0770 22 01 80

Kostnad för dränering – allt du behöver veta

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Tryggt och säkert
Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på {totalAmount} kr med {repaymentTimeYears} års löptid, nominell ränta {interestRate} % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan {apr} %. Totalt belopp att betala: {totalCost} kr. Månadskostnad: {monthlyCost} kr fördelat på {numPayments} betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Sambla arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,99%. Räntespann mellan: 3,06% - 29,99% (Uppdaterat januari 2021).

Så mycket kostar en dränering
Då bör du dränera
Jämför för bästa lånet för din dränering

Dränering innebär att du gräver ett dike mellan marken och huset samt sätter in material som leder bort oönskat vatten. Dränering är ofta ett måste vid fuktskador, men många passar också på att se över dräneringen när de renoverar.

Normalpris för ett hus med en 60 kvadratmeter stor källare är cirka 90 000 kronor. Här berättar vi mer om dränering och vad du kan göra för att hålla kostnaderna nere.

Hur fungerar dränering?

Dränering innebär att du lägger perforerade dräneringsrör mellan 45 och 55 centimeter ner i marken runt husgrunden. Fuktavstötande material hjälper till att leda bort vattnet. Rören leder till en dräneringsbrunn, en stenkista eller en dagvattenbrunn som kan kopplas till kommunens dagvattensystem.

Då kan dränering kräva bygglov

Om ditt hus ligger för högt placerat kan det krävas en dränkpump som forslar ut vattnet i dagvattenbrunnen. Om anslutning till det kommunala dagvattnet saknas behöver du bygglov och en anslutningsavgift tillkommer.

Vad kostar dränering?

Det enda sättet att veta exakt vad en dränering kostar är att ta dit en markentreprenör som får bedöma tillgängligheten runt ditt hus. Precis som med många andra renoveringar och förbättringar på bostäder, delas dräneringen in i materialkostnad och arbetskostnad.

Materialkostnad

Materialet för en dränering inkluderar grus, isolering som isodrän eller platonmatta samt dräneringsrör. Kostnaden räknas ut per löpmeter – alltså den yta runt huset som ska dräneras. Priserna varierar och det är viktigt att ta in så många offerter som möjligt, men du får räkna med en löpmeterkostnad mellan 1 000 och 1 500 kronor.

Isoleringen är dyrast och inget måste. Bor du i hus med källare bör du dock isolera utsidan på väggarna, då de blir varmare vilket förebygger kondens på insidan.

Ett räkneexempel:

Du bor i ett 100 kvadratmeter stort hus med fyra lika långa väggar. Det innebär totalt 40 löpmeter och en materialkostnad omkring 60 000 kronor (1500 x 40).

Arbetskostnad

Arbetskostnaden är den svåraste delen att estimera, men om framkomligheten är god och det inte uppstår komplikationer bör du kunna räkna med en timmes arbete per löpmeter till en arbetskostnad på 600–900 kronor per timme.

Ett räkneexempel:

För 40 löpmeter och ett pris på 600 kronor per timme blir den totala arbetskostnaden 24 000 kronor, såvida arbetet inte försvåras och drar ut på tiden.

Exempel på totalkostnad för dränering:

Med ett hus på 40 löpmeter kostar alltså materialet 60 000 kronor och arbetskostnaden 24 000 kronor. Det gör att dräneringen totalt skulle kunna kosta ungefär 84 000 kronor.

Vanliga komplikationer vid dränering

Dräneringsarbetet kan exempelvis försvåras av:

  • olika jordtyper i marken
  • om berg måste sprängas
  • om stenar måste grävas fram
  • om grunden måste blästras för att få bort kallasfalt och föroreningar
  • om framkomligheten för maskinerna är begränsad
  • om stora volymer sophantering tillkommer.

Så sparar du pengar på dräneringen

Många väljer att dränera på egen hand, men skulle komplikationer likt de ovan nämnda uppstå är det lätt att köra fast. Om du inte har full koll på vad du gör, kan en fackman ändå behöva göra om allt och slutkostnaden blir betydligt högre.

Jämför offerter

Det första sättet att få ner kostnaderna när du ska anlita professionell hjälp är att jämföra offerter – priserna kan variera mer än du kanske tror mellan olika markentreprenörer.

