0770 22 01 80

Flytta ditt bolån

Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Så flyttar du ditt bolån
Ett sätt att spara pengar
Banken hjälper dig med bytet
Så flyttar du ditt bolån
Ett sätt att spara pengar
Banken hjälper dig med bytet

De flesta som köper en bostad måste ta ett bolån. Det rör sig alltid om relativt höga belopp och ibland kan du spara pengar på att byta bank. Här går vi igenom vad det innebär att flytta bolån och hur du gör det.

Boendekostnaden är för många den största månatliga utgiften. Därför är det bra att med jämna mellanrum se över bostadslånen och se om det går att spara pengar på ett bankbyte. Detta är speciellt viktigt vid slutet av en bindningsperiod för bundna lån. Om inte annat sätter du press på din nuvarande bank att ge dig bättre ränta genom att jämföra konkurrenterna. Helt klart en bra strategi för att omförhandla bolån och få mer pengar över varje månad.

Flytta ditt bolån genom Sambla

Vill du ha hjälp att flytta ditt bolån kan du kontakta oss på Sambla!

Små men viktiga skillnader hos långivarna

Alla banker och långivare sätter sina egna villkor för bolån – både vad gäller ränta, högsta möjliga lånebelopp och belåningsgrad. Men det finns även generella riktlinjer och lagstadgade belåningsnivåer för bolån. I Sverige får du enligt bolånetaket inte låna till mer än 85 % av bostadens marknadsvärde. Taket på 85 % finns där för att skydda köparen från att överbelåna sig och för att minska risken för banken.

Varför flytta bolån?

De allra flesta byter bank för att få bättre villkor på sitt lån. Men det kan också handla om att banken du valt endast har kundservice på distans, ett begränsat utbud på övriga tjänster eller annat som inte går i linje med det du behöver hos en bank. Många byter också bank för att få hela sin ekonomi samlad på ett och samma ställe – något som dessutom brukar påverka bolåneräntan till det bättre.

En annan vanlig anledning att flytta bolånet är att du fått ner amorteringsgraden, fått fler valmöjligheter och vill gå till en långivare som bättre passar dina behov.

Summa summarum: Du kan flytta ditt bolån av en uppsjö anledningar – det viktiga är att du inte betalar en onödigt hög ränta och att du är nöjd med din bank.

Fördelar med att flytta ditt bolån:

 • Du skapar ett förhandlingsläge gentemot din gamla bank.
 • Din nya bank hjälper dig med flytten.
 • Potentiellt lägre ränta.

Nackdelar med att flytta ditt bolån:

 • Krav på andra banktjänster för bättre ränta hos din nya bank.
 • Nya bolåneskydd måste tecknas.

Måste jag flytta hela min ekonomi med mitt bolån?

Absolut inte! Det går alldeles utmärkt att endast flytta själva bolånet. Du kan ha 15 olika banker för olika ändamål om du så vill. Visst kan du få bättre villkor på ditt bolån genom ett helkundskoncept, men du kan aldrig få bästa möjliga villkor på alla tänkbara tjänster hos en och samma bank.

Olika banker specialiserar sig på olika saker. Därför väljer många exempelvis en bank för lönekontot, en annan för bolånet och en tredje för sparandet.

Hur går det till att byta bolån?

Själva bytet i sig är väldigt enkelt. Din nya bank hjälper dig att flytta lånet – vilket egentligen innebär att du tar ett nytt lån hos dem som ersätter ditt gamla bolån. Du måste flytta hela lånet på en gång, vid ett och samma tillfälle.

Flytta bolån steg för steg:

1) Jämför ränta

Du ska så klart inte byta bank bara för att. Hela poängen är att det ska leda till en bättre ekonomisk situation, oavsett om det handlar om månadsbetalningen, bankens tjänstepaket eller något annat. Steg ett är alltid att jämföra så många banker som möjligt för att se vilka som eventuellt kan erbjuda bättre ränta på lånet.

