För- och nackdelar med mikrolån

Originaldefinitionen av ett mikrolån är mindre lån som ska stimulera entreprenörskap i tredje världen, ofta är det kvinnor som lånat pengar till exempelvis symaskiner. Termen mikrolån fick stor spridning när mikrolånspionjären Mohammad Yunus och den bangladeshiska banken Grameen Bank tilldelades Nobels fredspris. Numera används även mikrolån som en term för exempelvis SMS lån med snabba utbetalningar.

Vad är den ursprungliga innebörden av mikrolån?

Mikrolån och mikrokrediter blev uppmärksammade begrepp för ungefär tio år sedan. Det handlade då om mycket små lån som gavs människor under fattigdomsgränsen, ofta kvinnor, för att möjliggöra och uppmuntra entreprenörskap i utvecklingsländer. Tanken med mikrolånen är att människor ska kunna låna pengar utan säkerhet, investera i liten skala och därmed sätta fart på den lokala ekonomin.

Ekonomiprofessorn Muhammad Yunus, fick tillsammans med Grameen Bank, 2006 emottaga Nobels fredspris för den ekonomiska och sociala utveckling som åstadkommits i Bangladesh med hjälp av mikrokrediterna.

Vad är mikrolån i Sverige?

En del banker och långivare använder numera begreppet för att marknadsföra samma sorts lån som annars brukar kallas snabblån (läs mer på vår sida 'Vad är snabblån?'). Det handlar då om små lån som utbetalas snabbt, men som även har kort återbetalningstid och hög ränta - ett exempel på en sådan aktör är Nätlån. Ibland kan man läsa om mikrolån utan UC. Med det menas att det inte görs någon koll hos UC AB, det största kreditupplysningsföretaget, i samband med att du ansöker om lånet. Det kan låta bra, men är ofta väldigt ofördelaktigt för låntagaren i det långa loppet.

Hur skiljer sig privatlån och mikrolån?

Det finns viktiga och betydande skillnader mellan de olika lånetyperna:

Lånebeloppen - När ett lån marknadsförs som mikrolån brukar långivaren betona att det handlar om de minsta beloppen, ofta om belopp på 500 - 10 000 kr. Ett privatlån är större, ofta mellan 5000 - 600 000 kr.

Återbetalningstiden - Ett mikrolån ska ofta vara återbetalt redan efter 30 dagar. Ett privatlån däremot brukar oftast ha en återbetalningstid på 1-15 år.

Räntan - Den effektiva räntan är ofta 100–200% på ett mikrolån. För ett privatlån är ränta mycket, mycket lägre – Sambla erbjuder en effektiv ränta på mellan 3,01–22,59%.

Snabbare utbetalning - Du kan ofta få pengarna utbetalda redan samma dag med ett mikrolån. När du ansöker om ett de bästa privatlån via Sambla har du dina pengar på kontot inom ett par dagar efter att du skickat in lånehandlingen.

Stora nackdelar med mikrolån

Att få pengarna utbetalda snabbt kan vara oerhört lockande. Men mikrolån kan bli väldigt mycket dyrare än vad man tänkt sig. Mikrolån är ofta upplagda så att räntan och villkoren gäller så länge som du betalar tillbaka hela lånet under den avtalade tiden. Om du inte kan betala tillbaka lånet så tar justerad räntan upp och olika avgifter tillkommer. Innan du tar ett mikrolån bör du därför se till att du verkligen kan betala tillbaka hela lånet inom den avtalade tiden.

Vad finns det för alternativ till mikrolån?

Ibland behöver man pengarna fort, det kan hända oss alla. Om det rör en mindre summa kan det vara klokt att höra sig för bland släkt och nära vänner – det blir ofta billigare så. Om det inte är möjligt, eller om du kanske behöver en större summa, är ett privatlån utan säkerhet via Sambla ett bra alternativ. Du kan låna upp till 600 000 kronor och välja en återbetalningstid mellan 1 till 15 år och eftersom Sambla jämför fler än 35 olika banker och långivare kan du vara trygg med att få en låg ränta.

Fördelar med att jämföra långivarna

När du ska ta ett lån bör du alltid jämföra långivarna. Alla långivare specialiserar sig nämligen på olika typer av kunder. Det går därför inte att säga att någon långivare är bättre än en annan när det gäller lån. Just därför är det viktigt att man jämför olika låneerbjudanden för att hitta vilken långivare som passar just dig bäst!

Om du som privatperson går till flera olika långivare för att jämföra villkoren tar de varsin kreditupplysning på dig hos UC. Detta påverkar din kreditvärdighet och kan försämra din möjlighet att få en riktigt låg ränta. Om du väljer att jämföra med Sambla görs endast en kreditupplysning hos UC. Tjänsten är helt kostnadsfri och du binder dig inte till något när du gör en jämförelse. Sambla får istället betalt direkt av banken eller långivaren när vi kan hjälper dem att få en ny nöjd kund.

Uppdaterat 19-12-04

 kr
 år
5 000600 000
Cirka månadskostnad:
1 739 kr
Nytt lånSamla lån
Applicant
Phone number
Email adress
Occupation
Marital status
Skicka ansökan för att godkänna användaravtalet och dataskyddspolicyn.
Exempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. Annuitetslån 150 000 kr, 10 år, nom. ränta 6,95%, start-/aviavg. 0 kr ger eff. ränta 7,18 %. Totalkostnad: 208 532 kr eller 1 738 kr/månad (120 avbet.). Återbet. tid 1-18 år. Nom. ränta 2,95%-29,90%.