Bygga utekök – steg för steg-guide och viktiga tips

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

kr

           
Lånetid

år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med NaN års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på NaN betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Kostnad för utekök
Bygg utekök steg för steg
Så får du lägre ränta för utekökslånet
Kostnad för utekök
Bygg utekök steg för steg
Så får du lägre ränta för utekökslånet

Genom att bygga ett utekök skapar du en plats för att laga mat och tillbringa tid med vänner och familj i trädgården. Vad behövs egentligen i ett utekök? Krävs det bygglov? Och hur fungerar det med el och vatten? Vi har svaren!

Vad krävs för att bygga ett utekök?

Det du behöver för att bygga ett utekök är någon form av stomme, en grill och el och vatten. Det sistnämnda är dock inget måste, då ett utekök kan vara väldigt enkelt också.

Vad kostar ett utekök?

Beroende på materialval och om du gör jobbet själv eller anlitar en hantverkare, kan ett utekök grovt uppskattat kosta allt mellan 3 000 och 100 000 kronor eller mer. Några faktorer som är avgörande för priset:

Storlek

Ju större utekök du vill ha, desto mer material och arbetskraft behövs.

Material

En enklare design i sten eller trä är billigare än exempelvis granit eller rostfritt stål.

Funktioner

Vill du ha ett fullt fungerande utekök med grill, kylskåp och diskbänk? Då tillkommer både material- och installationskostnader.

Tillbehör

Övriga nödvändigheter som belysning och utemöbler bör du också ta med i kalkylen.

Arbetskraft

En hantverkare kostar mellan 400 och 600 kronor i timmen.

Behövs bygglov för att bygga utomhuskök?

Du kan behöva ansöka om bygglov om:

  • storleken på ditt utekök gör att det kan betraktas som en egen byggnad
  • du ska bygga ett utekök med tak
  • ditt murade utekök kan anses som en mur (det är bäst att få en bedömning innan du börjar bygga).

Kom också ihåg att du måste ha ett skriftligt godkännande från dina grannar om du bygger uteköket närmare än 4,5 meter från tomtgränsen.

Läs också: Köpa tomt och bygga hus

Vägen till ditt utekök – steg för steg

Du kan antingen köpa ett färdigt utekök eller bygga ett själv. Om du väljer det senare alternativet kan du med fördel följa dessa steg:

Steg 1: Bestäm plats

Innan du börjar bygga är det viktigt att du planerar var ditt utomhuskök ska vara placerat. Mät först ut området där ett utekök skulle rymmas och bestäm sedan vilken storlek som passar bäst.

Har du en liten trädgård kanske ett mindre utekök är bättre än ett som tar upp halva gräsmattan. Tänk också på varifrån vinden kommer så att köket är skyddat.

Steg 2: Välj material

När du bestämt plats och storlek på ditt utekök är det dags att välja ut material att bygga med. Det finns en uppsjö alternativ och prisspannet är stort. Ett tips är att skapa ett mer personligt och unikt utekök genom att kombinera olika material.

Murat eller trä – vad är bäst?

Murbruk och trä är de mest populära materialen att bygga utekök i. Den stora fördelen med ett murat utomhuskök är att du kan gjuta allt i ett stycke och montera grillen direkt i bänkskivan utan risk för brand. Trä kräver mer underhåll, så det är viktigt att du väljer ett träslag som står sig i alla slags väder. Fördelen är att utekök i trä ofta blir vackrare med tiden.

Steg 3: Bygg stommen

Att ditt utomhuskök har en säker och stabil konstruktion är väldigt viktigt. Det är vanligt att bygga stommen av metallstommar eller träbjälkar. Du kan också placera köket direkt på altanen eller på gräsmattan om du använder packat grus som grund. Det sista är ett riktigt bra budgetalternativ!

Steg 4: Bygg bänkskivor och hyllor

När stommen är klar är det dags att bygga bänkskivor och hyllor. För att få en robust och funktionell yta att laga mat på kan du med fördel använda sten eller trä. Tänk på att bänkskivorna och hyllorna ska tåla väder och vind, så välj material som är lämpligt för utomhusbruk.

Steg 5: Installera grillen

Ingen grill – inget utekök. Grillmarknaden är enorm, så välj den som passar bäst för dina behov och din budget. När du har valt en grill är det viktigt att installera den korrekt och säkert.

Vilka grillar passar i ett utomhuskök?

Det allra enklaste är att ha en fristående grill, men det är så klart inte lika roligt som de andra alternativen. En elgrill kräver att du drar el till uteköket och för en gasolgrill måste du lämna plats för bränsletanken. Många tycker att det snyggaste är en grill som är integrerad i bänkskivan och då är det viktigt att materialet är brandsäkert.

