0770 22 01 80

Vad kostar det att bygga ut huset? Pris och viktiga tips inför tillbyggnad

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Tryggt och säkert
Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på {totalAmount} kr med {repaymentTimeYears} års löptid, nominell ränta {interestRate} % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan {apr} %. Totalt belopp att betala: {totalCost} kr. Månadskostnad: {monthlyCost} kr fördelat på {numPayments} betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Sambla arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,99%. Räntespann mellan: 3,06% - 29,99% (Uppdaterat januari 2021).

Kostnad för att bygga ut huset
Så blir det billigare
Olika finansieringslösningar
Kostnad för att bygga ut huset
Så blir det billigare
Olika finansieringslösningar

Istället för att flytta till något större väljer många att bygga ut huset. Att bygga nytt är roligt men samtidigt krävande eftersom det finns många saker att ta hänsyn till. Här tittar vi närmare på olika kostnader för att bygga ut huset och vad du kan göra för att det ska bli billigare.

Vad kostar det att bygga ut huset?

En exakt siffra för att bygga ut huset är omöjlig att ta fram, men 18 000–35 000 kronor per kvadratmeter är en vanligt förekommande estimering. Kostnaden för tillbyggnad kan självklart bli både billigare och dyrare än så.

Vilken slags utbyggnad som ska göras, i vilken omfattning, med vilket material och av vem, är några saker som påverkar priset. Billigast blir det om du kan göra hela eller delar av arbetet själv, men eftersom utbyggnad ofta kräver både teknisk kunskap och stor kännedom om regler och krav, väljer de flesta att anlita en byggfirma.

Kostnadsposter att räkna med för tillbyggnad

Att bygga ut huset kan innefatta många olika kostnader. Här är några av de vanligaste:

  • Arbetskostnad för att hyra en byggfirma eller hantverkare
  • Byggmaterial
  • Transport- och reseersättning
  • Arkitektkostnader
  • Uppvärmning
  • Besiktning och försäkring
  • Sophantering/bortforsling
  • Administrationskostnader

Ett tips är att räkna högt! Det ger dig lite svängrum om kostnader tillkommer under projektets gång.

10 tips för att bygga ut billigare

Att bygga ut ett hus eller en fastighet kan ofta bli dyrt, men det finns sätt att hålla nere kostnaderna. Här är 10 tips för att bygga ut huset billigare:

1. Planera noga

Noggrann planering av projektet hjälper dig att undvika onödiga kostnader. Innan arbetet sätter igång bör du ha en klar uppfattning om vad du vill förändra eller bygga till och hur det kommer att påverka byggnaden.

2. Återanvänd material

Genom att utvärdera byggnadens befintliga strukturer kan du hitta material som kan återanvändas eller uppgraderas. Dörrar, fönster och isolering är exempel på saker som kan återanvändas vid en utbyggnad.

3. Håll det enkelt

Enklare designval innebär ofta lägre arbets- och materialkostnad än komplexa varianter.

4. Tänk materialsmart

Gipsskivor eller trä kan med fördel användas för att bygga ut budgetvänligt. Men se till att materialet du väljer är hållbart över tid.

5. Använd lokala hantverkare

Genom att anlita en lokal hantverkare eller byggfirma minskar du kostnaderna för transport och logistik, vilket kan innebära ganska många tusenlappar i slutändan. En annan fördel med entreprenörer i ditt närområde är att de ofta har god kännedom om lokala byggmaterial och byggregler.

6. Tänk på VVS och el

Om utbyggnaden innebär att du måste flytta på VVS och elsystem ökar kostnaderna rejält. Planera arbetet så att du inte behöver göra förändringar i onödan.

7. Köp återvunnet material

Att använda återvunnet material hjälper dig att hålla kostnaderna nere. Återvunnet material kan du hitta på många olika platser, exempelvis på loppmarknader och på skrotupplag.

8. Jämför olika byggfirmor

Att ge hela projektet till en och samma byggfirma kan bli både billigare och dyrare än att använda olika experter. Oavsett vilket du föredrar kommer du alltid att få ner kostnaderna genom att jämföra så många offerter som möjligt för varje enskild del av projektet.

9. Skaffa alla tillstånd i tid

Att försäkra dig om att du har alla nödvändiga tillstånd innan arbetet sätter igång hjälper dig att undvika förseningar och straffavgifter.

10. Gör det själv

Kanske finns det mindre komplicerade delar av projektet som inte kräver detaljkunskaper? Här kan du spara in många kronor på att själv göra jobbet. Se bara till att du har den utrustning och de verktyg som krävs.

Regler och tillstånd för utbyggnad av huset

Regler och krav för utbyggnad varierar från kommun till kommun. Innan du sätter igång med arbetet är det viktigt att känna till vad som gäller och att du inte missat något viktigt tillstånd.

Oavsett var du bor i Sverige krävs det oftast ett bygglov för att bygga ut huset. Med utbyggnad menas inte bara volym uppåt, nedåt eller åt sidan, utan också enklare saker som ett skärmtak.

Att ansöka om bygglov

En bygglovsansökan innebär att du ansöker om tillstånd från din kommun för att genomföra en byggnadsåtgärd. Kommunen ansvarar för att fatta beslut om bygglovet och för att se till att reglerna följs. När du fyller i din ansökan kan du ta hjälp av informationen på kommunens webbplats gällande regler och krav.

Du kan också anlita en byggkonsult eller arkitekt för att planera byggnadsarbetet enligt kommunens regler. Kostnaden för att ansöka om bygglov varierar från kommun till kommun och beror till stor del på projektets omfattning.

Svar inom tio veckor

För att kommunen ska kunna göra en korrekt bedömning behöver du lämna in ritningar och en beskrivning av projektet. Om du skulle nekas bygglov måste du göra ändringar i projektplanen för att den ska bli godkänd. Bygglovsbeslutet kommer senast tio veckor efter att du skickat in din ansökan eller eventuella kompletteringar till byggnadsnämnden.

Ansvar genom hela projektet

När du fått ditt bygglov är det viktigt att du följer villkoren genom hela projektet. Detta inkluderar att se till att arbetet sker säkert och att det inte påverkar området eller miljön negativt. Vid överträdelser har kommunen rätt att dra tillbaka bygglovet eller kräva dig på en byggsanktionsavgift.

Är det värt att bygga ut huset?

Att bygga ut är ofta en lönsam investering. Huset får större boyta och dessutom en helt ny och fräsch del, vilket ökar bostadens värde. Det kan också vara långsiktigt lönsamt om utbyggnadsdelen är tänkt att fungera som uthyrningsdel. Men om du bygger ut för att göra en framtida vinst vid en försäljning bör du vara försiktig med kostnaderna, eftersom det inte finns några garantier för att du får igen pengarna.

Finansiera tillbyggnaden av huset

Att bygga ut huset är ofta en väldigt stor investering som kostar mycket pengar. Om du saknar sparkapital att finansiera utbyggnaden kan du istället ta ett lån. På stora lån är det extra viktigt att du får bästa möjliga ränta utifrån dina ekonomiska förutsättningar. De två vanligaste sätten är att belåna huset eller att ta ett privatlån.

Låna på huset

Bolån har generellt lägre ränta än alla andra slags lån – även om räntan i perioder kan stiga. I Sverige får du låna upp till 85 % av bostadens marknadsvärde. Om du har en lägre belåningsgrad än så, kan banken bevilja en utökning av ditt bolån upp till 85 %. Att låna på huset är ofta den mest förmånliga varianten.

Vi kan hjälpa dig att utöka bolånet eller hitta en bank som ger dig bättre villkor än din befintliga – tryck på länken för att komma till vår tjänst för bolån.

