0770 22 01 80

Rutavdrag – så fungerar skattereduktion för hushållsnära tjänster

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Tryggt och säkert
Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på {totalAmount} kr med {repaymentTimeYears} års löptid, nominell ränta {interestRate} % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan {apr} %. Totalt belopp att betala: {totalCost} kr. Månadskostnad: {monthlyCost} kr fördelat på {numPayments} betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Sambla arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,99%. Räntespann mellan: 3,06% - 29,99% (Uppdaterat januari 2021).

Rutavdrag 2023
Tjänster du får dra av
Det gäller om ni är två

Rutavdrag är ett skatteavdrag för privatpersoner som köper hushållsnära tjänster. Hur mycket rutavdrag du kan få beror på hur mycket du betalat i skatt året innan. Rutavdraget gäller för en rad olika arbeten och tjänster i hemmet. Här går vi igenom allt du behöver veta.

Hur mycket kan jag få i rutavdrag 2023?

För att kunna få rutavdrag måste du vara minst 18 år gammal och delvis eller helt bo i bostaden där arbetet utförs. Du måste även ha betalat skatt på minst 90 % av din årsinkomst i Sverige.

Avdraget per utförd tjänst är 30 % av arbetskostnaden och du får som mest göra rutavdrag med 75 000 kronor per år. Exakt hur stort avdrag du har rätt till beror på hur mycket skatt du betalat.

Hand som håller i mynt

Hur mycket måste jag tjäna för att få 75 000 kronor i rutavdrag?

25 000 kronor i månaden är en siffra som cirkulerar friskt. Men exakt hur mycket du behöver tjäna för att få fullt rutavdrag går egentligen inte att säga, eftersom det beror på många olika faktorer.

Några saker som påverkar hur mycket du behöver tjäna är din kommunala skattesats, underskott av kapital och vilken typ av inkomst du har. Du kan aldrig få större rutavdrag än ditt slutliga skattebelopp.

Du måste själv hålla koll på rutavdraget

När du köper en hushållsnära tjänst gör utföraren av uppdraget rutavdraget direkt på fakturan. Utföraren har dock ingen insyn i hur stort avdrag du har rätt till. Därför måste du själv hålla koll på taket för ditt rutavdrag. Om du använder mer rutavdrag än du har rätt till kan du få kvarskatt i deklarationen.

Kolla din skatteuträkning

I skatteuträkningen i deklarationen hittar du minusposten “Skattereduktion för husarbete”. Siffran där anger din skattereduktion. Saknas posten innebär det att du inte fått någon skattereduktion för rut.

Var går gränsen mellan rutavdrag och rotavdrag?

Enkelt uppdelat får du rotavdrag för renovering, ombyggnad och tillbyggnad, medan rutavdrag gäller hushållsnära tjänster. För enklare reparationer ska du göra rutavdrag istället för rotavdrag.

Vad kan rutavdraget användas till 2023?

RUT är en förkortning för Rengöring, Underhåll och Tvätt. Avdraget gäller för själva arbetskostnaden av hushållsnära tjänster, reparationsarbeten, underhåll av IT och vitvaror samt flyttjänster.

rött låneavtal

Nytt för 2023 är att rutavdraget omfattar:

  • Tvätt av textilier och kläder
  • Möblering inklusive montering
  • Bostadstillsyn, vilket innebär att du exempelvis kan få skatteavdrag när någon ser till ditt fritidshus under vintern.

I övrigt gäller rutavdraget för:

Städning och rengöring

I städning och rengöring ingår alltifrån städning och ommöblering inför rengöringsarbetet, till fönsterputsning, diskning och byte av säkringar. Även flyttstädning är avdragsgillt.

Arbeten som kräver specialistkunskaper – exempelvis sotning, fasadtvätt och avloppsrensning – får du inte rutavdrag för.

Tvättning

Allt från tvättning och strykning av kläder till skoputsning och annan vård av textilier täcks av rutavdraget.

