Renovera källare – kostnader och viktiga råd
*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med NaN års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på NaN betalningstillfällen. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).
Att renovera källaren kan vara en klok investering för hemägare av flera skäl. Det kan inte bara öka värdet på ditt hem, utan också skapa mer användbar boendeyta. Ibland är en källarrenovering till och med nödvändig för att undvika skador eller problem i bostaden. Här tittar vi närmare på kostnaderna för att genomföra en renovering av källaren.
Hur mycket kostar det att renovera en källare?
Kostnaden för att renovera källaren beror på dess befintliga skick, projektets omfattning samt vilka material du vill ha. Vissa saker går att åtgärda på egen hand, medan andra oftast kräver professionell hjälp.
12 000 kronor per kvadratmeter ett riktmärke
Eftersom priset för renoveringar alltid beror på olika faktorer är det omöjligt att ge en exakt siffra. Många anger dock ett snittpris för att renovera källare på omkring 12 000 kronor per kvadratmeter.
Det priset brukar inkludera åtgärder som dränering eller sanering, borttagning och gjutning av nytt golv och anpassning eller insättning av nya fönster. Ju fler större moment som ingår, desto dyrare blir renoveringen. För enklare källarrenoveringar kan du räkna med betydligt lägre kostnader.
Finansiera din källarrenovering
Oavsett om du vill sälja ditt hus eller skapa ett nytt och fräscht rum att njuta av, är det nästan alltid en bra investering att göra källaren beboelig. Om du måste låna pengar till renoveringen är privatlån ett bra och flexibelt alternativ.
Genom oss kan du snabbt och enkelt jämföra privatlån från över 40 banker och långivare samtidigt – ett sätt att hitta lägsta möjliga ränta utifrån dina personliga ekonomiska förutsättningar.
7 Faktorer som påverkar kostnaden för att renovera källaren
1. Besiktning
En källarrenovering kräver noggrann planering. Först och främst måste du utvärdera källarens nuvarande skick och identifiera eventuella skador som fukt, mögel eller bristfällig isolering. Det är viktigt att åtgärda sådana problem innan du fortsätter med själva renoveringen – annars blir det nästan alltid dyrare i slutändan.
Du kan behöva anlita en besiktningsman för att få en korrekt bedömning. En normal besiktning kostar ett par tusen kronor.
2. Arbetskostnader
Om du anlitar yrkesmän för att utföra renoveringsarbetet tillkommer kostnaden för arbetskraft. Priserna varierar beroende på plats och yrkeskategori. Det kan vara en bra idé att ta in offerter från flera entreprenörer för att jämföra kostnader och hitta en byggfirma som passar din budget.
3. Sanering
Om det skulle visa sig att källaren har fukt- eller mögelproblem kan det krävas professionell hjälp för att åtgärda det. Kostnaderna för sanering och förberedelser kan variera, men det är viktigt att prioritera en torr och säker källarmiljö. Mögel saneras med en oxidationstvätt eller genom att det skadade materialet rivs och ersätts med nytt. Källaren bör därefter täckas med ventilerade golv där fukten kan försvinna. Ett ventilerat golv kostar mellan 3 000 och 4 000 kronor per kvadratmeter.
Läs fler av våra artiklar om husrenoveringar:
Bygga garage – kostnader och regler
4. Dränering
I värsta fall kan du behöva dränera hela krypgrunden på huset, vilket kostar omkring 3000 kronor per löpmeter. En normalstor källare på 60 kvadratmeter innebär att husgrunden är cirka 30 löpmeter, vilket ger en dräneringskostnad på 90 000 kronor. Lyckligtvis behöver hus endast dräneras om vart 30:e år, förutsatt att arbetet utförs fackmannamässigt. Du kan också välja att endast dränera de delar av grunden som är mest utsatta, för att på så sätt få ner kostnaderna.
Läs mer: Kostnad för dränering
Varför måste man dränera?
En fungerande dränering är avgörande för att förhindra fuktproblem i en fastighet. Om dräneringen inte fungerar kommer fukt att tränga in i husets grund och bottenplatta över tid. I en fastighet med källare kan fukten också ta sig in i källaren och spridas till väggar och golv i bostadens övriga utrymmen. När det händer blir kostnaderna betydligt högre än engångskostnaden för att dränera grunden. Därför är det viktigt att se till att dräneringssystemet är i gott skick och fungerar effektivt för att skydda fastigheten.
Dräneringsarbete kan exempelvis inkludera:
Dräneringssystem
Om fuktproblemet är kopplat till dålig dränering runt källarväggarna kan en nödvändig åtgärd vara att installera ett dräneringssystem. Kostnaden varierar, men för en källare av normal storlek och komplexitet kan den uppskattas ligga mellan 10 000 och 30 000 kronor.
Injektionsbehandling
För att motverka fukt kan injektionsbehandling användas till att fylla källarväggssprickor med vattentätt material. Kostnaden varierar beroende på sprickornas omfattning och materialval, men kan uppskattas till mellan 5 000 och 15 000 kronor.
Fuktsäkring och tätningsmedel
Fuktinträngning förebyggs med yttre och inre fuktsäkring. Det kan innebära tätningsmedel på källarväggar eller fuktsäkra membran. Kostnaden startar omkring 5 000 kronor.