Privatlån

Privatlån är lån utan säkerhet, vilket innebär lite högre ränta än på bolån men desto mer flexibilitet. De privatlån du söker hos oss ligger mellan 5 000 och 600 000 kronor och hur mycket du får låna beror på dina ekonomiska förutsättningar. Även räntan sätts individuellt.

För en mindre utbyggnad på huset är privatlån en bra lösning och eftersom pengarna får användas till vad som helst kan du också baka in kostnader för verktyg och utrustning i lånet.

Jämför privatlån för tillbyggnad

Med vår tjänst kan du jämföra privatlån från över 40 banker och långivare med en och samma ansökan. Alla delar på samma kreditupplysning så att ditt kreditbetyg inte påverkas mer än nödvändigt.

Förutom räntan bör du även väga in faktorer som återbetalningstid och eventuella avgifter för lånet innan du fattar ditt beslut. När du hittat ett lån som passar dig signerar du med BankID och pengarna betalas ut inom 2–3 bankdagar.

Ansök direkt om privatlån till utbyggnad av huset eller kontakta oss så hjälper vi dig!

Vanliga frågor och svar – Bygga ut huset

Hur mycket får man bygga ut huset?
Hur mycket och på vilket sätt du får bygga ut beror på många olika faktorer, exempelvis om ditt hus är kulturmärkt. De generella riktlinjerna är dock att du får bygga ut ditt hus med 20–30 % av tomtens yta.
Kan jag bygga ut utan bygglov?
De flesta utbyggnader kräver bygglov, men om du har ett en- eller tvåbostadshus får du bygga ett attefallshus eller en friggebod på högst 15 kvadratmeter utan bygglov.
Vad kostar det att bygga ut med 40 kvadratmeter?
Om du räknar med att kvadratmeterpriset blir 25 000 kronor kommer det att kosta 1 000 000 kronor att göra en utbyggnad på 40 kvadratmeter. Du kan hålla nere kostnaderna genom att göra delar av jobbet själv eller använda återvunnet material.
Vad är fördelarna med att bygga ut huset?
Att bygga ut innebär att boytan blir större och att värdet på bostaden sannolikt går upp. Det är vanligt att bygga ut för att hyra ut den nya delen av bostaden, vilket på sikt kan vara en bra investering.

Fler inlägg om renovering

Alternative Banknotes Of The World

Ever considered what countries’ banknotes would look like if the person depicted on them was chosen by their popularity? Se all the pictures...
Hund med hörlurar

14 ekonomipoddar du inte vill missa

Det finns många ekonomipoddar med tips och nyheter om sparande eller aktiemarkanden – här tipsar vi om våra 14 favoriter bland ekonomipoddar...

Bästa banken för bolån

Att hitta bästa banken för bolån handlar mer om bara den lägsta räntan. Se vilka som är de populäraste bolånebankerna här – och jämför bolån...

Vad kostar det att byta tak?

Dags för ett takbyte? Vilka plattor du använder kommer att påverka priset – här ser du alla olika kostnader för att byta tak på huset.

Hur ska jag tänka pengasmart på semestern?

Semestern närmar sig med stormsteg för de flesta. För att inte spendera för mycket, få smarta tips från vår vardagsekonom.

Vad händer med min ränta?

De flesta har märkt att ens räntekostnader ökat tre till fyra gånger eller mer på ett år. Hur ska man tänka framåt kring sina räntor och rän...

Kan man slå ihop två lån?

Att slå ihop två – eller fler – lån kan hjälpa dig att sänka din ränta och få dig att spara pengar. Läs här om hur det går till att slå ihop...

Vad kostar det att anlita flyttfirma? Priser och tips

Kostnaden för en flyttfirma beror på många olika faktorer. Här går vi igenom priser för flyttfirma och vad du ska tänka på inför anlitandet.

Vad krävs för att få ett bolån? Här är alla krav för att få bolån

Dags för dig att ta ditt första bolån? Det finns ofta en rad krav som du måste uppfylla för att bli beviljad ett bolån. Läs om allt här!
Man som ringer och försöker förbättra sin kreditvärdighet

Renovera lägenhet – kostnader och tips

Dags för att helrenovera lägenheten? Här är pris och kostnader ihop med viktiga tips inför att du ska renovera din lägenhet.

Förbättra ditt låneläge när räntorna stiger

Många svenskar har aldrig upplevt så höga räntor som vi har nu. Upplever du att räntekostnaderna tar en allt större del av dina inkomster? S...

Odla på balkong – här är 7 saker du enkelt kan odla hemma

Att odla kryddor och grönsaker hemma är både roligt och ekonomiskt. Här listar vi 7 saker som du enkelt kan odla på din balkong!

Att köpa bostadsrätt – steg för steg-guide

Funderar du på att köpa bostadsrätt? Kul! Här är vår guide med viktiga tips med allt från bolån till budgivning och kontraktskrivning.

Kostnad för att bygga ut huset

Ska du bygga ut huset? Så här mycket får du räkna med att det kostar – och detta bör du tänka på inför tillbyggnad av huset.

Tankat bensin i dieselbil? Så ska du göra vid feltankning

Att råka tanka bensin i en dieselbil är lätt hänt. Det kan dock innebära stora skador på bilen – läs här vad du ska göra vid feltankning.

Radon i hus – tänk på detta innan du köper hus med radon

Vill du köpa ett hus med radon? Det kan innebära en del kostnader. Här är allt du behöver veta om radonhus och radonsanering.
Man som renoverar med hjälp av sin sparade buffert

Köpa tomt och bygga hus – så går det till

Ska du köpa tomt för att bygga hus? Här våra bästa tips för tomtköp och husbygge – allt från att hitta en bra tomt till hur du gör med bolån...

Checklista flytt – här är allt du bör tänka på inför flytten

Boka flyttfirma, adressändra, packa och flytta bolån. Det finns mycket att tänka på inför en flytt – här är vår checklista med allt du inte ...

5 procent i kontantinsats – förslag om startlån för bostäder

Går det att köpa en bostad med endast 5 procent i kontantinsats? Så här ser upplägget för startlån för bostäder ut – och då kan det bli verk...

Stor guide – här är Sveriges bästa loppisar 2023

Sambla har genomfört en sammanställning över var i landet man är bäst på att samla sina lån och krediter – se resultatet här!

Förstagångsköpare? Detta är viktigt att veta om bolånet

Hur gör man med bolån som förstagångsköpare av bostad? Finns det ett särskilt startlån för förstagångsköpare? Läs allt du behöver veta här!

Mest prisvärda hundraserna att äga

Vill du köpa hund? Innan kan det vara värt att veta vad en hund kommer att kosta dig under dess livstid. Här är de dyraste och mest prisvärd...

Värdera din bostad online och med app

Vill du veta hur mycket din bostad är värd? Att värdera sin bostad går att göra online – här berättar vi hur det går till.
Man som renoverar med hjälp av sin sparade buffert

Bygga altan – kostnad och tips

Att bygga altan eller trädäck är ett härligt sätt att göra livet i trädgården härligare. Men vad kostar det? Vilket material ska man ha? Läs...

Flyttstädning – priser och checklista

Hur mycket kostar en fltytstädning? Vad ingår? Se allt här. Vill du flyttstäda själv har vi också en checklista med allt som ska ingå!

Matbutikerna prissänker varor – hela listan från priskriget 2023

ICA, Coop, Lidl och Willys alla sagt att de sänker priserna på många matvaror sedan priserna tidigare ökat kraftigt. Här är varorna som bliv...

Så klarar du av lågkonjunkturen

Vill du vara bättre rustad inför tuffare tider? Lågkonjunkturen är här och tuffare ekonomiska tider väntas. Här är bästa tipsen för att klar...

