Vad kostar Hemnet? Allt om att annonsera på Hemnet

Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Allt om att annonsera på Hemnet
Så mycket kostar en Hemnet-annons
Tänk på detta när du ska annonsera på Hemnet
Allt om att annonsera på Hemnet
Så mycket kostar en Hemnet-annons
Tänk på detta när du ska annonsera på Hemnet

Om det har blivit dags att sälja ditt hem kommer du med största sannolikhet att komma i kontakt med Hemnet. Vi har tagit reda på allt du behöver veta om att annonsera på Sveriges största bostadsmarknadsplats. Hur mycket kostar det, hur går processen till och vem är det egentligen som står för kostnaden när du ska annonsera på Hemnet?

Kostnad för Hemnet – så mycket kostar det att annonsera

Att sätta upp en Hemnet-annons är inte gratis. Kostnaden för just din annons kan variera beroende på flera olika faktorer, bland annat på vilken annonstyp du väljer. Du kan välja mellan Hemnet Bas, Hemnet Plus och Hemnet Premium.

Priset för en Hemnet-annons brukar ligga på mellan cirka 2 000 kronor och uppemot 13 000 kronor. Det kan dock bli dyrare än så om du har ett väldigt högt utgångspris på din bostad.

Vad beror kostnaden på?

Priset för en annons på Hemnet kan variera beroende på faktorer som fastighetens utgångspris, dess geografiska läge och hur omfattande annonseringen ska vara. En Premium-annons med ett utgångspris på fem miljoner kronor är betydligt dyrare än en Bas-annons med ett utgångspris på 1.5 miljoner kronor.

Skillnaden på Bas, Plus och Premium

Skillnaden på de tre annonstyperna på Hemnet är framförallt exponeringen. Väljer du Premium kommer din annons få hög exponering och hamna ovanför både Plus- och Basannonser i sökresultatet.

Läs också: “Flippa hus” – att köpa bostad för att renovera och sälja

Exempel på kostnad för annons på Hemnet:

I tabellen nedan ser du exempel på vad en annons på Hemnet kan kosta baserat på bostadens utgångspris och på vilken annonstyp du väljer. Detta är ungefärliga kostnader och kan variera beroende på bland annat geografisk plats.

 

Utgångspris bostad  2 miljoner 4 miljoner 6 miljoner
Hemnet Premium 8 090 kronor 9 759 kronor 11 330 kronor
Hemnet Plus 5 380 kronor 6 490 kronor 7 540 kronor
Hemnet Bas 3 890 kronor 4 690 kronor 5 450 kronor

Siffrorna är baserade på en bostad i Stockholm. Bor du i en mindre stad blir priset lägre. 

Läs också: Värdera din bostad online

Vem betalar för en annons på Hemnet?

Det är du som säljare som står för annonskonstnaden på Hemnet, vilken du betalar direkt på Hemnets hemsida. Det finns dock en del mäklare som är villiga att ta på sig kostnaden för annonsen som en del av mäklararvodet. Detta bör ni förhandla om innan du tecknar avtalet med mäklaren.

Läs också: Köpa hus utan mäklare

Går det att dra av Hemnet-kostnaden?

Ja, kostnaden för en annons på Hemnet är avdragsgill. När du säljer ditt hem får du göra avdrag på både mäklararvode, annonsutgifter, homestyling och fotografering så länge du sparar alla kvitton och fakturor. Du kan läsa mer om detta på Skatteverkets hemsida.

Så går processen till på Hemnet

  1. Kontakta en mäklare: Det första steget är att hitta en mäklare som du känner dig bekväm med och som har erfarenhet av att sälja bostäder i ditt område.
  2. Fotografering och värdering: Mäklaren tar oftast professionella bilder och gör en värdering av din fastighet.
  3. Sätta upp en annons: Din mäklare skapar en annons och publicerar den på Hemnet.
  4. Visningar: När annonsen är uppe arrangerar mäklaren visningar av din bostad för potentiella köpare.
  5. Avslut och betalning: När en köpare är hittad och alla papper undertecknade sker slutbetalningen där du som säljare står för Hemnet-kostnaden. I vissa fall kan din mäklare ta på sig annonskostnaden – men detta behöver ni själva förhandla om.

Läs också: Sälja bostad privat

Tips för när du ska annonsera på Hemnet

Här är tre saker som är bra att tänka på när du ska sälja ditt hem och annonsera på Hemnet.

1. Förhandla innan du tecknar avtal

Det är som sagt du som säljare som ska stå för Hemnet-kostnaden. Om du vill att din mäklare ska betala kostnaden för annonsering på Hemnet bör ni förhandla om detta innan ni tecknar avtal.

2. Annonsutgifter är avdragsgilla

Glöm inte bort att annonsutgifter i samband med en bostadsförsäljning är avdragsgilla. Det innebär att du kan göra avdrag på priset för din annons i samband med deklarationen. Därför är det viktigt att du alltid sparar alla kvitton och fakturor i samband med din försäljning.

3. Välj annonstyp noggrant

Det kan skilja sig ganska många tusen mellan en Premium-annons och en Bas-annons på Hemnet. Fundera noggrant över vilken typ av annons du faktiskt är i behov av och diskutera med din mäklare som med största sannolikhet har erfarenhet av att sälja bostäder i just ditt område.

Vanliga frågor och svar – Hemnet

Måste man betala för Hemnet?

Ja, det kostar alltid en viss summa pengar att annonsera på Hemnet. Huruvida det är du eller mäklaren som ska stå för kostnaden får ni själva förhandla om. Utan förhandling är det du som säljare som ska stå för kostnaden.

Hur betalar jag Hemnet?

Du betalar för din annons direkt på Hemnets hemsida via kort, direktbetalning, faktura eller Swish.

Får man göra avdrag för Hemnet?

Ja, annonsutgifter i samband med en bostadsförsäljning är avdragsgilla på deklarationen.

Våra partners