Övertrasserat konto – vad innebär det?

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Det händer vid övertrasserat konto
Påminnelser och avgifter
Undvik övertrassering genom att samla lån
Det händer vid övertrasserat konto
Påminnelser och avgifter
Undvik övertrassering genom att samla lån

Ett övertrasserat konto innebär att du har spenderat mer pengar än vad som finns tillgängligt på bankkontot. Det kan exempelvis hända om du försökt betala en räkning men haft för lite pengar på ditt konto. Här går vi igenom vad som händer om ditt konto blir övertrasserat och vad du kan göra för att undvika att det händer.

När kan kontot bli övertrasserat?

Att kontot blir övertrasserat är lätt hänt. Det handlar alltid om att mer pengar dras än vad som finns tillgängligt på ditt bankkonto. Det kan till exempel hända när:

1. Du har betalningar på autogiro

Om du har betalningar som dras via autogiro måste du se till att pengarna alltid finns på kontot på betaldagen. Om det inte finns tillräckligt med pengar kan vissa betalningar studsa, medan andra går igenom vilket innebär att kontot blir övertrasserat. Typiska automatiska betalningar är abonnemang och prenumerationer.

 

Låna pengar - ansök i formulär

2. Du lägger in räkningar för betalning

Om du lägger in räkningar eller fakturor för betalning manuellt måste det också finnas tillräckligt med pengar på kontot. Kom ihåg att betalningen kan gå igenom på olika tider beroende på betalningsmottagare.

3. Du har otillräckligt saldo

Ibland är det svårt att hålla koll på sitt exakta saldo och på vilka betalningstransaktioner som dragits och inte.

4. Det har skett en felaktig transaktion

Felaktiga transaktioner ökar kostnaderna för ditt konto utan att du ens är medveten om det. Om du inte har medel för att täcka de felaktiga kostnaderna blir kontot övertrasserat. Men du kan oftast vara säker på att få tillbaka pengarna när felet upptäcks.

Läs också: Tvåfaktorsautentisering

Vad händer om kontot blir övertrasserat?

I bästa fall justeras övertrasseringen med hjälp av andra konton. I värsta fall får du betala en avgift. Här är tre vanliga åtgärder från banken:

1. Banken använder din kredit

Många banker erbjuder kredit när du öppnar ett konto. Om du har kredit kan banken helt enkelt använda den för att justera beloppet när ditt vanliga bankkonto blir övertrasserat.

2. Banken använder ditt sparkonto

På precis samma sätt som när banken använder din kredit, kan de ta pengar från ditt sparkonto för att täcka övertrasseringen.

Kom ihåg! Det kostar pengar när du använder din kredit och du förlorar ränta på att pengar från ditt sparkonto dras. Det bästa sättet att undvika övertrassering är att alltid ha tillräckligt med pengar på ditt vanliga bankkonto.

röd spargris

3. Banken skickar en betalningsuppmaning

Om du endast har ett vanligt bankkonto kan banken varken dra kredit eller ta från ditt sparande. Då återstår endast en betalningsuppmaning vilket också innebär en avgift för övertrasseringen. Hur stor avgiften är varierar beroende på bank, men du får räkna med runt 100 kronor per påminnelse plus övertrasseringsränta.

Vad får övertrassering för konsekvenser?

Om ditt konto blir övertrasserat och det snabbt åtgärdas händer ingenting. Men upprepade problem med övertrassering kan påverka ditt kundanseende hos banken. Och om du är sen med betalningen efter flera påminnelser, kan banken välja att stänga ditt konto och du kan få svårt att öppna nya konton även hos andra banker.

Läs också: IBAN-nummer

Kan leda till sänkt kreditvärdighet

Om du inte betalar den återstående skulden kan du få sänkt kreditvärdighet och i värsta fall en betalningsanmärkning hos Kronofogden. Betalningsanmärkningar begränsar dina möjligheter att få låna pengar och att teckna abonnemang eller hyresavtal.