Inflation: Vad betyder det för mig?

Den senaste tiden pratar alla ekonomi och ett ord som vi hör särskilt ofta är inflation. Vad betyder det egentligen och vad betyder det för ...

Spara till kontantinsats

Att lyckas spara ihop till en kontantinsats är det första steget inför ditt bostadsköp. Du behöver ha sparat 15 % av bostadens värde – så hä...

The Most Expensive Dog Breeds of All Time

Do you want to get a dog, but you're not sure you can afford it? Here is the complete list of the 20 most expensive – and most afforable – d...

Köpekontrakt för bostadsrätt

Ska du köpa eller sälja en bostadsrätt? Det finns mycket att tänka på vad gäller köpekontrakt och överlåtelseavtal – här går vi igenom allt ...

Boendekostnad – här är allt som räknas in

Boendekostnad är alla de kostnader som uppstår i samband med att du hyr eller äger en bostad. Till exempel hyra, ränta och avgifter. Läs mer...

Gå på grannens visning – vad gäller?

Det är lätt att bli nyfiken och vilja gå på visning hos grannen. Det är ett vanligt fenomen, men vad gäller egentligen? Här går vi igenom hu...

Sälja hus och bostadsrätt privat – köpekontrakt

Funderar du på att sälja din bostad privat? Det kan ibland vara billigare. Läs vad som gäller när du säljer hus privat – och hur gör med köp...

Checklista inför tillträde

Inför tillträdet till nya huset eller lägenheten finns det mycket att tänka på. Här är en checklista på 12 saker du ska hinna med innan till...
Par i bil på väg till visning av lägenhet

Gå på visning – en checklista

Att gå på visning är spännande – men vad ska man tänka på och leta efter? Allt det och mycket anant har vi samlat ihop här. Samt en checklis...

Lån till jordbruksfastighet

Är du intresserad av ett lån för jordbruksfastigheter? Här är allt du behöver veta om denna typ lån, inklusive vad som räknas som en jordbru...

Tillträde för hus

Vad betyder tillträde och vad ska man tänka på som säljare och köpare? Allt det och mycket annat går vi igenom här - allt för att du ska var...

Bygga utekök – en guide

Vill du bygga ett utekök? Här är vår steg för steg-guide – inklusive viktiga tips för hur du kan bygga utekök billigare eller med lastpallar...

Byta fönster – kostnader och vad du bör tänka på

Fönsterbyte kan kosta olika beroende på vilken typ av fönster du vill byta till och hur mycket du kan göra själv. Läs mer om kostnaderna här...

Måla om huset – så mycket kostar det

Är det dags att måla om huset? Här går vi igenom kostnader och andra viktiga saker att tänka på inför en ommålning av husfasaden.
mamma och dotter försöjer elen i hemmet med solceller

5 Tips för en bättre vardagsekonomi

Har du också märkt att matpriserna stiger och elen blivit dyrare? Här är 5 knep på hur du kan spara pengar i vardagen och få en bättre ekono...

Undersökning visar – här är man bäst på att se över sin ekonomi

Sambla har genomfört en sammanställning över var i landet man är bäst på att samla sina lån och krediter – se resultatet här!

Bergvärme – så mycket kostar installation och drift

Funderar du på att installera bergvärme? Här kan du läsa om kostnad för både installation och drift – och räkna på hur mycket du kan spara.

Vad kostar dränering? Allt du behöver veta

Dränering kan vara en tråkig utgift – men det är ofta en bra investering för ditt hus. Här kan du läsa hur du kan räkna på kostnad för dräne...

Bästa länderna att arbeta i 2023

Drömmer du också om att flytta till ett annat land? Vi på Sambla har sammanställt vilka länder i världen som är bäst att flytta till för att...

Rutavdrag – så fungerar det

Rutavdrag är en skattereduktion du kan få för hushållstjänster som städning, tvätt och trädgårdsarbeten. Läs allt om rutavdraget här.