2) Kontakta din nya bank och gör en ansökan

När du bestämt dig för vilken bank du vill ha lånet hos fyller du i en ansökan precis som vanligt. Du och din nya bank kommer även att gå igenom din ansökan på telefon. Banken kommer att ta en kreditupplysning, begära underlag och se att alla uppgifter stämmer.

3) Skaffa ett amorteringsunderlag

Oavsett hur din nuvarande amortering ser ut vill din nya bank få en överblick för att kunna erbjuda samma villkor eller bättre. Det får de genom ett så kallat amorteringsunderlag. Kontakta din gamla bank så skickar de underlaget med beräkningen. Ofta kan du ladda upp amorteringsunderlaget i appen hos din nya bank.

4) Banken avslutar dina gamla konton och startar upp dina nya

Att byta bank för ditt bolån går snabbt och smidigt. Dock får du räkna med att det kan ta mer än 3–5 bankdagar, vilket är standard för andra banktjänster. Exakt hur lång tid det tar varierar beroende på hur snabbt banken får tillgång till ditt amorteringsunderlag och andra viktiga uppgifter. Bankerna har ofta bra samarbeten för flytt av bolån.

Olika regler för olika amorteringskrav

År 2016 och 2018 skärptes de svenska amorteringskraven. Om ditt bostadslån togs innan juni 2016 och du inte höjer ditt lån i och med flytten, påverkas inte villkoren. En utökning av lånebeloppet i samband med flytten innebär dock att du behöver amortera mer.

 • Hade du amorteringsfritt innan juni 2016? Då har du det när du flyttar ditt bolån också.
 • Vill du höja ditt lån i samband med bankbytet? Då tillämpas det nya amorteringskravet från 2018 som innebär att den som lånar 4,5 gånger sin årliga bruttoinkomst måste betala en extra procent i amortering. Detta utöver de 2 % som idag är ett krav om belåningsgraden är 70 % eller mer.
 • Byter du säkerhet – det vill säga bostad – i samband med att du flyttar ditt bolån? Då tillämpas också det nya amorteringskravet.

Skillnaden på rörlig ränta och bundna lån när du byter bank

När du tar ett bolån sätts räntan individuellt utifrån den samlade bilden av din ekonomiska situation. Precis som vid privatlån är det viktigt att jämföra så många bolån som möjligt för att få bästa möjliga ränta.

Banken erbjuder rörlig eller bunden ränta. Om du väljer rörlig kan du när som helst byta bank. Många känner sig dock tryggare med att binda åtminstone delar av räntan för att gardera sig mot plötsliga höjningar av styrräntan – Riksbankens ränta som styr alla andra räntor på marknaden. På bolån märks även mindre räntehöjningar av, då lånebeloppen i regel är stora.

Går det att flytta ett bundet bolån?

Ja. Men du kommer med största sannolikhet att behöva betala ränteskillnadsersättning. Det är en avgift som långivaren har rätt att ta ut för lån som löses i förtid. För att täcka bankens förlust beräknas ränteskillnadsersättningen från lånets flyttdatum fram till villkorsändringsdagen.

Att lösa lånet innan bindningstiden gått ut när du byter bank kan alltså bli dyrt – speciellt om dina lån är bundna i flera år framöver. Så även om en annan långivare ger dig mycket bättre villkor, kan det löna sig att vänta ut bindningstiden innan du byter.

Kom ihåg att ränteskillnadsersättningen är avdragsgill i deklarationen, precis som övriga räntor.

Fördelar rörlig ränta:

 • Historiskt sett billigast över tid.
 • Endast bindningstid på 3 månader.

Nackdelar rörlig ränta:

 • Räntan, och därmed månadskostnaden, kan öka snabbt.
 • Kräver större marginaler i privatekonomin.

Fördelar bunden ränta:

 • Du vet exakt hur stor räntan är under hela bindningstiden.
 • Du slipper tänka på ränteutvecklingen.

Nackdelar bunden ränta:

 • Historiskt dyrare än rörlig ränta.
 • Kostsamt om du säger upp lånet i förtid.

Här kan du läsa mer om att binda räntan på bolån eller inte.

