Ta lån – tänk på detta när du vill låna pengar
*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på {totalAmount} kr med {repaymentTimeYears} års löptid, nominell ränta {interestRate} % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan {apr} %. Totalt belopp att betala: {totalCost} kr. Månadskostnad: {monthlyCost} kr fördelat på {numPayments} betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Sambla arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,99%. Räntespann mellan: 3,06% - 29,99% (Uppdaterat januari 2021).
Att ta lån har aldrig varit enklare än det är i dag. Genom att fylla i dina uppgifter online och signera med BankID kan du inom några dagar ha pengarna på kontot.
Men med stora möjligheter är det viktigt att tänka ett varv extra. För att lånet inte ska bli en skuldfälla gäller det att du har koll på läget.
Här går vi igenom det viktigaste att veta när du planerar att ta lån.
Få hjälp med att ta lån via Sambla
Vill du ta ett lån finns det mycket saker att tänka på. Vi på Sambla hjälper dig kostnadsfritt hela vägen:
- Smidig och snabb ansökan
- Jämförelse av över 40 banker och långivare så att du kan få lägsta möjliga ränta
- Ta lån på upp till 600 000 kronor
- Endast en kreditupplysning via UC
- Personlig rådgivning och service hela vägen
Vi har hjälpt över 390 000 nöjda kunder att ta ett privatlån samt att samla sina befintliga lån till en lägre ränta.
Genom att jämföra bud från många banker låter vi långivarna tävla om att få dig som kund i stället för tvärtom! Samtidigt tar vi bara en kreditupplysning via UC så att inte din kreditvärdighet ska påverkas negativt.
Därför ska du jämföra innan du tar lån
Till nästan allt vi köper här i livet jämför vi priser och väger för- och nackdelar. Varför skulle lån vara annorlunda?
Att jämföra lån via Sambla har flera fördelar. Dels sparar det dig tid jämfört med om du hade behövt kontakta varje bank själv. Hade du gått den vägen hade också varje bank tagit en kreditupplysning på dig, vilket hade gett dig sämre chans för ett bra lån. Hos Sambla tar vi bara en kreditupplysning som över 40 banker och långivare får enas om att titta på innan de lämnar sitt erbjudande.
Vi ger dig personlig rådgivning hela vägen
Många kan tycka det är svårt med lån och man är rädd att något blir fel. Inte så konstigt! Det är stora beslut som fattas och det handlar om mycket pengar.
Därför finns vi här för att hjälpa dig! Hela vägen från att du har lämnat din låneansökan fram till att du signerar avtalet är vi med och svarar på dina frågor och hjälper dig välja det som blir bäst för dig.
Vill du samla dina lån hjälper vi också dig att hitta det upplägg som passar dig bäst.
Vem kan ta lån?
Sambla förmedlar lån utan säkerhet. Till skillnad från bolån eller traditionella billån krävs ingen kontantinsats och lånet är inte bundet till något som ett hus eller en bil.
Det gör att många har möjlighet att ta lån genom Sambla, men det finns ändå vissa kriterier du måste uppfylla.
Samblas grundkrav för att ta lån
För att kunna ansöka om att låna pengar direkt genom Sambla måste du vara:
- minst 18 år gammal
- folkbordförd i Sverige sedan 1 år tillbaka
- ha en månadsinkomst på minst 8 400 kronor
- skuldfri hos Kronofogden sedan minst sex månader.
Räntan sätts sedan individuellt beroende på hur din ekonomiska situation ser ut, men så länge du uppfyller dessa grundkrav har du möjlighet att ta ett lån.
Ta lån trots betalningsanmärkningar?
Det går att söka lån genom Sambla trots att du har upp till tio betalningsanmärkningar. Men det kommer påverka dina möjligheter att få ett billigt lån. Har du möjlighet att vänta tills dina betalningsanmärkningar försvinner är det att föredra.
Ta lån med medlåntagare
Har du svårt att få ett lån efter dina förutsättningar kan du också ta hjälp av en medlåntagare. Om ni är två stycken som står på lånet ser banken det som säkrare att låna ut till dig och du kan få bättre villkor.
Vad kostar det att ta lån?
Räntan – alltså kostnaden – för ett privatlån sätts alltid individuellt. Långivaren tittar bland annat på din kreditupplysning och bedömer hur säker kund du verkar vara och hur riskabelt det blir för dem att låna ut pengar till dig.
Hög risk ger hög ränta och låg risk ger låg ränta!
