UC-score och riskprognos hos UC

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Vad är UC-score?
Så kan du se ditt kreditbetyg
Därför är bra kreditvärdighet viktigt
Vad är UC-score?
Så kan du se ditt kreditbetyg
Därför är bra kreditvärdighet viktigt

UC-score är en siffra som beskriver din kreditvärdighet hos UC. UC-score baseras på UC:s riskprognos och mäts i skalan 1–999. Ju högre poäng du får, desto bättre kreditvärdighet har du. Här tittar vi närmare på vad UC:s prognos innebär, varför det är viktigt att ha ett högt kreditbetyg och vad du kan göra för att förbättra din UC-score.

Vad är UC?

UC är den ledande aktören för kreditupplysningar i Sverige. Det är hit de flesta banker och långivare vänder sig för att få underlag till bedömningen när du ansöker om lån. UC använder sig av en egen skala för kreditvärdighet, nämligen sin UC-score som är i skalan  mellan 1 och 999.

En hög siffra innebär bra kreditvärdighet och därmed goda chanser att få ta lån till förmånlig ränta. En låg siffra betyder att din kreditvärdighet är sämre, och att risken att låna ut pengar till dig bedöms som stor.

UC-score baseras på riskprognosen

Genom att titta på olika algoritmer får UC fram din UC-score, som i sin tur visar riskprognosen för att du ska få en betalningsanmärkning inom de kommande tolv månaderna. Betalningsanmärkningar är ett tydligt tecken på att du missköter din ekonomi och den största rödflaggan för långivare.

UC bedömer sannolikheten att du ska få en betalningsanmärkning

Siffran på din UC-score bestämmer var i procent du hamnar i riskprognosen. En UC-score på mellan 745–999 poäng visar att du har en riskprognos på 0,1 % att få en betalningsanmärkning, medan en bottensiffra mellan 1–454 ger en riskprognos på 25,1–99,9 %.

Vilka faktorer påverkar min UC-score?

Vilken UC-score du får påverkas bland annat av din inkomst, livssituation och boendeform. Hur stora och hur många befintliga lån du har väger också in. Dessutom försämras alltid din UC-score om du ofta lånar pengar, eftersom varje ny ansökan innebär en kreditupplysning. För många kreditupplysningar under kort tid vittnar om att din ekonomi är i obalans eller att du redan har höga lån.

Vad räknas som en bra UC-score?

Det korta svaret är att en UC-score på 559–634 poäng räknas som bra. Men Bra är i själva verket medelnivån i kreditvärdighet. Den som befinner sig inom spannet har sannolikt redan lån, men bedöms ha goda möjligheter att betala igen dem. Nivåerna över Bra kategoriseras som Mycket bra och Utmärkt.

Varför är det viktigt att ha en bra UC-score?

Om du vill söka bolån är det extra viktigt att du har god kreditvärdighet, då beloppen är höga och du vill få ner räntan till lägsta möjliga nivå. Men samma princip gäller för alla slags lån – du vill inte betala mer än du måste, och ju lägre din kreditvärdighet är, desto sämre villkor kan du förvänta dig.

En sämre UC-score gör det svårare att få lån

Har du dessutom en sämre UC-score kan det påverka hur mycket du får låna – och en låg score kan göra det svårt för dig att få ett lån beviljat över huvud taget.

Generellt kan man alltså säga att en riskprognos från UC ger en klar och rättvis bild av din ekonomiska situation och dina lånemöjligheter, så banken lägger stor tyngd på deras bedömning.

Vilka mer än bankerna tar kreditupplysningar?

Varje gång du handlar på kredit hos ett nytt företag genomförs i regel en kreditupplysning. Att handla på kredit eller avbetalning innebär egentligen samma sak som att du tar ett lån. Andra som kan vara intresserade av att titta på din UC-score är exempelvis hyresvärdar.

Eftersom varje ny kreditupplysning gör att din UC-score försämras, bör du alltid sträva efter att ha så högt betyg som möjligt och undvika att ta nya lån i onödan.

Hur höjer eller sänker man sin UC-score?

Vi har redan varit inne på att nya lån och krediter innebär kreditupplysningar, vilket sänker din UC-score. Höga befintliga lånebelopp påverkar också betyget. Det allra sämsta för din kreditvärdighet är dock betalningsanmärkningar.

Betalningsanmärkningar sänker UC-scoren snabbt

En betalningsanmärkning får du av Kronofogden om du underlåtit att betala dina skulder. Innan det har gått så långt som till Kronofogden får du påminnelser och inkassokrav, så en betalningsanmärkning ser väldigt illa ut i bankens ögon. En betalningsanmärkning finns registrerad i tre år innan den tas bort, och den kommer att påverka din kreditvärdighet under hela den tiden.

Så får du högre UC-score – 5 tips

Om du har hög och stabil inkomst från en fast tjänst samt låga lån – eller inga lån alls – är chanserna till en perfekt UC-score goda. Men även om du har en väldigt låg kreditvärdighet, finns det många sätt att förbättra den relativt snabbt. Här är 5 vanliga: 

1. Samla befintliga lån

Om du har många utspridda lån med hög ränta och dyra avgifter, bör du försöka med att samla lån istället. Genom att baka ihop lånen till en större lån, slipper du avgifterna och kan därmed betala igen mer på lånet.

2. Amortera extra på befintliga lån

Genom att betala igen lån sjunker dina räntekostnader, vilket gör att du får mer pengar över. Det du sparar på utebliven ränta kan du lägga på extra amorteringar för att snabbare bli skuldfri. Ju lägre lån du har, desto bättre blir din kreditvärdighet.

3. Avsluta outnyttjade krediter

Gamla krediter du inte längre använder är fortfarande registrerade och visas i kreditupplysningar, vilket påverkar din UC-score. Ring företaget och avsluta dem.

4. Öka din inkomst

Mer pengar i plånboken minskar bankens risk att låna ut pengar till dig. Man brukar säga att en ökad inkomst ökar din betalningsförmåga.

5. Betala direkt – undvik fakturan

Att skjuta upp betalningen mot faktura är både smidigt och lockande, men blir oftast dyrare i längden. Betala direkt med kort istället, så slipper du en kreditupplysning. Och om du måste låna pengar för att konsumera – tänk en extra gång.

När uppdateras UC?

Informationen som ligger till grund för riskprognosen hos UC uppdateras löpande. Vissa uppgifter uppdateras så ofta som fem gånger i veckan, andra några gånger per år. Själva UC-scoren i sin helhet uppdateras en gång per månad.

Kan man se sin egen UC?

Du har rätt att få ett kostnadsfritt utdrag från UC per år. Men du kan också använda deras tjänst Kreditkollen där du kan följa utvecklingen av din kreditvärdighet löpande under året för 49 kronor i månaden.

Finns det andra kreditupplysningsföretag än UC?

Bisnode och Creditsafe är de två andra stora kreditupplysningsföretagen. Bisnode använder scoringintervaller från 1–10, medan Creditsafe delar upp sin scoring i fyra intervaller.

UC störst hos storbankerna

Deras kreditupplysningar är inte lika omfattande som UC:s och upplysningar hos dem registreras heller inte hos UC. Bolånebanker och storbanker använder dock uteslutande UC för sina kreditupplysningar.

Här kan du läsa om varför det ofta blir dyrare för dig att ta ett lån utan UC.

Vill du veta mer om UC-score och hur du kan förbättra din kreditvärdighet? Hör av dig till oss!

Vanliga frågor och svar – UC-score

Kan jag ta bort en UC?

Om en kreditupplysning hämtats finns den registrerad i systemet i 12 månader. Du kan inte få den borttagen såvida det inte handlar om ett misstag från företagets sida. 

Hur ofta uppdateras betalningsanmärkningar?

Hos UC uppdateras betalningsanmärkningar månadsvis. En person kan alltså hinna ta nya lån innan anmärkningen registrerats, vilket ofta leder till större ekonomiska problem. Om du fått en betalningsanmärkning syns den i din kreditupplysning under tre år.

Vad betyder lån utan UC?

Det innebär endast att långivaren inte använder UC för att hämta kreditupplysningen. Då vänder de sig istället till något annat kreditupplysningsföretag.

Vad syns i en kreditupplysning?

Förutom dina personuppgifter syns befintliga lån och krediter, kreditupplysningar från de senaste 12 månaderna, eventuella betalningsanmärkningar och skuldsaldon hos Kronofogden.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners

Visa fler