0770 22 01 80

Måla om huset – så mycket kostar det

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Tryggt och säkert
Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på {totalAmount} kr med {repaymentTimeYears} års löptid, nominell ränta {interestRate} % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan {apr} %. Totalt belopp att betala: {totalCost} kr. Månadskostnad: {monthlyCost} kr fördelat på {numPayments} betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Sambla arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,99%. Räntespann mellan: 3,06% - 29,99% (Uppdaterat januari 2021).

Pris för att måla om huset
För- och nackdelar med färger
Rotavdrag på arbetskostnaden

Att måla om huset är ett ganska enkelt jobb och många väljer att göra det på egen hand. Men om mycket underarbete krävs kan det vara en bättre idé att ta in professionell hjälp. Dessutom blir det oftast snyggare på mycket kortare tid. Här går vi igenom kostnader och vad du bör tänka på när du ska måla om huset. 

Vad kostar det att måla om huset?

Allra billigast blir det så klart om du målar om själv. Men samtidigt blir det nästan aldrig lika bra som när proffsen målar. Och ju mer åtgången din fasad är, desto svårare blir jobbet.

Att hyra in en målarfirma kostar omkring 500 kronor per timme i arbetskostnad. Då ingår inte färgen. Totalkostnaden beror alltså på hur stor fasadens yta är och hur många strykningar som behövs. Olika typer av fasader är också olika krävande, vilket kan påverka priset.

Vad kostar det att måla om en villa på 100 kvadratmeter?

I vårt räkneexempel räknar vi med en villa vars totala fasadyta är 100 kvadratmeter.

 • En målare hinner i snitt måla mellan två och fyra kvadratmeter per timme. Förutsatt att timpriset för arbetet är 500 kronor och att målaren målar två kvadratmeter i timmen, blir totalkostnaden för arbetet 25 000 kronor innan rotavdrag och 17 500 kronor efter.
 • Om du även vill köpa fasadtvätt får du räkna med cirka 7 000 kronor extra efter rotavdrag.

Färgkostnad tillkommer

Kostnad för färg tillkommer. Akrylatfärg – den vanligaste varianten för träfasader – kostar 130–240 kronor litern. En liter räcker till åtta kvadratmeter. Tänk dock på att två strykningar alltid är rekommendationen när du målar om huset.

Priset för två strykningar med en akrylatfärg som kostar 200 kronor litern skulle alltså bli omkring 5 000 kronor, om fasaden är totalt 100 kvadratmeter.

Totalkostnad för att måla om huset

Antlitar du en firma och köper akrylfärg kan du alltså räkna på ett pris på ungefär 300 kronor per kvadratmeter för att måla om huset, innan rotavdrag. I exemplet med en total fasadyta på 100 kvadratmeter skulle det då kosta 30 000 kronor.

Kostnad för att måla om huset själv

Skulle du tvätta och måla om huset själv försvinner arbetskostnaderna, men du får i stället stå för stegar, byggställningar, verktyg och annat material. Du bör räkna med en kostnad mellan 10 000 och 30 000 kronor, beroende på hur ditt hus ser ut. Att hyra en byggställning kostar drygt 1000 kronor i veckan, så totalkostnaden beror lite på hur snabbt du jobbar.

Får jag göra avdrag för att måla om huset?

Om du väljer att måla om på egen hand får du inte göra rotavdrag. Anlitar du däremot en målarfirma kan du få rotavdrag med 30 % av arbetskostnaden. En annan stor fördel med att hyra målare är att de brukar räkna in material som byggställningar i timpriset. Det är alltid värt att ta in offerter på arbetet och jämföra mot vad det kostar i tid och pengar om du gör allt själv.

Hur kan jag finansiera målning av huset?

Att måla om är ett enkelt sätt att höja värdet på huset och kan betala sig flera gånger om. Via oss kan du ansöka om privatlån till att måla om huset från över 40 banker och långivare samtidigt. Om du behöver ta ett renoveringslån blir det en bättre investering ju lägre ränta du får.

Varför behöver huset målas om?