Vad händer när kontot är övertrasserat hos Avanza?

Många som handlar med aktier och fonder är intresserade av att veta vad som händer om Avanzakontot blir övertrasserat. Hos Avanza kan ditt konto exempelvis bli övertrasserat om du köpt aktier utan att ha täckning för courtagekostnaden samt eventuell valutaväxling i samband med utländska värdepapper. Avanza har även prenumerationer på tilläggstjänster som kan dras automatiskt från kontot. Då kan det bli en övertrassering om du saknar pengar på kontot – precis som hos vilken bank som helst.

Tre sätt att reglera övertrasseringen hos Avanza

För att reglera övertrasseringen på ditt Avanzakonto kan du:

  •   Föra över pengar från ditt vanliga bankkonto
  •   Göra en överföring internt på Avanza
  •   Sälja värdepapper

Undvik att kontot blir övertrasserat – 6 tips

Att alltid ha tillräckligt med pengar på kontot är lättare sagt än gjort. De här tipsen hjälper dig att hålla koll på transaktionerna.

1. Gör en budget

Undvik att spendera mer pengar än du har råd med genom att göra en budget. Inkludera alla inkomster, utgifter och räkningar.

2. Kolla kontot dagligen

Med banktjänster i mobilen går det på några sekunder att logga in och kolla till kontot. Använd bankens app för att få notiser om ditt saldo.

3. Byt onödiga utgifter mot sparande

Skär ner på allt onödigt du köper och sätt in pengarna på ett sparkonto istället. På det sättet har också banken ett konto att ta ifrån om ditt vanliga bankkonto blir övertrasserat.

4. Undvik kreditkort

Kreditkort kommer ofta med höga räntor om du inte betalar i tid. Om ditt kreditkonto blir övertrasserat kan du få svårt att betala tillbaka beloppet plus tillkommen ränta.

5. Var selektiv med autogiro

Autogiro sparar tid och är ett bekvämt sätt att få räkningarna betalda. Men om du har många utgifter varje månad kan det vara svårt att hålla koll på beloppen och när de dras. Å andra sidan är det lätt att glömma räkningar när de ska läggas till betalning manuellt, vilket också kan bli kostsamt i slutändan.

6. Samla dina befintliga lån

Många utspridda lån kostar inte bara mycket pengar i form av dyra avgifter, utan gör det också svårare att överblicka din ekonomi. Genom att samla alla befintliga lån och krediter till ett enda större lån, sparar du pengar och får kontroll.

Bild som visar på hur man samlar ihop gamla lån

Vi är experter på samlingslån och hjälper dig gärna att se över dina möjligheter. Du kan också ansöka själv om samlingslån direkt här på sajten.

Frågor och svar – Övertrasserat konto

Vad händer om man övertrasserat sitt konto?

Många banker tillåter övertrassering, men det kan få konsekvenser om du inte betalar tillbaka minusbeloppet. Banken har rätt att ta ut en avgift och kan efter påminnelser i värsta fall stänga ditt konto.

Finns det en gräns för mycket man kan övertrassera kontot?

Det finns ingen fast gräns för hur stor en övertrassering kan vara – alla banker har sina egna villkor och regler. Det vanliga är att du får 100 kronor i avgift per påminnelse om ditt konto övertrasserats med 100 kronor.

Vad händer om man överstiger kreditgränsen?

I vissa fall går det att handla över kreditgränsen. När du övertrasserar ditt kreditkonto brukar räntan på minusbeloppet bli hög, vilket gör det svårare att betala tillbaka.

Vad händer när det saknas täckning på kontot?

Om du ska göra betalningar eller om de ska dras via autogiro måste du ha täckning på kontot, annars kan det bli övertrasserat. Många betalningsmottagare försöker dra beloppet flera gånger, så det gäller att ha tillräckligt med pengar för alla betalningar.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners

Visa fler