Vad kostar det att bygga ut huset? Pris och viktiga tips inför tillbyggnad
*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med NaN års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på NaN betalningstillfällen. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).
Istället för att flytta till något större väljer många att bygga ut huset. Att bygga nytt är roligt men samtidigt krävande eftersom det finns många saker att ta hänsyn till. Här tittar vi närmare på olika kostnader för att bygga ut huset och vad du kan göra för att det ska bli billigare.
Vad kostar det att bygga ut huset?
En exakt siffra för att bygga ut huset är omöjlig att ta fram, men 18 000–35 000 kronor per kvadratmeter är en vanligt förekommande estimering. Kostnaden för tillbyggnad kan självklart bli både billigare och dyrare än så.
Vilken slags utbyggnad som ska göras, i vilken omfattning, med vilket material och av vem, är några saker som påverkar priset. Billigast blir det om du kan göra hela eller delar av arbetet själv, men eftersom utbyggnad ofta kräver både teknisk kunskap och stor kännedom om regler och krav, väljer de flesta att anlita en byggfirma.
Kostnadsposter att räkna med för tillbyggnad
Att bygga ut huset kan innefatta många olika kostnader. Här är några av de vanligaste:
- Arbetskostnad för att hyra en byggfirma eller hantverkare
- Byggmaterial
- Transport- och reseersättning
- Arkitektkostnader
- Uppvärmning
- Besiktning och försäkring
- Sophantering/bortforsling
- Administrationskostnader
Ett tips är att räkna högt! Det ger dig lite svängrum om kostnader tillkommer under projektets gång.
Läs också: Vad kostar det att bygga ett nytt hus?
10 tips för att bygga ut billigare
Att bygga ut ett hus eller en fastighet kan ofta bli dyrt, men det finns sätt att hålla nere kostnaderna. Här är 10 tips för att bygga ut huset billigare:
1. Planera noga
Noggrann planering av projektet hjälper dig att undvika onödiga kostnader. Innan arbetet sätter igång bör du ha en klar uppfattning om vad du vill förändra eller bygga till och hur det kommer att påverka byggnaden.
2. Återanvänd material
Genom att utvärdera byggnadens befintliga strukturer kan du hitta material som kan återanvändas eller uppgraderas. Dörrar, fönster och isolering är exempel på saker som kan återanvändas vid en utbyggnad.
3. Håll det enkelt
Enklare designval innebär ofta lägre arbets- och materialkostnad än komplexa varianter.
4. Tänk materialsmart
Gipsskivor eller trä kan med fördel användas för att bygga ut budgetvänligt. Men se till att materialet du väljer är hållbart över tid.
5. Använd lokala hantverkare
Genom att anlita en lokal hantverkare eller byggfirma minskar du kostnaderna för transport och logistik, vilket kan innebära ganska många tusenlappar i slutändan. En annan fördel med entreprenörer i ditt närområde är att de ofta har god kännedom om lokala byggmaterial och byggregler.
6. Tänk på VVS och el
Om utbyggnaden innebär att du måste flytta på VVS och elsystem ökar kostnaderna rejält. Planera arbetet så att du inte behöver göra förändringar i onödan.
7. Köp återvunnet material
Att använda återvunnet material hjälper dig att hålla kostnaderna nere. Återvunnet material kan du hitta på många olika platser, exempelvis på loppmarknader och på skrotupplag.
8. Jämför olika byggfirmor
Att ge hela projektet till en och samma byggfirma kan bli både billigare och dyrare än att använda olika experter. Oavsett vilket du föredrar kommer du alltid att få ner kostnaderna genom att jämföra så många offerter som möjligt för varje enskild del av projektet.
9. Skaffa alla tillstånd i tid
Att försäkra dig om att du har alla nödvändiga tillstånd innan arbetet sätter igång hjälper dig att undvika förseningar och straffavgifter.
10. Gör det själv
Kanske finns det mindre komplicerade delar av projektet som inte kräver detaljkunskaper? Här kan du spara in många kronor på att själv göra jobbet. Se bara till att du har den utrustning och de verktyg som krävs.
Regler och tillstånd för utbyggnad av huset
Regler och krav för utbyggnad varierar från kommun till kommun. Innan du sätter igång med arbetet är det viktigt att känna till vad som gäller och att du inte missat något viktigt tillstånd.
Oavsett var du bor i Sverige krävs det oftast ett bygglov för att bygga ut huset. Med utbyggnad menas inte bara volym uppåt, nedåt eller åt sidan, utan också enklare saker som ett skärmtak.
Att ansöka om bygglov
En bygglovsansökan innebär att du ansöker om tillstånd från din kommun för att genomföra en byggnadsåtgärd. Kommunen ansvarar för att fatta beslut om bygglovet och för att se till att reglerna följs. När du fyller i din ansökan kan du ta hjälp av informationen på kommunens webbplats gällande regler och krav.
Du kan också anlita en byggkonsult eller arkitekt för att planera byggnadsarbetet enligt kommunens regler. Kostnaden för att ansöka om bygglov varierar från kommun till kommun och beror till stor del på projektets omfattning.
