Låneavtal – vad är det och vad ska det innehålla?

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Regler för låneavtal
Då gäller ångerrätten
Låneavtal mellan privatpersoner
Regler för låneavtal
Då gäller ångerrätten
Låneavtal mellan privatpersoner

Ett låneavtal är ett juridiskt bindande avtal mellan två parter, där den ena parten lånar ut pengar till den andra. I avtalet fastställs villkoren för lånet, exempelvis lånebelopp, räntan, amorteringsupplägget och löptiden. Här går vi igenom det du behöver veta om låneavtal och varför du alltid bör ha ett skriftligt avtal när du lånar pengar.

När används ett låneavtal?

Ett låneavtal, även kallat skuldebrev, kan upprättas för en mängd olika sorters lån. Det kan exempelvis handla om bostadslån, studielån, privatlån eller företagslån. Ett låneavtal kan också inkludera olika säkerheter som skyddar långivaren. Säkerheten kan vara en bostad, en bil eller någon annan tillgång som låntagaren äger. På lån med säkerhet får du generellt sett bättre ränta än på lån utan säkerhet.

Låna pengar - ansök i formulär

Läs alltid igenom avtalet innan du skriver på

Innan du skriver under är det viktigt att läsa igenom ditt låneavtal noggrant och förstå de förpliktelser avtalet innebär. Genom att underteckna avtalet bekräftar du som låntagare att du förstått och accepterat villkoren för lånet. Om du vet att du inte kan hålla din del av avtalet ska du inte låna pengar!

Måste låneavtalet vara skriftligt?

Det är alltid bäst att ha ett skriftligt avtal att visa upp om eventuella tvister skulle uppstå. När det handlar om stora summor pengar, eller om parterna måste uppfylla särskilda villkor, är ett skriftligt avtal ofta ett krav. Det beror på att det är mycket lättare att bevisa att ett avtal ingåtts och att peka på skyldigheter om det finns i skrift.

Muntliga låneavtal kan vara giltiga – men bör undvikas

Ett muntligt avtal kan vara giltigt i vissa situationer, men för att undvika problem bör du alltid sträva efter ett skriftligt avtal där alla villkor och detaljer tydligt finns beskrivna.

Har jag ångerrätt på låneavtal?

Låneavtal är bindande kontrakt mellan två parter, men enligt Konsumentkreditlagen har du ångerrätt i 14 dagar på de allra flesta lån. Så fort du fått avtalet börjar ångerfristen löpa och du måste höra av dig till långivaren inom de 14 dagarna för att dra tillbaka lånet.

Ingen ångerrätt för bolåneavtal

Ångerrätten gäller dock inte för bolån, men du kan häva avtalet om det skulle finnas felaktigheter i det. Om du är osäker på om en ångerrätt gäller för ditt specifika fall, är det bäst att konsultera en jurist eller en konsumentrådgivare för att få råd och vägledning.

Mall för låneavtal – det ska finnas med

Själva avtalet kan egentligen se ut hur som helst, så länge det innehåller vissa uppgifter. Det är ingen myt att viktiga avtal ibland skrivs på en servett! Följande information ska alltid finnas med:

  • Namn på långivaren och låntagaren.
  • Långivarens och låntagarens underskrifter.
  • Lånebelopp och eventuell räntesats som ska betalas.
  • Betalningssätt och löptid för lånet, exempelvis månatliga betalningar under ett antal år. Alltså en plan för amorteringen.
  • Eventuell säkerhet för lånet – som en fastighet, ett fordon eller någon annan egendom.
  • Villkor för förtidslösen och om det tillkommer extra kostnader.
  • Ränta på försenad betalning, förseningsavgifter och liknande om låntagaren inte betalar tillbaka lånet.
  • Övriga villkor som parterna önskar inkludera, exempelvis om lånet kan överlåtas eller vad som händer om någon vill säga upp avtalet.

Vad gäller för låneavtal mellan privatpersoner?

Även ett låneavtal mellan privatpersoner är juridiskt bindande enligt de lagar som styr avtalsrätt. När du lånar pengar av en annan privatperson är det väldigt viktigt att ha ett skriftligt avtal. Det bör innehålla precis samma grundläggande uppgifter som ett vanligt låneavtal.

Att tänka på vid lån mellan privatpersoner

Vid ett privatlån mellan två privatpersoner gäller den så kallade avtalsfriheten. Det innebär att det inte finns några speciella regler för hur lånevillkoren ska se ut eller krav på dig som låntagare för att lånet ska beviljas. Det är den stora skillnaden mot när du lånar av en bank eller ett kreditinstitut.

Var extra noga med låneavtalet

Det finns en anledning till att vanliga lån mellan privatpersoner och banker är reglerade. Rekommendationen är att hålla sig inom rimlighetens gränser vad gäller räntor och betalningsvillkor även vid lån mellan privatpersoner, annars kan det snabbt bli problem. Ett skriftligt låneavtal som tydliggör vad som gäller skyddar er från svårlösta tvister framåt.

Konsultera en jurist

För att undvika kostsamma tvister är det en bra idé att anlita en jurist innan du ingår ett låneavtal med en annan privatperson. Juristen kan ge råd och vägledning hur ni upprättar ett korrekt skriftligt avtal som är precis lika starkt som om du lånat pengar av en bank.

Privatlån till bra ränta en säker lösning

Många upplever en osäkerhet kring att låna pengar från en annan privatperson. Såvida det inte handlar om en välvillig familjemedlem är det heller inte säkert att räntan blir bättre än om du tar ett vanligt privat- eller blancolån från en bank, där du dessutom kan vara säker på att få ett bindande avtal med tydligt specificerade villkor.

Jämför över 40 banker och långivare samtidigt

Via oss kan du snabbt och enkelt ansöka om privatlån från över 40 banker och långivare samtidigt, med bara en kreditupplysning. Genom att jämföra erbjudanden kan du hitta det lån som passar din ekonomi bäst, till lägsta möjliga ränta utifrån dina individuella ekonomiska förutsättningar. Du kan teckna ditt lån med BankID och ångerrätten på 14 dagar börjar när du fått ditt låneavtal.

Vill du veta mer om de säkra privatlån vi förmedlar? Hör av dig!

Vanliga frågor och svar – Låneavtal

Vad ska ingå i ett låneavtal?

Viktiga saker att ha med är lånesumman, namn på långivare och låntagare, återbetalningstid, eventuell ränta och amorteringsvillkor och villkor för sen betalning.

Måste ett låneavtal bevittnas?

Nej, men det rekommenderas att ha ett oberoende vittne då det skyddar dig vid en eventuell tvist. Exempelvis om någon hävdar att de inte skrivit under avtalet.

Kan ett låneavtal ogiltigförklaras?

Ja, bland annat om det skrivits på under tvång eller vid psykisk sjukdom. Innehåller avtalet direkta felaktigheter, exempelvis om lånebeloppet inte stämmer, kan det också ogiltigförklaras. 14 dagars ångerrätt gäller på de flesta låneavtal.

Vad händer om man bryter mot villkoren i låneavtalet?

Då begår du avtalsbrott och motparten har rätt att kräva påföljder. Det kan handla om alltifrån påminnelseavgifter till att fallet går vidare till Kronofogden för utmätning av ägodelar.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners

Visa fler