När är det läge att byta bank?

Du kan byta bank precis när du vill – förutsatt att någon beviljar dig ett lån. Men det innebär inte alltid att villkoren förändras till det bättre.

Amortera innan du flyttar bolånet

När du tar högsta möjliga bolån efter dina individuella förutsättningar lär de flesta banker erbjuda snarlika villkor. Räntesatserna kan variera lite grann men amorteringen på 2 % kommer du inte undan. Lånar du 4,5 gånger din årsinkomst tillkommer dessutom en extra procent i amortering.

När du däremot har amorterat ner lånet under en period, gärna till under 70 % som är spärren till 1 % amortering, finns det all anledning att se om din nuvarande bank verkligen är den bästa. Om du haft och betalat av på ett bolån sedan innan juni 2016 och aldrig sett dig omkring på marknaden, har du mycket att vinna på att undersöka alla möjligheter.

Kom ihåg att en lägre belåningsgrad alltid ger dig bättre förhandlingsläge.

Vad är ett säkerhetsbyte?

Ett säkerhetsbyte görs alltid med din nuvarande bank och ska inte förväxlas med flytt av bolån. Ett säkerhetsbyte innebär bara att du flyttar lånen till en ny bostad – oftast i samband med att du säljer din gamla. Räntan, bindningstiden och amorteringsvillkoren förblir desamma.

Fördelen med att göra ett säkerhetsbyte med bundna lån är att du slipper betala ränteskillnadsersättning för att lösa lånet i förtid.

Sammanfattning av att flytta bolån

Nu vet du allt om att flytta ett bolån till en ny bank! Dessa punkter kan vara bra att ha i bakhuvudet för att få en så fördelaktig ränta som möjligt när det väl är dags:

 • Jämför erbjudanden hos flera banker.
 • Ta med ränteskillnadsersättningen i din långsiktiga beräkning.
 • Byt med fördel vid villkorsändringsperioden för dina bundna lån.
 • Kom ihåg att det skärpta amorteringskravet för nya lån gäller om du höjer ditt bolån i samband med bankbytet.

Vill du veta mer om att flytta bostadslån och om villkoren hos Samblas samarbetspartner för bolån? Kontakta oss!

Vanliga frågor och svar - Flytta bolån

Kan jag flytta mitt bolån när som helst?
Med rörlig ränta kan du utan förbehåll flytta ditt bostadslån till en ny bank. Om du har bundna lån måste du betala ränteskillnadsersättning. Den baseras på mellanskillnaden i tid fram till att lånen inte längre är bundna.
Kostar det något att flytta bolån?
Din gamla bank tar inte ut någon avgift bortsett från ränteskillnadsersättning om du har bundna lån hos dem. Din nya bank brukar inte ta ut någon avgift alls för det administrativa arbetet med flytten.

Mer om bolån och bostadsköp

Alternative Banknotes Of The World

Ever considered what countries’ banknotes would look like if the person depicted on them was chosen by their popularity? Se all the pictures...
Hund med hörlurar

14 ekonomipoddar du inte vill missa

Det finns många ekonomipoddar med tips och nyheter om sparande eller aktiemarkanden – här tipsar vi om våra 14 favoriter bland ekonomipoddar...

Bästa banken för bolån

Att hitta bästa banken för bolån handlar mer om bara den lägsta räntan. Se vilka som är de populäraste bolånebankerna här – och jämför bolån...

Vad kostar det att byta tak?

Dags för ett takbyte? Vilka plattor du använder kommer att påverka priset – här ser du alla olika kostnader för att byta tak på huset.

Hur ska jag tänka pengasmart på semestern?

Semestern närmar sig med stormsteg för de flesta. För att inte spendera för mycket, få smarta tips från vår vardagsekonom.

Vad händer med min ränta?

De flesta har märkt att ens räntekostnader ökat tre till fyra gånger eller mer på ett år. Hur ska man tänka framåt kring sina räntor och rän...

Kan man slå ihop två lån?

