Betalningsanmärkning

En betalningsanmärkning innebär att en person eller ett företag inte betalat sina skulder i tid. Kronofogdemyndigheten fastställer skulden, därefter är det kreditupplysningsföretagen som registrerar anmärkningen.

Vad betyder en betalningsanmärkning?

För den drabbade betyder en betalningsanmärkning olika ekonomiska konsekvenser. Man får svårare att ta lån, köpa på avbetalning och skriva hyreskontrakt. En betalningsanmärkning kan uppstå när ett utslag meddelas, det vill säga när betalningsföreläggandet blir fastställt. En anmärkning kan också uppkomma om det finns uppgifter om exempelvis obetalda skatter, underhåll och TV-avgifter. En anmärkning uppstår också alltid när det beslutas om skuldsanering.

Hur lång tid finns betalningsanmärkningen kvar?

Som privatperson finns en betalningsanmärkning kvar i tre år och tas bort senast 3 år efter den dag då anmärkningen uppkom. Men om skulden inte är betald kan betalningsanmärkningen förlängas.

Ifall du är osäker på om du har en betalningsanmärkning kan du kostnadsfritt få veta vilka uppgifter som kreditupplysningsföretaget UC (som ägs av de största bankerna) har registrerat om dig. Gå in på Upplysningscentralens hemsida så får du all nödvändig vägledning.

Tips för att undvika betalningsanmärkning

Det mest grundläggande tipset är att vara noggrann med att betala sina räkningar i tid. Betalningsanmärkningar beror däremot ofta på faktorer utom vår kontroll, till exempel att något oväntat händer i ens privatliv. Därför rekommenderar vi på Sambla att du alltid tecknar ett låneskydd eller en Trygghetsförsäkring i förebyggande syfte. På så vis kommer du kunna betala på dina lån, även om ekonomin inte går ihop i övrigt.

Skulle du råkat ut för en betalningsanmärkning, eller har mycket skulder till hög ränta, så rekommenderar vi att du ansöker om ett omstartslån. Det är helt enkelt ett samlingslån för att samla ihop så mycket av dina lån och krediter som möjligt. Som alltid är en ansökan ingen garanti för att bli beviljad, utan prövas individuellt från person till person.

Sambla kan hjälpa dig

Även om du har en betalningsanmärkning finns det fortfarande en chans att kunna ta ett lån med betalningsanmärkningar på till exempel Bluestep Bank med hjälp av Sambla. Vi kommer alltid göra ett försök att hitta en bank eller långivare som trots allt erbjuder dig ett lån. Du måste dock ha en fast månadsinkomst på minst 10 000 kr och skuldfri hos Kronofodgen sedan minst 6 månader.

Ring oss på 0770-220180 så berättar vi mer!

Uppdaterat 19-12-11

 kr
 år
5 000600 000
Cirka månadskostnad:
1 739 kr
Nytt lånSamla lån
Applicant
Phone number
Email adress
Occupation
Marital status
Skicka ansökan för att godkänna användaravtalet och dataskyddspolicyn.
Exempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. Annuitetslån 150 000 kr, 10 år, nom. ränta 6,95%, start-/aviavg. 0 kr ger eff. ränta 7,18 %. Totalkostnad: 208 532 kr eller 1 738 kr/månad (120 avbet.). Återbet. tid 1-18 år. Nom. ränta 2,95%-29,90%.