Luftavfuktare och ventilationssystem
För att minska fukt i källaren kan en luftavfuktare eller ventilation behövas. Priserna varierar beroende på storlek och kapacitet. En enkel luftavfuktare kostar cirka 3 000–8 000 kronor, medan ett ventilationssystem kan kosta 10 000–30 000 kronor eller mer.
5. Utformning av källaren
En professionell arkitekt eller inredningsdesigner kan vara till nytta vid utformningen av källaren. De optimerar utrymmet, beaktar byggregler och skapar en funktionell och attraktiv design. Belysning, ventilation och ljudisolering är viktiga aspekter att tänka på vid planeringen.
6. Materialkostnader
Om du ska använda källaren som verkstad eller till förvaring kan det räcka gott med att rusta upp väggar och golv. Vill du däremot skapa ett extra sovrum, ett hemmakontor, ett lekrum för barnen eller liknande, kommer du att behöva räkna in kostnader för material.
Prisexempel för väggar och tak
Materialkostnaden för golv, väggbeklädnad, belysning och ytskikt varierar beroende på dina val. Trägolv kostar mellan 200 och 800 kronor per kvadratmeter, medan laminat ligger mellan 100 och 500 kronor per kvadratmeter. Kakel och heltäckningsmatta kan variera ännu mer i pris baserat på kvalitet och design.
För väggar och tak är träpaneler vanligt. De kostar mellan 300 och 1000 kronor per kvadratmeter. Ett budgetalternativ är gipsskivor som kostar mellan 100 och 300 kronor per kvadratmeter. Även tapetsering och målning är kostnadseffektiva alternativ.
Vägg- och takbehandling
Prisspannet på paneler till väggar och tak sträcker sig mellan 300 och 1 000 kronor per kvadratmeter, medan gipsskivor är billigare och kostar mellan 100 och 300 kronor per kvadratmeter. Målning och tapetsering kan vara mer kostnadseffektiva alternativ.
7. El och VVS
Precis som med saneringsarbetet bör du alltid ta hjälp av experter när det kommer till uppgradering av el- och VVS. Priserna varierar beroende på omfattningen av arbetet och dina specifika behov, men räkna med en kostnad mellan 5 000 och 20 000 kronor.
Går det att renovera källaren själv?
Att renovera en källare själv är möjligt, men det är ett omfattande projekt som kräver tid, ansträngning och kunskap inom bygg och renovering. För mer avancerade projekt, som sanering eller installation av el- och VVS-system, eller om du saknar erfarenhet inom bygg, kan det vara klokt att anlita professionella entreprenörer för att säkerställa korrekt och säkert utförande av arbetet.
Det är viktigt att göra en realistisk bedömning av dina egna färdigheter och resurser innan du bestämmer dig för att ta itu med en källarrenovering på egen hand.
Krävs det bygglov för att renovera källare?
När det kommer till förändringar i källaren och husets fasad är det viktigt att vara medveten om regler och tillstånd som kan vara nödvändiga. Följande gäller:
Anmälan om ändrad användning
Om källaren räknas som en biyta och du planerar att ändra dess användning, måste en anmälan lämnas in till kommunen.
Bygglov vid väsentliga förändringar i fasaden
Om projektet innebär att husets fasad ändras väsentligt eller om det görs ingrepp i den bärande strukturen, måste du ansöka om bygglov. Det gäller även om arbetet inkluderar installation av el- och VVS-system.
Kontakta kommunen
Om du är osäker på vilka åtgärder som är bygglovspliktiga bör du ta kontakt med kommunen för att få korrekt information och vägledning. Genom att ansöka om bygglov ger du kommunen möjlighet att granska planerna och säkerställa att de följer gällande lagar och föreskrifter.
Behöver du ta ett lån till din källarrenovering? Ansök direkt eller kontakta oss så hjälper vi dig att hitta ett lån som passar!
Marcus har under flera år förklarat och tydliggjort runt ämnet privatekonomi och utgör en central del av innehållet som finns tillgängligt på Sambla.se. Hans mål är att erbjuda en välkomnande och informativ plattform för alla som söker en bättre förståelse av privatekonomi och hur man kan ta kontroll över sin ekonomiska framtid.
Vanliga frågor och svar – Renovera källare
Vad kostar det att renovera en källare?
Grovt uppskattat kostar det omkring 12 000 kronor per kvadratmeter att renovera källare. Men om både grunden och källaren är i dåligt skick kan kostnaderna bli betydligt högre än så. Kostnaden beror också på vad du vill göra med källaren och vilket material du använder.
Vad ska man tänka på när man renoverar en källare?
Det viktigaste är att hålla källaren så torr som möjligt så att den inte drabbas av mögel och fuktskador. God ventilation bör prioriteras och organiskt material som trä ska aldrig vara i kontakt med betongen.
Vad kostar dränering inför en källarrenovering?
Att dränera krypgrunden kostar minst 3 000 kronor per löpmeter, eller cirka 90 000 kronor för en normalstor villa. För att få ner kostnaderna kan du dränera huset i etapper eller fokusera på de mest utsatta delarna, men förr eller senare kommer du ändå behöva dränera husgrunden.
Vilka golv kan man lägga på betongplatta?
Olika slags textilgolv samt stengolv som klinker och granitplattor fungerar att lägga i källare direkt på betongplattan, eftersom dessa material är ånggenomsläppliga.
Fler inlägg om renovering
VI HJÄLPER DIG FÅ LÅN TILL BÄST RÄNTA
Våra andra tjänster
Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners