0770 22 01 80

Bygga utekök – steg för steg-guide och viktiga tips

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Tryggt och säkert
Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på {totalAmount} kr med {repaymentTimeYears} års löptid, nominell ränta {interestRate} % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan {apr} %. Totalt belopp att betala: {totalCost} kr. Månadskostnad: {monthlyCost} kr fördelat på {numPayments} betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Sambla arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,99%. Räntespann mellan: 3,06% - 29,99% (Uppdaterat januari 2021).

Kostnad för utekök
Bygg utekök steg för steg
Så får du lägre ränta för utekökslånet

Genom att bygga ett utekök skapar du en plats för att laga mat och tillbringa tid med vänner och familj i trädgården. Vad behövs egentligen i ett utekök? Krävs det bygglov? Och hur fungerar det med el och vatten? Vi har svaren!

Vad krävs för att bygga ett utekök?

Det du behöver för att bygga ett utekök är någon form av stomme, en grill och el och vatten. Det sistnämnda är dock inget måste, då ett utekök kan vara väldigt enkelt också.

Vad kostar ett utekök?

Beroende på materialval och om du gör jobbet själv eller anlitar en hantverkare, kan ett utekök grovt uppskattat kosta allt mellan 3 000 och 100 000 kronor eller mer. Några faktorer som är avgörande för priset:

Storlek

Ju större utekök du vill ha, desto mer material och arbetskraft behövs.

Material

En enklare design i sten eller trä är billigare än exempelvis granit eller rostfritt stål.

Funktioner

Vill du ha ett fullt fungerande utekök med grill, kylskåp och diskbänk? Då tillkommer både material- och installationskostnader.

Tillbehör

Övriga nödvändigheter som belysning och utemöbler bör du också ta med i kalkylen.

Arbetskraft

En hantverkare kostar mellan 400 och 600 kronor i timmen.

Behövs bygglov för att bygga utomhuskök?

Du kan behöva ansöka om bygglov om:

  • storleken på ditt utekök gör att det kan betraktas som en egen byggnad
  • du ska bygga ett utekök med tak
  • ditt murade utekök kan anses som en mur (det är bäst att få en bedömning innan du börjar bygga).

Kom också ihåg att du måste ha ett skriftligt godkännande från dina grannar om du bygger uteköket närmare än 4,5 meter från tomtgränsen.

Vägen till ditt utekök – steg för steg

Du kan antingen köpa ett färdigt utekök eller bygga ett själv. Om du väljer det senare alternativet kan du med fördel följa dessa steg:

Steg 1: Bestäm plats

Innan du börjar bygga är det viktigt att du planerar var ditt utomhuskök ska vara placerat. Mät först ut området där ett utekök skulle rymmas och bestäm sedan vilken storlek som passar bäst.

Har du en liten trädgård kanske ett mindre utekök är bättre än ett som tar upp halva gräsmattan. Tänk också på varifrån vinden kommer så att köket är skyddat.

Steg 2: Välj material

När du bestämt plats och storlek på ditt utekök är det dags att välja ut material att bygga med. Det finns en uppsjö alternativ och prisspannet är stort. Ett tips är att skapa ett mer personligt och unikt utekök genom att kombinera olika material.

Murat eller trä – vad är bäst?

Murbruk och trä är de mest populära materialen att bygga utekök i. Den stora fördelen med ett murat utomhuskök är att du kan gjuta allt i ett stycke och montera grillen direkt i bänkskivan utan risk för brand. Trä kräver mer underhåll, så det är viktigt att du väljer ett träslag som står sig i alla slags väder. Fördelen är att utekök i trä ofta blir vackrare med tiden.

Steg 3: Bygg stommen

Att ditt utomhuskök har en säker och stabil konstruktion är väldigt viktigt. Det är vanligt att bygga stommen av metallstommar eller träbjälkar. Du kan också placera köket direkt på altanen eller på gräsmattan om du använder packat grus som grund. Det sista är ett riktigt bra budgetalternativ!

Steg 4: Bygg bänkskivor och hyllor

När stommen är klar är det dags att bygga bänkskivor och hyllor. För att få en robust och funktionell yta att laga mat på kan du med fördel använda sten eller trä. Tänk på att bänkskivorna och hyllorna ska tåla väder och vind, så välj material som är lämpligt för utomhusbruk.

Steg 5: Installera grillen

Ingen grill – inget utekök. Grillmarknaden är enorm, så välj den som passar bäst för dina behov och din budget. När du har valt en grill är det viktigt att installera den korrekt och säkert.

Vilka grillar passar i ett utomhuskök?

Det allra enklaste är att ha en fristående grill, men det är så klart inte lika roligt som de andra alternativen. En elgrill kräver att du drar el till uteköket och för en gasolgrill måste du lämna plats för bränsletanken. Många tycker att det snyggaste är en grill som är integrerad i bänkskivan och då är det viktigt att materialet är brandsäkert.

Steg 6: Installera vatten och avlopp

Många hämtar helt enkelt vatten till uteköket inifrån huset. Men om du planerar att använda ditt utekök för mer avancerad matlagning och diskning, eller om du har en elgrill, måste el och vatten installeras. Detta kan vara en utmanande del av byggprocessen, så det kan vara en bra idé att anlita en fackman.

Hur får jag vatten till utekök?

Det finns flera alternativ för att få vatten till ett utekök. Anläggningen och vilken installation du har tillgänglig är avgörande. Här är några varianter:

Anslutning till vattenledning

Om du har en vattenledning nära kan du koppla uteköket direkt till den. Du kan antingen dra en slang från vattenkranen i husfasaden eller gräva ner en ledning från huvudvattenledningen. Du behöver anlita en VVS-installatör för att vara säker på att ledningen ansluts till rätt vattenkälla.

Gör ett borrhål

Om din tomt tillåter kan du borra ett nytt hål för att få vatten till uteköket. Borrning är dock dyrt, så det är ingen budgetlösning.

Pumpa vatten från en närliggande källa

En närliggande sjö är en utmärkt källa för att få vatten till uteköket. Du behöver anlita en VVS-installatör för att installera pumpen.

Installera en regntunna

Om vattnet inte ska användas till att dricka eller laga mat med, utan exempelvis för att sköta växtligheten i uteköket, kan du installera en regntunna.

Kom ihåg att följa lokala bestämmelser och byggregler för att säkerställa att installationen uppfyller alla nödvändiga standarder.

 

Går det att bygga ett utekök av lastpallar?

Att bygga ett utekök av lastpallar är en vanlig och hållbar budgetlösning. Så här går du tillväga:

Skaffa lastpallar

Lastpallar kan du hitta på lager eller på byggarbetsplatser. Du kan även köpa dem på byggvaruhus eller på nätet.

Förbered dina lastpallar

Lastpallar kan ofta ha farliga spikar eller skruvar som skjuter ut. Dessa behöver du rensa bort. För ett mer polerat utseende kan du även slipa, lacka eller färga pallarna.

Bygg basen

Du behöver inte mer än fyra lastpallar för att bygga själva basen på ditt utekök. Placera två pallar bredvid varandra och fäst dem med skruv eller spik. Gör sedan samma sak på andra sidan av köket. Därefter kan du använda brädor ovanpå basen för att skapa en arbetsbänk.

Bygg på med hyllor och arbetsytor

Placera flera lastpallar ovanpå basen och använd dem som arbetsytor och hyllor. Fyll på med krokar för exempelvis köksredskap och kryddhyllor.

Anpassa efter behov

Ett utekök av lastpallar är enkelt att justera och anpassa efter nya behov som uppstår. Vill du lägga till en vask eller en ny grill? Bara att flytta om pallarna!

4 tips för att bygga ett billigt utekök

1. Välj prisvärda material

För att bygga ett murat utekök behöver du bara putsbruk och lecablock – två väldigt billiga produkter på byggvaruhusen.

2. Välj en enkel stomme

Reglar i trä säljs billigt per meter. Eller så går du till ett bygge och frågar om du kan få ta ett par lastpallar gratis!

3. Gjut din egen arbetsbänk

Betong är väldigt billigt. Samtidigt kräver gjutning såväl kunskap som utrustning. Kanske räcker det med en arbetsbänk av brädor?

4. Köp begagnade vitvaror

Är du på jakt efter diskhoar, blandare, kylskåp och liknande? Andrahandsmarknaden är enorm och priserna är förmånliga.