Utnyttja rotavdraget

Det andra sättet är att utnyttja rotavdraget. Det ger dig 30 % i avdrag på arbetskostnaden vid rotarbete, upp till 75 000 kronor per person och år. Exakt hur stort rotavdrag du får göra beror på hur mycket du betalat i skatt. Om ni är två personer i hushållet kan ni slå ihop era rotavdrag och få ner kostnaderna ännu mer.

Hur kan man finansiera dräneringskostnaderna?

Det är mycket vanligt att ta privatlån till renoveringar och förbättringar i hemmet. Dränering är kanske inte världens roligaste sak att låna till, men det kan vara en väl värd investering den dag du vill sälja din bostad. Fuktskador är som bekant något alla husspekulanter tittar extra noga efter i besiktningsprotokollet.

Jämför alltid långivare

När du kombinerar ett bra privatlån med rotavdraget har du goda chanser att få valuta för dräneringsarbetet på ditt hus. Genom oss kan du jämföra privatlån på upp till 600 000 kronor från över 40 banker och långivare med en och samma ansökan.

Samtliga delar på samma kreditupplysning vilket gör att din kreditvärdighet inte påverkas nämnvärt. Genom att jämföra långivare hjälper vi dig hitta bästa möjliga villkor utifrån dina förutsättningar.

Är det dags att dränera? Hör av dig så hjälper vi dig med finansieringen!

Hand som håller i mynt

Varför är dränering viktigt?

Alla som bor i hus vet hur viktigt det är att taket håller tätt. Samma sak gäller för husgrunden. Idag byggs hus med effektiva, avstötande material som ger ett bra skydd i 25–30 år.

Men alla hus som inte har en korrekt dränering kommer förr eller senare drabbas av att fukten träder in i grunden, bottenplattan eller källaren. Många gamla hus har en bristfällig dränering.

Läs också: Bergvärme – kostnad för installation och drift

Vad skyddar dränering mot?

Dränering håller framför allt fukt, vattenskador och mögel borta – oavsett vilken hustyp du har. Dessutom gör en korrekt dränering att det inte blir sättningar av vatten i marken som orsakar rost på rör och armering samt sprickor i husgrunden.

Dränering av krypgrund

Hus med krypgrund – nära besläktat med den äldre varianten torpargrund – drabbas ofta av fukt- och mögelskador. Detta kan kräva att dräneringen även måste ske under själva bostaden, inte bara runtomkring. Fuktskador i krypgrund täcks sällan av villaförsäkringar, så här är det extra viktigt att hålla koll på husgrundens skick. Särskilt om grundvattennivån på din tomt är hög.

Dränering av hus med källare

I hus med källare kan fukten börja vandra till övriga delar av huset, vilket medför stora kostnader. Det är särskilt viktigt att dränera när du ska bygga om källaren till bostadsutrymme, bland annat för att luften ska hålla god kvalitet och för att det inte ska bli översvämning. I allmänhet bör dränering alltid utföras vid problem med mögel, fukt eller lukt.

Läs också: Måla om huset – kostnad & tips

Dränering av pool

I en fastighet – som inkluderar både tomt och byggnader – är det oftast bostaden som främst riskerar att drabbas av hälsofarliga och kostsamma fuktskador. Men ett annat vanligt exempel är dränering av pool, vilket kan bli nödvändigt för att grundvattnet inte ska kyla ner poolen och göra den dyr att värma upp.

Är dränering absolut nödvändigt?

Om boendemiljön i ditt hem påverkas märkbart på grund av fukt, mögel eller dålig luftkvalitet bör du dränera grunden på ditt hus. Utförs arbetet korrekt behöver du dock bara göra det vart trettionde år – en väl värd investering räknat över tid. Om du ska lägga ny stenläggning, bygga en altan eller liknande, är det också en säkerhetsåtgärd att dränera innan arbetet sätter igång. Annars kanske du måste riva upp allt om det skulle uppstå fuktskador på huset.

Men om du exempelvis har för avsikt att sälja din bostad och inte vill ägna dig åt förbättringar du själv inte kommer ta del av, kan du istället ge en “dräneringsrabatt” till köparen.

