Kostnad för dränering – allt du behöver veta

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Så mycket kostar en dränering
Då bör du dränera
Jämför för bästa lånet för din dränering
Så mycket kostar en dränering
Då bör du dränera
Jämför för bästa lånet för din dränering

Dränering innebär att du gräver ett dike mellan marken och huset samt sätter in material som leder bort oönskat vatten. Dränering är ofta ett måste vid fuktskador, men många passar också på att se över dräneringen när de renoverar. Normalpris för ett hus med en 60 kvadratmeter stor källare är cirka 90 000 kronor. Här berättar vi mer om dränering och vad du kan göra för att hålla kostnaderna nere.

Hur fungerar dränering?

Dränering innebär att du lägger perforerade dräneringsrör mellan 45 och 55 centimeter ner i marken runt husgrunden. Fuktavstötande material hjälper till att leda bort vattnet. Rören leder till en dräneringsbrunn, en stenkista eller en dagvattenbrunn som kan kopplas till kommunens dagvattensystem.

Då kan dränering kräva bygglov

Om ditt hus ligger för högt placerat kan det krävas en dränkpump som forslar ut vattnet i dagvattenbrunnen. Om anslutning till det kommunala dagvattnet saknas behöver du bygglov och en anslutningsavgift tillkommer.

Vad kostar dränering?

Det enda sättet att veta exakt vad en dränering kostar är att ta dit en markentreprenör som får bedöma tillgängligheten runt ditt hus. Precis som med många andra renoveringar och förbättringar på bostäder, delas dräneringen in i materialkostnad och arbetskostnad.

Materialkostnad

Materialet för en dränering inkluderar grus, isolering som isodrän eller platonmatta samt dräneringsrör. Kostnaden räknas ut per löpmeter – alltså den yta runt huset som ska dräneras. Priserna varierar och det är viktigt att ta in så många offerter som möjligt, men du får räkna med en löpmeterkostnad mellan 1 000 och 1 500 kronor.

Isoleringen är dyrast och inget måste. Bor du i hus med källare bör du dock isolera utsidan på väggarna, då de blir varmare vilket förebygger kondens på insidan.

Läs också: Renoveringar som ökar värdet på bostaden

Ett räkneexempel:

Du bor i ett 100 kvadratmeter stort hus med fyra lika långa väggar. Det innebär totalt 40 löpmeter och en materialkostnad omkring 60 000 kronor (1500 x 40).

Arbetskostnad

Arbetskostnaden är den svåraste delen att estimera, men om framkomligheten är god och det inte uppstår komplikationer bör du kunna räkna med en timmes arbete per löpmeter till en arbetskostnad på 600–900 kronor per timme.

Ett räkneexempel:

För 40 löpmeter och ett pris på 600 kronor per timme blir den totala arbetskostnaden 24 000 kronor, såvida arbetet inte försvåras och drar ut på tiden.

Exempel på totalkostnad för dränering:

Med ett hus på 40 löpmeter kostar alltså materialet 60 000 kronor och arbetskostnaden 24 000 kronor. Det gör att dräneringen totalt skulle kunna kosta ungefär 84 000 kronor.

Vanliga komplikationer vid dränering

Dräneringsarbetet kan exempelvis försvåras av:

  • olika jordtyper i marken
  • om berg måste sprängas
  • om stenar måste grävas fram
  • om grunden måste blästras för att få bort kallasfalt och föroreningar
  • om framkomligheten för maskinerna är begränsad
  • om stora volymer sophantering tillkommer.

Läs också: Vad kostar det att bygga ut huset?

Så sparar du pengar på dräneringen

Många väljer att dränera på egen hand, men skulle komplikationer likt de ovan nämnda uppstå är det lätt att köra fast. Om du inte har full koll på vad du gör, kan en fackman ändå behöva göra om allt och slutkostnaden blir betydligt högre.

Jämför offerter

Det första sättet att få ner kostnaderna när du ska anlita professionell hjälp är att jämföra offerter – priserna kan variera mer än du kanske tror mellan olika markentreprenörer.

Utnyttja rotavdraget

Det andra sättet är att utnyttja rotavdraget. Det ger dig 30 % i avdrag på arbetskostnaden vid rotarbete, upp till 75 000 kronor per person och år. Exakt hur stort rotavdrag du får göra beror på hur mycket du betalat i skatt. Om ni är två personer i hushållet kan ni slå ihop era rotavdrag och få ner kostnaderna ännu mer.

Läs också: Vad innebär det att flippa en bostad?

Hur kan man finansiera dräneringskostnaderna?