Att slå ihop två – eller fler – lån kan hjälpa dig att sänka din ränta och få dig att spara pengar. Läs här om hur det går till att slå ihop...

Vad kostar det att anlita flyttfirma? Priser och tips

Kostnaden för en flyttfirma beror på många olika faktorer. Här går vi igenom priser för flyttfirma och vad du ska tänka på inför anlitandet.

Vad krävs för att få ett bolån? Här är alla krav för att få bolån

Dags för dig att ta ditt första bolån? Det finns ofta en rad krav som du måste uppfylla för att bli beviljad ett bolån. Läs om allt här!
Man som ringer och försöker förbättra sin kreditvärdighet

Renovera lägenhet – kostnader och tips

Dags för att helrenovera lägenheten? Här är pris och kostnader ihop med viktiga tips inför att du ska renovera din lägenhet.

Förbättra ditt låneläge när räntorna stiger

Många svenskar har aldrig upplevt så höga räntor som vi har nu. Upplever du att räntekostnaderna tar en allt större del av dina inkomster? S...

Odla på balkong – här är 7 saker du enkelt kan odla hemma

Att odla kryddor och grönsaker hemma är både roligt och ekonomiskt. Här listar vi 7 saker som du enkelt kan odla på din balkong!

Att köpa bostadsrätt – steg för steg-guide

Funderar du på att köpa bostadsrätt? Kul! Här är vår guide med viktiga tips med allt från bolån till budgivning och kontraktskrivning.

Kostnad för att bygga ut huset

Ska du bygga ut huset? Så här mycket får du räkna med att det kostar – och detta bör du tänka på inför tillbyggnad av huset.

Tankat bensin i dieselbil? Så ska du göra vid feltankning

Att råka tanka bensin i en dieselbil är lätt hänt. Det kan dock innebära stora skador på bilen – läs här vad du ska göra vid feltankning.

Radon i hus – tänk på detta innan du köper hus med radon

Vill du köpa ett hus med radon? Det kan innebära en del kostnader. Här är allt du behöver veta om radonhus och radonsanering.
Man som renoverar med hjälp av sin sparade buffert

Köpa tomt och bygga hus – så går det till

Ska du köpa tomt för att bygga hus? Här våra bästa tips för tomtköp och husbygge – allt från att hitta en bra tomt till hur du gör med bolån...

Checklista flytt – här är allt du bör tänka på inför flytten

Boka flyttfirma, adressändra, packa och flytta bolån. Det finns mycket att tänka på inför en flytt – här är vår checklista med allt du inte ...

5 procent i kontantinsats – förslag om startlån för bostäder

Går det att köpa en bostad med endast 5 procent i kontantinsats? Så här ser upplägget för startlån för bostäder ut – och då kan det bli verk...

Stor guide – här är Sveriges bästa loppisar 2023

Sambla har genomfört en sammanställning över var i landet man är bäst på att samla sina lån och krediter – se resultatet här!

Förstagångsköpare? Detta är viktigt att veta om bolånet

Hur gör man med bolån som förstagångsköpare av bostad? Finns det ett särskilt startlån för förstagångsköpare? Läs allt du behöver veta här!

Mest prisvärda hundraserna att äga

Vill du köpa hund? Innan kan det vara värt att veta vad en hund kommer att kosta dig under dess livstid. Här är de dyraste och mest prisvärd...

Värdera din bostad online och med app

Vill du veta hur mycket din bostad är värd? Att värdera sin bostad går att göra online – här berättar vi hur det går till.
Man som renoverar med hjälp av sin sparade buffert

Bygga altan – kostnad och tips

Att bygga altan eller trädäck är ett härligt sätt att göra livet i trädgården härligare. Men vad kostar det? Vilket material ska man ha? Läs...

Flyttstädning – priser och checklista

Hur mycket kostar en fltytstädning? Vad ingår? Se allt här. Vill du flyttstäda själv har vi också en checklista med allt som ska ingå!

Matbutikerna prissänker varor – hela listan från priskriget 2023

ICA, Coop, Lidl och Willys alla sagt att de sänker priserna på många matvaror sedan priserna tidigare ökat kraftigt. Här är varorna som bliv...

