blivit med endast en kreditupplysning.

Viktiga faktorer utöver UC

Antalet kreditupplysningar är bara en av flera faktorer som bankerna tar hänsyn till när de bedömer din kreditvärdighet. Banken väger även in din kreditrisk (anställningsform, boende, nuvarande skulder och lån, betalningsanmärkningar och antal kreditupplysningar) tillsammans med din betalningsförmåga (din inkomst och dina utgifter).

Om du får en löneförhöjning blir din betalningsförmåga alltså bättre. Och om du skulle gå från provanställning till fast anställning blir din kreditrisk lägre. I båda dessa fallen kan det vara en god idé att att göra en ny jämförelse eftersom din kreditvärdighet då blivit bättre.

Det är också värt att tänka på att om du tagit ett större lån med hjälp av Sambla för att samla ihop dina smålån, avbetalningar och krediter så kan det vara klokt att göra en ny jämförelse efter några månader. Uppgifter om lån uppdateras månadsvis och då syns inte dina gamla krediter längre. Och få lån leder ofta till hög kreditvärdighet.

Jämför med Sambla

Oavsett om du tar ett lån där UC Sverige, Bisnode Sverige eller Creditsafe står för kreditupplysningen så rekommenderar vi att du jämför räntor och villkor innan du tar ett lån. Alla långivare specialiserar sig nämligen på olika typer av kunder. Det går därför inte att säga att någon långivare är bättre än en annan när det gäller lån. Just därför är det viktigt att man jämför olika låneerbjudanden för att hitta vilken långivare som passar just dig bäst!

Om du väljer att jämföra med Sambla görs endast en kreditupplysning hos UC. Tjänsten är helt kostnadsfri och du binder dig inte till något när du gör en jämförelse. Sambla får istället betalt direkt av långivaren när vi hjälper dem att få en ny nöjd kund.

Uppdaterat 19-12-04

 kr
 år
5 000600 000
Cirka månadskostnad:
1 739 kr
Nytt lånSamla lån
Applicant
Phone number
Email adress
Occupation
Marital status
Skicka ansökan för att godkänna användaravtalet och dataskyddspolicyn.
Exempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. Annuitetslån 150 000 kr, 10 år, nom. ränta 6,95%, start-/aviavg. 0 kr ger eff. ränta 7,18 %. Totalkostnad: 208 532 kr eller 1 738 kr/månad (120 avbet.). Återbet. tid 1-18 år. Nom. ränta 2,95%-29,90%.