Jämför privatlån till utekök

Om du behöver låna pengar till ditt utekök kan du ansöka om privatlån från över 40 banker och långivare samtidigt via oss. Du får svar inom 24 timmar och kan i lugn och ro hitta det lån som passar dig bäst och som ger lägst ränta.

Ansök direkt eller hör av dig så hjälper vi dig vidare!

Vanliga frågor och svar – Bygga utekök

Vad kostar ett utekök?
Att bygga ett utekök kostar från ett par tusen kronor till 100 000 kronor eller mer. Material, storlek och arbetskraft är några av de avgörande faktorerna.
Hur högt ska ett utekök vara?
Rekommendationen är 90 centimeter på höjden. Köket kan exempelvis placeras på altanen i anslutning till ditt vanliga kök, eller på gräsmattan.
Hur får man vatten till ett utomhuskök?
Det finns många alternativ, men det enklaste är att använda en vattenslang som går mellan kranen i husväggen och blandaren i uteköket.
Vilka bänkskivor är bäst för ett utekök?
Komposit tål värme upp till 130 grader och granit klarar hela 600 grader. Båda materialen är vanliga i bänkskivor för utekök.

Fler inlägg om renovering

Boendekostnad – här är allt som räknas in

Boendekostnad är alla de kostnader som uppstår i samband med att du hyr eller äger en bostad. Till exempel hyra, ränta och avgifter. Läs mer...

Gå på grannens visning – vad gäller?

Det är lätt att bli nyfiken och vilja gå på visning hos grannen. Det är ett vanligt fenomen, men vad gäller egentligen? Här går vi igenom hu...

Sälja hus och bostadsrätt privat – köpekontrakt

Funderar du på att sälja din bostad privat? Det kan ibland vara billigare. Läs vad som gäller när du säljer hus privat – och hur gör med köp...

Checklista inför tillträde

Inför tillträdet till nya huset eller lägenheten finns det mycket att tänka på. Här är en checklista på 12 saker du ska hinna med innan till...
Par i bil på väg till visning av lägenhet

Gå på visning – en checklista

Att gå på visning är spännande – men vad ska man tänka på och leta efter? Allt det och mycket anant har vi samlat ihop här. Samt en checklis...

Lån till jordbruksfastighet

Är du intresserad av ett lån för jordbruksfastigheter? Här är allt du behöver veta om denna typ lån, inklusive vad som räknas som en jordbru...

Tillträde för hus

Vad betyder tillträde och vad ska man tänka på som säljare och köpare? Allt det och mycket annat går vi igenom här - allt för att du ska var...

Bygga utekök – en guide

Vill du bygga ett utekök? Här är vår steg för steg-guide – inklusive viktiga tips för hur du kan bygga utekök billigare eller med lastpallar...

Byta fönster – kostnader och vad du bör tänka på

Fönsterbyte kan kosta olika beroende på vilken typ av fönster du vill byta till och hur mycket du kan göra själv. Läs mer om kostnaderna här...

Måla om huset – så mycket kostar det

Är det dags att måla om huset? Här går vi igenom kostnader och andra viktiga saker att tänka på inför en ommålning av husfasaden.
mamma och dotter försöjer elen i hemmet med solceller

5 Tips för en bättre vardagsekonomi

Har du också märkt att matpriserna stiger och elen blivit dyrare? Här är 5 knep på hur du kan spara pengar i vardagen och få en bättre ekono...

Undersökning visar – här är man bäst på att se över sin ekonomi

Sambla har genomfört en sammanställning över var i landet man är bäst på att samla sina lån och krediter – se resultatet här!

Bergvärme – så mycket kostar installation och drift

Funderar du på att installera bergvärme? Här kan du läsa om kostnad för både installation och drift – och räkna på hur mycket du kan spara.

Vad kostar dränering? Allt du behöver veta

Dränering kan vara en tråkig utgift – men det är ofta en bra investering för ditt hus. Här kan du läsa hur du kan räkna på kostnad för dräne...

Bästa länderna att arbeta i 2023

Drömmer du också om att flytta till ett annat land? Vi på Sambla har sammanställt vilka länder i världen som är bäst att flytta till för att...