Svar inom tio veckor
För att kommunen ska kunna göra en korrekt bedömning behöver du lämna in ritningar och en beskrivning av projektet. Om du skulle nekas bygglov måste du göra ändringar i projektplanen för att den ska bli godkänd. Bygglovsbeslutet kommer senast tio veckor efter att du skickat in din ansökan eller eventuella kompletteringar till byggnadsnämnden.
Ansvar genom hela projektet
När du fått ditt bygglov är det viktigt att du följer villkoren genom hela projektet. Detta inkluderar att se till att arbetet sker säkert och att det inte påverkar området eller miljön negativt. Vid överträdelser har kommunen rätt att dra tillbaka bygglovet eller kräva dig på en byggsanktionsavgift.
Är det värt att bygga ut huset?
Att bygga ut är ofta en lönsam investering. Huset får större boyta och dessutom en helt ny och fräsch del, vilket ökar bostadens värde. Det kan också vara långsiktigt lönsamt om utbyggnadsdelen är tänkt att fungera som uthyrningsdel. Men om du bygger ut för att göra en framtida vinst vid en försäljning bör du vara försiktig med kostnaderna, eftersom det inte finns några garantier för att du får igen pengarna.
Finansiera tillbyggnaden av huset
Att bygga ut huset är ofta en väldigt stor investering som kostar mycket pengar. Om du saknar sparkapital att finansiera utbyggnaden kan du istället ta ett lån. På stora lån är det extra viktigt att du får bästa möjliga ränta utifrån dina ekonomiska förutsättningar. De två vanligaste sätten är att belåna huset eller att ta ett privatlån.
Låna på huset
Bolån har generellt lägre ränta än alla andra slags lån – även om räntan i perioder kan stiga. I Sverige får du låna upp till 85 % av bostadens marknadsvärde. Om du har en lägre belåningsgrad än så, kan banken bevilja en utökning av ditt bolån upp till 85 %. Att låna på huset är ofta den mest förmånliga varianten.
Vi kan hjälpa dig att utöka bolånet eller hitta en bank som ger dig bättre villkor än din befintliga – tryck på länken för att komma till vår tjänst för bolån.
Privatlån
Privatlån är lån utan säkerhet, vilket innebär lite högre ränta än på bolån men desto mer flexibilitet. De privatlån du söker hos oss ligger mellan 5 000 och 600 000 kronor och hur mycket du får låna beror på dina ekonomiska förutsättningar. Även räntan sätts individuellt.
För en mindre utbyggnad på huset är privatlån en bra lösning och eftersom pengarna får användas till vad som helst kan du också baka in kostnader för verktyg och utrustning i lånet.
Jämför privatlån för tillbyggnad
Med vår tjänst kan du jämföra privatlån från över 40 banker och långivare med en och samma ansökan. Alla delar på samma kreditupplysning så att ditt kreditbetyg inte påverkas mer än nödvändigt.
Förutom räntan bör du även väga in faktorer som återbetalningstid och eventuella avgifter för lånet innan du fattar ditt beslut. När du hittat ett lån som passar dig signerar du med BankID och pengarna betalas ut inom 2–3 bankdagar.
Ansök direkt om privatlån till utbyggnad av huset eller kontakta oss så hjälper vi dig!
Marcus har under flera år förklarat och tydliggjort runt ämnet privatekonomi och utgör en central del av innehållet som finns tillgängligt på Sambla.se. Hans mål är att erbjuda en välkomnande och informativ plattform för alla som söker en bättre förståelse av privatekonomi och hur man kan ta kontroll över sin ekonomiska framtid.
Vanliga frågor och svar – Bygga ut huset
Hur mycket får man bygga ut huset?
Hur mycket och på vilket sätt du får bygga ut beror på många olika faktorer, exempelvis om ditt hus är kulturmärkt. De generella riktlinjerna är dock att du får bygga ut ditt hus med 20–30 % av tomtens yta.
Kan jag bygga ut utan bygglov?
De flesta utbyggnader kräver bygglov, men om du har ett en- eller tvåbostadshus får du bygga ett attefallshus eller en friggebod på högst 15 kvadratmeter utan bygglov.
Vad kostar det att bygga ut med 40 kvadratmeter?
Om du räknar med att kvadratmeterpriset blir 25 000 kronor kommer det att kosta 1 000 000 kronor att göra en utbyggnad på 40 kvadratmeter. Du kan hålla nere kostnaderna genom att göra delar av jobbet själv eller använda återvunnet material.
Vad är fördelarna med att bygga ut huset?
Att bygga ut innebär att boytan blir större och att värdet på bostaden sannolikt går upp. Det är vanligt att bygga ut för att hyra ut den nya delen av bostaden, vilket på sikt kan vara en bra investering.
Fler inlägg om renovering
VI HJÄLPER DIG FÅ LÅN TILL BÄST RÄNTA
Våra andra tjänster
Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners