Vad menas med underskott av kapital?

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Vad är underskott av kapital?
Få tillbaka på räntan
Låna med högt underskott av kapital
Vad är underskott av kapital?
Få tillbaka på räntan
Låna med högt underskott av kapital

När man ansöker om ett lån görs alltid en kreditupplysning för att se om den sökande har en tillräckligt bra kreditvärdighet. Denna kreditvärdighet påverkas ibland av så kallat underskott av kapital. I den här artikeln går vi igenom hur det hela fungerar.

Vad är underskott av kapital?

Med underskott av kapital menas att man på något sätt gjort en ekonomisk förlust, vilket gör att man hamnat på minus i sin privatekonomi. Det kan handla om olika typer av utgifter eller förluster, som till exempel om man sålt aktier med förlust.

Det allra vanligaste är att det rör sig om räntan man betalar för de lån man har. Såvida dessa inte tas ut av ränteintäkter eller liknande, resulterar de i ett underskott.

Underskott av kapital syns på kreditupplysning

Nackdelen är att allt detta syns vid en kreditupplysning, och kan leda till sämre villkor när du ansöker om nya lån. Det är alltså möjligt att se en persons underskott av kapital hos UC. Om du har ett högt underskott av kapital tyder det på en hög belåning, vilket ger en lägre kreditvärdighet och således sämre lånevillkor.

Högt underskott av kapital kan vara en varningssignal

Har man väldigt högt underskott av kapital, kan det vara ett tecken på att den ekonomiska situationen är ohållbar. I dessa fall kan ett omstartslån utan säkerhet vara ett alternativ.

Fördelen, för det finns även en sådan, är att du kan få pengar tillbaka genom avdrag på skatten. Detta kallas för skattereduktion för underskott av kapital.

Skattereduktion för underskott av kapital – få tillbaka på räntan

Den vanligaste formen av kapitalunderskott är räntor på bolån eller andra typer av lån, till exempel privatlån. För dessa låneräntor kan man få en räntereduktion på 30 procent. Om beloppet överstiger 100 000 kronor är det dock endast 21 procent som gäller. Observera att det bara är själva räntan man får göra avdrag för, amorteringarna räknas nämligen som ett slags sparande.

Tänk på att eventuella intäkter, till exempel från aktier eller fonder, kan ta ut underskottet och dras då bort från skatteavdraget.

Få tillbaka på aktieförluster

Om du gjort kapitalförluster på aktier eller fonder, det vill säga om du sålt aktier som gått ner i värde sedan du köpte dem, så kan du också göra skatteavdrag för detta. För denna typ av förluster kan avdragen vara så höga som 70 procent. De exakta reglerna för detta återfinns i inkomstskattelagen.

Hur deklareras underskott av kapital?

I en deklaration med underskott av kapital är minusposterna som återfinns under ”inkomst av kapital” större än plusposterna. 30 procent av underskottet upp till 100 000 kronor kan då dras av från skatten på din inkomst. Om underskottet är större än 100 000 kronor blir avdraget bara 21 procent.

Par kan dela upp ränteutgifterna

Har man stora ränteutgifter kan det därför finnas skäl för två makar att dela upp ränteutgifterna mellan sig i deklarationen, så att båda hamnar under gränsen på 100 000 kronor.

I de allra flesta fall rapporterar banken automatiskt in uppgifter om dina lån till Skatteverket, vilket innebär att när du väl får din deklaration så är de lån du betalat ränta på redan ifyllda.

Läs mer: Ränteavdrag på privatlån

Låna med högt underskott av kapital

Enligt en färsk studie av oss på Sambla har underskott av kapital en förhållandevis liten effekt på möjligheten att få ett lån beviljat. Istället är det andra faktorer som UC-risk (i %) och antal kreditupplysningar som är de absolut vanligaste orsakerna till avslagna låneansökningar. Där ser vi att möjligheten till lån snabbt begränsas vid en risk över 15% samt över 20 kreditupplysningar.

Överskott av kapital

Om det i stället skulle uppstå ett överskott i deklarationen, efter beräkningen av inkomster och kostnader, ska överskottet beskattas med 30 procent.

Vanliga frågor och svar – Underskott av kapital

Vad är underskott av kapital?

Underskott av kapital innebär att någon har gjort en ekonomisk förlust. Bankerna kollar på detta eftersom att om underskott av kapital är för stort kan personen ha svårt att betala tillbaka lånet.

Hur deklareras underskott av kapital?

Du gör avdrag för underskott av kapital i deklarationen.

Vad räknas som högt underskott av kapital?

Om ditt underskott av kapital är mer än 10 % av din bruttoårsinkomst brukar det räknas som högt. Samtidigt gör olika långivare bedömningen olika – och det är alltid bäst att jämföra.

Hur påverkar underskott av kapital dina lånmöjligheter?

Ett högt underskott av kapital kan tolkas av banker och långivare som att du har en hög belåning. Det kan leda till att du blir erbjuden sämre lånevillkor eller till och med att du nekas ett lån. Ditt bästa alternativ blir således att jämföra långivare för att hitta långivaren som kan erbjuda dig lägst ränta trots din nuvarande situation.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners

Visa fler