Vad kostar det att bygga altan? Pris och viktiga tips

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Kostnad för altan
Vanliga materialval
Olika finansieringslösningar
Kostnad för altan
Vanliga materialval
Olika finansieringslösningar

Att bygga en altan eller ett trädäck är ett fantastiskt sätt att skapa ett utomhusutrymme för de varmare årstiderna. Altanbyggen kräver material som är hållbara och tåliga nog att stå emot väder och vind. Här tittar vi närmare på vad det kostar att bygga en altan och hur du kan få ner priset.

Vad kostar det att bygga en altan?

Altanbyggen varierar kraftigt i pris beroende på ett flertal faktorer. Storleken på altanen, materialvalet och om du behöver anlita hantverkare är några saker som påverkar kostnaden.

Att på egen hand bygga ett trädäck – den vanligaste varianten – kostar grovt estimerat mellan 10 000 och 50 000 kronor. Oavsett vad slutpriset blir är en altan ofta en lönsam investering, speciellt om den är välbyggd och passar bostadens övriga estetik.

Kostnad för hantverkare

Om du måste anlita hantverkare för att bygga din altan bör du alltid jämföra byggfirmor. Snittpriset för hantverkare ligger omkring 500 kronor per timme, men priserna varierar beroende på var i landet du bor.

Rotavdrag för arbetskostnaden

En fördel med att anlita en byggfirma är att du kan använda rotavdraget. Det innebär att du får avdrag på 30 % av arbetskostnaden upp till 50 000 kronor per år. Om arbetet för att bygga din altan kostar 50 000 kronor behöver du alltså endast betala 35 000 kronor.

Exakt hur mycket rotavdrag du har att använda beror på hur mycket du betalat i skatt under föregående år.

Man som renoverar med hjälp av sin sparade buffert

När är trädäck det bästa alternativet?

Om din altan behöver komma upp en bit, exempelvis för att trädgården lutar eller är ojämn, är trädäck den smidigaste lösningen. En hög altan byggs på plintar för att grunden ska bli stabil.

Kostnad för att bygga altan på plintar

Plintarna är stödjepunkter till stolparna som utgör altanens stomme. Du kan antingen gjuta egna plintar i betong och gräva ner i marken, eller köpa färdiga. Det senare alternativet är dyrare men sparar samtidigt tid. Färdiga plintar kostar från 100 kronor styck och uppåt. Totalpriset för stolpar, reglar, balkskor och skruvar blir cirka 4 000 kronor. Räkna alltså med en totalkostnad för själva grunden till altanen på minst 5 000 kronor.

Kom ihåg! Att bygga en altan på höjden är svårare än att bygga en på marknivå.

Materialkostnad för altanbygge i trä

Förutom materialet till grunden och stommen behöver altaner trall. Materialkostnaden för de olika träslagen brukar anges per löpmeter. Här är några av de vanligaste materialen:

Tryckimpregnerat trä

Många väljer att lägga en trall i tryckimpregnerat trä. Det kostar cirka 20–50 kronor per löpmeter. Förutom att det är billigast, är tryckimpregnerat trä även det material som håller längst.

Värmeimpregnerat trä

Till skillnad från tryckimpregnerat trä innehåller värmeimpregnerat virke inga gifter. Priset ligger på 35–60 kronor per löpmeter.

Sibirisk lärk

Bland budgetalternativen är sibirisk lärk det mest exklusiva träslaget. Materialet kännetecknas av hög densitet och innehåller mycket kåda och garvsyra vilket impregnerar träet naturligt. Det är även känt för att åldras vackert. Priset börjar runt 40 kronor per löpmeter.

Komposit

Om du är ute efter ett material som kräver mindre underhåll kan komposit vara rätt val. Det består av plastpolymer mixat med trä. Priset per löpmeter för komposit ligger mellan 100 och 200 kronor, men till skillnad från andra material säljs komposit också per kvadratmeter.

Hardwood

Hardwood är en samlingsterm för olika typer av exklusiva asiatiska träslag, däribland camaru och valnöt. Då träslagen är hårda skapas en golvyta som är mycket behaglig att gå på. Bra Hardwoodgolv börjar kring 150 kronor per löpmeter.

Läs även: Bygga utekök – guide

Kostnad för att bygga altan utan plintar

Om du ska bygga en låg altan behöver du inga plintar eller stolpar. Men det är ändå viktigt att grunden blir jämn och stabil. Låga altaner byggs med fördel på betongplattor som läggs på ett 15–20 centimeter tjockt underlag av makadam.

Bortsett från att du måste mäta upp och gräva ut ytan ner till det fasta underlaget, är det enklare att bygga en låg altan än en hög. Sett till arbetskostnad och material blir det också billigare. Du behöver följande:

 • Makadam
  Kostar från 0,50 kronor per kilo.
 • Fiberduk
  Kostar cirka 12 kronor per kvadratmeter.
 • Betongplattor
  Cirka 60 kronor per platta med dimensionerna 420x420x60 millimeter.
 • Underläggsdyna
  Kostar från 100 kronor och uppåt per paket.
 • Reglar
  Kostar från 15 kronor per meter.
 • Trallskruvar i rostfritt stål
  Kostar från 130 kronor per paket med 250 skruvar.
 • Trallmaterial
  Se prisexempel ovan.

Övriga kostnader för att bygga altan själv

För att bygga enkla altaner i trä, på höjden eller på marknivå, måste du förutom material ha verktyg. Dessa inkluderar:

 • Hammare
 • Borr
 • Skruvdragare
 • Såg
 • Vattenpass
 • Måttband.

Kostnad för att bygga altan med tak

En altan med tak är både praktiskt och snyggt. Dessutom är det inte så mycket dyrare att lägga till ett tak till altanen. Konstruktionen består oftast av bärreglar, stolpar, taktäckning, balkar och vindskivor. Takplattor kostar runt 500–800 kronor och finns i många olika material och varianter.

Ett trapetstak i plast är extremt tåligt, medan ett glastak ger skydd mot regn samt ger fri sikt – bara för att nämna två populära alternativ.

Läs också: Vad kostar det att byta tak?

Hur stor altan får man bygga utan bygglov?

Vissa altaner kräver bygglov, andra inte. Trädäck på marknivå kräver sällan bygglov, medan altaner på höjden räknas som ny- eller tillbyggnad och anses ändra byggnadens utseende avsevärt.

Även om din altan inte kräver bygglov finns det andra krav som måste uppfyllas, exempelvis gällande bärförmåga och hållfasthet. Byggnadsnämnden i din hemkommun avgör huruvida din altan behöver bygglov eller inte.

Generellt behövs inget bygglov om:

 • Altanen byggs inom 3,6 meter från ditt bostadshus
 • Altanen inte är högre än 1,8 meter
 • Du har din grannes medgivande att placera altanen mindre än 4,5 meter från tomtgränsen

Läs också: Kostnad för att bygga ut huset

Hur kan jag finansiera altanbygget?

Om du äger ditt boende kan du låna på bostaden, det vill säga utöka bolånet, för att finansiera tillbyggnader som en altan. Nackdelen med att utöka bolånet är att det höjer din belåningsgrad vilket kan leda till högre amorteringsnivå och försämrad ränta. Ofta är detta dock den billigaste finansieringslösningen.

Privatlån till altan

Om du inte vill utöka ditt bolån eller om din bolånebank säger nej, kan du istället försöka finansiera altanen med ett privatlån. Det bästa sättet att få ett privatlån till bra ränta är att jämföra så många erbjudanden som möjligt.

Läs också: Vad kostar det att bygga garage?

Jämför direkt med oss

Hos oss kan du jämföra privatlån från över 40 banker och långivare med en och samma ansökan. På så sätt hittar du snabbt det bästa möjliga lånet utifrån dina individuella förutsättningar. Du signerar avtalet med BankID och pengarna betalas ut inom 2–3 bankdagar.

Flexibel lösning

En stor fördel med att finansiera altanbygget med ett privatlån är att pengarna får användas till vad som helst – material, verktyg, byggfirma samt omkostnader. Eftersom privatlån är lån utan säkerhet, finns det heller inga krav på att betala tillbaka pengarna du inte använder direkt – även om du så klart vinner på att göra det.

Ett privatlån till förmånlig ränta i kombination med rotavdraget för arbetskostnaden, kan vara en riktigt bra långsiktig investering då altanen höjer värdet på din bostad kraftigt.

Vill du veta mer om våra privatlån till altan? Kontakta oss!

Vanliga frågor och svar – Bygga altan

Vad kostar det att bygga en altan?

Kostnaden för en altan beror på storlek, material och på tomtens utformning. Med goda markförhållanden kan du bygga en standardaltan för drygt 1 000 kronor per kvadratmeter.

Kräver altaner bygglov?

Altaner som är högre än 1,8 meter kräver oftast bygglov. Det är byggnadsnämnden i din hemkommun som fattar beslutet.

När räknas trädäck som nybygge?

Om trädäcket skjuter ut mer än 3,6 meter från huset kan det räknas som nybygge vilket kräver bygglov.

Behöver jag min grannes medgivande för att bygga altan?

Även om din altan inte kräver bygglov får du inte bygga den närmare än 4,5 meter från tomtgränsen utan din grannes medgivande.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners

Visa fler