18 år för att få låna – myndig är ett måste

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Går det att låna om man är 18 år?
5 bra tips när du vill låna pengar som ung
Inkomsten påverkar villkoren
Går det att låna om man är 18 år?
5 bra tips när du vill låna pengar som ung
Inkomsten påverkar villkoren

Kan man ta lån som 18-åring? Det går alldeles utmärkt. Men innan du fyllt vuxen får du inte låna pengar någonstans i Sverige. Och vissa banker kräver till och med att du är äldre än så. Här besvarar vi den självklara frågan:

Varför måste man vara 18 år för att ta ett lån?

I Sverige räknas du som myndig – det vill säga vuxen – från och med din 18-årsdag. Nu kan du plötsligt rösta, gifta dig, ta körkort och köpa alkohol på barer och restauranger (men inte på Systembolaget). Dina föräldrar är inte längre ansvariga för dig och samhället litar på att du är tillräckligt gammal för att fatta förnuftiga beslut.

Samma sak gäller för din ekonomi. För bankerna är det viktigt att kunderna kan ta just vuxna och kloka beslut som inte är impulsstyrda. Det kan låta som en generalisering att yngre personer inte skulle kunna vara ansvarsfulla med pengar, men parametern ålder finns med i långivarnas bedömning av en anledning.

Från dagen du har fyllt 18 år är du välkommen att ansöka om privatlån här hos oss. Du påbörjar enkelt din ansökan i formuläret – men läs gärna vidare först för att skapa förståelse om hur din ekonomi kan påverkas av att ta ett lån.

En tid i livet när saker ändras snabbt

Banker älskar ekonomisk stabilitet. Om du som kund kan visa upp en fast inkomst och god ekonomisk historik över tid välkomnar de dig med öppna armar.

Att låna ut pengar innebär alltid en risk och ju mindre den är desto bättre blir förutsättningarna för dig. Men lån som 18-åring? Där blir bankerna snabbt tveksamma.

Väldigt få 18-åringar har en hög och stabil inkomst och ännu färre kan visa upp goda resultat från tidigare år. Riskfaktorn ökar dessutom av att unga vuxna fortfarande testar sig fram i livet och ofta byter jobb eller inriktning. Finns det inget sparkapital med i bilden har bankerna endast din högst osäkra inkomst att gå på. Det gör det tufft att låna pengar vid 18 år.

Inkomst den viktigaste faktorn – oavsett ålder

Det finns så klart inget som utesluter att en person som just blivit myndig kan vara extremt framgångsrik – eller åtminstone tillräckligt för att få ett bra lån till schyssta villkor. Din ålder är bara ett riktmärke som hjälper långivaren att få en samlad bild av dig och din ekonomiska situation. Ser siffrorna bra ut går det självklart hur bra som helst att ta ett blancolån eller till och med ett bolån vid 18 års ålder.

Bankerna använder den ekonomiska kalkylen KALP (Kvar Att Leva På) i sin bedömning. Den visar hur mycket du faktiskt har över varje månad efter att alla löpande kostnader är betalda. Då alla banker har olika kravnivå på KALP, är det viktigt att jämföra erbjudanden.

 

Privatlån för dig under 20 år

Trots att du har åldern inne på papperet finns det banker i Sverige som har 20-årsgräns för lån. Alla har rätt att själva sätta den åldersgräns de vill och motiveringen är ofta att de helst vill ha kunder med några års arbetslivserfarenhet. Många som just fyllt 18 år går ju fortfarande på gymnasiet och har inte ens haft sitt första jobb än.

Men för en 18-åring med bra ekonomi kan bankerna förmodligen göra ett undantag. Det viktigaste för alla slags långivare är att du kan betala tillbaka det du lånar. Och lyckligtvis finns det många som låter dig låna under 20 år fyllda.

Exempel på långivare som erbjuder lån från att du har fyllt 18 år:

  • Swedbank
  • Lån & Spar bank
  • Lendify

Låna pengar vid 18 år utan inkomst

Att långa pengar vid 18 år utan inkomst är inget vi rekommenderar. Den som helt saknar ekonomiska medel kan möjligen fortfarande få mindre sms-lån och liknande där kraven är låga men räntan desto högre. Tillfälliga betalningssvårigheter på ett sådant lån kan dock lätt leda till större ekonomiska bekymmer.

