För- och nackdelar med delbetalning

Delbetalning innebär att över en förutbestämd tid betala av kostnaden för en produkt. Det har blivit allt mer vanligt att försäljare och butiker erbjuder sina kunder att dela upp kostnaden på dett sätta. Som konsument är det därför viktigt att förstå vad man säger ja till när man väljer att delbetala köpet.

Vad innebär delbetalning?

Det innebär helt enkelt att du inte betalar hela priset direkt, utan delar upp betalningen på ett antal mindre delbetalningar. Avbetalningstiden är ofta individuell och varierar därför, oftast mellan 3-36 månader.

Vilka aktörer erbjuder delbetalning?

Det kanske vanligaste exemplet på avbetalningsköp är när vi köper mobiltelefoner. De kommer ofta med ett abonnemang och en avbetalning på telefonen under 24 månader. Idag erbjuder dock väldigt många företag inom de flesta branscher möjligheten att dela upp betalningen när du handlar.

När det gäller mode kan du delbetala ditt köp hos exempelvis H&M, Ellos och Zara.

Hemelektronik kan du delbetala hos kedjor som Mediamarkt, CDON, Netonnet och Elgiganten

Även IKEA erbjuder möjlighet att dela upp betalningen via Ikano Bank.

Återförsäljarna har ofta avtal med långivare och kreditföretag som erbjuder själva delbetalningslösningarna. För att nämna några är Resurs Bank, Klarna och Svea Ekonomi är stora och välkända aktörer.

Finns det räntefri delbetalning?

Det annonseras ofta om räntefri delbetalning, men är det verkligen helt räntefritt? Vanligtvis handlar det om att någon nominell ränta inte räknas på beloppet. Däremot brukar det tillkomma dolda kostnaden som avi- och uppläggningsavgifter. Avbetalningen är alltså inte kostnadsfri i praktiken. Därför är det klokare att titta på den effektiva räntan, den tar med alla avgifter i beräkningen.

Ibland finns det även upplägg som innebär att delbetalningen är ganska förmånlig under en begränsad tidsperiod, till exempel räntefri avbetalning i 6 månader. Det kan låta lockande, men om hela beloppet inte är betalat efter 6 månader så övergår delbetalningen till en längre återbetalningsplan – med ränta och dyra avgifter.

Delbetalning eller privatlån – vad är bäst?

Total räntekostnad

Den viktigaste skillnaden mellan delbetalning och att istället ta ett privatlån för att finansiera köpet är delbetalningen oftast är dyrare. Säljarna i butikerna är ofta snabba med att tipsa om delbetalning. Och visst kan det låta lockande att kunna åka hem direkt med en ny TV utan att behöva vänta. Det är dock alltid klokt att gå hem och tänka på saken först. Studera avtalsvillkoren i lugn och ro, och jämför sedan med vad det kostar att finansiera köpet med till exempel ett privatlån. Glöm inte att det är den effektiva räntan du ska jämföra.

Avdrag för ränteutgifter

En annan stor skillnad är att det är olika avgifter som oftast står för en stor del av delbetalningarnas totalkostnad. Avgifter går inte att dra av när du deklarerar.

För ett privatlån betalar du i huvudsak ränta istället. Ränteutgifterna får du dra av i din deklaration. Det går till så att långivaren skickar in en kontrolluppgift till Skatteverket om hur mycket ränta du betalat under året. I din deklaration står sedan den summa du betalat i ränta automatiskt förtryckt. 30 % av räntebelopp (upp till 100 000 kr) är avdragsgillt och får dras av på skatten.

Samla dina delbetalningar

Om du har flera delbetalningar eller smålån och krediter lönar det sig att samla ihop dem till större, billigare privatlån istället. Kanske har du valt att delbetala en resa? Eller tagit ett husvagnslån utan kontantinsats? Oavsett kan Sambla hjälpa dig att låna upp till 600 000 kronor, för att samla befintliga lån, kontakta oss så hjälper vi dig!

Jämför över 35 långivare med Sambla

Innan du väljer att delbetala bör du noga läsa igenom avtalsvillkoren. Kanske blir det billigare att ta ett privatlån istället? När du jämför ränta på privatlån bör du alltid jämföra hos så många långivare som möjligt. Alla långivare specialiserar sig nämligen på olika typer av kunder. Det går därför inte att säga att någon långivare är bättre än en annan när det gäller lån. Just därför är det viktigt att man jämför olika låneerbjudanden för att hitta vilken långivare som passar just dig bäst!

Om du som privatperson går till flera olika långivare för att jämföra villkoren tar de varsin kreditupplysning hos UC på dig. Detta påverkar din kreditvärdighet och kan försämra din möjlighet att få en riktigt låg ränta. Om du väljer att jämföra med Sambla görs endast en kreditupplysning hos UC. Tjänsten är helt kostnadsfri och du binder dig inte till något när du gör en jämförelse. Sambla får istället betalt direkt av banken eller långivaren när vi hjälper dem att få en ny nöjd kund.

Uppdaterat 19-12-04

 kr
 år
5 000600 000
Cirka månadskostnad:
1 739 kr
Nytt lånSamla lån
Applicant
Phone number
Email adress
Occupation
Marital status
Skicka ansökan för att godkänna användaravtalet och dataskyddspolicyn.
Exempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. Annuitetslån 150 000 kr, 10 år, nom. ränta 6,95%, start-/aviavg. 0 kr ger eff. ränta 7,18 %. Totalkostnad: 208 532 kr eller 1 738 kr/månad (120 avbet.). Återbet. tid 1-18 år. Nom. ränta 2,95%-29,90%.