Ränteavdrag på bolån – få lägre skatt automatiskt

Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

kr

           
Lånetid

år

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med NaN års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på NaN betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Så fungerar ränteavdraget
Så räknar du ut beloppet
Det behöver du göra själv
Så fungerar ränteavdraget
Så räknar du ut beloppet
Det behöver du göra själv

På bolån kan årsräntan bli stor. Tur då att räntekostnader är avdragsgilla. Här går vi igenom hur det fungerar och vad du behöver göra!

Det är lagstadgat att räntan du betalar på lån ska vara avdragsgill. Ränteavdraget infördes på 1970-talet med syfte att göra det lättare för privatpersoner att ha råd med bolån. Avdraget gäller dock för de flesta vanliga lån, små som stora. 

Ränteavdraget gäller bland annat för:

 • bolån
 • privatlån
 • kreditskulder
 • snabblån
 • billån.

Däremot får du inte göra ränteavdrag för CSN-lån. Det beror på att räntan på studielån redan anses förmånlig. Här kan du läsa mer om ränteavdrag för privatlån.

Hur fungerar ränteavdrag på bolån och andra lån?

Ränteavdraget räknas ut på den totala årsräntan på dina lån. På belopp under 100 000 kronor får du dra av 30 %. På allt som överstiger 100 000 kronor har du istället rätt till avdrag med 21 %. Det är endast själva räntan du får göra avdrag på – inte övriga avgifter för lånet, som avi- och uppläggningsavgifter.

Hur gör man ränteavdrag för bolån?

Avdraget görs i inkomstdeklarationen och dina räntekostnader är oftast redan förifyllda, då bankerna och kreditbolagen redovisar uppgifterna åt dig. Du bör dock alltid se över att beloppen stämmer. Om avdraget är för stort kan du bli återbetalningsskyldig och är det för litet får du betala onödigt mycket i skatt.

Du kan kontakta din banken du har ditt bolån hos om det uppstår några oklarheter i samband med din deklaration.

Räkna ut ränteavdraget själv

Om uppgifterna mot förmodan inte finns redovisade, eller om du vill veta hur stort ränteavdraget blir innan inkomstårets slut, kan du enkelt räkna ut det själv:

 • Se vad dina totala ränteutgifter får året blir. Om du har fast ränta på ditt bolån eller på andra lån är det superenkelt. Har du rörlig ränta är det svårare att få fram en exakt siffra om året inte är slut än.
 • Har du kapitalinkomster? Räkna ihop dem och dra bort kapitalinkomsterna från räntekostnaderna.
 • Vid ett underskott har du rätt till ränteavdrag. Skriv in siffran i deklarationen.

Avdrag för ränteutgifter – ett räkneexempel:

Låt oss säga att du under 2023 betalade du 50 000 kronor i ränta. Du hade även kapitalinkomster på 20 000 kronor.

Ränteutgifter minus kapitalinkomster = 30 000 kronor i nettoränta.

Du kan därmed göra ett ränteavdrag med 30 % – 9 000 kronor – i inkomstdeklarationen för 2023.

Varför är ränteavdrag bra?

Avdrag för ränteutgifter är en förmån för dig som låntagare, då det innebär att din slutliga skatt blir mindre och du får pengar över. Tanken med ränteavdraget är att fler privatpersoner ska ha råd att låna till och äga sitt eget boende.

Grundkrav för ränteavdrag

För att kunna få ränteavdrag finns det ett par grundkrav:

 • Dina årliga räntekostnader måste vara minst 1000 kronor. Något övre belopp finns däremot inte.
 • Du måste ha betalat skatt och ränta under det gångna året.
 • Du måste stå som betalningsansvarig låntagare på lånet. Om du har en medlåntagare, exempelvis en sambo, kan ni fördela ränteavdraget utifrån hur stor del av räntan ni betalar.
 • Du måste ha ett underskott av kapital. Det innebär att dina ränteutgifter måste vara större än dina eventuella kapitalinkomster (från exempelvis fonder och aktier).

Andra skattereduktioner går före

De skattereduktioner som är möjliga i inkomstdeklarationen kommer i en viss ordning. Du får endast ränteavdrag om det finns skatt kvar att reducera. Du behöver inte räkna ut skattereduktionerna själv, då det sker automatiskt hos Skatteverket.

När betalas pengarna ut?

Avdraget kommer med din skatteåterbäring. Det kan innebära att du får ett faktiskt belopp utbetalt, eller att din kvarskatt sänks.

Ränteavdrag vid skattejämkning

Skatten du betalar på din inkomst under året är endast preliminär. Om du vet att du kommer att tjäna mer eller mindre pengar än vad skattetabellen anger, kan du skattejämka. Det gäller att göra en så korrekt uppskattning som möjligt, då du annars kan få restskatt.

Du kan också använda skattejämkning för att frigöra kapital. Istället för att du låser pengarna på skattekontot med nollränta, kan du investera dem i aktier, fonder eller på sparkonton under året.

Läs mer: Jämka bolån

Få ränteavdraget månadsvis

Om du inte skattejämkar betalas dina ränteavdrag ut i samband med deklarationen när du får ditt slutskattebesked. Om du jämkar kan du dock få avdraget utportionerat månadsvis under året. Du behöver bara fylla i en blankett på Skatteverket där du anger inkomst och hur mycket du betalar i ränta på ditt bolån varje månad. Arbetsgivaren kan då dra av mindre skatt, istället för att du får avdraget i en klumpsumma senare.

Vill du veta mer om skattereduktion och ränteavdrag för bolån eller få hjälp att räkna ut dina räntekostnader? Kontakta oss på Sambla.

Vanliga frågor och svar - Ränteavdrag på bolån

Vad avgör storleken på ränteavdraget?

Storleken på ditt lån samt vilken bolåneränta du har avgör hur stort ränteavdraget blir.

Måste jag betala skatt på ränteintäkter?

Normalt är ränteintäkter skattepliktiga. Men inte de ränteintäkter du eventuellt får på ditt skattekonto.

Hur ser jag hur mycket jag får tillbaka på skatten?

På Skatteverkets hemsida kan du göra en preliminär uträkning på vad din skatt blir. Där fyller du bland annat i samtliga inkomster, avdrag och vilken kommun du bor i.

Vad betyder utgiftsränta?

Det är en vanlig term för den avdragsgilla ränta som du betalar på dina olika lån.