Det bankerna tittar på är bland annat din:
- inkomst
- ålder
- familjebildning
- civilstatus
- boendesituation.
Sedan gör de en samlad bedömning över din ekonomiska situation och erbjuder dig en ränta de tycker är rimlig. Alla banker gör bedömningen olika – och det är därför du ska jämföra många långivare.
Hos Sambla förmedlar vi privatlån utan säkerhet från över 40 långivare.
Tänk på detta innan du väljer att ta lån
Innan du väljer att söka ett lån finns det en extra viktig fråga du måste svara på. Nämligen: Kan du betala tillbaka det? Är svaret nej ska du inte ta lånet. Då riskerar det bara att leda till större ekonomiska svårigheter hos dig på sikt.
Tar du flera mindre lån för att betala av dina befintliga skulder blir ofta effekten att höga räntor som läggs på hög vilket skapar en ekonomisk rävsax. Har du sett tv-programmet Lyxfällan förstår du ungefär vad vi pratar om.
Samtidigt kan det vara praktiskt att ta ett lån om du inte har någon i din närhet som kan hjälpa dig med pengar. Det som är fördelen med ett privatlån är att pengarna inte är öronmärkta för något speciellt ändamål, som vid bo- eller billån. De kan användas till precis det du behöver dem till.
Samla dina lån i stället för att ta mindre lån
Genom Sambla kan du också söka om att samla alla dina befintliga lån. Det kan hjälpa dig att få ner din totala ränta så att du kan göra dig skuldfri snabbare och slippa ta fler mindre lån.
Det är fördelaktigt för dig som har många utspridda skulder och krediter med hög ränta. Förutom att du sparar pengar får du bättre kontroll över dina månatliga utgifter.
Hur du tar lån via Sambla
Hos Sambla kan du snabbt och smidigt göra en ansökan om att låna pengar eller om att samla dina lån.
Så här går det till från att du först gör din ansökan tills det att du har pengarna på kontot:
1. Gör ansökan via Samblas formulär
Det tar bara någon minut att fylla formuläret på vår sajt och skicka in din ansökan. Här uppger du hur mycket du vill låna, din planerade amorteringstid samt dina personuppgifter.
2. Din ansökan skickas till över 40 banker
En förfrågan skickas sedan ut till alla Samblas banker och långivare, sammanlagt över 40 stycken. Många av Sveriges största banker är med i nätverket.
Hade du gjort detta själv hade varje bank tagit en kreditupplysning på dig, men genom oss kan alla långivare samsas om en och samma kreditupplysning.
3. Få hjälp av Samblas rådgivare
När alla banker lämnat sina bud – det sker oftast inom 24 timmar – kontaktar en av våra kunniga rådgivare dig för att hjälpa dig. Tillsammans går ni igenom vilka bud som ger bäst villkor och du kan få svar på alla dina frågor om lånet.
Vill du hellre ta lånet på egen hand går det att sköta hela processen online. Vi tycker att du ska få en rådgivare för att förstå villkoren som gäller. Har du frågor är det ett bra tillfälle att få svar på dom.
4. Signering och utbetalning
När du bestämt dig för det bästa lånet för dig är det dags för signering. Det gör du enkelt via BankID utan att några papper behövs skickas hem till dig. När du väl signerat ditt avtal tar det bara 2-3 dagar innan du har pengarna på kontot.
10 bästa tipsen för dig som vill ta lån
Har du kommit så här långt har du nog säkert redan rätt bra koll på hur du ska tänka innan du tar ett lån. Men här kommer våra 10 bästa tips hur du ska göra för att inte gå vilse i lånedjungeln.
1. Fundera på om du verkligen behöver låna pengarna
Att låna pengar kan vara jättebra och hjälpa dig med mycket – men det kostar också pengar. Fundera på om du i stället kan spara ihop pengarna du behöver i stället för att låna dem.
2. Låna inte mer (eller mindre) än du behöver
Det är dumt att ta ett större lån än du behöver eftersom det påverkar kostnaden för lånet. Men att ta ytterligare lån för att det första inte räckte kommer sänka din kreditvärdighet och göra det dyrare för dig.
3. Gör en budget
Ska du låna till en renovering eller något annat med många mindre utgifter? Gör en budget för ditt lån och hur du ska spendera det. Annars är det risk att det blir mycket dyrare än du tänkt dig av bara farten – eller att pengarna går till annat än du först tänkt dig.
