Grönt bolån – bättre för både plånboken och planeten

Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Gröna bolån innebär ränterabatt
Energiklassen på bostaden avgör
Så kan du höja din energiprestanda
Gröna bolån innebär ränterabatt
Energiklassen på bostaden avgör
Så kan du höja din energiprestanda

Planerar du att köpa ett klimatsmart boende? Eller kanske att göra energieffektiva åtgärder på din befintliga bostad? Då kan du få ett så kallat grönt bolån, vilket innebär att du sparar tusenlappar i ränta varje år. Här går vi igenom vad som gäller för hus och bostadsrätter.

Svenska hushåll står för omkring 40 % av landets energiförbrukning. Svenska banker ger därför rabatt till dig som satsar på ett miljövänligare boende. Gröna bolån delas ut både för hus och bostadsrätter.

Vem kan få ett grönt bolån?

För att du ska kunna få ett grönt bolån måste din nuvarande eller blivande bostad ha energiklass A, B eller som sämst C i energideklarationen. Längre ner går vi igenom kriterierna för skalan. Alternativt kan du ha:

 • Ett Svanenmärkt hus
  Uppvärmning, varmvatten och ventilation i ett Svanenmärkt hus kräver endast lite energi. Energikraven för Svanenmärkning är hårdare än de myndigheterna ställer.
 • Ett certifierat passivhus
  Ett hus som värms upp passivt med hjälp av solen. Resultatet är interna värmevinster och värme som återvinns i ventilationen.
 • En miljöbyggnad med guld- eller silvercertifiering enligt Sweden Green Building Council
  Ett svenskt miljöcertifieringssystem där material, innemiljö och material säkerställs utifrån 16 olika parametrar. Certifieringen granskas alltid av oberoende part.

Gröna tilläggslån för morgondagens miljövänliga bostäder

Uppfyller din nuvarande eller blivande bostad inte kriterierna för ett grönt bolån? Då kan du istället få ett grönt tilläggslån för att energieffektivisera ditt hem. Så fort din bostad uppdaterats i energideklarationen kan du jämföra gröna bolån och se var du får bäst ränta.

Gröna bolån genom Sambla

Genom Sambla kan du ansöka om ett grönt bolån. Det innebär att du erbjuds rabatt med upp till 0,10 procentenheter på bolånet, detta ovanpå en redan konkurrenskraftig ränta. Du kan belåna upp till 10 miljoner kronor och högst 6 gånger din årsinkomst.

Kriterier för att få ta ett grönt bolån:

 • Din belåningsgrad får inte vara högre än 60 %.
 • Din nuvarande eller blivande bostadsrätt/villa har energiklass A eller B eller hos vissa banker C i energideklarationen.
 • Energideklarationen ska ha utfärdats år 2014 eller senare.

När du ansöker om bolån granskar banken din energideklaration för att se om du kvalificerar dig för rabatten – du behöver alltså inte själv lämna in några certifikat. Rabatten på ditt gröna bolån gäller fram till att din energideklaration går ut. Kom därför ihåg att göra en ny i tid för att få fortsatt förmånlig ränta.

Vill du veta mer om gröna bolån? Kontakta oss eller ansök direkt.

Så vet du om ditt boende är energiklassat

Registret över energideklarationer hittar du på Boverket.se. Där kan du söka på din fastighet och få din energideklaration skickad på mejl. För ett grönt bolån krävs att du kan visa upp en energideklaration som utfärdats 2014 eller senare.

Hur länge håller energideklarationen?

Deklarationen gäller i 10 år från det datum den görs. Läs nedan om hur du kan ta fram en ny deklaration.

Så snabbt får du tillbaka pengarna när du köper en energideklaration

Saknar din bostad en giltig energideklaration eller har den gått ut? Då kan en certifierad expert hjälpa dig att ta fram en ny. Energideklarationen kostar mellan 3000–6000 kronor. Precis som med lån kan du ta fram offerter och jämföra erbjudanden på energideklarationer.

Ett räkneexempel:

Du har ett befintligt bolån på 2 miljoner kronor. Med ett grönt bolån får du en ränterabatt på 2000 kronor per år (2 000 000 X 0,10). För att omvandla ditt nuvarande lån till ett grönt bolån måste du dock göra en ny energideklaration, eftersom din tidigare utfärdades innan 2014. Kostnaden för din nya energideklaration blir 4000 kronor.

På två år har du fått tillbaka din investering. Då din energideklaration gäller i åtta år till kommer du totalt att spara 16 000 kronor i räntekostnader, förutsatt att din ränta på bolånen förblir densamma.

Vad innebär energiklass A och B?

Om din bostad har energiklass A eller B innebär det att energiförbrukningen är låg. Skalan går hela vägen till G. De flesta äldre byggnader som inte rustats upp till modern toppstandard hamnar idag i energiklass E.

 • Energiklass A: Energiprestandan är mindre än eller lika med 50 % av kravet för en ny byggnad.
 • Energiklass B: Energiprestandan är 50–75 % av kravet för en ny byggnad.

Gröna bolån ges ut till dig som har energiklass A eller B, men det finns även de långivare som kan erbjuda grönt bolån om du skulle ha energiklass C.

Läs också: Köpa hus med radon

Hur kan jag minska energiförbrukningen i bostaden?

Det finns många saker du kan göra för att minska energiförbrukningen i din bostad. Ligger du i energiklass G blir det svårt att få det gröna bolånet oavsett vad du gör – men självklart är det bra att höja energistandarden i hemmet ändå, då du sparar pengar och gör en miljöinsats.

Om din bostad är i energiklass D eller C kan det dock räcka med ett antal vanliga åtgärder för att höjas till klass B eller A.