Så klarar du av lågkonjunkturen

Vill du vara bättre rustad inför tuffare tider? Lågkonjunkturen är här och tuffare ekonomiska tider väntas. Här är bästa tipsen för att klar...

Inflation: Vad betyder det för mig?

Den senaste tiden pratar alla ekonomi och ett ord som vi hör särskilt ofta är inflation. Vad betyder det egentligen och vad betyder det för ...

Spara till kontantinsats

Att lyckas spara ihop till en kontantinsats är det första steget inför ditt bostadsköp. Du behöver ha sparat 15 % av bostadens värde – så hä...

The Most Expensive Dog Breeds of All Time

Do you want to get a dog, but you're not sure you can afford it? Here is the complete list of the 20 most expensive – and most afforable – d...

Köpekontrakt för bostadsrätt

Ska du köpa eller sälja en bostadsrätt? Det finns mycket att tänka på vad gäller köpekontrakt och överlåtelseavtal – här går vi igenom allt ...

Boendekostnad – här är allt som räknas in

Boendekostnad är alla de kostnader som uppstår i samband med att du hyr eller äger en bostad. Till exempel hyra, ränta och avgifter. Läs mer...

Gå på grannens visning – vad gäller?

Det är lätt att bli nyfiken och vilja gå på visning hos grannen. Det är ett vanligt fenomen, men vad gäller egentligen? Här går vi igenom hu...

Sälja hus och bostadsrätt privat – köpekontrakt

Funderar du på att sälja din bostad privat? Det kan ibland vara billigare. Läs vad som gäller när du säljer hus privat – och hur gör med köp...

Checklista inför tillträde

Inför tillträdet till nya huset eller lägenheten finns det mycket att tänka på. Här är en checklista på 12 saker du ska hinna med innan till...
Par i bil på väg till visning av lägenhet

Gå på visning – en checklista

Att gå på visning är spännande – men vad ska man tänka på och leta efter? Allt det och mycket anant har vi samlat ihop här. Samt en checklis...

Lån till jordbruksfastighet

Är du intresserad av ett lån för jordbruksfastigheter? Här är allt du behöver veta om denna typ lån, inklusive vad som räknas som en jordbru...

Tillträde för hus

Vad betyder tillträde och vad ska man tänka på som säljare och köpare? Allt det och mycket annat går vi igenom här - allt för att du ska var...

Bygga utekök – en guide

Vill du bygga ett utekök? Här är vår steg för steg-guide – inklusive viktiga tips för hur du kan bygga utekök billigare eller med lastpallar...

Byta fönster – kostnader och vad du bör tänka på

Fönsterbyte kan kosta olika beroende på vilken typ av fönster du vill byta till och hur mycket du kan göra själv. Läs mer om kostnaderna här...

Måla om huset – så mycket kostar det

Är det dags att måla om huset? Här går vi igenom kostnader och andra viktiga saker att tänka på inför en ommålning av husfasaden.
mamma och dotter försöjer elen i hemmet med solceller

5 Tips för en bättre vardagsekonomi

Har du också märkt att matpriserna stiger och elen blivit dyrare? Här är 5 knep på hur du kan spara pengar i vardagen och få en bättre ekono...

Undersökning visar – här är man bäst på att se över sin ekonomi

Sambla har genomfört en sammanställning över var i landet man är bäst på att samla sina lån och krediter – se resultatet här!

Bergvärme – så mycket kostar installation och drift

Funderar du på att installera bergvärme? Här kan du läsa om kostnad för både installation och drift – och räkna på hur mycket du kan spara.

Vad kostar dränering? Allt du behöver veta

Dränering kan vara en tråkig utgift – men det är ofta en bra investering för ditt hus. Här kan du läsa hur du kan räkna på kostnad för dräne...

Bästa länderna att arbeta i 2023

Drömmer du också om att flytta till ett annat land? Vi på Sambla har sammanställt vilka länder i världen som är bäst att flytta till för att...