The best countries to work in the world in 2023

We’ve all thought about moving somewhere new. Here is Samblas study on the best countries to work in the world in 2023.

Renovera kök – hur mycket kostar det?

Går du i tankar på att renovera köket, och vill räkna på vad det kostar? Här kan du läsa allt om kostnader som tillkommer vid en köksrenover...

Det här lånade svenskarna till 2022

Vi på Sambla har sammanställt de vanligaste anledningarna till att folk sökte lån genom oss under 2022 – se resultatet här!

Rotavdrag – så fungerar det

Vad är rotavdrag? Hur fungerar det? Här kan du lära dig allt om rotavdraget och hur du räknar ut det med rätt procent och summor för 2023.

Prisskillnader mellan matvarukedjorna – här finns billigaste julmaten

Vart finns den billigaste julmaten? Vi har undersökt priserna hos fem matvarukedjor runt om i Sverige för att hitta det billigaste julbordet...

Det söker svenskarna efter på rean

Resväskor, Airpods eller Moccamasters. Listan görs lång när vi har tittat på vad svenskarna söker efter allra mest under rean.
Kvinna sitter med sin dator på sitt hemmakontor

8 tips på hur du skapar ett effektivt och bra hemmakontor

Om du jobbar hemifrån på heltid är det viktigt att skapa en bra arbetsplats och hålla sina rutiner. Här är våra 8 bästa tips för hemmakontor...

När är elen billigast?

Priset på el varierar kraftigt varje dag och många vill optimera sin förbrukning – men när är elen billigast? Och när är den dyrast? Läs här...

Bostadspriser

Dags att köpa bostad? Läs om vad som påverkar bostadspriserna, hur prisutvecklingen sett ut 2023 och hur prognosen framåt är.

Negativt elpris

Negativt elpris innebär att elen blir så billig att producenterna betalar dig för att använda el. Men varför händer det – och när? Läs allt ...
bil finansierad med billån

Bilfinansiering

Bilfinansiering med en månadskostnad som du klarar av. Vi hjälper dig att finansiera ditt bilköp och guidar dig till bra villkor.
Familj som nyss hämtat upp sin begagnade bil

Köpa begagnad bil tips

Ska du köpa en begagnad bil finns det stora möjligheter att göra en bra affär – om du vet vad du ska tänka på. Här är expertens viktigaste r...
nyrenoverat badrum

Pris för att renovera badrummet – vad kostar det?

Att renovera badrummet är ofta en bra investering – men hur mycket kostar det? Här är de bästa tipsen för att få ett bra och billigt badrum.
Mamma och barn leker med en lampa

Spara el

Hur kan man spara på el och således hålla nera elkostnaderna? Vi ger dig här våra 25 bästa tips för att spara på el 2023.
Familj som fikar

Anställningsformer och dess påverkan på din kreditvärdighet

En vanlig missuppfattning är att du måste ha en fast anställning för att få ett lån. Det stämmer inte! Men din anställningsform påverkar – l...
Man som renoverar med hjälp av sin sparade buffert

Därför är det viktigt att ha en buffert

I tider av ekonomisk osäkerhet är det viktigt att ha en buffert. En buffert gör dig bättre förberedd och trygg – läs våra bästa tips här.
Kvinna läser ekonomiböcker på mobilen

Ekonomiböcker du måste läsa

Vill du lära dig mer om privatekonomi? Här är våra bästa tips på ekonomiböcker – som är väldigt användbara för din vardag.
Man som ringer och försöker förbättra sin kreditvärdighet

Tips på hur du förbättrar din kreditvärdighet

Kreditvärdighet är ett mått på din förmåga att betala tillbaka pengar vid ett lån. Bättre kreditvärdighet ger lägre ränta – så här tar du di...
Visa fler

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners

img
img
img
img
img
img
Visa fler