Bästa lånet – så gör du för att hitta det

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Så hittar du bästa lånet
Avgörande faktorer för bra ränta
Så ökar du kreditvärdigheten
Så hittar du bästa lånet
Avgörande faktorer för bra ränta
Så ökar du kreditvärdigheten

Det kan vara en utmaning att hitta det bästa lånet, då många faktorer spelar in. För att veta vilket lån som passar dig bäst måste du ta hänsyn till alltifrån ränta och avgifter till återbetalningstid och vilken långivare du lånar av. Här tittar vi närmare på hur du hittar det bästa lånet 2023.

Så hittar du bästa lånet – jämför genom oss

Med vår jämförelsetjänst kan du snabbt och enkelt jämföra privatlån på upp till 600 000 kronor från över 40 banker och långivare samtidigt. Genom att alla får dela på samma ansökan tas bara en kreditupplysning – och du kan hitta det bästa lånet för just dig.

Tre enkla steg till det bästa lånet

1. Fyll i din ansökan

Det enklaste sättet att låta oss hjälpa dig att hitta det bästa lånet är att själv fylla i din ansökan här på sajten. Det tar bara några minuter. Din ansökan skickas sedan till samtliga långivare och banker vi samarbetar med. Alla delar på en och samma kreditupplysning, vilket gör att ditt kreditbetyg inte påverkas mer än nödvändigt.

 

Låna pengar - ansök i formulär

2. Jämför erbjudanden

Förutsatt att du uppfyller grundkraven för att få låna pengar kommer du snart att få in ett antal erbjudanden från våra partners. Du kan i lugn och ro gå igenom de olika lånen för att hitta det som passar dig bäst. Vi jämför alltid den effektiva räntan så att du kan se vilket lån som totalt blir billigast för dig.

Du har alltid möjlighet att vända dig till våra kunniga rådgivare för att få hjälp med processen via telefon.

Vågskål som jämför privatlån

3. Signera med BankID och få pengarna till kontot

När du hittat det bästa lånet utifrån dina ekonomiska förutsättningar kan du smidigt signera med BankID. Lånet blir sedan utbetalt till ditt konto inom 2–3 bankdagar.

Ansök direkt i formuläret ovan eller kontakta oss så hjälper vi dig med din ansökan!

Läs mer: Låna pengar online

Hand som håller i mynt

Vad är ett bra lån?

För att kunna hitta ett bra lån behöver du först veta vad det faktiskt innebär. Ett flexibelt och billigt lån utan dolda avgifter och som inte kräver en komplicerad ansökningsprocess skulle nog många anse vara bra.

Men eftersom lån baseras på låntagarens individuella förutsättningar, går det sällan att få helt perfekta villkor. Då gäller det istället att hitta det bästa möjliga lånet för just dig.

Läs också: Enkla lån

5 avgörande faktorer för hur bra ett lån är

För att hitta ett så bra lån som möjligt bör du titta på följande faktorer:

1. Lånetyp

Det finns många olika typer av lån att välja mellan och det gäller att välja rätt utifrån dina behov och din ekonomiska situation. Sms-lån på mindre belopp kan ibland verka vara ett alternativ om du endast behöver låna en mindre summa pengar – men de har väldigt kort återbetalningstid och räntan blir ofta skyhög om du inte betalar i tid.

Privatlån ett förmånligt alternativ

Privatlån brukar ha ett maxbelopp på 600 000 kronor och lägre ränta än mindre snabblån. Men grundkraven för att få låna är också betydligt högre – för din säkerhet som låntagare. De billigaste lånen är nästan alltid lån med säkerhet, vilket innebär att banken har en pant. Det vanligaste exemplet är bolån, där bostaden utgör säkerheten.

2. Ränta

Räntan är själva kostnaden för lånet och för många den avgörande faktorn. Det är väldigt viktigt att du tittar extra noga på den effektiva räntan när du får ett låneerbjudande. Effektiv ränta innebär nämligen räntan plus alla tillkommande avgifter, exempelvis för administration, avier och sena betalningar.

3. Återbetalningstid

För att hitta det bästa lånet bör du också titta på återbetalningstiden. En kort återbetalningstid kan innebära högre månatliga betalningar, men samtidigt betalar du mindre ränta totalt sett. En längre återbetalningstid kan ge lägre månatliga betalningar, men innebär också högre totala räntekostnader. Välj därför en återbetalningstid som passar din ekonomiska situation.