Här är 5 bra tips för minskad energiförbrukning:

1) Installera solceller
Att omvandla solens energi till elektricitet är bland det miljövänligaste du kan göra. Även om solceller innebär en relativt stor investering, höjer den omedelbart din energiprestanda och dessutom värdet på ditt hus eller på bostadsrätterna i er förening. Kom också ihåg att du har rätt till 50 % skatteavdrag på all grön teknik – vilket inkluderar både material och installationskostnader – sedan 1 januari 2021.

Finansiera solcellerna? Se vårt solcellslån här.

2) Installera ett solcellsbatteri
Obrukad solenergi går att lagra och använda vid behov eller sälja vidare. Genom sollagring får du inte bara igen din investering – du kan också tjäna pengar och gå plus på dina solceller!

3) Installera fjärrvärme
Olja och el är dyrt och dåligt för miljön. Undersök om det går att installera fjärrvärme istället. Precis som solceller är det en bra investering över tid. Energibolagen brukar säga att kombinationen av fjärrvärme och solenergi är oslagbar.

4) Tilläggsisolera
Tilläggsisolering bäddar för värme på vintern och svalka på sommaren. Mycket effektivt för att minska uppvärmningskostnaderna och energiförbrukningen.

5) Täta fönster och dörrar
Även enklare åtgärder som att byta till mer miljövänliga lampor och vitvaror kan göra stor skillnad för energiförbrukningen. Se även över klimatskalen i din bostad – mycket värme kan försvinna genom dåligt isolerade fönster och ytterdörrar. Här kan du läsa mer om att byta fönster.

Energilån – en investering för både dig och miljön.

Spara på energi med Sambla

Du kan ansöka om ett privatlån för att finansiera dina energiförbättringar. Via Sambla kan du jämföra lån till individuell ränta från över 40 långivare och banker samtidigt. Alla delar på en och samma kreditupplysning och att göra en ansökan är helt kostnadsfritt. Högsta möjliga lånebelopp är 600 000 kronor, och du väljer själv vad du vill använda pengarna till.

Om du använder pengarna till att investera i grön teknik, får du dra av halva summan i deklarationen.

Krav för att låna via Sambla:

 • Du har fyllt 18 år
 • Du har en månadsinkomst på minst 8400 kronor
 • Du har varit folkbokförd i Sverige sedan minst ett år tillbaka
 • Du har inte haft ett skuldsaldo hos Kronofogden under de senaste sex månaderna.

Ändra ett vanligt bolån till ett grönt bolån

Självklart har du möjlighet att omvandla ditt befintliga bolån till ett grönt bolån istället. Hela poängen med rabatten är just att fler ska vilja energiförbättra sina bostäder. Det handlar egentligen inte om att ta ett nytt lån, utan om att kunna styrka att du uppfyller kraven för gröna bolån. Dessa, precis som ränterabatten, är i princip samma för alla banker.

Ändra till grönt bolån hos din nuvarande bank

Om du har ett befintligt lån hos en bank som erbjuder gröna bolån, behöver du bara kontrollera att du uppfyller kriterierna och sedan ansöka. Ett beslut tas i regel direkt och din rabatt börjar gälla.

Byta bank

Om din nuvarande bank inte erbjuder gröna lån kan det vara läge att byta bank. Bankerna sköter det mesta kring bytet, men självklart måste du uppfylla kriterierna för ett grönt bolån oavsett vart du flyttar dina lån.

Ränteskillnadsersättning vid flytt av bolån

Om du har bundna lån kommer din nuvarande bank att ta ut ränta baserad på perioden som återstår till bindningstidens slut. Detta kallas för ränteskillnadsersättning och är en viktig faktor att ta med i beräkningen. Även om ditt gröna bolån hos din nya bank blir 0,10 procentenheter billigare, kan totalkostnaden ändå bli högre under en period på grund av ränteskillnadsersättningen.

Kan jag få ett grönt bolån med en gammal energideklaration?

För att beviljas ett grönt bolån måste din bostad ha rätt energiklass enligt Boverkets rådande energiklassificering. Den infördes 1 januari 2014. Energideklarationer som utfärdades dessförinnan är alltså inte giltiga när du ansöker om det gröna bolånet.

Vilka banker erbjuder gröna bolån?

Ett stort antal svenska banker erbjuder gröna bolån i dagsläget. SEB, Nordea, Swedbank och SBAB är några exempel. Rabatten på 0,10 procentenheter är max för alla, men hos vissa kan den vara lite lägre. Om du kan uppvisa en energideklaration med energiklass A eller B uppfyller du kraven hos samtliga banker. Det finns dock långivare som även beviljar gröna bolån för energiklass C.

Summering

För att få ett grönt bolån behöver du

 • en giltig energideklaration med energiklass A, B eller C
 • uppfylla bankens övriga kriterier för att få ett bolån.

Vill du veta mer om gröna bolån, olika energiklasser, klimatsmarta åtgärder eller vad Samblas samarbetspartners kan erbjuda? Kontakta oss!

Vanliga frågor och svar - Grönt bolån

Hur länge gäller ett grönt bolån?

Gröna bolån gäller alltid tills vidare eller fram till nästa villkorsändringsdag om dina lån är bundna. Banken förlänger sedan rabatten automatiskt, förutsatt att bostaden fortfarande uppfyller kraven. Det gröna bolånet upphör först då energideklarationen går ut.

Hur vet jag vilka energiåtgärder som höjer min energiprestanda?

Din energideklaration innehåller rekommendationer på åtgärder från energiexperten som utfärdat den. Om du genomför dessa bör din energiprestanda höjas vid en ny besiktning.

Våra partners