Topplån - Så fungerar det

De allra flesta måste låna för att finansiera bostadsköpet. Bottenlån och topplån var tidigare vanliga begrepp när vi lånade till lägenheten eller villan. Sedan bolånetaket infördes är begreppen inte lika vanliga längre, men det finns fortfarande banker som delar upp bolån på det viset. Sambla reder ut vad som gäller!

Topplån och bottenlån före bolånetaket

Topplån och bottenlån var en vanlig uppdelning för bostadslån fram till år 2010, det var då bolånetaket infördes av Finansinspektionen. Bolånetaket innebär att man som mest får ta ett bolån som totalt motsvarar 85% av priset på bostaden.

Innan bolånetaket infördes kunde man låna upp till hela bostadens värde hos en och samma bank. Bottenlånet låg då ”i botten” och hade bostaden som säkerhet. Banken ville dock ha en marginal ifall värdet på bostaden skulle minska. Därför fanns en gräns för hur stort bottenlånet kunde vara. Ofta låg bankernas tak för bottenlånet på mellan 75 - 90% av bostadens värde.

Om man inte hade en kontantinsats som motsvarande resterande summa fick man ta ett topplån. Topplånet tillkom alltså ”ovanpå” bottenlånet – men med högre ränta. Anledningen till att räntan var högre var för att kompensera för den större risk som banken såg med att låna ut en så stor del av värdet på bostaden. Tillsammans kunde bottenlånet och topplånet användas för att köpa en bostad.

Topplån idag

Efter att bolånetaket infördes får bolånet uppgå till som mest 85% av bostadens värde. Många långivare har därför slutat att dela upp lånen till bostäder i bottenlån och topplån och erbjuder numera bara bolån kort och gott.

Vissa banker och långivare säger sig fortfarande erbjuda topplån. Numera är det dock mellanskillnaden mellan bottenlånets övre gräns och den totala lånegränsen på 85% som kallas för topplån. Har banken en gräns för bottenlånet på 75% av bostadens pris är alltså topplånet de sista 10% så att lånen tillsammans blir 85% av bostadens värde och inte mer. Topplånet har högre ränta än bottenlånet och saknar ofta säkerhet i bostaden som köps.

De sista 15%, kontantinsatsen, får du betala själv. Många gör det med sparpengar, men det går även att ta ett blancolån för kontantinsatsen. En del långivare kallar även lån till kontantinsatsen för topplån, men då är det i själva verket ett privatlån utan säkerhet det handlar om.

Privatlån till kontantinsatsen

Ett sätt som gör det möjligt att fortfarande ta lån på hela bostadens värde är att ta hjälp av ett privatlån och låna till din kontantinsats. Har du ett bottenlån på exempelvis 75%, ett topplån på 10% och tar ett privatlån på 15% så kan du, precis som innan bolånetaket infördes, låna utan att själv behöva betala någon kontantinsats. Vill du låna till hela eller delar av din kontantinsats är det smart att jämföra lånen först. Vi på Sambla hjälper dig gärna att hitta det bästa lånet till kontantinsatsen för ditt nya boende.

Jämföra långivarna med Sambla

Ska du köpa bostad och vill låna till insatsen? Alla långivare specialiserar sig på olika typer av kunder. Det går därför inte att säga att en specifik långivare är bättre än en annan på förhand. Just därför är det viktigt att man jämför olika låneerbjudanden för att hitta vilken långivare som passar just dig bäst!

Om du som privatperson går till flera olika långivare för att jämföra villkoren tar de varsin kreditupplysning på dig hos UC. Detta påverkar din kreditvärdighet och kan försämra din möjlighet att få en riktigt låg ränta. Om du väljer att jämföra med Sambla görs endast en kreditupplysning hos UC. Tjänsten är helt kostnadsfri och du binder dig inte till något när du gör en jämförelse. Sambla får istället betalt direkt av banken eller långivaren när vi kan hjälper dem att få en ny nöjd kund.

Uppdaterat 19-12-04

 kr
 år
5 000600 000
Cirka månadskostnad:
1 739 kr
Nytt lånSamla lån
Applicant
Phone number
Email adress
Occupation
Marital status
Skicka ansökan för att godkänna användaravtalet och dataskyddspolicyn.
Exempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. Annuitetslån 150 000 kr, 10 år, nom. ränta 6,95%, start-/aviavg. 0 kr ger eff. ränta 7,18 %. Totalkostnad: 208 532 kr eller 1 738 kr/månad (120 avbet.). Återbet. tid 1-18 år. Nom. ränta 2,95%-29,90%.