Rutavdrag – så fungerar det

Rutavdrag är en skattereduktion du kan få för hushållstjänster som städning, tvätt och trädgårdsarbeten. Läs allt om rutavdraget här.

The best countries to work in the world in 2023

We’ve all thought about moving somewhere new. Here is Samblas study on the best countries to work in the world in 2023.

Renovera kök – hur mycket kostar det?

Går du i tankar på att renovera köket, och vill räkna på vad det kostar? Här kan du läsa allt om kostnader som tillkommer vid en köksrenover...

Det här lånade svenskarna till 2022

Vi på Sambla har sammanställt de vanligaste anledningarna till att folk sökte lån genom oss under 2022 – se resultatet här!

Rotavdrag – så fungerar det

Vad är rotavdrag? Hur fungerar det? Här kan du lära dig allt om rotavdraget och hur du räknar ut det med rätt procent och summor för 2023.

Prisskillnader mellan matvarukedjorna – här finns billigaste julmaten

Vart finns den billigaste julmaten? Vi har undersökt priserna hos fem matvarukedjor runt om i Sverige för att hitta det billigaste julbordet...

Det söker svenskarna efter på rean

Resväskor, Airpods eller Moccamasters. Listan görs lång när vi har tittat på vad svenskarna söker efter allra mest under rean.
Kvinna sitter med sin dator på sitt hemmakontor

8 tips på hur du skapar ett effektivt och bra hemmakontor

Om du jobbar hemifrån på heltid är det viktigt att skapa en bra arbetsplats och hålla sina rutiner. Här är våra 8 bästa tips för hemmakontor...

När är elen billigast?

Priset på el varierar kraftigt varje dag och många vill optimera sin förbrukning – men när är elen billigast? Och när är den dyrast? Läs här...

Bostadspriser

Dags att köpa bostad? Läs om vad som påverkar bostadspriserna, hur prisutvecklingen sett ut 2023 och hur prognosen framåt är.

Negativt elpris

Negativt elpris innebär att elen blir så billig att producenterna betalar dig för att använda el. Men varför händer det – och när? Läs allt ...
bil finansierad med billån

Bilfinansiering

Bilfinansiering med en månadskostnad som du klarar av. Vi hjälper dig att finansiera ditt bilköp och guidar dig till bra villkor.
Familj som nyss hämtat upp sin begagnade bil

Köpa begagnad bil tips

Ska du köpa en begagnad bil finns det stora möjligheter att göra en bra affär – om du vet vad du ska tänka på. Här är expertens viktigaste r...
nyrenoverat badrum

Pris för att renovera badrummet – vad kostar det?

Att renovera badrummet är ofta en bra investering – men hur mycket kostar det? Här är de bästa tipsen för att få ett bra och billigt badrum.
Mamma och barn leker med en lampa

Spara el

Hur kan man spara på el och således hålla nera elkostnaderna? Vi ger dig här våra 25 bästa tips för att spara på el 2023.
Familj som fikar

Anställningsformer och dess påverkan på din kreditvärdighet

En vanlig missuppfattning är att du måste ha en fast anställning för att få ett lån. Det stämmer inte! Men din anställningsform påverkar – l...
Man som renoverar med hjälp av sin sparade buffert

Därför är det viktigt att ha en buffert

I tider av ekonomisk osäkerhet är det viktigt att ha en buffert. En buffert gör dig bättre förberedd och trygg – läs våra bästa tips här.
Kvinna läser ekonomiböcker på mobilen

Ekonomiböcker du måste läsa

Vill du lära dig mer om privatekonomi? Här är våra bästa tips på ekonomiböcker – som är väldigt användbara för din vardag.
Man som ringer och försöker förbättra sin kreditvärdighet

Tips på hur du förbättrar din kreditvärdighet

Kreditvärdighet är ett mått på din förmåga att betala tillbaka pengar vid ett lån. Bättre kreditvärdighet ger lägre ränta – så här tar du di...

Här är ett urval av våra samarbetspartners

img
img
img
img
img