4. Lånebelopp

Det är viktigt att välja rätt lånebelopp för dina behov och din ekonomiska situation. Om du lånar mer än du faktiskt behöver kommer du att ha kvar lånet under onödigt lång tid, och ju längre återbetalningstiden är desto dyrare blir det i slutändan.

5. Långivaren

När du lånar bör du alltid välja en auktoriserad kreditgivare som är godkänd av Finansinspektionen och som tydligt klargör villkoren för sina lån i marknadsföringen. Vi samarbetar bara med etablerade banker och långivare – och alla våra partners är noga kontrollerade av oss för att garantera din trygghet.

Vilka faktorer påverkar hur bra lån jag kan få?

Banker och långivare har olika höga krav på dig som låntagare beroende på vilken typ av lån du vill ta. Kraven är högst på bolån, då lånebeloppen är så pass stora. Här är några av faktorerna som spelar in när du vill låna pengar:

Inkomst

Hur mycket du tjänar är så klart avgörande för hur mycket pengar du får låna. Om du ska ta bolån får du hos de flesta banker låna högst 4,5 gånger din årsinkomst. Dessutom måste du tjäna betydligt mer än om du vill låna en mindre summa pengar.

För privatlån är gränsen lägre och du behöver heller ingen säkerhet. Om du vill låna via oss är ett av grundkraven att du tjänar minst 8 400 kronor i månaden.

Anställningsform

Långivarna ser helst att du har en tillsvidareanställning, då en regelbunden inkomst innebär trygghet för dem. Det går dock att få lån både som deltidsanställd och som egenföretagare. Mer osäkra och oregelbundna inkomster gör dock oftast att banken ger dig lite högre ränta, då garantin som kommer med en fast tjänst försvinner.

Civilstatus

Om du är sambo eller gift kan det påverka räntan positivt, då det innebär en större ekonomisk trygghet. Finns det däremot barn i hushållet ser banken det som en kostnad, vilket kan påverka både hur mycket du får låna och till vilken ränta.

Att söka ihop med din partner, eller någon annan, kan göra att ni får ett ännu bättre lån.

Vilken långivare erbjuder bäst ränta?

Eftersom bankens bedömning är individuell går det inte att säga på rak arm vilken långivare som kommer att ge just dig bäst ränta och villkor. Du bör alltid jämföra innan du lånar.

Bankernas räntespann kan dock ge en viss fingervisning. Här är några av de banker och långivare vi samarbetar med som i dagsläget kan erbjuda lägst ränta:

Långivare Räntespann
Moank 4,90–14,95 %
Lån & Spar 4,95–10,95 %
Nordnet 4,95–12,40 %
Sevenday Bank 4,99–17,99 %
Coop MedMera 5,20–16,95 %

Uppdaterat i oktober 2023.

Vilken bank erbjuder allra bäst ränta 2023?

De allra bästa snitträntorna hittar du fortfarande på bolån, vilket beror på att banken har din bostad som säkerhet för lånet. Hypoteket har i dagsläget den bästa rörliga bolåneräntan på 4,79 %, medan storbanker som Swedbank och Nordea har snitträntor på närmare 6 %. Svenska bolåneräntor fortsätter att stiga och börjar ligga i nivå med räntorna på privatlån.

Vill du ha hjälp att se över eller flytta ditt bolån? Kontakta oss så kan vi hjälpa dig.

Hur kan jag förbättra mina chanser att få ett bra lån?

Om du har svårt att få ett lån till bra villkor finns det flera saker du kan göra för att förbättra dina förutsättningar. Här är några exempel:

Se över din kreditvärdighet

Din kreditvärdighet är en fingervisning på hur du sköter din ekonomi och på din förmåga att återbetala lån och skulder. Alla långivare använder kreditvärdigheten som en del i sitt bedömningsunderlag. God kreditvärdighet innebär bättre lånevillkor medan dålig kreditvärdighet leder till högre ränta eller att du inte får låna pengar alls.

Gör en kreditupplysning på dig själv

Genom att beställa en kreditrapport från ett kreditupplysningsföretag får du överblick av din kreditvärdighet och de faktorer som påverkar den – exempelvis betalningshistorik, skuldsaldo och befintliga krediter.

