Renovera kök – kostnader och tips inför köksrenoveringen

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Tryggt och säkert
Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på {totalAmount} kr med {repaymentTimeYears} års löptid, nominell ränta {interestRate} % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan {apr} %. Totalt belopp att betala: {totalCost} kr. Månadskostnad: {monthlyCost} kr fördelat på {numPayments} betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Sambla arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,99%. Räntespann mellan: 3,06% - 29,99% (Uppdaterat januari 2021).

Vad kostar det att renovera kök?
Det gäller för rotavdrag
Så sparar du pengar vid renovering

Oavsett vilken budget du har kan en köksrenovering vara en bra investering för framtiden. Här går vi igenom olika kostnader för att renovera kök. Vi tittar även på saker du kan göra själv för att hålla kostnaderna nere.

Vad kostar det att renovera köket?

Vissa renoverar köket för 50 000 kronor. Andra lägger miljonbelopp. Generellt används siffran 10 000–15 000 kronor per kvadratmeter, men det är så klart alltid din budget som styr hur mycket din köksrenovering får kosta.

Experten: Så ser genomsnittliga priset ut för köksrenovering

För att få mer exakta siffror kontaktade vi en expert på ämnet – Rasmus Lindh, som driver byggkonsultbolaget Leadme.

– En byggoffert på en totalrenovering av ett kök brukar ligga mellan 80 000 kronor för ett mindre lägenhetskök, och upp till 150 000 kronor för ett större villakök. Det är efter rotavdrag, säger Rasmus och fortsätter:

– Då ingår rivning och bortforsling av gamla köket, montering av det nya samt kakelsättning – men inte priset för själva köket.

Kostnad för ett nytt kök

Så vad kostar då själva köket?

– Hur långt är ett snöre? Skämt åsido, men köksmarknaden är enorm och och det går att får i flera nivåer. Ett standardkök från IKEA inklusive vitvaror och bänkskiva kan börja på runt 100 000 kronor – medan ett kök från exempelvis Ballingslöv eller Marbodal kan komma upp i 300 000 kronor. Skulle du sedan vilja ha ett måttbeställt eller platsbyggt kök från ett snickeri är det inte ovanligt att det kostar en halv miljon kronor.

Läs också: Kostnad för att renovera badrummet

Delarna som påverkar priset för en köksrenovering

Ju mer du kan göra själv, desto billigare blir det. Men att renovera köket medför alltid kostnader av olika slag. Här är de vanligaste:

Arbetskostnader – ett måste för en del av köksrenoveringen

Att renovera köket helt på egen hand medför stora risker, eftersom det är viktigt att vatten och el installeras på ett korrekt sätt. Om installationen av belysning och vitvaror är felaktig kan du som bostadsägare bli skadeståndsskyldig den dag du säljer bostaden.

Anlita en fackman

Du bör därför alltid anlita certifierade hantverkare som hjälper dig med dessa saker. Använd en förmedlingstjänst och jämför så många firmor som möjligt. Var noga med referenser och tidigare kundomdömen. Att anlita en hantverkare kostar normalt mellan 300 och 700 kronor i timmen.

Materialkostnader – kan skilja mycket när du renoverar köket

En superexklusiv bänkskiva i Corian eller en budgetvariant i laminat för några hundralappar? Material för renovering av kök finns i alla prisklasser, men det är här många väljer att lägga större delen av sin budget.

Mer exklusiva materialval kan höja värdet på din bostad rejält – men det kan å andra sidan en snygg budgetrenovering också göra!

Leverantör påverkar priset

Det är inte bara materialen i sig som avgör priset, utan också var du handlar materialet. Nischade köksleverantörer är i regel betydligt dyrare än de stora byggvaruhusen. Ett fullt utrustat kök som inkluderar alltifrån skåp och bänkskivor till vitvaror behöver inte kosta mer än 50 000 kronor i material om du köper allt från byggvaruhusen.

Vänder du dig istället till en mindre butik får du ofta räkna med minst det dubbla i materialkostnader, men ditt kök blir mer exklusivt.

Vad kostar ett kök från IKEA?

För ett komplett kök från IKEA får du betala mellan 50 000 och 100 000 kronor, beroende på material. Kostnad för installation tillkommer såvida du inte väljer att renovera och montera allt själv.

Övrigt material

Att byta kök kan också innebära att du vill eller till och med måste byta golv och måla om. Priset för båda dessa arbeten brukar anges per kvadratmeter. Målning kostar omkring 300 kronor per kvadratmeter och golvarbete omkring 400 kronor per kvadratmeter.

Materialkostnaderna kan dock bli höga om du exempelvis vill ha ett exklusivt trägolv istället för ett laminatgolv.

Övriga kostnader

Utöver arbetskostnader och materialkostnader bör du ta med transport och avfallshantering i kalkylen. Slutpriset för detta beror på vad som ska fraktas, hur lång sträckan är och hur många körningar som krävs. Bortforsling kostar runt 1 500 kronor per lass exklusive moms. Fraktpriset startar runt 600 kronor per timme.

Om du väljer en byggfirma för hela köksrenoveringen brukar alla tillkommande kostnader specificeras i offerten.

Hur lång tid tar det att renovera ett kök?

Att renovera köket tar generellt mellan en och två månader. Exakt hur lång tid det tar har att göra med om du anlitar en byggfirma eller renoverar själv, vilket material du ska använda och hur lång leveranstiden är.

Vad kostar det att renovera ett kök på 10 kvm?

20 kvadratmeter brukar räknas som ett normalstort kök. Snittiden för att renovera detta är 160 arbetstimmar. Ett mindre kök på 10 kvadratmeter borde rimligen ta ungefär halva tiden, 80 timmar. Arbetskostnaden för en hantverkare som tar 500 kronor i timmen blir alltså 40 000 kronor innan rotavdrag.

Utöver arbetskostnaden tillkommer bland annat materialkostnad. Jämför alltid offerter innan du skriver avtal.

Läs mer: Renoveringslån

Hur ska man göra för att renovera kök billigt?

Det korta svaret är att renovera själv istället för att anlita en byggfirma. Såvida du inte är en hantverkare är det dock lättare sagt än gjort. Men många mindre åtgärder kan du faktiskt lösa på egen hand, vilket kan spara dig många tusenlappar i slutändan. Kom dock ihåg att lämna vatten och el till proffsen!

5 tips för att renovera kök med liten budget

 1. Måla om
  Att måla väggarna är varken svårt eller dyrt. Eftersom du sparar ett antal tusenlappar på att göra jobbet själv kan du kosta på dig en lite dyrare färg istället. Börja med att täcka sprickor med latexfog och sandspackla håligheter, då dessa inte går att endast måla över. Måla även taket i köket, då det kommer att se gult och smutsigt ut om endast väggarna får en uppfräschning.
 2. Måla även köksluckorna
  En burk lackfärg och ett par strykningar och dina gamla köksluckor blir som nya!
 3. Byt ut handtag
  Skinande handtag på luckor och skåp kan göra stor skillnad i köket. Det finns mängder av beslag, knoppar och handtag till överkomliga priser i de stora byggvaruhusen. Eller varför inte gå för en retrokänsla och hitta snygga vintage-handtag?
 4. Byt ut ditt gamla kakel
  Nytt kakel ovanför diskbänken gör mycket för helhetsintrycket i ditt kök. Om ditt gamla kakel sitter ordentligt kan du använda det som underlag till det nya. Om inte måste du först knacka bort det gamla, vilket är relativt enkelt. Utbudet på kakel i alla möjliga kulörer, mönster och former är enormt, så här har du en chans att sätta din unika prägel på köket till en låg kostnad.
 5. Lägg om golvet
  Att lägga nytt golv själv är lite svårare än de övriga tipsen, speciellt om du vill ha ett stengolv eller ett brädgolv. Men om du planerar att lägga ett klickgolv kan du lägga det över ditt befintliga köksgolv. Klickgolv kostar från cirka 100 kronor kvadratmetern och uppåt.

Expertens tips för att spara pengar på köksrenoveringen

Vi frågade även Rasmus Lindh på Leadme om hans bästa tips på hur man renoverar köket billigare.

Här är hans främsta tips:

 1. Riv och forsla bort det gamla köket själv. För det behövs inga certifikat eller lång erfarenhet utan bara tid och ett glatt humör. Be ett proffs om hjälp med frånkoppling av vatten och el först.
 2. Ett bra tips för mycket ”bang for the buck” är att köpa stommar och luckor från en billigare leverantör, för att sedan kosta på sig att kröna köket med en dyrare bänkskiva av sten. Det gör mycket för helhetsintrycket.

Områden i köket du inte bör snåla med

Vi frågade samtidigt Rasmus Lindh om vad man inte bör spara in på i sitt nya kök:

 1. Snåla inte på förarbetet med installationer. Vad är åldern och skicket på ledningar för el, vatten och avlopp som sitter under eller bakom köket? Tänk på att det nya köket ska sitta uppe i årtionden och då måste det som byggs in där bakom ha samma återstående livslängd.
 2. Snåla inte heller på elarbetet generellt. Gamla kök har i regel färre och mindre elslukande vitvaror och därför räcker ofta inte elen för det nya, moderna köket och du kan få problem med att säkringar slår ifrån och att du inte kan använda flera apparater samtidigt. Sannolikt behövs det dras fram mer ström från elcentralen. Och glöm absolut inte – om du inte redan har det – att installera jordfelsbrytare.
 3. Byt golv om det behövs. Det är enklare och snyggare att byta golvet i samband med att köket byts så enligt samma devis som ovan – byt golvet om det inte klarar det nya kökets livslängd.

Vad ökar värdet mest vid en köksrenovering?

Ökade förvaringsmöjligheter och platseffektivitet är typiska saker som höjer värdet på din bostad. I köket kan en modern spis och en energisnål kyl och frys höja attraktionsvärdet, då det sänker driftkostnaderna för köparen. Mäklare brukar rekommendera neutrala färgval vid väggmålning inför en försäljning, så att du kan attrahera fler potentiella köpare.

Öka vinsten genom att låna via Sambla

Om du planerar att låna till din köksrenovering kan du använda vår förmedlingstjänst. Genom oss skickas din ansökan ut till över 40 banker och långivare samtidigt och alla delar på samma kreditupplysning. På så sätt kan du vara säker på att få bästa möjliga ränta utifrån dina personliga ekonomiska förutsättningar. Med ett billigare lån blir din investering värd mer i slutändan.

Använd rotavdraget om du har möjlighet

Om du ska anlita en byggfirma för att renovera ditt kök bör du utnyttja rotavdraget. Det är en skatteförmån som ger dig rätt att dra av upp till 50 000 kronor per år i arbetskostnad för renovering, ombyggnad och tillbyggnad (ROT).

Hur mycket skatt du betalat in under föregående år avgör hur mycket du kan få i rotavdrag. Om du använt andra skatteförmåner, exempelvis för installering av grön teknik, påverkas också ditt rotavdrag.

Byggfirman anger pris efter ROT

När du tar in en offert på renovering av kök anger byggfirman pris innan och efter rotavdrag. De ansöker om avdraget hos Skatteverket åt dig, vilket gör att du inte behöver vänta på att få tillbaka några pengar. När arbetet är utfört betalar du alltså fakturabeloppet efter rotavdrag.

Läs mer på vår sida om rotavdrag.

Vill du veta mer om våra privatlån till renovering? Kontakta oss eller ansök direkt!

Vanliga frågor och svar – Renovera kök

Vad kostar det att renovera kök?
Storleken på köket, omfattningen av renoveringen, vilket material du använder och om du anlitar en byggfirma eller inte är avgörande faktorer för priset. Generellt får du räkna med en kostnad mellan 100 000 och 400 000 kronor innan rotavdraget.
Vad kostar ett kök på 10 kvm?
10 kvadratmeter räknas som ett litet kök och kostar runt 100 000–150 000 att renovera. Mindre kök är dock lättare att renovera och montera på egen hand, vilket sänker kostnaderna betydligt.
Vad är dyrast att renovera i en bostad?
Generellt är badrum och kök dyrast. Det finns dock många sätt att spara in pengar när du renoverar dessa rum, exempelvis genom att beställa materialet från byggvaruhus och göra delar av jobbet själv.
Är badrumsrenovering en avsevärd värdeförbättring?
Även om värdet höjs när du renoverar badrummet eller bygger ett nytt kök, är det inte tillräckligt för att räknas som avsevärd förbättring. Det måste handla om en större tillbyggnation eller ombyggnation av bostaden.

Fler inlägg om renovering

Renovera kök – hur mycket kostar det?

Går du i tankar på att renovera köket, och vill räkna på vad det kostar? Här kan du läsa allt om kostnader som tillkommer vid en köksrenover...

Det här lånade svenskarna till 2022

Vi på Sambla har sammanställt de vanligaste anledningarna till att folk sökte lån genom oss under 2022 – se resultatet här!

Rotavdrag – så fungerar det

Vad är rotavdrag? Hur fungerar det? Här kan du lära dig allt om rotavdraget och hur du räknar ut det med rätt procent och summor för 2023.

Prisskillnader mellan matvarukedjorna – här finns billigaste julmaten

Vart finns den billigaste julmaten? Vi har undersökt priserna hos fem matvarukedjor runt om i Sverige för att hitta det billigaste julbordet...

Det söker svenskarna efter på rean

Resväskor, Airpods eller Moccamasters. Listan görs lång när vi har tittat på vad svenskarna söker efter allra mest under rean.

Kvinna sitter med sin dator på sitt hemmakontor

8 tips på hur du skapar ett effektivt och bra hemmakontor

Om du jobbar hemifrån på heltid är det viktigt att skapa en bra arbetsplats och hålla sina rutiner. Här är våra 8 bästa tips för hemmakontor...

Hund med hörlurar

14 ekonomipoddar du inte vill missa

Det finns många ekonomipoddar med tips och nyheter om sparande eller aktiemarkanden – här tipsar vi om våra 14 favoriter bland ekonomipoddar...

När är elen billigast?

Priset på el varierar kraftigt varje dag och många vill optimera sin förbrukning – men när är elen billigast? Och när är den dyrast? Läs här...

Bostadspriser

Dags att köpa bostad? Läs om vad som påverkar bostadspriserna, hur prisutvecklingen sett ut 2023 och hur prognosen framåt är.

Negativt elpris

Negativt elpris innebär att elen blir så billig att producenterna betalar dig för att använda el. Men varför händer det – och när? Läs allt ...

bil finansierad med billån

Bilfinansiering

Bilfinansiering med en månadskostnad som du klarar av. Vi hjälper dig att finansiera ditt bilköp och guidar dig till bra villkor.

Familj som nyss hämtat upp sin begagnade bil

Köpa begagnad bil tips

Ska du köpa en begagnad bil finns det stora möjligheter att göra en bra affär – om du vet vad du ska tänka på. Här är expertens viktigaste r...

nyrenoverat badrum

Pris för att renovera badrummet – vad kostar det?

Att renovera badrummet är ofta en bra investering – men hur mycket kostar det? Här är de bästa tipsen för att få ett bra och billigt badrum.

Mamma och barn leker med en lampa

Spara el

Hur kan man spara på el och således hålla nera elkostnaderna? Vi ger dig här våra 25 bästa tips för att spara på el 2023.

Familj som fikar

Anställningsformer och dess påverkan på din kreditvärdighet

En vanlig missuppfattning är att du måste ha en fast anställning för att få ett lån. Det stämmer inte! Men din anställningsform påverkar – l...

Man som renoverar med hjälp av sin sparade buffert

Därför är det viktigt att ha en buffert

I tider av ekonomisk osäkerhet är det viktigt att ha en buffert. En buffert gör dig bättre förberedd och trygg – läs våra bästa tips här.

Kvinna läser ekonomiböcker på mobilen

Ekonomiböcker du måste läsa

Vill du lära dig mer om privatekonomi? Här är våra bästa tips på ekonomiböcker – som är väldigt användbara för din vardag.

Man som ringer och försöker förbättra sin kreditvärdighet

Tips på hur du förbättrar din kreditvärdighet

Kreditvärdighet är ett mått på din förmåga att betala tillbaka pengar vid ett lån. Bättre kreditvärdighet ger lägre ränta – så här tar du di...

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners

Nordea logotype
SEB logotype
Bank Norwegian logga
Ica banken logga
Remember logga
Nordax Bank logga
Visa fler