Jämför företagslån

Det kan finnas många anledningar till att ett företag vill låna pengar. Ett företagslån kan vara bra för att expandera snabbare, investera i nya maskiner, renovera, flytta till större lokaler eller liknande.

Skälen till ett lån skiljer sig mellan företag men någon gång kommer de flesta bolag behöva att låna pengar, då är det bra att veta hur det går till och vart man ska vända sig.

Sambla erbjuder inte idag lån till företag i Sverige, men har sedan 2014 hjälpt över 390 000 privatpersoner att hitta lån med lägst ränta och vi har högst kundnöjdhet bland alla våra konkurrenter på marknaden.

Vi berättar mer om företagslån och vad du som företagare behöver veta och vad som kan vara bra att tänka på inför ditt första lån.

Varför ansöka om företagslån?

Ett företagslån tecknas ofta av två anledningar, antingen för att investera och växa bolaget eller för att täcka en oväntad utgift som har dykt upp.

För att att företag ska vara hälsosamt krävs att det finns ett starkt flöde av pengar och en någorlunda stark betalningsförmåga (likviditet) om något skulle hända företaget. Ibland behövs ett tillskott av kapital för att kunna täcka upp för affärskritiska kostnader när inte likviditeten finns där.

Det kan vara att reparera något som krävs för att ditt företag inte ska stå still och blöda pengar. Ett exempel kan vara om liften för att lyfta upp bilar går sönder på en bilverkstad. Utan liften finns ingen inkomst och det är affärskritiskt att den lagas så snart som möjligt. Då kan ett företagslån vara räddningen för ditt bolag.

Ett företagslån kan som vi nämnde tidigare även användas för att investera och växa bolaget. Det kan exempelvis vara att byta ut den där liften till en ny snabbare och modernare lift, eller köpa in en till lift och anställa en till mekaniker för att hinna med all efterfrågan som finns.

För kunna finansiera denna typer av investeringar som kommer resultera i en ökad intäkt för bolaget, ä r det vanligt att ta ett företagslån.

Fördelar att ansöka om företagslån online

  • Jämför flera företagslån med en enda ansökan
  • Endast en enda kreditupplysning hos UC
  • Snabb utbetalning till företaget
  • Signera med BankID och slipp hantera massa papper

Det kan företagslånet också användas till:

Marknadsföring

Att växa ditt företag innebär ofta att synas mer, där kommer marknadsföringen in i bilden. Genom ett företagslån kan du annonsera i fler kanaler och öka intäkterna till ditt bolag snabbt.

Det är viktigt att ha en plan redan före du ansöker om lånet och när du har påbörjat marknadsföringen ska du ha tålamod. Välj kanaler där din målgrupp finns och om du gör det rätt kommer varje investerad krona att växa bolaget.

Likviditet

Det är väldigt vanligt att det någon gång är brist på likviditet hos ett bolag. Ett lån kan hjälpa företaget att betala fakturor tills dess att nästa inbetalning sker från en kund.

Tar du ett företagslån för att täcka en likviditetsbrist så kan du när pengarna kommer in betala av företagslånet på förtid. Kontakta din långivare så hjälper dom dig med detta. Läs mer om att betala av företagslån i förtid längre ner.

Nyanställning

Att anställa innebär att ditt företag växer eller att ni behöver ha in kompetens som ni inte redan har på plats. Ett företagslån kan hjälpa till att snabbt få in kompetensen som behövs för att ni ska lyckas möta den efterfrågan som finns.

Före en anställning är det viktigt att verkligen se över att en anställning behövs. Ibland kan en konsult eller ett bemanningsföretag vara bra att testa under en period för att se att det verkligen behövs en person till på företaget.

Jämför företagslån

När du ansöker om ett företagslån via en låneförmedlare så jämför du flera olika lån på en och samma gång.

När du har skickat in din låneansökan så skickas den direkt vidare till flera olika banker och långivare som betalar ut lån till företag. Du får inom 24 timmar låneerbjudanden från de långivare och banker som kan erbjuda ditt företag ett lån.

Genom att jämföra företagslån får du en tydlig överblick på räntor och kostnader och kan i lugn och ro välja vilket lån som du vill gå vidare med.

Endast en kreditupplysning när du jämför företagslån

Eftersom att du väljer att använda dig av en låneförmedlare för att jämföra företagslån så görs endast en enda kreditupplysning via UC på ditt företag. Istället används en enda upplysning som bankerna får dela på vid sin bedömning av företagets ekonomiska situation och betalningsförmåga.

För många kreditupplysningar kan resultera i en försämrad kreditvärdighet för företaget.

Ränta på företagslån

Snitträntan på företagslån är svår att säga eftersom att varje bank och långivare själv erbjuder dig en ränta utifrån företagets betalningsförmåga och ekonomisk situation.

Räntan kan variera stort mellan olika långivare, men genom att jämföra räntor hos flera långivare via en låneförmedlare så säkerställer du att du får den absolut lägsta räntan och bästa villkoren som en bank kan erbjuda just ditt företag.

För att ta reda på vilka villkor bankerna kan erbjuda ditt företag måste du därför skicka in en ansökan.

Företagslån utan säkerhet

Oftast binder du inte upp dig med någon säkerhet när du tar ett företagslån, däremot kan långivarna behöva en personlig borgen. En personlig borgen innebär är att en eller flera personer i företaget tar på sig företagsskulder om företaget av någon anledning inte skulle kunna betala tillbaka lånet.

Vid företagslån för större belopp, mellan 1 000 000 – 2 000 000 kronor, så kan långivarna vilja ha en säkerhet för att betala ut lånet. Det kan exempelvis vara att man ställer fastigheten i pant på lånet.

Om en säkerhet krävs ska det tydligt framgå när du får dina erbjudanden.

Företagslån för alla typer av företag

Företagslån går att teckna för aktiebolag, handelsbolag, enskild firma och kommanditbolag. Villkoren ser likadana ut för alla typer av bolagsformer, det som skiljer villkoren åt är betalningsförmåga och ekonomi i bolaget som söker lånet.

Utöver företagets ekonomi så spelar borgensmannens ekonomi en stor del i vilka villkor och ränta som du får på ett lån.

Vem kan ansöka om ett företagslån?

För att ansöka om ett företagslån behöver företaget ofta ha varit aktivt i minst 6 månader. Du som ansöker behöver ha en ledande roll i bolaget, VD eller styrelsemedlem, och bolaget måste vara registrerat i Sverige.

När du ansöker kan du ofta signera med BankID och då skickas företagets uppgifter direkt vilket gör processen smidig för dig och du slipper hantera massa papper fram och tillbaka.

Kreditupplysning vid företagslån

När du ansöker om ett företagslån så tas alltid en kreditupplysning via UC på företaget. Varje gång som en ny kreditupplysning tas så kommer det att försämra företagets kreditvärdighet. Istället använder du dig av en låneförmedlare som skickar vidare din ansökan till flera olika banker och långivare.

Utöver att en kreditupplysning görs på företaget så kommer även en att göras på personen/personerna som är skrivna som borgensmän på låneansökan.

För att få så bra villkor och ränta som möjligt på lånet är det viktigt att även den/de som agerar borgensman har en ordnad ekonomi.

Läs mer om vad det innebär att vara borgensman här.

Låna till företag med tidigare betalningsanmärkningar

När du ansöker som ett lån till företag så gör långivarna en riskbedömning på företagets och borgensmannens betalningsförmåga och ekonomiska situation.

Varje faktor som ger en indikation på att långivaren inte kommer få tillbaka sina pengar ökar risken för ett nekande, men också för en högre ränta. En eller flera betalningsanmärkningar är en riskfaktor som långivarna väger in i sin bedömning.

En betalningsanmärkning behöver dock inte garantera ett avslag på din ansökan om företaget idag har en bra ekonomi, men risken är stor att du får något högre ränta än om företaget hade haft en helt fläckfri ekonomi.

Det finns flera långivare som erbjuder lån till företag trots tidigare betalningsanmärkningar. Därför är det bra om du jämför olika erbjudanden för att få så bra villkor som möjligt på ditt lån.

Betala av företagslån i förtid

Skulle företaget få in mer pengar än vad ni har räknat med så kan ni när som helst betala av hela eller delar av lånet på företaget. Desto snabbare lånet är betalt desto billigare blir den totala räntekostnaden.

I vissa fall kan långivaren ta en avgift för att lösa ett lån, men då ska det framgå tydligt vid ansökan. Annars ska det vara fritt fram att lösa ett företagslån när ni vill.

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
2 968 kr/mån
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Tryggt och säkert
Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på {totalAmount} kr med {repaymentTimeYears} års löptid, nominell ränta {interestRate} % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan {apr} %. Totalt belopp att betala: {totalCost} kr. Månadskostnad: {monthlyCost} kr fördelat på {numPayments} betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,99%. Räntespann mellan: 3,06% - 29,99% (Uppdaterat januari 2021).

Jämför företagslån
Då är företagslån bra för er
Företagslån för alla typer av bolag
Marcus Sätherström
Uppdaterad: 2021-02-19

Marcus har lång erfarenhet av privatekonomi och står för en stor del av innehållet du kan ta del av på Sambla.se. Han guidar våra besökare till att fatta informerade och välgrundade beslut i en annars svårnavigerad djungel av privatlån.

Frågor och svar om företagslån

Hur mycket får jag låna till mitt företag?
Ett företagslån brukar sträcka sig från 50 000 - 5 000 000 kronor när du ansöker via en låneförmedlare. Det finns alltså lån från små och medelstora företag, till större bolag! Hos Sambla erbjuder vi idag inte företagslån, däremot kan du ansöka om ett privatlån upp till 600 000 kronor och använda pengarna till ditt företag.
Vilken ränta får jag på ett företagslån?
Räntan är på förhand omöjlig för oss att säga eftersom att varje enskild bank och långivare gör en egen riskbedömning och erbjuder dig en ränta. Jämför flera företagslån för att få en så låg ränta som möjligt till ditt företag.
Går det att låna trots betalningsanmärkningar?
Ja det går att låna till företaget trots flera betalningsanmärkningar. Det kan ofta innebära en något högre ränta eftersom att det blir en större risk för långivaren.
Vad kostar det att söka ett företagslån?
Det kostar ingenting att skicka in en ansökan och du binder inte heller upp dig till något. Det du sen betalar för är eventuell uppläggningskostnad, ränta och eventuella aviavgifter.
Kan jag låna till enskild firma?
Du kan låna oavsett vilken bolagsform det gäller!
Hur jämför jag företagslån bäst?
Genom att använda en tjänst som Sambla kan du jämföra flera olika företagslån via en enda ansökan och med endast en kreditupplysning hos UC. Med en bra överblick på dina erbjudanden väljer du sen det företagslån som passar företaget bäst.
Hur snabbt kan jag få mitt företagslån utbetalt?
Vanligtvis har du fått alla låneerbjudanden inom 24 timmar och från att du har valt långivare har du pengarna på företagskontot inom några få dagar, oftast inom 1-2.
Kan jag låna pengar till ett nystartat företag?
Ja det finns långivare och banker som lånar ut pengar om du har ett nystartat bolag. En del långivare ser dock gärna att företaget har varit aktivt i minst 6 månader.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners

Visa fler