Vanliga frågor och svar – Dränering

Vad kostar dränering?
Totalkostnaden för arbete och material brukar estimeras till cirka 3 000 kronor löpmetern. Det är viktigt att ta in offerter från flera olika markentreprenörer för att få ner kostnaden. Du har också rätt att göra rotavdrag med 30 procent av arbetskostnaden.
Vad händer om man inte dränerar?
Olika hus har olika stora behov, men en dåligt fungerande dränering kan göra att fukt tränger sig in i grunden, bottenplattan eller källaren. Mögel och fuktskador kan orsaka stora problem och kostar mer att åtgärda än priset för en dränering.
Hur lång är garantin på dränering?
Seriösa företag brukar lämna en garanti på tio år. En korrekt anlagd dränering behöver dock endast bytas vart trettionde år.
Vad är en stenkista och hur används en sådan vid dränering?
En stenkista är en konstruktion under marken dit du leder dagvattnet via dräneringen. Vattnet förvaras i stenkistan och sipprar långsamt ut i jorden. Alternativet är att leda vattnet till dagvattenledningen i gatan.

Fler inlägg om renovering

Boendekostnad – här är allt som räknas in

Boendekostnad är alla de kostnader som uppstår i samband med att du hyr eller äger en bostad. Till exempel hyra, ränta och avgifter. Läs mer...

Gå på grannens visning – vad gäller?

Det är lätt att bli nyfiken och vilja gå på visning hos grannen. Det är ett vanligt fenomen, men vad gäller egentligen? Här går vi igenom hu...

Sälja hus och bostadsrätt privat – köpekontrakt

Funderar du på att sälja din bostad privat? Det kan ibland vara billigare. Läs vad som gäller när du säljer hus privat – och hur gör med köp...

Checklista inför tillträde

Inför tillträdet till nya huset eller lägenheten finns det mycket att tänka på. Här är en checklista på 12 saker du ska hinna med innan till...
Par i bil på väg till visning av lägenhet

Gå på visning – en checklista

Att gå på visning är spännande – men vad ska man tänka på och leta efter? Allt det och mycket anant har vi samlat ihop här. Samt en checklis...

Lån till jordbruksfastighet

Är du intresserad av ett lån för jordbruksfastigheter? Här är allt du behöver veta om denna typ lån, inklusive vad som räknas som en jordbru...

Tillträde för hus

Vad betyder tillträde och vad ska man tänka på som säljare och köpare? Allt det och mycket annat går vi igenom här - allt för att du ska var...

Bygga utekök – en guide

Vill du bygga ett utekök? Här är vår steg för steg-guide – inklusive viktiga tips för hur du kan bygga utekök billigare eller med lastpallar...

Byta fönster – kostnader och vad du bör tänka på

Fönsterbyte kan kosta olika beroende på vilken typ av fönster du vill byta till och hur mycket du kan göra själv. Läs mer om kostnaderna här...

Måla om huset – så mycket kostar det

Är det dags att måla om huset? Här går vi igenom kostnader och andra viktiga saker att tänka på inför en ommålning av husfasaden.
mamma och dotter försöjer elen i hemmet med solceller

5 Tips för en bättre vardagsekonomi

Har du också märkt att matpriserna stiger och elen blivit dyrare? Här är 5 knep på hur du kan spara pengar i vardagen och få en bättre ekono...

Undersökning visar – här är man bäst på att se över sin ekonomi

Sambla har genomfört en sammanställning över var i landet man är bäst på att samla sina lån och krediter – se resultatet här!

Bergvärme – så mycket kostar installation och drift

Funderar du på att installera bergvärme? Här kan du läsa om kostnad för både installation och drift – och räkna på hur mycket du kan spara.

Vad kostar dränering? Allt du behöver veta

Dränering kan vara en tråkig utgift – men det är ofta en bra investering för ditt hus. Här kan du läsa hur du kan räkna på kostnad för dräne...

Bästa länderna att arbeta i 2023

Drömmer du också om att flytta till ett annat land? Vi på Sambla har sammanställt vilka länder i världen som är bäst att flytta till för att...

Rutavdrag – så fungerar det

Rutavdrag är en skattereduktion du kan få för hushållstjänster som städning, tvätt och trädgårdsarbeten. Läs allt om rutavdraget här.

