0770 22 01 80

Vad kostar det att bygga altan? Pris och viktiga tips

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Tryggt och säkert
Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på {totalAmount} kr med {repaymentTimeYears} års löptid, nominell ränta {interestRate} % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan {apr} %. Totalt belopp att betala: {totalCost} kr. Månadskostnad: {monthlyCost} kr fördelat på {numPayments} betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Sambla arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,99%. Räntespann mellan: 3,06% - 29,99% (Uppdaterat januari 2021).

Kostnad för altan
Vanliga materialval
Olika finansieringslösningar
Kostnad för altan
Vanliga materialval
Olika finansieringslösningar

Att bygga en altan eller ett trädäck är ett fantastiskt sätt att skapa ett utomhusutrymme för de varmare årstiderna. Altanbyggen kräver material som är hållbara och tåliga nog att stå emot väder och vind. Här tittar vi närmare på vad det kostar att bygga en altan och hur du kan få ner priset.

Vad kostar det att bygga en altan?

Altanbyggen varierar kraftigt i pris beroende på ett flertal faktorer. Storleken på altanen, materialvalet och om du behöver anlita hantverkare är några saker som påverkar kostnaden.

Att på egen hand bygga ett trädäck – den vanligaste varianten – kostar grovt estimerat mellan 10 000 och 50 000 kronor. Oavsett vad slutpriset blir är en altan ofta en lönsam investering, speciellt om den är välbyggd och passar bostadens övriga estetik.

Kostnad för hantverkare

Om du måste anlita hantverkare för att bygga din altan bör du alltid jämföra byggfirmor. Snittpriset för hantverkare ligger omkring 500 kronor per timme, men priserna varierar beroende på var i landet du bor.

Rotavdrag för arbetskostnaden

En fördel med att anlita en byggfirma är att du kan använda rotavdraget. Det innebär att du får avdrag på 30 % av arbetskostnaden upp till 50 000 kronor per år. Om arbetet för att bygga din altan kostar 50 000 kronor behöver du alltså endast betala 35 000 kronor.

Exakt hur mycket rotavdrag du har att använda beror på hur mycket du betalat i skatt under föregående år.

Man som renoverar med hjälp av sin sparade buffert

När är trädäck det bästa alternativet?

Om din altan behöver komma upp en bit, exempelvis för att trädgården lutar eller är ojämn, är trädäck den smidigaste lösningen. En hög altan byggs på plintar för att grunden ska bli stabil.

Kostnad för att bygga altan på plintar

Plintarna är stödjepunkter till stolparna som utgör altanens stomme. Du kan antingen gjuta egna plintar i betong och gräva ner i marken, eller köpa färdiga. Det senare alternativet är dyrare men sparar samtidigt tid. Färdiga plintar kostar från 100 kronor styck och uppåt. Totalpriset för stolpar, reglar, balkskor och skruvar blir cirka 4 000 kronor. Räkna alltså med en totalkostnad för själva grunden till altanen på minst 5 000 kronor.

Kom ihåg! Att bygga en altan på höjden är svårare än att bygga en på marknivå.

Materialkostnad för altanbygge i trä

Förutom materialet till grunden och stommen behöver altaner trall. Materialkostnaden för de olika träslagen brukar anges per löpmeter. Här är några av de vanligaste materialen:

Tryckimpregnerat trä

Många väljer att lägga en trall i tryckimpregnerat trä. Det kostar cirka 20–50 kronor per löpmeter. Förutom att det är billigast, är tryckimpregnerat trä även det material som håller längst.

Värmeimpregnerat trä

Till skillnad från tryckimpregnerat trä innehåller värmeimpregnerat virke inga gifter. Priset ligger på 35–60 kronor per löpmeter.

Sibirisk lärk

Bland budgetalternativen är sibirisk lärk det mest exklusiva träslaget. Materialet kännetecknas av hög densitet och innehåller mycket kåda och garvsyra vilket impregnerar träet naturligt. Det är även känt för att åldras vackert. Priset börjar runt 40 kronor per löpmeter.

Komposit

Om du är ute efter ett material som kräver mindre underhåll kan komposit vara rätt val. Det består av plastpolymer mixat med trä. Priset per löpmeter för komposit ligger mellan 100 och 200 kronor, men till skillnad från andra material säljs komposit också per kvadratmeter.

Hardwood

Hardwood är en samlingsterm för olika typer av exklusiva asiatiska träslag, däribland camaru och valnöt. Då träslagen är hårda skapas en golvyta som är mycket behaglig att gå på. Bra Hardwoodgolv börjar kring 150 kronor per löpmeter.