En bra början mot ökad kreditvärdighet är att säga upp alla abonnemang och sovande krediter som du inte använder, då dessa ses som befintliga lån i bankens ögon.

Ansök med en medlåntagare

En medlåntagare är någon som ansöker om lånet tillsammans med dig. För att det ska få effekt måste personen ha bättre förutsättningar än du, då banken istället gör sin bedömning utifrån medlåntagarens ekonomi.

Det är också medlåntagaren som blir återbetalningsskyldig om du inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Därför är det viktigt att ni har en ömsesidig förståelse om lånet och återbetalningsplanen. Allt för att undvika eventuella framtida konflikter.

Vänta ut dina kreditupplysningar

När du ansöker om lån gör banken en kreditupplysning för att få en överblick av din ekonomi. Kreditupplysningen ligger kvar i kreditupplysningsföretagens register i minst 12 månader, vilket gör att alla långivare kan se dem.

För många kreditupplysningar under kort tid är ett tecken på att du ofta är i behov av att låna pengar, något som påverkar din kreditvärdighet negativt. Om du har många befintliga kreditupplysningar bör du helst vänta ut att dem. De är som sagt kvar i 12 månader – men de påverkar din kreditvärdighet mest under de första 3 månaderna.

Vänta ut dina betalningsanmärkningar

Betalningsanmärkningar gör det mycket svårare att få ett lån till bra ränta – förutsatt att banken låter dig låna alls. Eftersom betalningsanmärkningar betyder att du låtit tidigare skulder gå så långt som till Kronofogden, ser många långivare en alltför stor risk.

Det bästa är alltid att invänta att betalningsanmärkningarna försvinner ur Kronofogdens register. Dessvärre tar det tre år och så lång tid kanske du inte kan vänta.

Jämför för att se vilka banker som godkänner betalningsanmärkningar

Om du måste söka lån med betalningsanmärkningar är det extra viktigt att jämföra erbjudanden för att få bästa möjliga ränta. Utbudet kommer att vara begränsat, men dörren är inte helt stängd – några av de långivare vi samarbetar med accepterar upp till tio betalningsanmärkningar.

Samla dina befintliga lån

Många utspridda smålån försämrar inte bara din kreditvärdighet, utan kostar också onödigt mycket på grund av dyra avgifter. Genom att samla dina befintliga lån till ett enda större lån, kan du lägga pengarna på amortering istället. Det gör att skuldbeloppet minskar snabbare, att din kreditvärdighet förbättras och att du får bättre förutsättningar vid en omförhandling av räntan.

Vi är experter på samlingslån. Ansök direkt eller kontakta oss så hjälper vi dig.

Betala av lånet så snabbt du kan – men akta dig för en för hög amortering

Eftersom du betalar ränta under hela lånets löptid, är det alltid bäst att betala av skulden så fort du kan. Men att snabbt betala av en stor summa pengar kanske inte är realistiskt, då det skulle innebära att en för stor del av din månadsbudget går till amortering. Så även om du kan få bättre ränta på ett lån med kort återbetalningstid, kanske ett lån med längre löptid passar dig bättre.

Kom ihåg att du måste klara av att betala lånet enligt avtalet – om du missar betalningar blir det ändå bara dyrare i slutändan!

Frågor och svar – Bästa lånet

Vilken bank är bäst för privatlån?

Enligt en undersökning från 2022 är kunderna mest nöjda med privatlånen hos Ikano Bank, Lån & Spar Bank, Handelsbanken och Nordea.

Vilken låneform är bäst?

Det är individuellt, men bolån ger i regel bäst ränta då det finns en bostad som säkerhet i grunden. Vad gäller mindre lån har privatlån både bättre ränta och villkor än snabblån som brukar bli väldigt dyra om du inte betalar i tid.

Kan man få privatlån trots betalningsanmärkningar?

Det går att få privatlån även om du har betalningsanmärkningar, men utbudet är mer begränsat. Det bästa är att inte låna pengar förrän betalningsanmärkningarna försvunnit. För att ta reda på vilka banker som kan tänkas låna ut och till vilken ränta, bör du använda en jämförelsetjänst.

Hur gör man för att få det bästa möjliga lånet?

För att optimera dina chanser till bra ränta och villkor kan du exempelvis säga upp alla aktiva krediter du inte använder, samla befintliga smålån till ett större och vänta ut eventuella kreditupplysningar och betalningsanmärkningar.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners

Visa fler