0770 22 01 80

Byta fönster – kostnader och vad du bör tänka på

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Tryggt och säkert
Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på {totalAmount} kr med {repaymentTimeYears} års löptid, nominell ränta {interestRate} % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan {apr} %. Totalt belopp att betala: {totalCost} kr. Månadskostnad: {monthlyCost} kr fördelat på {numPayments} betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Sambla arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,99%. Räntespann mellan: 3,06% - 29,99% (Uppdaterat januari 2021).

Kostnad för att byta fönster
Energieffektiva val
Så får du ner priset

Ett fönsterbyte kan vara mer eller mindre avancerat och kosta olika mycket beroende på fönstersort. Ett klassiskt 2-glasfönster är exempelvis billigare än en takkupol, och vill du att fönstren ska vara energieffektiva kostar det också mer. Här tittar vi närmare på vad det innebär att byta fönster.

Vad kostar det att byta fönster?

Att byta fönster är ett ganska stort projekt – speciellt i hus – och de flesta behöver anlita hantverkare. Dessutom kan resekostnader, hyra av maskiner och ställningar och liknande tillkomma.

Ett fönster kostar från 1 000 kronor och uppåt. Arbetskostnaden brukar bli någonstans mellan 1 000 och 4 500 kronor per fönster

3 saker som påverkar priset

Det är framför allt tre saker som avgör hur mycket det kostar att byta fönster:

 • Hur många fönster som ska bytas
 • Vilken typ av fönster du vill byta till
 • Storleken på fönstren

När du vet detta kan du enkelt ta in offerter från olika tillverkare och leverantörer för att jämföra fönsterpriser. Kom ihåg att fönster är mer än bara glasrutor. Materialet och kvaliteten på dina fönsterkarmar kommer också att påverka slutpriset. Dessutom måste du räkna in kostnader för foder, isolering, fönsterbräda och fönsterplåt.

Olika fönster att välja mellan

Träfönster, PVC-fönster och aluminiumfönster är de vanligaste varianterna på marknaden.

Träfönster

Träfönster finns i alla möjliga modeller och är lätta att anpassa efter arkitekturen på din bostad. De är också förhållandevis billiga. En stor fördel med träfönster är att du kan slipa eller måla om dem i takt med att du renoverar om eller gör andra förbättringar på ditt hus. Nackdelen är att trä bryts ned, vilket gör att du måste byta ut fönstren vart tjugonde år. Ett träfönster kostar från 1 200 kronor och uppåt.

PVC-fönster

PVC är en typ av plast. Därför påverkar PVC-fönster miljön mer än trä vid både framställning och återvinning. Det kompenseras dock av att PVC-fönster är hållbara, lättskötta och isolerar bra. De är dessutom de mest prisvärda fönstren på marknaden. Ett PVC-fönster kostar från 1 000 kronor och uppåt.

Aluminiumfönster

Inköpspriset på aluminiumfönster är högre än på både träfönster och PVC-fönster. Fördelen är att de är extremt hållbara och inte kräver något underhåll alls. Ett aluminiumfönster kostar från 2 500 kronor och uppåt.

Spara pengar på att köpa dyrare fönster

En tredjedel av värmeförlusten i din bostad sker via fönstren. Nya fönster av hög kvalitet är inte bara säkrare och hållbarare än äldre fönster, de hjälper även till att minska din energiförbrukning rejält. Ett exklusivare fönsterval kostar mer, men kan spara dig stora pengar i långa loppet.

Exempel på fördelar med nya kvalitetsfönster:

 • De sänker energiförbrukningen
 • De ljudabsorberar bättre
 • De är i princip underhållsfria (såvida du inte väljer träfönster)
 • De skapar ett jämnare inomhusklimat mellan sommar och vinter
 • De kan skydda bättre mot inbrott

Vad är U-värdet?

U-värdet är måttet på hur pass isolerat ett fönster är och hur mycket värme materialet släpper igenom. Ju lägre U-värde, desto högre isoleringsförmåga. När värmen inte försvinner genom fönstren kräver uppvärmningen av bostaden mindre energi. Det är bra för både miljön och din ekonomi.

2-glas eller 3-glas?