Läs även: Bygga utekök – guide

Kostnad för att bygga altan utan plintar

Om du ska bygga en låg altan behöver du inga plintar eller stolpar. Men det är ändå viktigt att grunden blir jämn och stabil. Låga altaner byggs med fördel på betongplattor som läggs på ett 15–20 centimeter tjockt underlag av makadam.

Bortsett från att du måste mäta upp och gräva ut ytan ner till det fasta underlaget, är det enklare att bygga en låg altan än en hög. Sett till arbetskostnad och material blir det också billigare. Du behöver följande:

 • Makadam
  Kostar från 0,50 kronor per kilo.
 • Fiberduk
  Kostar cirka 12 kronor per kvadratmeter.
 • Betongplattor
  Cirka 60 kronor per platta med dimensionerna 420x420x60 millimeter.
 • Underläggsdyna
  Kostar från 100 kronor och uppåt per paket.
 • Reglar
  Kostar från 15 kronor per meter.
 • Trallskruvar i rostfritt stål
  Kostar från 130 kronor per paket med 250 skruvar.
 • Trallmaterial
  Se prisexempel ovan.

Övriga kostnader för att bygga altan själv

För att bygga enkla altaner i trä, på höjden eller på marknivå, måste du förutom material ha verktyg. Dessa inkluderar:

 • Hammare
 • Borr
 • Skruvdragare
 • Såg
 • Vattenpass
 • Måttband.

Kostnad för att bygga altan med tak

En altan med tak är både praktiskt och snyggt. Dessutom är det inte så mycket dyrare att lägga till ett tak till altanen. Konstruktionen består oftast av bärreglar, stolpar, taktäckning, balkar och vindskivor. Takplattor kostar runt 500–800 kronor och finns i många olika material och varianter.

Ett trapetstak i plast är extremt tåligt, medan ett glastak ger skydd mot regn samt ger fri sikt – bara för att nämna två populära alternativ.

Läs också: Vad kostar det att byta tak?

Hur stor altan får man bygga utan bygglov?

Vissa altaner kräver bygglov, andra inte. Trädäck på marknivå kräver sällan bygglov, medan altaner på höjden räknas som ny- eller tillbyggnad och anses ändra byggnadens utseende avsevärt.

Även om din altan inte kräver bygglov finns det andra krav som måste uppfyllas, exempelvis gällande bärförmåga och hållfasthet. Byggnadsnämnden i din hemkommun avgör huruvida din altan behöver bygglov eller inte.

Generellt behövs inget bygglov om:

 • Altanen byggs inom 3,6 meter från ditt bostadshus
 • Altanen inte är högre än 1,8 meter
 • Du har din grannes medgivande att placera altanen mindre än 4,5 meter från tomtgränsen

Läs också: Kostnad för att bygga ut huset

Hur kan jag finansiera altanbygget?

Om du äger ditt boende kan du låna på bostaden, det vill säga utöka bolånet, för att finansiera tillbyggnader som en altan. Nackdelen med att utöka bolånet är att det höjer din belåningsgrad vilket kan leda till högre amorteringsnivå och försämrad ränta. Ofta är detta dock den billigaste finansieringslösningen.

Privatlån till altan

Om du inte vill utöka ditt bolån eller om din bolånebank säger nej, kan du istället försöka finansiera altanen med ett privatlån. Det bästa sättet att få ett privatlån till bra ränta är att jämföra så många erbjudanden som möjligt.

Jämför direkt med oss

Hos oss kan du jämföra privatlån från över 40 banker och långivare med en och samma ansökan. På så sätt hittar du snabbt det bästa möjliga lånet utifrån dina individuella förutsättningar. Du signerar avtalet med BankID och pengarna betalas ut inom 2–3 bankdagar.

Flexibel lösning

En stor fördel med att finansiera altanbygget med ett privatlån är att pengarna får användas till vad som helst – material, verktyg, byggfirma samt omkostnader. Eftersom privatlån är lån utan säkerhet, finns det heller inga krav på att betala tillbaka pengarna du inte använder direkt – även om du så klart vinner på att göra det.

Ett privatlån till förmånlig ränta i kombination med rotavdraget för arbetskostnaden, kan vara en riktigt bra långsiktig investering då altanen höjer värdet på din bostad kraftigt.

Vill du veta mer om våra privatlån till altan? Kontakta oss!

Vanliga frågor och svar – Bygga altan

Vad kostar det att bygga en altan?
Kostnaden för en altan beror på storlek, material och på tomtens utformning. Med goda markförhållanden kan du bygga en standardaltan för drygt 1 000 kronor per kvadratmeter.
Kräver altaner bygglov?
Altaner som är högre än 1,8 meter kräver oftast bygglov. Det är byggnadsnämnden i din hemkommun som fattar beslutet.
När räknas trädäck som nybygge?
Om trädäcket skjuter ut mer än 3,6 meter från huset kan det räknas som nybygge vilket kräver bygglov.
Behöver jag min grannes medgivande för att bygga altan?
Även om din altan inte kräver bygglov får du inte bygga den närmare än 4,5 meter från tomtgränsen utan din grannes medgivande.

Fler inlägg om renovering

Alternative Banknotes Of The World

Ever considered what countries’ banknotes would look like if the person depicted on them was chosen by their popularity? Se all the pictures...
Hund med hörlurar

14 ekonomipoddar du inte vill missa

Det finns många ekonomipoddar med tips och nyheter om sparande eller aktiemarkanden – här tipsar vi om våra 14 favoriter bland ekonomipoddar...

Bästa banken för bolån

Att hitta bästa banken för bolån handlar mer om bara den lägsta räntan. Se vilka som är de populäraste bolånebankerna här – och jämför bolån...

Vad kostar det att byta tak?

Dags för ett takbyte? Vilka plattor du använder kommer att påverka priset – här ser du alla olika kostnader för att byta tak på huset.

Hur ska jag tänka pengasmart på semestern?

Semestern närmar sig med stormsteg för de flesta. För att inte spendera för mycket, få smarta tips från vår vardagsekonom.

Vad händer med min ränta?

De flesta har märkt att ens räntekostnader ökat tre till fyra gånger eller mer på ett år. Hur ska man tänka framåt kring sina räntor och rän...

Kan man slå ihop två lån?

Att slå ihop två – eller fler – lån kan hjälpa dig att sänka din ränta och få dig att spara pengar. Läs här om hur det går till att slå ihop...

Vad kostar det att anlita flyttfirma? Priser och tips

Kostnaden för en flyttfirma beror på många olika faktorer. Här går vi igenom priser för flyttfirma och vad du ska tänka på inför anlitandet.

Vad krävs för att få ett bolån? Här är alla krav för att få bolån

Dags för dig att ta ditt första bolån? Det finns ofta en rad krav som du måste uppfylla för att bli beviljad ett bolån. Läs om allt här!
Man som ringer och försöker förbättra sin kreditvärdighet

Renovera lägenhet – kostnader och tips

Dags för att helrenovera lägenheten? Här är pris och kostnader ihop med viktiga tips inför att du ska renovera din lägenhet.

Förbättra ditt låneläge när räntorna stiger

Många svenskar har aldrig upplevt så höga räntor som vi har nu. Upplever du att räntekostnaderna tar en allt större del av dina inkomster? S...

Odla på balkong – här är 7 saker du enkelt kan odla hemma

Att odla kryddor och grönsaker hemma är både roligt och ekonomiskt. Här listar vi 7 saker som du enkelt kan odla på din balkong!

Att köpa bostadsrätt – steg för steg-guide

Funderar du på att köpa bostadsrätt? Kul! Här är vår guide med viktiga tips med allt från bolån till budgivning och kontraktskrivning.

Kostnad för att bygga ut huset

Ska du bygga ut huset? Så här mycket får du räkna med att det kostar – och detta bör du tänka på inför tillbyggnad av huset.

Tankat bensin i dieselbil? Så ska du göra vid feltankning

Att råka tanka bensin i en dieselbil är lätt hänt. Det kan dock innebära stora skador på bilen – läs här vad du ska göra vid feltankning.

Radon i hus – tänk på detta innan du köper hus med radon

Vill du köpa ett hus med radon? Det kan innebära en del kostnader. Här är allt du behöver veta om radonhus och radonsanering.
Man som renoverar med hjälp av sin sparade buffert

Köpa tomt och bygga hus – så går det till

Ska du köpa tomt för att bygga hus? Här våra bästa tips för tomtköp och husbygge – allt från att hitta en bra tomt till hur du gör med bolån...

Checklista flytt – här är allt du bör tänka på inför flytten

Boka flyttfirma, adressändra, packa och flytta bolån. Det finns mycket att tänka på inför en flytt – här är vår checklista med allt du inte ...

5 procent i kontantinsats – förslag om startlån för bostäder

Går det att köpa en bostad med endast 5 procent i kontantinsats? Så här ser upplägget för startlån för bostäder ut – och då kan det bli verk...

Stor guide – här är Sveriges bästa loppisar 2023

Sambla har genomfört en sammanställning över var i landet man är bäst på att samla sina lån och krediter – se resultatet här!