The best countries to work in the world in 2023

We’ve all thought about moving somewhere new. Here is Samblas study on the best countries to work in the world in 2023.

Renovera kök – hur mycket kostar det?

Går du i tankar på att renovera köket, och vill räkna på vad det kostar? Här kan du läsa allt om kostnader som tillkommer vid en köksrenover...

Det här lånade svenskarna till 2022

Vi på Sambla har sammanställt de vanligaste anledningarna till att folk sökte lån genom oss under 2022 – se resultatet här!

Rotavdrag – så fungerar det

Vad är rotavdrag? Hur fungerar det? Här kan du lära dig allt om rotavdraget och hur du räknar ut det med rätt procent och summor för 2023.

Prisskillnader mellan matvarukedjorna – här finns billigaste julmaten

Vart finns den billigaste julmaten? Vi har undersökt priserna hos fem matvarukedjor runt om i Sverige för att hitta det billigaste julbordet...

Det söker svenskarna efter på rean

Resväskor, Airpods eller Moccamasters. Listan görs lång när vi har tittat på vad svenskarna söker efter allra mest under rean.
Kvinna sitter med sin dator på sitt hemmakontor

8 tips på hur du skapar ett effektivt och bra hemmakontor

Om du jobbar hemifrån på heltid är det viktigt att skapa en bra arbetsplats och hålla sina rutiner. Här är våra 8 bästa tips för hemmakontor...
Hund med hörlurar

14 ekonomipoddar du inte vill missa

Det finns många ekonomipoddar med tips och nyheter om sparande eller aktiemarkanden – här tipsar vi om våra 14 favoriter bland ekonomipoddar...

När är elen billigast?

Priset på el varierar kraftigt varje dag och många vill optimera sin förbrukning – men när är elen billigast? Och när är den dyrast? Läs här...

Bostadspriser

Dags att köpa bostad? Läs om vad som påverkar bostadspriserna, hur prisutvecklingen sett ut 2023 och hur prognosen framåt är.

Negativt elpris

Negativt elpris innebär att elen blir så billig att producenterna betalar dig för att använda el. Men varför händer det – och när? Läs allt ...
bil finansierad med billån

Bilfinansiering

Bilfinansiering med en månadskostnad som du klarar av. Vi hjälper dig att finansiera ditt bilköp och guidar dig till bra villkor.
Familj som nyss hämtat upp sin begagnade bil

Köpa begagnad bil tips

Ska du köpa en begagnad bil finns det stora möjligheter att göra en bra affär – om du vet vad du ska tänka på. Här är expertens viktigaste r...
nyrenoverat badrum

Pris för att renovera badrummet – vad kostar det?

Att renovera badrummet är ofta en bra investering – men hur mycket kostar det? Här är de bästa tipsen för att få ett bra och billigt badrum.
Mamma och barn leker med en lampa

Spara el

Hur kan man spara på el och således hålla nera elkostnaderna? Vi ger dig här våra 25 bästa tips för att spara på el 2023.
Familj som fikar

Anställningsformer och dess påverkan på din kreditvärdighet

En vanlig missuppfattning är att du måste ha en fast anställning för att få ett lån. Det stämmer inte! Men din anställningsform påverkar – l...
Man som renoverar med hjälp av sin sparade buffert

Därför är det viktigt att ha en buffert

I tider av ekonomisk osäkerhet är det viktigt att ha en buffert. En buffert gör dig bättre förberedd och trygg – läs våra bästa tips här.
Kvinna läser ekonomiböcker på mobilen

Ekonomiböcker du måste läsa

Vill du lära dig mer om privatekonomi? Här är våra bästa tips på ekonomiböcker – som är väldigt användbara för din vardag.
Man som ringer och försöker förbättra sin kreditvärdighet

Tips på hur du förbättrar din kreditvärdighet

Kreditvärdighet är ett mått på din förmåga att betala tillbaka pengar vid ett lån. Bättre kreditvärdighet ger lägre ränta – så här tar du di...

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners

Nordea logotype
SEB logotype
Ica banken logga
Remember logga
Nordax Bank logga
Ikano bank logga
Visa fler