Rutavdrag – så fungerar skattereduktion för hushållsnära tjänster

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Rutavdrag 2024
Tjänster du får dra av
Det gäller om ni är två
Rutavdrag 2024
Tjänster du får dra av
Det gäller om ni är två

Rutavdrag är ett skatteavdrag för privatpersoner som köper hushållsnära tjänster. Hur mycket rutavdrag du kan få beror på hur mycket du betalat i skatt året innan – men maximalt 75 000 kronor. Från och med 1 juli 2024 räknas taket för rutavdrag inte längre ihop med rotavdrag, vilket du kan läsa mer om nedan.

Rutavdraget gäller för en rad olika arbeten och tjänster i hemmet. Här går vi igenom allt du behöver veta.

Nya regler för rutavdrag 2024 när taket höjs

Sedan tidigare har rutavdrag räknas ihop med rotavdrag, som är ett skatteavdrag för renovering samt om- och tillbyggnad, men under 2024 ändras reglerna. Nu kommer avdragen räknas i sär, vilket öppnar upp för dig som använder båda avdragen.

Nu kan varje person nämligen använda 75 000 kronor för rutavdrag – och samtidigt lika mycket i rotavdrag, om så önskas. Förändringen gör regeringen för att man vill öka sysselsättningen inom byggbranschen.

När började de nya reglerna för rutavdrag att gälla?

Den nya lagstiftningen för rot- och rutavdrag trädde i kraft den 1 juli 2024.

Hur mycket kan jag få i rutavdrag?

För att kunna få rutavdrag måste du vara minst 18 år gammal och delvis eller helt bo i bostaden där arbetet utförs. Du måste även ha betalat skatt på minst 90 % av din årsinkomst i Sverige.

Avdraget per utförd tjänst är 30 % av arbetskostnaden och du får som mest göra rutavdrag med 75 000 kronor per år. Exakt hur stort avdrag du har rätt till beror på hur mycket skatt du betalat.

Hand som håller i mynt

Hur mycket måste jag tjäna för att få 75 000 kronor i rutavdrag?

25 000 kronor i månaden är en siffra som cirkulerar friskt. Men exakt hur mycket du behöver tjäna för att få fullt rutavdrag går egentligen inte att säga, eftersom det beror på många olika faktorer.

Några saker som påverkar hur mycket du behöver tjäna är din kommunala skattesats, underskott av kapital och vilken typ av inkomst du har. Du kan aldrig få större rutavdrag än ditt slutliga skattebelopp.

Du måste själv hålla koll på rutavdraget

När du köper en hushållsnära tjänst gör utföraren av uppdraget rutavdraget direkt på fakturan. Utföraren har dock ingen insyn i hur stort avdrag du har rätt till. Därför måste du själv hålla koll på taket för ditt rutavdrag. Om du använder mer rutavdrag än du har rätt till kan du få kvarskatt i deklarationen.

Kolla din skatteuträkning

I skatteuträkningen i deklarationen hittar du minusposten “Skattereduktion för husarbete”. Siffran där anger din skattereduktion. Saknas posten innebär det att du inte fått någon skattereduktion för rut.

Var går gränsen mellan rutavdrag och rotavdrag?

Enkelt uppdelat får du rotavdrag för renovering, ombyggnad och tillbyggnad, medan rutavdrag gäller hushållsnära tjänster. För enklare reparationer ska du göra rutavdrag istället för rotavdrag.

Vad kan rutavdraget användas till?

RUT är en förkortning för Rengöring, Underhåll och Tvätt. Avdraget gäller för själva arbetskostnaden av hushållsnära tjänster, reparationsarbeten, underhåll av IT och vitvaror samt flyttjänster.

rött låneavtal

Nytt sedan 2023 är att rutavdraget omfattar:

  • Tvätt av textilier och kläder
  • Möblering inklusive montering
  • Bostadstillsyn, vilket innebär att du exempelvis kan få skatteavdrag när någon ser till ditt fritidshus under vintern.

I övrigt gäller rutavdraget för:

Städning och rengöring

I städning och rengöring ingår alltifrån städning och ommöblering inför rengöringsarbetet, till fönsterputsning, diskning och byte av säkringar. Även flyttstädning är avdragsgillt.

Arbeten som kräver specialistkunskaper – exempelvis sotning, fasadtvätt och avloppsrensning – får du inte rutavdrag för.

Läs också: Flyttstädning – priser och checklista

Tvättning

Allt från tvättning och strykning av kläder till skoputsning och annan vård av textilier täcks av rutavdraget.

Snöskottning

För att få rutavdrag måste snöskottning ske i nära anslutning till bostaden, vilket exempelvis inkluderar uppfart och tak. Du kan även få rutavdrag för snöröjning med fordon.