Förstagångsköpare? Detta är viktigt att veta om bolånet

Hur gör man med bolån som förstagångsköpare av bostad? Finns det ett särskilt startlån för förstagångsköpare? Läs allt du behöver veta här!

Mest prisvärda hundraserna att äga

Vill du köpa hund? Innan kan det vara värt att veta vad en hund kommer att kosta dig under dess livstid. Här är de dyraste och mest prisvärd...

Värdera din bostad online och med app

Vill du veta hur mycket din bostad är värd? Att värdera sin bostad går att göra online – här berättar vi hur det går till.
Man som renoverar med hjälp av sin sparade buffert

Bygga altan – kostnad och tips

Att bygga altan eller trädäck är ett härligt sätt att göra livet i trädgården härligare. Men vad kostar det? Vilket material ska man ha? Läs...

Flyttstädning – priser och checklista

Hur mycket kostar en fltytstädning? Vad ingår? Se allt här. Vill du flyttstäda själv har vi också en checklista med allt som ska ingå!

Matbutikerna prissänker varor – hela listan från priskriget 2023

ICA, Coop, Lidl och Willys alla sagt att de sänker priserna på många matvaror sedan priserna tidigare ökat kraftigt. Här är varorna som bliv...

Så klarar du av lågkonjunkturen

Vill du vara bättre rustad inför tuffare tider? Lågkonjunkturen är här och tuffare ekonomiska tider väntas. Här är bästa tipsen för att klar...

Inflation: Vad betyder det för mig?

Den senaste tiden pratar alla ekonomi och ett ord som vi hör särskilt ofta är inflation. Vad betyder det egentligen och vad betyder det för ...

Spara till kontantinsats

Att lyckas spara ihop till en kontantinsats är det första steget inför ditt bostadsköp. Du behöver ha sparat 15 % av bostadens värde – så hä...

The Most Expensive Dog Breeds of All Time

Do you want to get a dog, but you're not sure you can afford it? Here is the complete list of the 20 most expensive – and most afforable – d...

Köpekontrakt för bostadsrätt

Ska du köpa eller sälja en bostadsrätt? Det finns mycket att tänka på vad gäller köpekontrakt och överlåtelseavtal – här går vi igenom allt ...

Boendekostnad – här är allt som räknas in

Boendekostnad är alla de kostnader som uppstår i samband med att du hyr eller äger en bostad. Till exempel hyra, ränta och avgifter. Läs mer...

Gå på grannens visning – vad gäller?

Det är lätt att bli nyfiken och vilja gå på visning hos grannen. Det är ett vanligt fenomen, men vad gäller egentligen? Här går vi igenom hu...

Sälja hus och bostadsrätt privat – köpekontrakt

Funderar du på att sälja din bostad privat? Det kan ibland vara billigare. Läs vad som gäller när du säljer hus privat – och hur gör med köp...

Checklista inför tillträde

Inför tillträdet till nya huset eller lägenheten finns det mycket att tänka på. Här är en checklista på 12 saker du ska hinna med innan till...
Par i bil på väg till visning av lägenhet

Gå på visning – en checklista

Att gå på visning är spännande – men vad ska man tänka på och leta efter? Allt det och mycket anant har vi samlat ihop här. Samt en checklis...

Lån till jordbruksfastighet

Är du intresserad av ett lån för jordbruksfastigheter? Här är allt du behöver veta om denna typ lån, inklusive vad som räknas som en jordbru...

Tillträde för hus

Vad betyder tillträde och vad ska man tänka på som säljare och köpare? Allt det och mycket annat går vi igenom här - allt för att du ska var...

Bygga utekök – en guide

Vill du bygga ett utekök? Här är vår steg för steg-guide – inklusive viktiga tips för hur du kan bygga utekök billigare eller med lastpallar...

Byta fönster – kostnader och vad du bör tänka på

Fönsterbyte kan kosta olika beroende på vilken typ av fönster du vill byta till och hur mycket du kan göra själv. Läs mer om kostnaderna här...

Måla om huset – så mycket kostar det

Är det dags att måla om huset? Här går vi igenom kostnader och andra viktiga saker att tänka på inför en ommålning av husfasaden.
mamma och dotter försöjer elen i hemmet med solceller

5 Tips för en bättre vardagsekonomi

Har du också märkt att matpriserna stiger och elen blivit dyrare? Här är 5 knep på hur du kan spara pengar i vardagen och få en bättre ekono...

Undersökning visar – här är man bäst på att se över sin ekonomi

Sambla har genomfört en sammanställning över var i landet man är bäst på att samla sina lån och krediter – se resultatet här!

