Räkna på ditt bolån

De allra flesta av oss behöver låna pengar när vi ska köpa en bostadsrätt eller villa. Men hur stort lån får man egentligen ta? Det beror på ett antal olika faktorer. Här reder vi ut vad banken väger in i beräkningen för att avgöra hur mycket just du kan få låna till ditt boende.

Vad är ett bolån?

Bolånet är ett lån med säkerhet i bostaden. Det innebär att om du inte skulle betala tillbaka lånet enligt planen som du avtalat med banken om, så kan du råka ut för en tvångsförsäljning av bostaden för att banken ska få tillbaka sina pengar. Bankens relativt låga risktagande gör bolåneräntan lägre än räntan på andra lånetyper.

Hur mycket går att låna till boende?

Tidigare var det möjligt att låna upp till 90-100% av bostadens värde. I fall där banken lånar ut 100% av bostadens värde och marknadsvärdet skulle gå ner, skulle låntagaren riskera att sakna säkerhet för en del av lånet. Dessutom skulle låntagaren ha skuld kvar trots att bostaden är såld.

För att undvika sådana situationer införde Finansinspektionen bolånetaket 2010, det innebär att du numera endast får belåna bostaden till högst 85% av värdet. Den återstående delen, 15%, måste man själv betala med hjälp av en kontantinsats. Insatsen får du själv spara ihop till, men det går även att ta ett privatlån för att få ihop till den.

Vad avgör hur stort lån jag får?

Bankerna tittar framför allt på de punkter som radas upp här nedanför. Genom att titta igenom din privatekonomi så kan banken räkna ut din disponibla inkomst. Det är det som finns kvar varje månad efter att löpande fasta utgifter, men även till exempel matutgifter, har dragits av.

Din inkomst - Det finns ofta även en begränsning på hur stort lån du kan ta utifrån din inkomst, t.ex. sex gånger din årsinkomst. Skulle du tjäna 350 000 kr per år skulle du då kunna få låna som mest 2 100 000 kr. Hur mycket du tjänar är självklart en mycket viktig omständighet för banken när de kontrollerar din privatekonomi.

Dina utgifter - Dina återkommande levnadskostnader påverkar hur mycket pengar du har att röra dig med. Låga utgifter är självfallet alltid att föredra ur bankens synpunkt.

Övriga lån - Din nuvarande belåning spelar även det roll. Har du lån på bilen, studieskuld eller andra lån så vägs det in i beräkningen.

Pris och utgifter för bostaden - Hur mycket bostaden kostar är viktigt för hur stor utgiften för lånet blir per månad. Det har även betydelse för hur mycket du bara får låna upp till 85% av bostadens värde.

Hur du skulle klara av en räntehöjning - Banken räknar även med hur du skulle klara av lånekostnaderna om räntan skulle komma att stiga. Det räcker inte med att din ekonomi skulle klara av ett lån med dagens låga räntor, om räntorna stiger ska du inte behöva sälja bostaden direkt och flytta. Banken behöver därför ta lite höjd i sina beräkningar ifall räntan stiger.

Kan jag själv påverka hur stort lån jag kan få?

Du kan själv smidigt få en uppskattning från banken om ungefär vad taket är. De flesta banker erbjuder en bolånekalkylator där du själv fyller i informationen och sedan kan se hur mycket du kan få låna och vad det kommer kosta per månad. SEB, SBAB, Nordea och Swedbank och många fler banker erbjuder alla sådana tjänster på sina respektive webbplatser. Du kan även räkna ut kontantinsats genom att följa instruktionerna på vår hemsida.

Hur kan jag förbättra mina möjligheter?

Genom att ta hjälp av en lånekalkylator kan du direkt se vad som har påverkan på hur mycket du kan låna. Har du en medsökande, kanske en sambo eller make/maka, så förbättras möjligheterna till ett högre lån ofta ni kan ansöka med två inkomster istället för en. Hur många smålån och krediter du har spelar även in. Det är därför smart att samla ihop alla dessa till ett större privatlån. Månadskostnaden minskar och i bankens ögon ser det bättre ut med ett lån istället för många olika. Sambla hjälper dig gärna om du vill samla ihop dina befintliga lån.

Låna pengar med Sambla

När du ska ta ett bolån är det alltid smart att jämföra vad du kan få för ränta och villkor hos de olika långivarna. Det bör du även göra om du ska ta ett privatlån eller ett renoveringslån. Alla långivare specialiserar sig nämligen på olika typer av kunder. Det går därför inte att säga att någon långivare är bättre än en annan när det gäller lån. Just därför är det viktigt att man jämför olika låneerbjudanden för att hitta vilken långivare som passar just dig bäst!

Om du som privatperson går till flera olika långivare för att jämföra villkoren tar de varsin kreditupplysning på dig hos UC. Detta påverkar din kreditvärdighet och kan försämra din möjlighet att få en riktigt låg ränta. Om du väljer att jämföra med Sambla görs endast en kreditupplysning hos UC. Tjänsten är helt kostnadsfri och du binder dig inte till något när du gör en jämförelse. Sambla får istället betalt direkt av banken eller långivaren när vi hjälper dem att få en ny nöjd kund.

Uppdaterat 19-12-04

 kr
 år
5 000600 000
Cirka månadskostnad:
1 739 kr
Nytt lånSamla lån
Applicant
Phone number
Email adress
Occupation
Marital status
Skicka ansökan för att godkänna användaravtalet och dataskyddspolicyn.
Exempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. Annuitetslån 150 000 kr, 10 år, nom. ränta 6,95%, start-/aviavg. 0 kr ger eff. ränta 7,18 %. Totalkostnad: 208 532 kr eller 1 738 kr/månad (120 avbet.). Återbet. tid 1-18 år. Nom. ränta 2,95%-29,90%.