Allt du måste veta om amorteringsfritt lån

Ett amorteringsfritt lån är ett lån där du inte amorterar till en början. Det ger en lägre månadskostnad under tiden som amorteringsfriheten gäller. Det kan vara bra för dig om du vet att du kommer ha en tightare ekonomisk situation i närtid men att du kommer ha mer pengar i en nära framtid.

Vad betyder amorteringsfritt lån?

Att ta en amorteringsfritt lån betyder att du betalar mindre i början av låneperioden eftersom du då bara betalar ränta på lånet till en början. När den amorteringsfria perioden löper ut börjar du amortera och betala ränta. Hur lång den amorteringsfria perioden varar beror på vad du och långivaren kommer överens om – ett år är en typisk amorteringsfri period. Du kommer alltså aldrig att slippa undan amorteringen helt och hållet. Bynk har till exempel hittat en lösning där du kan "pausa" din betalning i upp till 4 månader per år.

Amorteringsfria lån med Sambla

Vi på Sambla samarbetar med flera banker och långivare, men kan tyvärr inte erbjuda dig ett helt amorteringsfritt lån. Vi förespråkar en sund ekonomi och syftar till att hjälpa dig med din privatekonomi, inte försämra den genom att förmedla kostsamma lån. Vi samarbetar med över 35 olika långivare så att du kan vara trygg med att du får så låg ränta och så fördelaktiga villkor som möjligt. Du kan låna pengar utan säkerhet med låg amortering per månad, hela vägen upp till 600 000 kr. Vissa av våra långivare erbjuder upp till 1 års amorteringsfrihet. Om du har anmärkningar kan du ändå låna pengar med betalningsanmärkning. Kontakta oss så hjälper vi dig att hitta det bästa lånet för dina ändamål!

Amorteringsfritt bolån

Det finns möjlighet att ta ett bolån som är amorteringsfritt de första fem åren. För att få ett sådant lån krävs det att du flyttar till en nyproducerad bostad och att du är den första ägaren. Regeln om amorteringsfritt bolån finns för att stimulera bostadsbyggandet i Sverige.

Innan amorteringskravet infördes i juni 2016 var det inte ovanligt att långivarna erbjöd bolån som var helt amorteringsfria – men så är det alltså inte idag. Om du köper en bostad som inte är nyproducerad måste du i regel amortera. Amorteringskravet innebär att du måste amortera 1 % av det totala lånebeloppet per år om bolånet uppgår till 50–70 % av bostadens värde. Är lånet på mer än 70 % av bostadens värde måste du amortera minst 2 % per år.

Nackdelar med amorteringsfritt lån

När du skjuter upp ditt amorterande kommer totalkostnaden för lånet att bli högre. Det beror på att man måste betala ränta på skulden under hela lånets löptid, även under den period som är amorteringsfri. Om du istället amorterar redan från början så blir räntekostnaden lägre på grund av lånets storlek hela tiden minskar. Om din ekonomi tillåter så är det alltså bättre att börja amortera redan från den första månaden.

Fördelar med amorteringsfritt lån

Det kan vara så att din ekonomiska situation just nu är mer ansträngd än vad du den kommer vara i framtiden. Din inkomst kanske är lägre än normalt, eller så kanske du har engångskostnader som du måste betala. Ett amorteringsfritt lån låter dig skjuta upp amorteringarna tills du har bättre betalningsförmåga – det kan vara en stor fördel.

Jämföra långivarna med Sambla

Oavsett om du är ute efter ett amorteringsfritt privatlån eller vill börja amortera direkt bör du alltid jämföra långivarnas låneerbjudanden innan du tecknar ett lån. Alla långivare specialiserar sig nämligen på olika typer av kunder. Det går därför inte att säga att någon långivare är bättre än en annan när det gäller lån. Därför är det viktigt att man jämför olika låneerbjudanden för att hitta de privatlån som är billigast!

Om du som privatperson går till flera olika långivare för att jämföra villkoren tar de varsin kreditupplysning hos UC på dig. Detta påverkar din kreditvärdighet och kan försämra din möjlighet att få en riktigt låg ränta. Om du väljer att jämföra med Sambla görs endast en kreditupplysning hos UC. Tjänsten är helt kostnadsfri och du binder dig inte till något när du gör en jämförelse. Sambla får istället betalt direkt av banken eller långivaren när vi hjälper dem att få en ny nöjd kund.

Uppdaterat 19-12-04

 kr
 år
5 000600 000
Cirka månadskostnad:
1 739 kr
Nytt lånSamla lån
Applicant
Phone number
Email adress
Occupation
Marital status
Skicka ansökan för att godkänna användaravtalet och dataskyddspolicyn.
Exempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. Annuitetslån 150 000 kr, 10 år, nom. ränta 6,95%, start-/aviavg. 0 kr ger eff. ränta 7,18 %. Totalkostnad: 208 532 kr eller 1 738 kr/månad (120 avbet.). Återbet. tid 1-18 år. Nom. ränta 2,95%-29,90%.