Hus behöver främst målas om för att underlaget på fasaden inte ska drabbas av mögel och fukt, vilket lätt händer om du låter väder och vind slita ut färgen. När du målar om upprätthåller du även husets estetiska skick.

Ett välskött hus har ett högre marknadsvärde än ett misskött och attraherar i regel en större köpgrupp den dag du vill sälja.

Hur ofta behöver huset målas om?

Att måla om huset är inget du behöver göra särskilt ofta, men du vinner på att inte låta det gå för lång tid mellan varven. Det som främst avgör hur ofta du bör måla om är vilken fasadtyp du har.

Läs också: Bergvärme – så mycket kostar installation och drift

Måla om träfasad

Träfasader är känsligare mot väderförhållanden och angrepp än andra fasadtyper. Målningen håller vanligen i 10–15 år om du gör det rätt från grunden. När du målar en träfasad börjar du med en fasadtvätt med antingen borste eller högtryckstvätt.

Du kan även behöva ta bort färgflagor, vilket kan göras med varmluft, skrapa eller kemiska produkter. Träet måste vara helt torrt innan du börjar måla. Starkt solljus gör att färgen torkar innan den hunnit tränga in i träet, så det är alltid bättre att måla i skugga.

Färgval för träfasad

De vanligaste färgvalen för träfasad är:

 • Akrylatfärg
  Denna vattenbaserade latexfärg torkar fort, håller länge och kapslar bäst in kulören. Nackdelen är att den lättare drabbas av mögel än de andra alternativen.
 • Linolja
  Linolja är en traditionell variant som sätter sig i träet och skapar en vacker finish. Nackdelen är att den är svårare att jobba med, torkar långsammare och har kortare livslängd än exempelvis akrylat.
 • Alkydfärg
  Alkyd är den modernare kusinen till linolja och kräver inte lika omsorgsfullt arbete. Den ger bland annat bättre skydd och gör att ytan blir lätt att rengöra.
 • Slamfärg
  Slamfärg är en traditionell färgtyp som är lätt att måla med och som håller länge. Den förknippas starkt med Falu rödfärg som pryder mängder av äldre hus i Sverige, men kommer även i andra kulörer. Nackdelen är att slamfärg färgar av sig med tiden.

Måla om tegelfasad

En tegelfasad kräver endast underhåll om den är målad. Färgen du väljer får inte blockera den naturliga fuktgenomströmningen i teglet. Silikatbaserad färg är det vanligaste.

Precis som när du målar om en träfasad bör tegelfasaden rengöras ordentligt innan målningen påbörjas. Samtliga ytor måste oljas, ny fog måste läggas och renskrapade delar av fasaden behöver färgtäckas fläck för fläck.

Läs också: Bygga utekök – guide

Måla om betong- eller putsfasad

En fasad med betong- eller putsfärg har en livslängd på omkring 15 år. Du måste använda antingen kalkfärg, kalkcementfärg eller silikatfärg. De två förstnämnda kräver att målningen sker under ett och samma tillfälle, annars kan färgen lämna missprydande skarvar.

Det är också viktigt att tänka på att temperaturen inte får understiga åtta plusgrader och att arbetet sker i skugga.

Färgerna har olika egenskaper

 • Kalkfärg
  Det billigaste alternativet är enligt många det mest estetiskt tilltalande. Men det håller också sämst.
 • Kalkcementfärg
  Kräver mer noggrannhet än kalkfärg för att strykningen ska bli jämn, men har bättre fäste och livslängd.
 • Silikatfärg
  Silikat är känt för sin långa livslängd och att den släpper ut fukten. Färgen flagnar inte utan nöts istället bort med tiden i form av dammliknande partiklar som lossnar. Det gör att ytan fortsätter se bra ut.

Kom ihåg! Samtliga färger för betong- eller putsfasad är frätande. Du behöver skydda växtlighet, fönster och annat runt omkring innan du börjar måla.

Krävs det bygglov för att måla om huset?

Grundregeln är att det inte krävs något bygglov för att måla om huset. Men om området är kulturmiljöinventerat eller om ditt hus är K-märkt, har du inte rätt att göra förändringar som minskar husets kulturhistoriska värde. Det går dock att ansöka om speciella tillstånd.

Kontakta oss gärna så hjälper vi dig att hitta ett privatlån till att måla om huset!

Läs också: Kostnad för dränering

Vanliga frågor och svar – Måla om huset

Vad kostar det att måla om huset?
En husmålning kostar mellan 400 och 500 kronor i timmen i arbetskostnad innan rotavdrag. Kostnad för färg tillkommer.
Varför måste man måla huset två gånger?
Två strykningar rekommenderas alltid då det ger ett bättre och jämnare slutresultat. Efterrollning är också viktigt för att jämna till ytan.
Går det att måla om huset på vintern?
Ja, men temperaturerna under sommarhalvåret är mycket bättre lämpade för målning utomhus. Om du ska måla om på vintern kan du sätta upp presenningar och använda värmeelement.
Vad händer om man inte tvättar fasaden innan målning?
Grundrengöringen är viktig för att inte alger och mögel ska fastna i den nya färgen. De kommer nämligen tillbaka mycket snabbt.

Fler inlägg om renoveringar

Boendekostnad – här är allt som räknas in

Boendekostnad är alla de kostnader som uppstår i samband med att du hyr eller äger en bostad. Till exempel hyra, ränta och avgifter. Läs mer...

Gå på grannens visning – vad gäller?

Det är lätt att bli nyfiken och vilja gå på visning hos grannen. Det är ett vanligt fenomen, men vad gäller egentligen? Här går vi igenom hu...

Sälja hus och bostadsrätt privat – köpekontrakt

Funderar du på att sälja din bostad privat? Det kan ibland vara billigare. Läs vad som gäller när du säljer hus privat – och hur gör med köp...

Checklista inför tillträde

Inför tillträdet till nya huset eller lägenheten finns det mycket att tänka på. Här är en checklista på 12 saker du ska hinna med innan till...
Par i bil på väg till visning av lägenhet

Gå på visning – en checklista

Att gå på visning är spännande – men vad ska man tänka på och leta efter? Allt det och mycket anant har vi samlat ihop här. Samt en checklis...

Lån till jordbruksfastighet

Är du intresserad av ett lån för jordbruksfastigheter? Här är allt du behöver veta om denna typ lån, inklusive vad som räknas som en jordbru...

Tillträde för hus

Vad betyder tillträde och vad ska man tänka på som säljare och köpare? Allt det och mycket annat går vi igenom här - allt för att du ska var...

Bygga utekök – en guide

Vill du bygga ett utekök? Här är vår steg för steg-guide – inklusive viktiga tips för hur du kan bygga utekök billigare eller med lastpallar...

Byta fönster – kostnader och vad du bör tänka på

Fönsterbyte kan kosta olika beroende på vilken typ av fönster du vill byta till och hur mycket du kan göra själv. Läs mer om kostnaderna här...

Måla om huset – så mycket kostar det

Är det dags att måla om huset? Här går vi igenom kostnader och andra viktiga saker att tänka på inför en ommålning av husfasaden.
mamma och dotter försöjer elen i hemmet med solceller

5 Tips för en bättre vardagsekonomi

Har du också märkt att matpriserna stiger och elen blivit dyrare? Här är 5 knep på hur du kan spara pengar i vardagen och få en bättre ekono...

Undersökning visar – här är man bäst på att se över sin ekonomi

Sambla har genomfört en sammanställning över var i landet man är bäst på att samla sina lån och krediter – se resultatet här!

Bergvärme – så mycket kostar installation och drift

Funderar du på att installera bergvärme? Här kan du läsa om kostnad för både installation och drift – och räkna på hur mycket du kan spara.

Vad kostar dränering? Allt du behöver veta

Dränering kan vara en tråkig utgift – men det är ofta en bra investering för ditt hus. Här kan du läsa hur du kan räkna på kostnad för dräne...

Bästa länderna att arbeta i 2023

Drömmer du också om att flytta till ett annat land? Vi på Sambla har sammanställt vilka länder i världen som är bäst att flytta till för att...

Rutavdrag – så fungerar det

Rutavdrag är en skattereduktion du kan få för hushållstjänster som städning, tvätt och trädgårdsarbeten. Läs allt om rutavdraget här.

The best countries to work in the world in 2023

We’ve all thought about moving somewhere new. Here is Samblas study on the best countries to work in the world in 2023.

Renovera kök – hur mycket kostar det?

Går du i tankar på att renovera köket, och vill räkna på vad det kostar? Här kan du läsa allt om kostnader som tillkommer vid en köksrenover...

Det här lånade svenskarna till 2022

Vi på Sambla har sammanställt de vanligaste anledningarna till att folk sökte lån genom oss under 2022 – se resultatet här!

Rotavdrag – så fungerar det

Vad är rotavdrag? Hur fungerar det? Här kan du lära dig allt om rotavdraget och hur du räknar ut det med rätt procent och summor för 2023.

Prisskillnader mellan matvarukedjorna – här finns billigaste julmaten

Vart finns den billigaste julmaten? Vi har undersökt priserna hos fem matvarukedjor runt om i Sverige för att hitta det billigaste julbordet...

Det söker svenskarna efter på rean

Resväskor, Airpods eller Moccamasters. Listan görs lång när vi har tittat på vad svenskarna söker efter allra mest under rean.
Kvinna sitter med sin dator på sitt hemmakontor

8 tips på hur du skapar ett effektivt och bra hemmakontor

Om du jobbar hemifrån på heltid är det viktigt att skapa en bra arbetsplats och hålla sina rutiner. Här är våra 8 bästa tips för hemmakontor...
Hund med hörlurar

14 ekonomipoddar du inte vill missa

Det finns många ekonomipoddar med tips och nyheter om sparande eller aktiemarkanden – här tipsar vi om våra 14 favoriter bland ekonomipoddar...

När är elen billigast?

Priset på el varierar kraftigt varje dag och många vill optimera sin förbrukning – men när är elen billigast? Och när är den dyrast? Läs här...

Bostadspriser

Dags att köpa bostad? Läs om vad som påverkar bostadspriserna, hur prisutvecklingen sett ut 2023 och hur prognosen framåt är.

Negativt elpris

Negativt elpris innebär att elen blir så billig att producenterna betalar dig för att använda el. Men varför händer det – och när? Läs allt ...
bil finansierad med billån

Bilfinansiering

Bilfinansiering med en månadskostnad som du klarar av. Vi hjälper dig att finansiera ditt bilköp och guidar dig till bra villkor.
Familj som nyss hämtat upp sin begagnade bil

Köpa begagnad bil tips

Ska du köpa en begagnad bil finns det stora möjligheter att göra en bra affär – om du vet vad du ska tänka på. Här är expertens viktigaste r...
nyrenoverat badrum

Pris för att renovera badrummet – vad kostar det?

Att renovera badrummet är ofta en bra investering – men hur mycket kostar det? Här är de bästa tipsen för att få ett bra och billigt badrum.
Mamma och barn leker med en lampa

Spara el

Hur kan man spara på el och således hålla nera elkostnaderna? Vi ger dig här våra 25 bästa tips för att spara på el 2023.
Familj som fikar

Anställningsformer och dess påverkan på din kreditvärdighet

En vanlig missuppfattning är att du måste ha en fast anställning för att få ett lån. Det stämmer inte! Men din anställningsform påverkar – l...
Man som renoverar med hjälp av sin sparade buffert

Därför är det viktigt att ha en buffert

I tider av ekonomisk osäkerhet är det viktigt att ha en buffert. En buffert gör dig bättre förberedd och trygg – läs våra bästa tips här.
Kvinna läser ekonomiböcker på mobilen

Ekonomiböcker du måste läsa

Vill du lära dig mer om privatekonomi? Här är våra bästa tips på ekonomiböcker – som är väldigt användbara för din vardag.
Man som ringer och försöker förbättra sin kreditvärdighet

Tips på hur du förbättrar din kreditvärdighet

Kreditvärdighet är ett mått på din förmåga att betala tillbaka pengar vid ett lån. Bättre kreditvärdighet ger lägre ränta – så här tar du di...
Visa fler

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners

Nordea logotype
SEB logotype
Ica banken logga
Remember logga
Nordax Bank logga
Ikano bank logga
Visa fler