Det är mycket vanligt att ta privatlån till renoveringar och förbättringar i hemmet. Dränering är kanske inte världens roligaste sak att låna till, men det kan vara en väl värd investering den dag du vill sälja din bostad. Fuktskador är som bekant något alla husspekulanter tittar extra noga efter i besiktningsprotokollet.

Jämför alltid långivare

När du kombinerar ett bra privatlån med rotavdraget har du goda chanser att få valuta för dräneringsarbetet på ditt hus. Genom oss kan du jämföra privatlån på upp till 600 000 kronor från över 40 banker och långivare med en och samma ansökan.

Samtliga delar på samma kreditupplysning vilket gör att din kreditvärdighet inte påverkas nämnvärt. Genom att jämföra långivare hjälper vi dig hitta bästa möjliga villkor utifrån dina förutsättningar.

Är det dags att dränera? Hör av dig så hjälper vi dig med finansieringen!

Hand som håller i mynt

Varför är dränering viktigt?

Alla som bor i hus vet hur viktigt det är att taket håller tätt. Samma sak gäller för husgrunden. Idag byggs hus med effektiva, avstötande material som ger ett bra skydd i 25–30 år.

Men alla hus som inte har en korrekt dränering kommer förr eller senare drabbas av att fukten träder in i grunden, bottenplattan eller källaren. Många gamla hus har en bristfällig dränering.

Läs också: Bergvärme – kostnad för installation och drift

Vad skyddar dränering mot?

Dränering håller framför allt fukt, vattenskador och mögel borta – oavsett vilken hustyp du har. Dessutom gör en korrekt dränering att det inte blir sättningar av vatten i marken som orsakar rost på rör och armering samt sprickor i husgrunden.

Läs också: Köpa tomt och bygga hus
Läs också: Köpa hus med radon

Dränering av krypgrund

Hus med krypgrund – nära besläktat med den äldre varianten torpargrund – drabbas ofta av fukt- och mögelskador. Detta kan kräva att dräneringen även måste ske under själva bostaden, inte bara runtomkring. Fuktskador i krypgrund täcks sällan av villaförsäkringar, så här är det extra viktigt att hålla koll på husgrundens skick. Särskilt om grundvattennivån på din tomt är hög.

Dränering av hus med källare

I hus med källare kan fukten börja vandra till övriga delar av huset, vilket medför stora kostnader. Det är särskilt viktigt att dränera när du ska bygga om källaren till bostadsutrymme, bland annat för att luften ska hålla god kvalitet och för att det inte ska bli översvämning. I allmänhet bör dränering alltid utföras vid problem med mögel, fukt eller lukt.

Läs också: Måla om huset – kostnad & tips

Dränering av pool

I en fastighet – som inkluderar både tomt och byggnader – är det oftast bostaden som främst riskerar att drabbas av hälsofarliga och kostsamma fuktskador. Men ett annat vanligt exempel är dränering av pool, vilket kan bli nödvändigt för att grundvattnet inte ska kyla ner poolen och göra den dyr att värma upp.

Är dränering absolut nödvändigt?

Om boendemiljön i ditt hem påverkas märkbart på grund av fukt, mögel eller dålig luftkvalitet bör du dränera grunden på ditt hus. Utförs arbetet korrekt behöver du dock bara göra det vart trettionde år – en väl värd investering räknat över tid. Om du ska lägga ny stenläggning, bygga en altan eller liknande, är det också en säkerhetsåtgärd att dränera innan arbetet sätter igång. Annars kanske du måste riva upp allt om det skulle uppstå fuktskador på huset.

Men om du exempelvis har för avsikt att sälja din bostad och inte vill ägna dig åt förbättringar du själv inte kommer ta del av, kan du istället ge en “dräneringsrabatt” till köparen.

Vanliga frågor och svar – Dränering

Vad kostar dränering?

Totalkostnaden för arbete och material brukar estimeras till cirka 3 000 kronor löpmetern. Det är viktigt att ta in offerter från flera olika markentreprenörer för att få ner kostnaden. Du har också rätt att göra rotavdrag med 30 procent av arbetskostnaden.

Vad händer om man inte dränerar?

Olika hus har olika stora behov, men en dåligt fungerande dränering kan göra att fukt tränger sig in i grunden, bottenplattan eller källaren. Mögel och fuktskador kan orsaka stora problem och kostar mer att åtgärda än priset för en dränering.

Hur lång är garantin på dränering?

Seriösa företag brukar lämna en garanti på tio år. En korrekt anlagd dränering behöver dock endast bytas vart trettionde år.

Vad är en stenkista och hur används en sådan vid dränering?

En stenkista är en konstruktion under marken dit du leder dagvattnet via dräneringen. Vattnet förvaras i stenkistan och sipprar långsamt ut i jorden. Alternativet är att leda vattnet till dagvattenledningen i gatan.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners

Visa fler