Bergvärme – så mycket kostar installation och drift

Funderar du på att installera bergvärme? Här kan du läsa om kostnad för både installation och drift – och räkna på hur mycket du kan spara.

Vad kostar dränering? Allt du behöver veta

Dränering kan vara en tråkig utgift – men det är ofta en bra investering för ditt hus. Här kan du läsa hur du kan räkna på kostnad för dräne...

Bästa länderna att arbeta i 2023

Drömmer du också om att flytta till ett annat land? Vi på Sambla har sammanställt vilka länder i världen som är bäst att flytta till för att...

Rutavdrag – så fungerar det

Rutavdrag är en skattereduktion du kan få för hushållstjänster som städning, tvätt och trädgårdsarbeten. Läs allt om rutavdraget här.

The best countries to work in the world in 2023

We’ve all thought about moving somewhere new. Here is Samblas study on the best countries to work in the world in 2023.

Renovera kök – hur mycket kostar det?

Går du i tankar på att renovera köket, och vill räkna på vad det kostar? Här kan du läsa allt om kostnader som tillkommer vid en köksrenover...

Det här lånade svenskarna till 2022

Vi på Sambla har sammanställt de vanligaste anledningarna till att folk sökte lån genom oss under 2022 – se resultatet här!

Rotavdrag – så fungerar det

Vad är rotavdrag? Hur fungerar det? Här kan du lära dig allt om rotavdraget och hur du räknar ut det med rätt procent och summor för 2023.

Prisskillnader mellan matvarukedjorna – här finns billigaste julmaten

Vart finns den billigaste julmaten? Vi har undersökt priserna hos fem matvarukedjor runt om i Sverige för att hitta det billigaste julbordet...

Det söker svenskarna efter på rean

Resväskor, Airpods eller Moccamasters. Listan görs lång när vi har tittat på vad svenskarna söker efter allra mest under rean.
Kvinna sitter med sin dator på sitt hemmakontor

8 tips på hur du skapar ett effektivt och bra hemmakontor

Om du jobbar hemifrån på heltid är det viktigt att skapa en bra arbetsplats och hålla sina rutiner. Här är våra 8 bästa tips för hemmakontor...

När är elen billigast?

Priset på el varierar kraftigt varje dag och många vill optimera sin förbrukning – men när är elen billigast? Och när är den dyrast? Läs här...

Bostadspriser

Dags att köpa bostad? Läs om vad som påverkar bostadspriserna, hur prisutvecklingen sett ut 2023 och hur prognosen framåt är.

Negativt elpris

Negativt elpris innebär att elen blir så billig att producenterna betalar dig för att använda el. Men varför händer det – och när? Läs allt ...
bil finansierad med billån

Bilfinansiering

Bilfinansiering med en månadskostnad som du klarar av. Vi hjälper dig att finansiera ditt bilköp och guidar dig till bra villkor.
Familj som nyss hämtat upp sin begagnade bil

Köpa begagnad bil tips

Ska du köpa en begagnad bil finns det stora möjligheter att göra en bra affär – om du vet vad du ska tänka på. Här är expertens viktigaste r...
nyrenoverat badrum

Pris för att renovera badrummet – vad kostar det?

Att renovera badrummet är ofta en bra investering – men hur mycket kostar det? Här är de bästa tipsen för att få ett bra och billigt badrum.
Mamma och barn leker med en lampa

Spara el

Hur kan man spara på el och således hålla nera elkostnaderna? Vi ger dig här våra 25 bästa tips för att spara på el 2023.
Familj som fikar

Anställningsformer och dess påverkan på din kreditvärdighet

En vanlig missuppfattning är att du måste ha en fast anställning för att få ett lån. Det stämmer inte! Men din anställningsform påverkar – l...
Man som renoverar med hjälp av sin sparade buffert

Därför är det viktigt att ha en buffert

I tider av ekonomisk osäkerhet är det viktigt att ha en buffert. En buffert gör dig bättre förberedd och trygg – läs våra bästa tips här.
Kvinna läser ekonomiböcker på mobilen

Ekonomiböcker du måste läsa

Vill du lära dig mer om privatekonomi? Här är våra bästa tips på ekonomiböcker – som är väldigt användbara för din vardag.
Man som ringer och försöker förbättra sin kreditvärdighet

Tips på hur du förbättrar din kreditvärdighet

Kreditvärdighet är ett mått på din förmåga att betala tillbaka pengar vid ett lån. Bättre kreditvärdighet ger lägre ränta – så här tar du di...
Visa fler

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners

img
img
img
img
img
img
Visa fler