Steg 6: Installera vatten och avlopp

Många hämtar helt enkelt vatten till uteköket inifrån huset. Men om du planerar att använda ditt utekök för mer avancerad matlagning och diskning, eller om du har en elgrill, måste el och vatten installeras. Detta kan vara en utmanande del av byggprocessen, så det kan vara en bra idé att anlita en fackman.

Hur får jag vatten till utekök?

Det finns flera alternativ för att få vatten till ett utekök. Anläggningen och vilken installation du har tillgänglig är avgörande. Här är några varianter:

Anslutning till vattenledning

Om du har en vattenledning nära kan du koppla uteköket direkt till den. Du kan antingen dra en slang från vattenkranen i husfasaden eller gräva ner en ledning från huvudvattenledningen. Du behöver anlita en VVS-installatör för att vara säker på att ledningen ansluts till rätt vattenkälla.

Gör ett borrhål

Om din tomt tillåter kan du borra ett nytt hål för att få vatten till uteköket. Borrning är dock dyrt, så det är ingen budgetlösning.

Pumpa vatten från en närliggande källa

En närliggande sjö är en utmärkt källa för att få vatten till uteköket. Du behöver anlita en VVS-installatör för att installera pumpen.

Installera en regntunna

Om vattnet inte ska användas till att dricka eller laga mat med, utan exempelvis för att sköta växtligheten i uteköket, kan du installera en regntunna.

Kom ihåg att följa lokala bestämmelser och byggregler för att säkerställa att installationen uppfyller alla nödvändiga standarder.

 

Går det att bygga ett utekök av lastpallar?

Att bygga ett utekök av lastpallar är en vanlig och hållbar budgetlösning. Så här går du tillväga:

Skaffa lastpallar

Lastpallar kan du hitta på lager eller på byggarbetsplatser. Du kan även köpa dem på byggvaruhus eller på nätet.

Förbered dina lastpallar

Lastpallar kan ofta ha farliga spikar eller skruvar som skjuter ut. Dessa behöver du rensa bort. För ett mer polerat utseende kan du även slipa, lacka eller färga pallarna.

Bygg basen

Du behöver inte mer än fyra lastpallar för att bygga själva basen på ditt utekök. Placera två pallar bredvid varandra och fäst dem med skruv eller spik. Gör sedan samma sak på andra sidan av köket. Därefter kan du använda brädor ovanpå basen för att skapa en arbetsbänk.

Bygg på med hyllor och arbetsytor

Placera flera lastpallar ovanpå basen och använd dem som arbetsytor och hyllor. Fyll på med krokar för exempelvis köksredskap och kryddhyllor.

Anpassa efter behov

Ett utekök av lastpallar är enkelt att justera och anpassa efter nya behov som uppstår. Vill du lägga till en vask eller en ny grill? Bara att flytta om pallarna!

Läs också: Vad kostar det att byta tak?

4 tips för att bygga ett billigt utekök

1. Välj prisvärda material

För att bygga ett murat utekök behöver du bara putsbruk och lecablock – två väldigt billiga produkter på byggvaruhusen.

2. Välj en enkel stomme

Reglar i trä säljs billigt per meter. Eller så går du till ett bygge och frågar om du kan få ta ett par lastpallar gratis!

3. Gjut din egen arbetsbänk

Betong är väldigt billigt. Samtidigt kräver gjutning såväl kunskap som utrustning. Kanske räcker det med en arbetsbänk av brädor?

4. Köp begagnade vitvaror

Är du på jakt efter diskhoar, blandare, kylskåp och liknande? Andrahandsmarknaden är enorm och priserna är förmånliga.

Jämför privatlån till utekök

Om du behöver låna pengar till ditt utekök kan du ansöka om privatlån från över 40 banker och långivare samtidigt via oss. Du får svar inom 24 timmar och kan i lugn och ro hitta det lån som passar dig bäst och som ger lägst ränta.

Ansök direkt eller hör av dig så hjälper vi dig vidare!

Vanliga frågor och svar – Bygga utekök

Vad kostar ett utekök?

Att bygga ett utekök kostar från ett par tusen kronor till 100 000 kronor eller mer. Material, storlek och arbetskraft är några av de avgörande faktorerna.

Hur högt ska ett utekök vara?

Rekommendationen är 90 centimeter på höjden. Köket kan exempelvis placeras på altanen i anslutning till ditt vanliga kök, eller på gräsmattan.

Hur får man vatten till ett utomhuskök?

Det finns många alternativ, men det enklaste är att använda en vattenslang som går mellan kranen i husväggen och blandaren i uteköket.

Vilka bänkskivor är bäst för ett utekök?

Komposit tål värme upp till 130 grader och granit klarar hela 600 grader. Båda materialen är vanliga i bänkskivor för utekök.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners

Visa fler