När du ska byta fönster kommer du snabbt ställas inför valet mellan 2-glas och 3-glas. Begreppen syftar på om fönstren innehåller två eller tre glasskivor, vilket påverkar både ljudabsorberingen, isoleringen och inomhusklimatet. Både moderna 2-glas och 3-glas faller under kategorin isolerglas, men då 2-glas har ett lite högre U-värde rekommenderas de endast till källarfönster och sommarbostäder. För året runt-bostäder säger Boverkets rekommendation att du alltid ska välja 3-glas när du byter fönster.

Kan jag byta fönster själv?

Det kan absolut vara lönsamt att byta fönster på egen hand, men samtidigt är det viktigt att installationen blir helt korrekt för att dina fönster ska ge den önskade effekten. En felaktig fönsterinstallation kan i längden bli dyrare, då en fackman ändå kommer att behöva göra om arbetet.

Att byta ett fönster inkluderar många olika moment. Bland annat följande:

 • Utrivning av det gamla fönstret
 • Rensning av gammal smuts, fogskum och isolering
 • Kontroll av mått
 • Montering av karmskruvar, stödklossar och bärklossar
 • Inlyftning och montering av fönstret
 • Drevning – isolering av utrymmet mellan väggreglarna och fönsterkarmen
 • Montering av fönsterfoder och täcklister

Behöver jag bygglov för att byta fönster?

Om dina nya fönster innebär en väsentlig ändring av fasaden behöver du bygglov. Bedömningen är individuell, men även till synes små förändringar kan anses vara väsentliga för byggnadens karaktär. Startpriset för en ansökan om bygglov är 10 000 kronor.

Låna pengar - ansök i formulär

Hur får jag ner kostnaderna när jag ska byta fönster?

Att köpa in det nödvändiga materialet och göra arbetet själv är det bästa sättet att få ner kostnaderna. Samtidigt kräver fönsterbyten en del förkunskaper och stor noggrannhet. Om du istället anlitar en erfaren byggfirma kan du vara säker på att jobbet blir fackmannamässigt utfört.

Här är 5 tips för att göra bytet av fönster billigare:

 • Använd rotavdraget
  Du kan söka skattereduktion för 30 % av arbetskostnaden när du byter fönster. Det maximala rotavdraget per person och år är 50 000 kronor. Är ni flera i hushållet kan ni slå samman era rotavdrag. Förmånen gäller endast för hus och fritidshus, inte om du bor i bostadsrätt eftersom fasad och yttre arbeten då är bostadsrättsföreningens ansvar.
 • Ta in så många offerter du kan
  Priserna på både fönster och byggfirmor varierar kraftigt. Läs på om olika fönstermodeller för att se vad som passar din bostad bäst och välj inte första bästa hantverkare. Stirra dig heller inte blind på priset utan tänk långsiktigt, då dyrare fönster ofta betalar sig i längden. Dessutom ökar exklusiva materialval värdet på din bostad inför en eventuell försäljning.
 • Förhandla
  Alla fönsterleverantörer och byggfirmor vill ha dig som kund. Här har du ett gyllene tillfälle att ställa dem mot varandra och förhandla fram bättre villkor och pris.
 • Specificera alla kostnader
  Be din hantverkare att skriva ner alla kostnader var för sig. På så sätt får du en bättre bild av priset och vad ni kommit överens om. Efter avslutat arbete kan ni tillsammans göra en inofficiell besiktning för att se att allt i avtalet uppfyllts. Det är mycket lättare – och många gånger billigare – att justera felaktigheter i ett tidigt skede än efteråt!
 • Ta hand om dina fönster
  Vissa fönster behöver mycket kärlek och omsorg, andra står pall för det mesta i väderväg. Om du väljer träfönster är det extra viktigt att du inte låter dem förfalla. Det gör bara att det blir dyrare nästa gång det är dags att byta.

Går det att låna till att byta fönster?

Att byta fönster är en investering som vanligtvis betalar sig på både kort och lång sikt. Fönsterbyten kan inkludera alltifrån ansökan om bygglov till köp av material och att anlita en byggfirma. Detta kan du finansiera med ett privatlån.

En ansökan, många långivare

Via oss kan du ansöka om privatlån från över 40 banker och långivare med en och samma ansökan. Genom att låta långivarna konkurrera om dig som kund kan du vara säker på att få bästa möjliga ränta utifrån dina personliga ekonomiska förutsättningar.