Det är så klart stor skillnad på ingen inkomst och inkomst ibland. En fast lön är definitivt inget krav för att få låna pengar. Om du bara har tillräckligt hög taxerad inkomst från tidigare år och får in pengar sporadiskt, kan det absolut räcka för att få ett mindre lån till skälig ränta.

Kan man vara för gammal för att få ta ett lån?

Lån vid 18 år är alltså den undre gränsen, men finns det även en övre? Svaret är nja. I Sverige har bankerna rätt att neka en person lån i berättigat syfte, det vill säga om det finns risk att pengarna inte kan återbetalas eller att lånet går ut över kundens privatekonomi.

Vid pensionsåldern förändras oftast de ekonomiska förutsättningarna till det sämre och därmed ökar riskerna för långivarna avsevärt. Det finns ingen tydlig regel som säger att du inte får ta ett banklån efter 65 år men det är bevisligen mycket svårare att få lån beviljade.

Samtidigt förändras bankväsendet parallellt med den tid vi lever i. Människor stannar kvar längre i arbetslivet och lever också betydligt längre än förut. För att möta behoven från de äldre har därför en del banker börjat införa så kallade pensionärslån eller seniorlån.

Och precis som en 18-åring utan fast inkomst kan en pensionär alltid ta hjälp av en medlåntagare om möjligheten finns.

Lån 18 år – 5 snabba tips:

1. Låna bara om du måste
Börja med att titta på andra alternativ. Att få hjälp av en familjemedlem eller vän istället för att ta ett banklån brukar innebära bättre räntevillkor. Ingen vill börja sitt vuxna liv med ett stort lån att betala tillbaka till hög ränta.

2. Jämför erbjudanden
När du inte har så mycket pengar är det extra viktigt att ditt lån blir så billigt som möjligt. För att få bästa möjliga ränta och villkor bör du använda en låneförmedlingstjänst. En låneförmedlare jämför kostnadsfritt olika erbjudanden åt dig.

3. Läs det finstilta
Den effektiva räntan är räntekostnaden för lånet plus alla övriga avgifter och visar vad den faktiska kostnaden blir. Lägg termen på minnet när du jämför lån – det kan spara dig många kronor.

Inom bankvärlden finns det många svåra och knepiga uttryck som du säkert aldrig har stött på innan. Vi har samlat och förklarat många av dem här: Sambla förklarar.

4. Låna inte för mycket
När privatekonomin är osäker är det klokt att hålla nere lånen. Dessutom har du som 18-åring större chans att få ett lån till bra ränta om du inte ansöker om så stora summor.

5. Betala tillbaka snabbt
Ju längre du har lånet desto mer kommer det att kosta i form av ränta och avgifter. Du kan alltid betala igen snabbare än du behöver.

 

18-årsgräns för lån via Sambla

Sambla förmedlar privatlån till förmånlig ränta. Hos oss har vi som grundkrav att den sökande måste vara minst 18 år gammal för att skicka in en ansökan.

Vi skickar vidare dina uppgifter till ett stort antal banker och långivare samtidigt och du behöver inte tänka på vilka som har 18- eller 20-årsgräns. Genom att ställa långivarna mot varandra får du automatiskt den lägsta möjliga räntan på ditt lån.

Förutom ålderskravet måste du uppfylla följande kriterier:

  • Du har en månadsinkomst på minst 8400 kronor före skatt.
  • Du är folkbokförd i Sverige sedan minst ett år tillbaka.
  • Du har inte haft något skuldsaldo hos Kronofogden se senaste sex månaderna.

Har du fyllt 18 år och vill låna pengar? Ansök direkt eller hör av dig så hjälper vi dig vidare!

Vanliga frågor och svar

Hur mycket får jag låna utan anställning?

Samtliga banker och långivare i Sverige gör en individuell bedömning av din ekonomiska situation som ligger till grund för hur mycket du får låna. En medlåntagare ökar dina chanser att få det lån du vill ha till förmånlig ränta. 

Kan jag få lån helt utan inkomst som 18-åring?

Om du inte har någon inkomst alls kan du endast få lån på egen hand om du har ett sparkapital. Däremot kan du få lån med låg eller oregelbunden inkomst.