Vad är likviditet?

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Bra betalningsförmåga = god likviditet
Likvida medel betalar kortfristiga skulder
Likviditet för privatpersoner
Bra betalningsförmåga = god likviditet
Likvida medel betalar kortfristiga skulder
Likviditet för privatpersoner

Likviditet är en mer formell term för ett företags eller en privatpersons betalningsförmåga av kortfristiga skulder. Inom företagsekonomi talas det ofta om likvida medel, vilket är tillgångar som kan användas för att täcka löpande kostnader. Likviditet kan också vara ett mått på hur lång tid det tar att omvandla tillgångar till reda pengar. Här tittar vi närmare på ett mångsidigt begrepp – både för privatpersoner och företag.

Likviditet hos privatperson och företag

Du har säkert hört uttrycket ”god likviditet” användas om företag? Det innebär att alla löpande och kortsiktiga skulder kan betalas utan problem – med pengar som finns tillgängliga direkt. Löner, inköp som gjorts på faktura och annat relevant för verksamheten och den dagliga driften brukar lösas med likvida medel.

För dig som privatperson är motsvarigheten att du kan betala räkningar och liknande löpande utgifter. God likviditet är alltid önskvärt för att behålla den ekonomiska balansen.

Motsatsen till god likviditet är illikvid – alltså att medel för att betala skulder på kort sikt saknas.

Inventarier och andra fasta tillgångar räknas inte som likvida, då de måste omvandlas för att kunna användas som betalmedel. Vilket för oss in på nästa betydelse av ordet likviditet.

Ett finansiellt tidsmått

Likviditet kan också vara ett mått på den tid det tar att omvandla olika tillgångar till likvida medel. Många bolag äger byggnader, utrustning, aktier och andra fasta tillgångar som inte syns på kontot eller i företagskassan.

Ju längre tid det tar att omvandla en tillgång, desto sämre likviditet har den – även om tillgången så klart kan vara mycket värdefull. En byggnad har alltså betydligt sämre likviditet än exempelvis en kundfaktura.

Läs också: Likvidavräkning

Hur beräknas likviditet?

Kassalikviditet och balanslikviditet är två olika nyckeltal som visar hur stark din eller företagets kortsiktiga betalningsförmåga är. Båda är enkla att räkna ut och varianterna skiljer sig egentligen bara åt på en punkt.

Kassalikviditet

Kassalikviditeten syftar på de tillgångar som finns på företagskontot eller i kassan. Riktvärdet på kassalikviditeten är 100 %, vilket innebär att du kan täcka alla löpande utgifter. De Likvida medlen bör alltid vara minst lika stora – men helst större – än de kortfristiga skulderna.

Formeln för att räkna ut kassalikviditet: Omsättningstillgångar ÷ kortfristiga skulder

Balanslikviditet

För att räkna ut balanslikviditeten tar du även med företagets varulager i omsättningstillgångarna. Detta är relevant för exempelvis detaljhandeln där lageromsättningen många gånger är omfattande. Riktvärdet på balanslikviditet är istället 200 % – den rekommenderade marginalen är alltså dubbelt så stor som vid kassalikviditet.

Formeln för att räkna ut balanslikviditet: Omsättningstillgångar inklusive varulager ÷ kortfristiga skulder

Fördelar och nackdelar med likviditet

Det finns i princip inga fördelar med att vara illikvid. Den som inte kan betala sina skulder – företag som privatpersoner – hamnar lätt i en ond cirkel.

För en privatperson är dålig betalningsförmåga sällan livsavgörande om det bara handlar om en kortare period, men för företag är det skillnad.

När likvida medel saknas kan varken anställda eller leverantörer få betalt, vilket gör att hjulen snabbt stannar. Dessutom leder det snabbt till tråkigheter som betalningskrav eller betydligt värre saker än så. En arbetstagare som inte får betalt har exempelvis rätt att begära sin arbetsgivare i konkurs. Alla bör alltså eftersträva god likviditet.

Lagom är godast

Även om din kortsiktiga betalningsförmåga är viktig, vill du inte ha alltför stora säkerhetsmarginaler då pengarna istället skulle kunna användas till gynnsamma återinvesteringar eller utdelning.