Ansök direkt eller kontakta oss så hjälper vi dig att hitta ett bra privatlån!

Vanliga frågor och svar – Byta fönster

Vad kostar det att byta ut alla fönster i huset?
Priset för att byta ut alla fönster i ett normalstort hus brukar likställas med kostnaden för att renovera köket. Räkna med en kostnad på runt 100 000 kronor om du inte utför arbetet själv.
Varför ska man sätta in nya fönster?
Precis som nya vitvaror är nya fönster väldigt mycket mer energisnåla än äldre varianter. Förutom att du sparar pengar är ljudisoleringen, livslängden och säkerheten högre i nya fönster.
Vad kostar 3-glasfönster?
Det finns 3-glasfönster som kostar drygt 1 000 kronor. Tänk dock på att dyrare fönster kan vara en bättre investering långsiktigt.
Vad händer om jag byter fönster utan bygglov?
Om du byter fönster utan bygglov riskerar du att få betala en sanktionsavgift. Avgiften måste betalas även om du skulle få bygglov i efterhand.

Fler inlägg om renovering

Boendekostnad – här är allt som räknas in

Boendekostnad är alla de kostnader som uppstår i samband med att du hyr eller äger en bostad. Till exempel hyra, ränta och avgifter. Läs mer...

Gå på grannens visning – vad gäller?

Det är lätt att bli nyfiken och vilja gå på visning hos grannen. Det är ett vanligt fenomen, men vad gäller egentligen? Här går vi igenom hu...

Sälja hus och bostadsrätt privat – köpekontrakt

Funderar du på att sälja din bostad privat? Det kan ibland vara billigare. Läs vad som gäller när du säljer hus privat – och hur gör med köp...

Checklista inför tillträde

Inför tillträdet till nya huset eller lägenheten finns det mycket att tänka på. Här är en checklista på 12 saker du ska hinna med innan till...
Par i bil på väg till visning av lägenhet

Gå på visning – en checklista

Att gå på visning är spännande – men vad ska man tänka på och leta efter? Allt det och mycket anant har vi samlat ihop här. Samt en checklis...

Lån till jordbruksfastighet

Är du intresserad av ett lån för jordbruksfastigheter? Här är allt du behöver veta om denna typ lån, inklusive vad som räknas som en jordbru...

Tillträde för hus

Vad betyder tillträde och vad ska man tänka på som säljare och köpare? Allt det och mycket annat går vi igenom här - allt för att du ska var...

Bygga utekök – en guide

Vill du bygga ett utekök? Här är vår steg för steg-guide – inklusive viktiga tips för hur du kan bygga utekök billigare eller med lastpallar...

Byta fönster – kostnader och vad du bör tänka på

Fönsterbyte kan kosta olika beroende på vilken typ av fönster du vill byta till och hur mycket du kan göra själv. Läs mer om kostnaderna här...

Måla om huset – så mycket kostar det

Är det dags att måla om huset? Här går vi igenom kostnader och andra viktiga saker att tänka på inför en ommålning av husfasaden.
mamma och dotter försöjer elen i hemmet med solceller

5 Tips för en bättre vardagsekonomi

Har du också märkt att matpriserna stiger och elen blivit dyrare? Här är 5 knep på hur du kan spara pengar i vardagen och få en bättre ekono...

Undersökning visar – här är man bäst på att se över sin ekonomi

Sambla har genomfört en sammanställning över var i landet man är bäst på att samla sina lån och krediter – se resultatet här!

Bergvärme – så mycket kostar installation och drift

Funderar du på att installera bergvärme? Här kan du läsa om kostnad för både installation och drift – och räkna på hur mycket du kan spara.

Vad kostar dränering? Allt du behöver veta

Dränering kan vara en tråkig utgift – men det är ofta en bra investering för ditt hus. Här kan du läsa hur du kan räkna på kostnad för dräne...

Bästa länderna att arbeta i 2023

Drömmer du också om att flytta till ett annat land? Vi på Sambla har sammanställt vilka länder i världen som är bäst att flytta till för att...

Rutavdrag – så fungerar det

Rutavdrag är en skattereduktion du kan få för hushållstjänster som städning, tvätt och trädgårdsarbeten. Läs allt om rutavdraget här.

The best countries to work in the world in 2023

We’ve all thought about moving somewhere new. Here is Samblas study on the best countries to work in the world in 2023.

Renovera kök – hur mycket kostar det?

Går du i tankar på att renovera köket, och vill räkna på vad det kostar? Här kan du läsa allt om kostnader som tillkommer vid en köksrenover...

Det här lånade svenskarna till 2022

Vi på Sambla har sammanställt de vanligaste anledningarna till att folk sökte lån genom oss under 2022 – se resultatet här!

Rotavdrag – så fungerar det

Vad är rotavdrag? Hur fungerar det? Här kan du lära dig allt om rotavdraget och hur du räknar ut det med rätt procent och summor för 2023.

Prisskillnader mellan matvarukedjorna – här finns billigaste julmaten

Vart finns den billigaste julmaten? Vi har undersökt priserna hos fem matvarukedjor runt om i Sverige för att hitta det billigaste julbordet...

Det söker svenskarna efter på rean

Resväskor, Airpods eller Moccamasters. Listan görs lång när vi har tittat på vad svenskarna söker efter allra mest under rean.
Kvinna sitter med sin dator på sitt hemmakontor

8 tips på hur du skapar ett effektivt och bra hemmakontor

Om du jobbar hemifrån på heltid är det viktigt att skapa en bra arbetsplats och hålla sina rutiner. Här är våra 8 bästa tips för hemmakontor...
Hund med hörlurar

14 ekonomipoddar du inte vill missa

Det finns många ekonomipoddar med tips och nyheter om sparande eller aktiemarkanden – här tipsar vi om våra 14 favoriter bland ekonomipoddar...

När är elen billigast?

Priset på el varierar kraftigt varje dag och många vill optimera sin förbrukning – men när är elen billigast? Och när är den dyrast? Läs här...

Bostadspriser

Dags att köpa bostad? Läs om vad som påverkar bostadspriserna, hur prisutvecklingen sett ut 2023 och hur prognosen framåt är.

Negativt elpris

Negativt elpris innebär att elen blir så billig att producenterna betalar dig för att använda el. Men varför händer det – och när? Läs allt ...
bil finansierad med billån

Bilfinansiering

Bilfinansiering med en månadskostnad som du klarar av. Vi hjälper dig att finansiera ditt bilköp och guidar dig till bra villkor.
Familj som nyss hämtat upp sin begagnade bil

Köpa begagnad bil tips

Ska du köpa en begagnad bil finns det stora möjligheter att göra en bra affär – om du vet vad du ska tänka på. Här är expertens viktigaste r...
nyrenoverat badrum

Pris för att renovera badrummet – vad kostar det?

Att renovera badrummet är ofta en bra investering – men hur mycket kostar det? Här är de bästa tipsen för att få ett bra och billigt badrum.
Mamma och barn leker med en lampa

Spara el

Hur kan man spara på el och således hålla nera elkostnaderna? Vi ger dig här våra 25 bästa tips för att spara på el 2023.
Familj som fikar

Anställningsformer och dess påverkan på din kreditvärdighet

En vanlig missuppfattning är att du måste ha en fast anställning för att få ett lån. Det stämmer inte! Men din anställningsform påverkar – l...
Man som renoverar med hjälp av sin sparade buffert

Därför är det viktigt att ha en buffert

I tider av ekonomisk osäkerhet är det viktigt att ha en buffert. En buffert gör dig bättre förberedd och trygg – läs våra bästa tips här.
Kvinna läser ekonomiböcker på mobilen

Ekonomiböcker du måste läsa

Vill du lära dig mer om privatekonomi? Här är våra bästa tips på ekonomiböcker – som är väldigt användbara för din vardag.
Man som ringer och försöker förbättra sin kreditvärdighet

Tips på hur du förbättrar din kreditvärdighet

Kreditvärdighet är ett mått på din förmåga att betala tillbaka pengar vid ett lån. Bättre kreditvärdighet ger lägre ränta – så här tar du di...
Visa fler

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners

Nordea logotype
SEB logotype
Ica banken logga
Remember logga
Nordax Bank logga
Ikano bank logga
Visa fler