Trädgårdsarbete

Rutavdrag för trädgård täcker en mängd olika tjänster, däribland gräs- och häckklippning, trädbeskärning, ogräsrensning och vedhuggning. Däremot får du inte rutavdrag för exempelvis planteringsarbete, trädgårdsdesign eller transportering av avfall.

Flyttjänster

Du har rätt till rutavdrag vid flytt av bohag mellan din gamla och din nya bostad, eller till magasinering förutsatt att den är en del av flytten och endast tillfällig. Även packning av ägodelar och arbetstiden för transporten får dras av.

Barnomsorg

Barnomsorg eller barnpassning inkluderar bland annat matlagning och lämning och hämtning av barn från förskola, skola och aktiviteter. Om barnvakten hjälper till med läxor får det endast utgöra tio procent av tiden för barnpassningen.

Övrig omsorg

Du kan även få rutavdrag för hjälp med matning, personlig hygien, betalning av räkningar och liknande i hemmet. Hjälp vid promenader, sjukhusbesök och enklare ärenden kan också vara avdragsgillt.

Underhåll och reparation

Rutavdrag beviljas för underhåll och reparation av fasta inventarier som till exempel tvättmaskin, torkskåp, vitvaror i köket, spis och ugn. Du kan inte göra avdrag för arbetskostnaden vid lagning av köksapparater.

IT-tjänster

Arbete med installation, uppstart, reparation och underhåll av IT-produkter i hemmet ger rätt till rutavdrag. Förutom datorer, läsplattor, TV-apparater, telefoner och liknande, innefattar rutavdraget även arbete med kringutrustning som skrivare och scanners.

Går det att få rutavdrag som pensionär?

Så länge du betalar skatt har du rätt till rutavdrag. Pensionärer kan precis som alla andra dra av 30 % av arbetskostnaden och det maximala rutavdraget är 75 000 kronor per år.

Hur fungerar rutavdrag om vi är två i hushållet?

Både rut- och rotavdrag räknas per person. Om ni är två i hushållet har var och en rätt till skattereduktion för rutavdrag upp till sammanlagt 75 000 kronor per år. Ni kan alltså tillsammans göra avdrag på upp till 150 000 kronor per år. Hur stort rutavdrag ni kan göra är individuellt.

Påverkar installationen av grön teknik rutavdraget?

Om du ska installera grön teknik i hemmet kan du få skattereduktion för både material och arbetskostnad. Skattereduktionen för grön teknik påverkar inte dina rut- och rotavdrag.

Läs mer: 30 skatteavdrag i deklarationen

En avdragsgill investering

Både rut- och rotarbete kan vara en bra investering i din bostad. Vi kan hjälpa dig att hitta ett bra privatlån till den tjänst du vill köpa. Vi förmedlar privatlån på upp till 600 000 kronor och jämför kostnadsfritt över 40 banker och långivare – allt med en och samma ansökan och kreditupplysning.

Ett lån med bra ränta i kombination med skattereduktionen gör att din investering blir extra förmånlig.

Läs mer: Renoveringslån

Utan inkomst – inget rutavdrag

Kom ihåg att rutavdrag är en skatteförmån som bygger på att det finns en inkomst att dra av från. Om du saknar inkomst kan du alltså inte ta del av skatteförmånen och få ut avdraget i pengar.

Det är alltid bäst om du kan spara pengar till investeringarna du vill göra i din bostad – men om du behöver låna pengar till ett rutarbete kan vi hjälpa dig att hitta ett lån till bästa möjliga ränta utifrån dina personliga förutsättningar.

Vanliga frågor och svar – Rutavdrag

Hur högt är rutavdraget 2024?

Taket för rutavdrag 2024 är 75 000 kronor. Nytt för i år är också att taket för rot- och rutavdrag inte hänger ihop. Det går alltså att göra avdrag på 75 000 kronor för turavdrag oavsett hur mycket du drar av för rotavdrag.

Vem har rätt till rutavdrag?

Du som fyllt 18 år, har betalat minst 90 % i skatt på din totala inkomst föregående år samt bor deltid eller heltid i din bostad kan få rutavdrag. Även dödsbon kan beviljas rutavdrag men arbetet måste ha skett före dödsfallet.

Hur många gånger kan jag göra rutavdrag per år?

Du kan beställa rutarbete obegränsat antal gånger men det totala avdraget kan aldrig bli högre än 75 000 kronor per år. Hur stort rutavdrag du har rätt till är dessutom individuellt.

Var ansöker jag om rutavdrag?

Utföraren av arbetet ansöker åt dig hos Skatteverket. Skattereduktionen får du direkt på fakturan och du behöver inte göra någonting själv när du deklarerar.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners

Visa fler