Snöskottning

För att få rutavdrag måste snöskottning ske i nära anslutning till bostaden, vilket exempelvis inkluderar uppfart och tak. Du kan även få rutavdrag för snöröjning med fordon.

Trädgårdsarbete

Rutavdrag för trädgård täcker en mängd olika tjänster, däribland gräs- och häckklippning, trädbeskärning, ogräsrensning och vedhuggning. Däremot får du inte rutavdrag för exempelvis planteringsarbete, trädgårdsdesign eller transportering av avfall.

Flyttjänster

Du har rätt till rutavdrag vid flytt av bohag mellan din gamla och din nya bostad, eller till magasinering förutsatt att den är en del av flytten och endast tillfällig. Även packning av ägodelar och arbetstiden för transporten får dras av.

Barnomsorg

Barnomsorg eller barnpassning inkluderar bland annat matlagning och lämning och hämtning av barn från förskola, skola och aktiviteter. Om barnvakten hjälper till med läxor får det endast utgöra tio procent av tiden för barnpassningen.

Övrig omsorg

Du kan även få rutavdrag för hjälp med matning, personlig hygien, betalning av räkningar och liknande i hemmet. Hjälp vid promenader, sjukhusbesök och enklare ärenden kan också vara avdragsgillt.

Underhåll och reparation

Rutavdrag beviljas för underhåll och reparation av fasta inventarier som till exempel tvättmaskin, torkskåp, vitvaror i köket, spis och ugn. Du kan inte göra avdrag för arbetskostnaden vid lagning av köksapparater.

IT-tjänster

Arbete med installation, uppstart, reparation och underhåll av IT-produkter i hemmet ger rätt till rutavdrag. Förutom datorer, läsplattor, TV-apparater, telefoner och liknande, innefattar rutavdraget även arbete med kringutrustning som skrivare och scanners.

Går det att få rutavdrag som pensionär?

Så länge du betalar skatt har du rätt att ansöka om rutavdrag. Pensionärer kan precis som alla andra dra av 30 % av arbetskostnaden och det maximala rutavdraget är 75 000 kronor per år.

Hur fungerar rutavdrag om vi är två i hushållet?

Både rut- och rotavdrag räknas per person. Om ni är två i hushållet har var och en rätt till skattereduktion upp till sammanlagt 75 000 kronor per år. Ni kan alltså tillsammans göra avdrag på upp till 150 000 kronor per år. Hur stort rutavdrag ni kan göra är individuellt.

Påverkar installationen av grön teknik rutavdraget?

Om du ska installera grön teknik i hemmet kan du få skattereduktion för både material och arbetskostnad. Skattereduktionen för grön teknik påverkar inte dina rut- och rotavdrag.

Läs mer: 30 skatteavdrag i deklarationen

En avdragsgill investering

Både rut- och rotarbete kan vara en bra investering i din bostad. Vi kan hjälpa dig att hitta ett bra privatlån till den tjänst du vill köpa. Vi förmedlar privatlån på upp till 600 000 kronor och jämför kostnadsfritt över 40 banker och långivare – allt med en och samma ansökan och kreditupplysning.

Ett lån med bra ränta i kombination med skattereduktionen gör att din investering blir extra förmånlig.

Läs mer: Renoveringslån

Utan inkomst – inget rutavdrag

Kom ihåg att rutavdrag är en skatteförmån som bygger på att det finns en inkomst att dra av från. Om du saknar inkomst kan du alltså inte ta del av skatteförmånen och få ut avdraget i pengar.

Det är alltid bäst om du kan spara pengar till investeringarna du vill göra i din bostad – men om du behöver låna pengar till ett rutarbete kan vi hjälpa dig att hitta ett lån till bästa möjliga ränta utifrån dina personliga förutsättningar.