Syftet med god likviditet är att du ska kunna behålla flödet i verksamheten och ha en trygg buffert för oförutsedda bakslag i ekonomin – inte att du ska samla pengar på hög där de ändå inte gör någon nytta.

Förbättra din likviditet

Likviditeten kan förbättras på många olika sätt. Ofta sker det genom ökad lönsamhet, försäljning eller upplåning av fasta tillgångar. I tider när utgifterna är större än vanligt kan det också bli aktuellt att låna pengar för att bli likvid.

Låna till likvida medel

Även om likviditet främst brukar förknippas med företagande, är betalningsförmåga självklart lika viktigt för dig som privatperson. Ekonomin kan ju som bekant gå upp och ner för alla. Det sista du behöver under en ansträngd period är extrakostnader för obetalda skulder.

Om du vet att du endast kommer att ha betalningssvårigheter under en begränsad period, eller om du snabbt behöver få loss likvida medel för att investera eller lösa skulder, är ett privatlån utan säkerhet ett smidigt alternativ.

En stor fördel med att ta ett privatlån är att du får in pengarna på kontot inom ett par arbetsdagar. Att omvandla tillgångar till likvida medel går sällan så snabbt.

Förbättra likviditeten med ett samlingslån

Din likviditet förbättras för varje krona du får över. Därför är även ett samlingslån bra om du har många utspridda, dyra krediter. Ditt nya lån täcker det sammanlagda beloppet för dina smålån och får längre återbetalningstid. Bara det gör att villkoren blir mer förmånliga. Lägre ränta och färre avgifter gör också att du kan bli skuldfri betydligt snabbare.

Ansök om ett Samlingslån

Ansök om privatlån gratis via Sambla

God likviditet innebär att du kan betala dina skulder utan svårighet. Att du lånar till skulder en månad betyder dock inte att du har dålig likviditet överlag, bara tillfälligt. Alla pengar räknas lika mycket som likvida medel.

Att ansöka om privatlån via Sambla för att förbättra likviditeten är enkelt och smidigt. Din ansökan skickas till över 40 banker och långivare samtidigt, vilket ökar dina chanser att få riktigt bra villkor på ditt lån. Dessutom delar de alla på en och samma UC så att ditt kreditbetyg inte påverkas mer än nödvändigt.

Svar direkt och snabb utbetalning

Du får svar på din ansökan mycket snabbt för att i lugn och ro jämföra fördelar och nackdelar med olika erbjudanden. När du signerat ditt avtal online betalas pengarna oftast ut inom tre arbetsdagar.

Sambla har hjälpt över 390 000 nöjda kunder med lån och ekonomiska frågor. Vill du veta hur vi kan hjälpa dig att förbättra din likviditet eller hur du ansöker om ett privatlån snabbt och smidigt? Hör av dig så tittar vi närmare på din ekonomiska situation!

Vanliga frågor - Likviditet

Varför är god likviditet viktigt?

Din eller företagets betalningsförmåga påverkar exempelvis möjligheten att få lån eller göra köp på faktura. Betalningsförmågan speglar den ekonomiska stabiliteten på såväl kort som lång sikt. Likviditet är ett mått för din betalningsförmåga av kortfristiga skulder.

Vad är skillnaden mellan likviditet och soliditet?

Medan likviditet är ett mått på kortsiktig betalningsförmåga, anger soliditet andelen tillgångar som är finansierade med eget kapital. Soliditet kan användas för att mäta ett företags betalningsförmåga långsiktigt.

Vad menas med att frigöra kapital?

Att frigöra kapital är samma sak som att öka likviditeten. Ökad upplåning, försäljning av tillgångar och nyemissioner är några sätt att frigöra kapital.

Vad är skillnaden mellan likvida medel och fritt eget kapital?

God likviditet innebär att det finns reda pengar i verksamheten att använda till kortfristiga skulder. Fritt eget kapital är beskattade, utdelningsbara vinstmedel. Din verksamhet kan alltså vara illikvid och ändå ha gott om fritt eget kapital.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners

Visa fler