Mikrolån – 40 alternativ till mindre lån med lägre ränta

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Vad är mikrolån?
Alternativ till mikrolån
Jämför lån från 5 000 kronor
Vad är mikrolån?
Alternativ till mikrolån
Jämför lån från 5 000 kronor

Termen mikrolån brukar användas om lån som är mindre än 30 000 kronor. Behöver du ett mindre lån för att hjälpa till med en akut utgift? Hos oss kan du jämföra lån från 5 000 kronor för att hitta bästa möjliga räntan och en återbetalningstid som passar dig.

Hitta bäst mikrolån från 5 000 kronor

Definitionen av mikrolån är inte helt glasklar, då vissa använder den för att beskriva alla mindre lån utan säkerhet – medan vissa tänker att mikrolån endast är snabblån och SMS-lån. Hos Sambla låter vi dig jämföra lån från 5 000 kronor och uppåt i form av privatlån. Efter en snabb ansökan har du svar från alla långivare efter 24 timmar och kan därefter välja mikrolånet med lägst ränta.

Fördelar med att jämföra innan du tar mikrolån

Innan du tar mikrolån i form av ett SMS-lån är det alltid bättre att jämföra privatlån hos oss i stället. Du kan snabbt söka ett litet lån – men till betydligt bättre ränta.

  • Jämför 40 långivare för att hitta lägst ränta
  • Endast 1 kreditupplysning via UC
  • Lån från 5 000 upp till 600 000 kronor
  • Svar inom 24 timmar
  • Pengarna på kontot inom några dagar efter signering.

Vad är den ursprungliga innebörden av mikrolån?

Originaldefinitionen av ett mikrolån är mindre lån som ska stimulera entreprenörskap i tredje världen, ofta var det kvinnor som lånade pengar till exempelvis symaskiner.

Det handlar i de fallen om mycket små lån som gavs människor under fattigdomsgränsen, ofta kvinnor, för att möjliggöra och uppmuntra entreprenörskap i utvecklingsländer.

Tanken med mikrolånen är att människor ska kunna låna pengar utan säkerhet, investera i liten skala och därmed sätta fart på den lokala ekonomin.

Ekonomiprofessorn Muhammad Yunus, fick tillsammans med Grameen Bank, 2006 motta Nobels fredspris för den ekonomiska och sociala utveckling som åstadkommits i Bangladesh med hjälp av mikrokrediterna.

Numera används även mikrolån som en term för exempelvis SMS-lån och snabblån.

Vad är mikrolån och mikrokrediter i Sverige?

Som vi nämnde tidigare så använder en del banker och långivare numera begreppet mikrolån för att marknadsföra samma sorts lån som annars brukar kallas snabblån eller smålån.

Det handlar då om små lån som betalas ut snabbt, men som även har kort återbetalningstid och hög effektiv ränta.

Vad är mikrolån utan UC?

Ibland kan man läsa om mikrolån utan UC. Med det menas att det inte görs någon kreditkoll hos UC AB, det största kreditupplysningsföretaget, i samband med att du ansöker om lånet. Det kan låta bra, men är ofta väldigt ofördelaktigt för låntagaren i det långa loppet.

Mikrolån utan UC är nämligen ofta förknippade med högre ränta.

Läs också: Vad är Vivus?

Hur skiljer sig privatlån och mikrolån?

Det finns stora skillnader mellan det som SMS-långivare marknadsför som mikrolån, och de privatlån som vi på Sambla hjälper dig jämföra:

Lånebeloppen – När ett lån marknadsförs som mikrolån brukar långivaren betona att det handlar om de minsta beloppen, ofta om belopp på 500 – 10 000 kronor. Ett privatlån är större, ofta mellan 5 000600 000 kronor.

Återbetalningstiden – Ett mikrolån ska ofta vara återbetalt redan efter 30 dagar. Ett privatlån däremot brukar oftast ha en återbetalningstid på 1-15 år.

Räntan – Den effektiva räntan är ofta 100–200% på ett mikrolån. För ett privatlån är ränta mycket, mycket lägre.

Snabbare utbetalning – Du kan ofta få pengarna utbetalda redan samma dag med ett mikrolån. När du ansöker om ett privatlån via Sambla har du dina pengar på kontot inom ett par dagar efter att du skickat in lånehandlingen.

Varför ta privatlån i stället för mikrolån?

Ett mikrolån tas oftast av individer som redan har en ansträngd ekonomi och har svårt att få ett ”vanligt” lån hos sin bank. Det ställs inte samma krav av aktörer som ger ut mikrolån.

Mikrolån bör inte användas för att betala av andra lån eftersom du då i längden kommer få en onödigt hög ränta. Har du svårt att få rätsida på ekonomin så är ett omstartslån att föredra.

Ett omstartslån samlar ihop alla dina mikrolån till ett större privatlån och du får en omstart på din ekonomiska situation.

Nackdelen med snabba mikrolån

Att få pengarna utbetalda snabbt kan vara oerhört lockande. Men mikrolån kan bli väldigt mycket dyrare än vad man tänkt sig. Mikrolån är ofta upplagda så att räntan och villkoren gäller så länge som du betalar tillbaka hela lånet under den avtalade tiden.

Om du inte kan betala tillbaka lånet så tar justerad räntan vid och olika avgifter tillkommer. Innan du tar ett mikrolån bör du därför se till att du verkligen kan betala tillbaka hela lånet inom den avtalade tiden.

Vad finns det för alternativ till mikrolån?

Ibland behöver man pengarna fort, det kan hända oss alla. Om det rör en mindre summa kan det vara klokt att höra sig för bland släkt och nära vänner – det blir ofta billigare så.

Om det inte är möjligt, eller om du kanske behöver en större summa, är ett privatlån utan säkerhet via Sambla ett bra alternativ. Du kan låna upp till 600 000 kronor och välja en återbetalningstid mellan 1 till 15 år och eftersom Sambla samarbetar med över 40 olika banker och långivare kan du vara trygg med att få en låg ränta.

Fördelar med att jämföra långivarna

Oavsett hur stort lån du ska ta så bör du alltid jämföra olika banker och långivare för att få så bra villkor som möjligt. Vi på Sambla hjälper dig att jämföra flera banker med endast en enda ansökan och en enda kreditupplysning hos UC.

Du kan på så vis känna dig trygg att du får ett lån med schyssta villkor utan att sätta din ekonomi på spel.

Vanliga frågor och svar – Mikrolån

Vad är ett mikrolån?

Ett mikrolån är ett lån av mindre variant, också kallat SMS-lån. Dessa har ofta onödigt hög ränta.

Hur skiljer sig privatlån och mikrolån?

På privatlån blir du alltid erbjuden en bättre ränta. Mikrolån kan ibland betalas ut snabbare.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners

Visa fler