4. Fundera över hur mycket du kan betala på ditt lån varje månad
Om du vill betala av ditt lån under en längre period (amorteringstid) blir månadskostnaden lägre, men den totala kostnaden högre. I Samblas formulär kan du ändra amorteringstiden för att se hur det påverkar månadskostnaden för ditt lån.
Alla vill såklart ha ett så billigt lån som möjligt, men det viktigaste är att du klarar av att amortera varje månad. Annars blir det alltid dyrare.
5. Teckna ett låneskydd
Ett låneskydd är en särskild försäkring som är till för att skydda dig som låntagare. Ett låneskydd hjälper dig om olyckan är framme. Om du råkar ut för en olycka, blir sjuk eller förlorar jobbet och inte kan betala ditt lån kickar din försäkring in och täcker upp för en eller flera månaders betalningar.
Hos Sambla erbjuds du alltid att teckna en försäkring till ditt lån och för bara några hundralappar i månaden kan du sova bättre om nätterna. Försäkringen gäller även om du byter långivare eller säger upp lånet.
6. Glöm inte den effektiva räntan
Ett vanligt misstag när man ska ta lån är att bara titta på den nominella räntan. Men den effektiva räntan inkluderar även övriga avgifter förutom räntan – och speglar därför bättre vad ditt lån faktiskt kommer att kosta dig.
Långivare är skyldiga att berätta om den effektiva räntan för deras lån och det är alltid den effektiva räntan vi på Sambla jämför när vi hjälper dig som kund.
7. Optimera din kreditvärdighet
Undvik att ta många lån samtidigt. Varje gång du gör det tas en kreditupplysning på dig och varje sådan försämrar dina chanser att få ett bra lån. Har du skickat in en ansökan genom Sambla ger du dig inte bättre förutsättningar om du direkt skickar in en ansökan hos någon annan aktör. Vänta istället in dina bud från långivarna.
8. Vänta ut kreditupplysningar och betalningsanmärkningar
Varje kreditupplysning från UC ligger sedan kvar i tolv månader och att ha många liggandes på sig gör att bankerna ser dig som en kund med högre risk. Har du några kreditupplysningar som snart går ut? Vänta med att söka lån tills det har skett om du kan.
Detsamma gäller också om du har betalningsanmärkningar. Om du kan – vänta tills de går ut.
9. Säg upp onödiga krediter
Om du har gamla kreditkort eller liknande du inte använder bör du också säga upp dem. Långivare gillar inte ett stort antal krediter och de ser inte skillnad på nyttjad eller outnyttjad kredit.
Via Upplysningscentralen (UC) kan du beställa en kreditupplysning på dig själv utan att den registreras hos UC. Där kan du se vad bankerna ser när de kreditprövar dig.
10. Granska din ekonomi noga
Det kanske känns som att du har råd att ta lån i dag, men hur ser det ut för dig i framtiden? Innan du tar ett lån ska du alltid granska din privatekonomi noga för att säkerställa att du kommer att kunna betala tillbaka lånet under den utsatta tiden.
Även den som tror sig ha råd med ett lån kan ha fel. Gör därför en gedigen budget för dina inkomster och utgifter och räkna med kostnaden för lånet. Om du ser att du klarar det – med lite marginal för oväntade utgifter – är du redo att ansöka om lånet.
Sammanfattning – ta lån
Nu hoppas vi att du fått tillräckligt med dig i ryggsäcken för att göra kloka ekonomiska beslut i framtiden! De privatlån som vi på Sambla förmedlar är bra till mycket. De kan hjälpa dig renovera huset eller finansiera en bil eller handpenning till en bostad.
Men du ska alltid vara medveten om kostnaderna för att ta ett lån och se till så att du har råd att betala. Du ska också alltid jämföra långivare med varandra så att du får det billigaste möjliga lånet. Och det gör du genom oss på Sambla!
Marcus har lång erfarenhet av privatekonomi och står för en stor del av innehållet du kan ta del av på Sambla.se. Han guidar våra besökare till att fatta informerade och välgrundade beslut i en annars svårnavigerad djungel av privatlån.
Frågor och svar om att ta lån
Får jag ta ett lån?
Vad är fördelen och nackdelen med att ta lån?
Vad är fördelen med en medlåntagare?
Varför ska jag inte ta lån för att betala lån?
VI HJÄLPER DIG FÅ LÅN TILL BÄST RÄNTA
Våra andra tjänster
Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners