Måla om huset – så mycket kostar det

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Pris för att måla om huset
För- och nackdelar med färger
Rotavdrag på arbetskostnaden
Pris för att måla om huset
För- och nackdelar med färger
Rotavdrag på arbetskostnaden

Att måla om huset är ett ganska enkelt jobb och många väljer att göra det på egen hand. Men om mycket underarbete krävs kan det vara en bättre idé att ta in professionell hjälp. Dessutom blir det oftast snyggare på mycket kortare tid. Här går vi igenom kostnader och vad du bör tänka på när du ska måla om huset. 

Vad kostar det att måla om huset?

Allra billigast blir det så klart om du målar om själv. Men samtidigt blir det nästan aldrig lika bra som när proffsen målar. Och ju mer åtgången din fasad är, desto svårare blir jobbet.

Att hyra in en målarfirma kostar omkring 500 kronor per timme i arbetskostnad. Då ingår inte färgen. Totalkostnaden beror alltså på hur stor fasadens yta är och hur många strykningar som behövs. Olika typer av fasader är också olika krävande, vilket kan påverka priset.

Vad kostar det att måla om en villa på 100 kvadratmeter?

I vårt räkneexempel räknar vi med en villa vars totala fasadyta är 100 kvadratmeter.

  • En målare hinner i snitt måla mellan två och fyra kvadratmeter per timme. Förutsatt att timpriset för arbetet är 500 kronor och att målaren målar två kvadratmeter i timmen, blir totalkostnaden för arbetet 25 000 kronor innan rotavdrag och 17 500 kronor efter.
  • Om du även vill köpa fasadtvätt får du räkna med cirka 7 000 kronor extra efter rotavdrag.

Färgkostnad tillkommer

Kostnad för färg tillkommer. Akrylatfärg – den vanligaste varianten för träfasader – kostar 130–240 kronor litern. En liter räcker till åtta kvadratmeter. Tänk dock på att två strykningar alltid är rekommendationen när du målar om huset.

Priset för två strykningar med en akrylatfärg som kostar 200 kronor litern skulle alltså bli omkring 5 000 kronor, om fasaden är totalt 100 kvadratmeter.

Totalkostnad för att måla om huset

Antlitar du en firma och köper akrylfärg kan du alltså räkna på ett pris på ungefär 300 kronor per kvadratmeter för att måla om huset, innan rotavdrag. I exemplet med en total fasadyta på 100 kvadratmeter skulle det då kosta 30 000 kronor.

Kostnad för att måla om huset själv

Skulle du tvätta och måla om huset själv försvinner arbetskostnaderna, men du får i stället stå för stegar, byggställningar, verktyg och annat material. Du bör räkna med en kostnad mellan 10 000 och 30 000 kronor, beroende på hur ditt hus ser ut. Att hyra en byggställning kostar drygt 1000 kronor i veckan, så totalkostnaden beror lite på hur snabbt du jobbar.

Får jag göra avdrag för att måla om huset?

Om du väljer att måla om på egen hand får du inte göra rotavdrag. Anlitar du däremot en målarfirma kan du få rotavdrag med 30 % av arbetskostnaden. En annan stor fördel med att hyra målare är att de brukar räkna in material som byggställningar i timpriset. Det är alltid värt att ta in offerter på arbetet och jämföra mot vad det kostar i tid och pengar om du gör allt själv.

Hur kan jag finansiera målning av huset?

Att måla om är ett enkelt sätt att höja värdet på huset och kan betala sig flera gånger om. Via oss kan du ansöka om privatlån till att måla om huset från över 40 banker och långivare samtidigt. Om du behöver ta ett renoveringslån blir det en bättre investering ju lägre ränta du får.

Varför behöver huset målas om?

Hus behöver främst målas om för att underlaget på fasaden inte ska drabbas av mögel och fukt, vilket lätt händer om du låter väder och vind slita ut färgen. När du målar om upprätthåller du även husets estetiska skick.

Ett välskött hus har ett högre marknadsvärde än ett misskött och attraherar i regel en större köpgrupp den dag du vill sälja.

Hur ofta behöver huset målas om?

Att måla om huset är inget du behöver göra särskilt ofta, men du vinner på att inte låta det gå för lång tid mellan varven. Det som främst avgör hur ofta du bör måla om är vilken fasadtyp du har.

Läs också: Bergvärme – så mycket kostar installation och drift

Måla om träfasad

Träfasader är känsligare mot väderförhållanden och angrepp än andra fasadtyper. Målningen håller vanligen i 10–15 år om du gör det rätt från grunden. När du målar en träfasad börjar du med en fasadtvätt med antingen borste eller högtryckstvätt.

Du kan även behöva ta bort färgflagor, vilket kan göras med varmluft, skrapa eller kemiska produkter. Träet måste vara helt torrt innan du börjar måla. Starkt solljus gör att färgen torkar innan den hunnit tränga in i träet, så det är alltid bättre att måla i skugga.

Färgval för träfasad

De vanligaste färgvalen för träfasad är:

  • Akrylatfärg
    Denna vattenbaserade latexfärg torkar fort, håller länge och kapslar bäst in kulören. Nackdelen är att den lättare drabbas av mögel än de andra alternativen.
  • Linolja
    Linolja är en traditionell variant som sätter sig i träet och skapar en vacker finish. Nackdelen är att den är svårare att jobba med, torkar långsammare och har kortare livslängd än exempelvis akrylat.
  • Alkydfärg
    Alkyd är den modernare kusinen till linolja och kräver inte lika omsorgsfullt arbete. Den ger bland annat bättre skydd och gör att ytan blir lätt att rengöra.
  • Slamfärg
    Slamfärg är en traditionell färgtyp som är lätt att måla med och som håller länge. Den förknippas starkt med Falu rödfärg som pryder mängder av äldre hus i Sverige, men kommer även i andra kulörer. Nackdelen är att slamfärg färgar av sig med tiden.

Måla om tegelfasad

En tegelfasad kräver endast underhåll om den är målad. Färgen du väljer får inte blockera den naturliga fuktgenomströmningen i teglet. Silikatbaserad färg är det vanligaste.

Precis som när du målar om en träfasad bör tegelfasaden rengöras ordentligt innan målningen påbörjas. Samtliga ytor måste oljas, ny fog måste läggas och renskrapade delar av fasaden behöver färgtäckas fläck för fläck.

Läs också: Bygga utekök – guide

Måla om betong- eller putsfasad

En fasad med betong- eller putsfärg har en livslängd på omkring 15 år. Du måste använda antingen kalkfärg, kalkcementfärg eller silikatfärg. De två förstnämnda kräver att målningen sker under ett och samma tillfälle, annars kan färgen lämna missprydande skarvar.

Det är också viktigt att tänka på att temperaturen inte får understiga åtta plusgrader och att arbetet sker i skugga.

Färgerna har olika egenskaper

  • Kalkfärg
    Det billigaste alternativet är enligt många det mest estetiskt tilltalande. Men det håller också sämst.
  • Kalkcementfärg
    Kräver mer noggrannhet än kalkfärg för att strykningen ska bli jämn, men har bättre fäste och livslängd.
  • Silikatfärg
    Silikat är känt för sin långa livslängd och att den släpper ut fukten. Färgen flagnar inte utan nöts istället bort med tiden i form av dammliknande partiklar som lossnar. Det gör att ytan fortsätter se bra ut.

Kom ihåg! Samtliga färger för betong- eller putsfasad är frätande. Du behöver skydda växtlighet, fönster och annat runt omkring innan du börjar måla.

Krävs det bygglov för att måla om huset?

Grundregeln är att det inte krävs något bygglov för att måla om huset. Men om området är kulturmiljöinventerat eller om ditt hus är K-märkt, har du inte rätt att göra förändringar som minskar husets kulturhistoriska värde. Det går dock att ansöka om speciella tillstånd.

Kontakta oss gärna så hjälper vi dig att hitta ett privatlån till att måla om huset!

Läs också: Kostnad för dränering

Vanliga frågor och svar – Måla om huset

Vad kostar det att måla om huset?

En husmålning kostar mellan 400 och 500 kronor i timmen i arbetskostnad innan rotavdrag. Kostnad för färg tillkommer.

Varför måste man måla huset två gånger?

Två strykningar rekommenderas alltid då det ger ett bättre och jämnare slutresultat. Efterrollning är också viktigt för att jämna till ytan.

Går det att måla om huset på vintern?

Ja, men temperaturerna under sommarhalvåret är mycket bättre lämpade för målning utomhus. Om du ska måla om på vintern kan du sätta upp presenningar och använda värmeelement.

Vad händer om man inte tvättar fasaden innan målning?

Grundrengöringen är viktig för att inte alger och mögel ska fastna i den nya färgen. De kommer nämligen tillbaka mycket snabbt.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners

Visa fler