Rutavdrag – så fungerar det

Rutavdrag är en skattereduktion du kan få för hushållstjänster som städning, tvätt och trädgårdsarbeten. Läs allt om rutavdraget här.

The best countries to work in the world in 2023

We’ve all thought about moving somewhere new. Here is Samblas study on the best countries to work in the world in 2023.

Renovera kök – hur mycket kostar det?

Går du i tankar på att renovera köket, och vill räkna på vad det kostar? Här kan du läsa allt om kostnader som tillkommer vid en köksrenover...

Det här lånade svenskarna till 2022

Vi på Sambla har sammanställt de vanligaste anledningarna till att folk sökte lån genom oss under 2022 – se resultatet här!

Rotavdrag – så fungerar det

Vad är rotavdrag? Hur fungerar det? Här kan du lära dig allt om rotavdraget och hur du räknar ut det med rätt procent och summor för 2023.

Prisskillnader mellan matvarukedjorna – här finns billigaste julmaten

Vart finns den billigaste julmaten? Vi har undersökt priserna hos fem matvarukedjor runt om i Sverige för att hitta det billigaste julbordet...

Det söker svenskarna efter på rean

Resväskor, Airpods eller Moccamasters. Listan görs lång när vi har tittat på vad svenskarna söker efter allra mest under rean.
Kvinna sitter med sin dator på sitt hemmakontor

8 tips på hur du skapar ett effektivt och bra hemmakontor

Om du jobbar hemifrån på heltid är det viktigt att skapa en bra arbetsplats och hålla sina rutiner. Här är våra 8 bästa tips för hemmakontor...
Hund med hörlurar

14 ekonomipoddar du inte vill missa

Det finns många ekonomipoddar med tips och nyheter om sparande eller aktiemarkanden – här tipsar vi om våra 14 favoriter bland ekonomipoddar...

När är elen billigast?

Priset på el varierar kraftigt varje dag och många vill optimera sin förbrukning – men när är elen billigast? Och när är den dyrast? Läs här...

Bostadspriser

Dags att köpa bostad? Läs om vad som påverkar bostadspriserna, hur prisutvecklingen sett ut 2023 och hur prognosen framåt är.

Negativt elpris

Negativt elpris innebär att elen blir så billig att producenterna betalar dig för att använda el. Men varför händer det – och när? Läs allt ...
bil finansierad med billån

Bilfinansiering

Bilfinansiering med en månadskostnad som du klarar av. Vi hjälper dig att finansiera ditt bilköp och guidar dig till bra villkor.
Familj som nyss hämtat upp sin begagnade bil

Köpa begagnad bil tips

Ska du köpa en begagnad bil finns det stora möjligheter att göra en bra affär – om du vet vad du ska tänka på. Här är expertens viktigaste r...
nyrenoverat badrum

Pris för att renovera badrummet – vad kostar det?

Att renovera badrummet är ofta en bra investering – men hur mycket kostar det? Här är de bästa tipsen för att få ett bra och billigt badrum.
Mamma och barn leker med en lampa

Spara el

Hur kan man spara på el och således hålla nera elkostnaderna? Vi ger dig här våra 25 bästa tips för att spara på el 2023.
Familj som fikar

Anställningsformer och dess påverkan på din kreditvärdighet

En vanlig missuppfattning är att du måste ha en fast anställning för att få ett lån. Det stämmer inte! Men din anställningsform påverkar – l...
Man som renoverar med hjälp av sin sparade buffert

Därför är det viktigt att ha en buffert

I tider av ekonomisk osäkerhet är det viktigt att ha en buffert. En buffert gör dig bättre förberedd och trygg – läs våra bästa tips här.
Kvinna läser ekonomiböcker på mobilen

Ekonomiböcker du måste läsa

Vill du lära dig mer om privatekonomi? Här är våra bästa tips på ekonomiböcker – som är väldigt användbara för din vardag.
Man som ringer och försöker förbättra sin kreditvärdighet

Tips på hur du förbättrar din kreditvärdighet

Kreditvärdighet är ett mått på din förmåga att betala tillbaka pengar vid ett lån. Bättre kreditvärdighet ger lägre ränta – så här tar du di...
Visa fler

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners

Nordea logotype
SEB logotype
Ica banken logga
Remember logga
Nordax Bank logga
Ikano bank logga
Visa fler