Vanliga frågor och svar – Rutavdrag

Hur högt är rutavdraget 2023?
Taket för rutavdrag 2023 är 75 000 kronor. Det är också den totala summan för rut- och rotarbete tillsammans. Avdraget gäller per person.
Vem har rätt till rutavdrag?
Du som fyllt 18 år, har betalat minst 90 % i skatt på din totala inkomst föregående år samt bor deltid eller heltid i din bostad kan få rutavdrag. Även dödsbon kan beviljas rutavdrag men arbetet måste ha skett före dödsfallet.
Hur många gånger kan jag göra rutavdrag per år?
Du kan beställa rutarbete obegränsat antal gånger men det totala avdraget kan aldrig bli högre än 75 000 kronor per år. Hur stort rutavdrag du har rätt till är dessutom individuellt.
Var ansöker jag om rutavdrag?
Utföraren av arbetet ansöker åt dig hos Skatteverket. Skattereduktionen får du direkt på fakturan och du behöver inte göra någonting själv när du deklarerar.

Fler inlägg om renovering

Boendekostnad – här är allt som räknas in

Boendekostnad är alla de kostnader som uppstår i samband med att du hyr eller äger en bostad. Till exempel hyra, ränta och avgifter. Läs mer...

Gå på grannens visning – vad gäller?

Det är lätt att bli nyfiken och vilja gå på visning hos grannen. Det är ett vanligt fenomen, men vad gäller egentligen? Här går vi igenom hu...

Sälja hus och bostadsrätt privat – köpekontrakt

Funderar du på att sälja din bostad privat? Det kan ibland vara billigare. Läs vad som gäller när du säljer hus privat – och hur gör med köp...

Checklista inför tillträde

Inför tillträdet till nya huset eller lägenheten finns det mycket att tänka på. Här är en checklista på 12 saker du ska hinna med innan till...
Par i bil på väg till visning av lägenhet

Gå på visning – en checklista

Att gå på visning är spännande – men vad ska man tänka på och leta efter? Allt det och mycket anant har vi samlat ihop här. Samt en checklis...

Lån till jordbruksfastighet

Är du intresserad av ett lån för jordbruksfastigheter? Här är allt du behöver veta om denna typ lån, inklusive vad som räknas som en jordbru...

Tillträde för hus

Vad betyder tillträde och vad ska man tänka på som säljare och köpare? Allt det och mycket annat går vi igenom här - allt för att du ska var...

Bygga utekök – en guide

Vill du bygga ett utekök? Här är vår steg för steg-guide – inklusive viktiga tips för hur du kan bygga utekök billigare eller med lastpallar...

Byta fönster – kostnader och vad du bör tänka på

Fönsterbyte kan kosta olika beroende på vilken typ av fönster du vill byta till och hur mycket du kan göra själv. Läs mer om kostnaderna här...

Måla om huset – så mycket kostar det

Är det dags att måla om huset? Här går vi igenom kostnader och andra viktiga saker att tänka på inför en ommålning av husfasaden.
mamma och dotter försöjer elen i hemmet med solceller

5 Tips för en bättre vardagsekonomi

Har du också märkt att matpriserna stiger och elen blivit dyrare? Här är 5 knep på hur du kan spara pengar i vardagen och få en bättre ekono...

Undersökning visar – här är man bäst på att se över sin ekonomi

Sambla har genomfört en sammanställning över var i landet man är bäst på att samla sina lån och krediter – se resultatet här!

Bergvärme – så mycket kostar installation och drift

Funderar du på att installera bergvärme? Här kan du läsa om kostnad för både installation och drift – och räkna på hur mycket du kan spara.

Vad kostar dränering? Allt du behöver veta

Dränering kan vara en tråkig utgift – men det är ofta en bra investering för ditt hus. Här kan du läsa hur du kan räkna på kostnad för dräne...

Bästa länderna att arbeta i 2023

Drömmer du också om att flytta till ett annat land? Vi på Sambla har sammanställt vilka länder i världen som är bäst att flytta till för att...

Rutavdrag – så fungerar det

Rutavdrag är en skattereduktion du kan få för hushållstjänster som städning, tvätt och trädgårdsarbeten. Läs allt om rutavdraget här.

The best countries to work in the world in 2023

We’ve all thought about moving somewhere new. Here is Samblas study on the best countries to work in the world in 2023.

Renovera kök – hur mycket kostar det?

Går du i tankar på att renovera köket, och vill räkna på vad det kostar? Här kan du läsa allt om kostnader som tillkommer vid en köksrenover...

Det här lånade svenskarna till 2022

Vi på Sambla har sammanställt de vanligaste anledningarna till att folk sökte lån genom oss under 2022 – se resultatet här!

Rotavdrag – så fungerar det

Vad är rotavdrag? Hur fungerar det? Här kan du lära dig allt om rotavdraget och hur du räknar ut det med rätt procent och summor för 2023.

Prisskillnader mellan matvarukedjorna – här finns billigaste julmaten

Vart finns den billigaste julmaten? Vi har undersökt priserna hos fem matvarukedjor runt om i Sverige för att hitta det billigaste julbordet...

Det söker svenskarna efter på rean

Resväskor, Airpods eller Moccamasters. Listan görs lång när vi har tittat på vad svenskarna söker efter allra mest under rean.
Kvinna sitter med sin dator på sitt hemmakontor

8 tips på hur du skapar ett effektivt och bra hemmakontor

Om du jobbar hemifrån på heltid är det viktigt att skapa en bra arbetsplats och hålla sina rutiner. Här är våra 8 bästa tips för hemmakontor...
Hund med hörlurar

14 ekonomipoddar du inte vill missa

Det finns många ekonomipoddar med tips och nyheter om sparande eller aktiemarkanden – här tipsar vi om våra 14 favoriter bland ekonomipoddar...

När är elen billigast?

Priset på el varierar kraftigt varje dag och många vill optimera sin förbrukning – men när är elen billigast? Och när är den dyrast? Läs här...

Bostadspriser

Dags att köpa bostad? Läs om vad som påverkar bostadspriserna, hur prisutvecklingen sett ut 2023 och hur prognosen framåt är.

Negativt elpris

Negativt elpris innebär att elen blir så billig att producenterna betalar dig för att använda el. Men varför händer det – och när? Läs allt ...
bil finansierad med billån

Bilfinansiering

Bilfinansiering med en månadskostnad som du klarar av. Vi hjälper dig att finansiera ditt bilköp och guidar dig till bra villkor.
Familj som nyss hämtat upp sin begagnade bil

Köpa begagnad bil tips

Ska du köpa en begagnad bil finns det stora möjligheter att göra en bra affär – om du vet vad du ska tänka på. Här är expertens viktigaste r...
nyrenoverat badrum

Pris för att renovera badrummet – vad kostar det?

Att renovera badrummet är ofta en bra investering – men hur mycket kostar det? Här är de bästa tipsen för att få ett bra och billigt badrum.
Mamma och barn leker med en lampa

Spara el

Hur kan man spara på el och således hålla nera elkostnaderna? Vi ger dig här våra 25 bästa tips för att spara på el 2023.
Familj som fikar

Anställningsformer och dess påverkan på din kreditvärdighet

En vanlig missuppfattning är att du måste ha en fast anställning för att få ett lån. Det stämmer inte! Men din anställningsform påverkar – l...
Man som renoverar med hjälp av sin sparade buffert

Därför är det viktigt att ha en buffert

I tider av ekonomisk osäkerhet är det viktigt att ha en buffert. En buffert gör dig bättre förberedd och trygg – läs våra bästa tips här.
Kvinna läser ekonomiböcker på mobilen

Ekonomiböcker du måste läsa

Vill du lära dig mer om privatekonomi? Här är våra bästa tips på ekonomiböcker – som är väldigt användbara för din vardag.
Man som ringer och försöker förbättra sin kreditvärdighet

Tips på hur du förbättrar din kreditvärdighet

Kreditvärdighet är ett mått på din förmåga att betala tillbaka pengar vid ett lån. Bättre kreditvärdighet ger lägre ränta – så här tar du di...
Visa fler

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners

Nordea logotype
SEB logotype
Ica banken logga
Remember logga
Nordax Bank logga
Ikano bank logga
Visa fler