Kvarskatt – när du betalat för lite i skatt

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Så fungerar kvarskatt
Så undviker du kvarskatt
Aktuell ränta på kvarskatt
Så fungerar kvarskatt
Så undviker du kvarskatt
Aktuell ränta på kvarskatt

När du betalat för mycket i skatt under året får du skatteåterbäring. Motsatsen kallas kvarskatt eller restskatt, och innebär att du istället blir betalningsskyldig. Här går vi igenom allt du behöver veta för att undvika kvarskatten!

Vad är kvarskatt?

Under året betalar din arbetsgivare eller du själv in preliminärskatt. Det är ett estimerat belopp som baseras på din nuvarande lön eller på din vinst från föregående år. Men mycket kan hända under ett skatteår, speciellt om du har oregelbundna inkomster som är svåra att beräkna.

Om du betalat in för lite preliminärskatt i slutet av skatteåret, kommer Skatteverket att justera det i form av kvarskatt, eller restskatt som det också heter. Du måste med andra ord betala in mer pengar.

Läs också: 30 skatteavdrag på deklarationen

Varför får jag kvarskatt?

Det finns flera vanliga anledningar till att du får kvarskatt. Den kanske vanligaste är att en eller flera arbetsgivare har betalat in för liten del av din lön i preliminärskatt. Det brukar bero på att de inte vet hur mycket du kommer att tjäna under året. Det positiva är att differensen mot din slutgiltiga skatt oftast är ganska liten när det handlar om restskatt på lön.

Andra anledningar kan vara att du måste betala in vinstskatten på en bostadsförsäljning eller ska skatta för aktier eller ett investeringssparkonto.

Kvarskatt för egenföretagare

Medan anställda vanligtvis inte behöver tänka så mycket på restskatt, måste du som driver eget företag se upp desto mer. Om din verksamhet tar fart kommer preliminärskatten sannolikt inte att räcka, så det gäller att verkligen sätta av pengar för framtida kvarskatt. Exakta belopp är i princip omöjliga att räkna ut i förväg, men en fingervisning är att sätta av hälften av allt som kommer in till skatt.

Läs också: Sparkonto

När ska kvarskatten betalas in?

Exakt datum för när kvarskatten ska betalas framgår alltid i ditt slutskattebesked. Vanligtvis ska pengarna ha satts in på ditt konto hos Skatteverket senast 12 september samma år som du får slutskattebeskedet.

Men det beror på när du fått ditt slutskattebesked. Regeln är nämligen att du ska betalt din kvarskatt senast 90 dagar från det att Skatteverket fattat beslutet om din slutliga skatt.

Månad du får slutskattebesked Datum för när kvarskatten ska betalas
April 2024 12 juli 2024
Juni 2024 12 september 2024
Augusti 2024 13 november 2024
December 2024 12 mars 2025

Hur betalar jag min kvarskatt?

Du betalar enkelt in kvarskatten med autogiro till ditt konto hos Skatteverket. Du använder ditt personliga OCR-nummer – vanligen ditt personnummer följt av en siffra – som finns angivet när du loggar in på Skatteverkets webbplats. Det går också bra att använda Swish, men kom ihåg att tjänsten har en beloppsgräns på 40 000 kronor per dygn.

Läs också: Nya skatteregler och lagar

Hur hög är räntan på kvarskatt?

I och med Riksbankens höjningar av styrräntan har även Skatteverket höjt sin ränta på kvarskatt. Årsräntan på skulder över 30 000 kronor är i skrivande stund 20 %, medan räntan för mindre skulder ligger på 5 %. Omvänt har intäktsräntan för innestående belopp höjts till 2,25 %.

Då börjar räntan ticka

Räntan beräknas inte från 12 september, utan från maj 2024 på mindre skuldbelopp och från februari 2024 på kvarskatt över 30 000 kronor. Eftersom räntan på kvarskatten redan tickar när slutskattebeskedet kommer – vanligtvis i juni – är det klokt att betala in beloppet så snabbt som möjligt istället för att vänta till sista sekunden.

Hur undviker jag enklast ränta på kvarskatt?

Det bästa sättet att undvika onödig ränta på kvarskatt, är att alltid ha tillräckligt med pengar på ditt skattekonto. Så fort ditt skattekonto hamnar på minus börjar räntan ticka – och du får faktiskt pengar tillbaka i ränta om du istället ligger på plus! Om du inte har förutsättningar att ha pengar innestående på skattekontot, måste du själv komma ihåg betala in kvarskatten i tid – speciellt i tider av hög ränta!

Vad händer om jag inte betalar kvarskatten i tid?

Om du har pengar på ditt skattekonto kommer beloppet för kvarskatten att dras automatiskt på det datum som står angivet i ditt slutskattebesked. Om det inte finns tillräckligt med pengar för att täcka kvarskatten kommer du att få ett underskott på kontot med den resterande summan.

Betalningskrav på större skulder

Från 30 000 kronor och uppåt i kvarskatt är räntan 20 %. Allt över 2 000 kronor i underskott på skattekontot innebär att Skatteverket kommer att skicka ut en betalningsuppmaning till dig. Om du inte reglerar skulden går ärendet vidare till Kronofogden, vilket kan leda till betalningsanmärkningar.

Rätt skatt från början – det bekväma alternativet

Det allra bästa sättet att slippa huvudbry är så klart att betala in rätt skattebelopp direkt. Kvarskatt är aldrig kul, men även skatteåterbäring är helt onödigt, då det bara innebär att du haft mindre pengar än nödvändigt kvar i plånboken under årets gång.

Skattejämka för att slippa gissa

För att förekomma att skatten blir fel kan du skattejämka. När du ansöker om jämkning justeras skattebeloppet efter de inkomstuppgifter du lämnar in. Vid skattejämkning för att slippa kvarskatt ansöker du alltså om att få betala in mer skatt löpande under året, vilket gör att du slipper gissa hur mycket du behöver sätta undan. Det senaste datumet att ansöka om skattejämkning för innevarande år är 30 november.

Säker prognos hos Skatteverket

Skatteverket har en beräkningstjänst som heter Räkna ut din skatt. Den ger dig en säker prognos på vad slutskatten för året kommer att bli baserat på uppgifterna du anger. När du vet hur mycket du kan förvänta dig i kvarskatt eller skatteåterbäring, blir det enkelt att skattejämka för att hamna helt rätt.

Om du inte har möjlighet att betala kvarskatten

Alla kan räkna fel ibland, och kvarskatt kan verkligen ställa hela privatekonomin på ända. Om din kvarskatt är hög och du inte har möjlighet att betala ett så pass stort belopp i tid, kan du överväga att ta ett privatlån för att återställa balansen. Eftersom underskott på skattekontot innebär betalningskrav kommer en obetald skuld gå till Kronofogden, vilket kan påverka din ekonomi mycket negativt under lång tid framöver. Ett lån är ett betydligt bättre alternativ.

Viktigt att jämföra räntan

Årsräntan på kvarskatt är i nuläget 20 %. Med vår förmedlingstjänst – där du jämför privatlån från över 40 banker och långivare samtidigt – är chansen hög att du hittar ett lån med betydligt bättre ränta än så. Hur mycket du får låna och till vilken ränta är dock helt individuellt.

3 avslutande tips för att undvika kvarskatt

  • Kom ihåg att lägga undan mer pengar till skatt om du får ett ekonomiskt uppsving under året. Ett exempel är om du sålt en bostad, där skatten är 22 % på vinsten.
  • Om du misstänker att din arbetsgivare betalar in för lite skatt kan du be att beloppet höjs. Det är alltid mycket trevligare att räkna fel åt rätt håll.
  • Skattejämka alltid när din ekonomi förändras. Du kan ansöka om jämkning flera gånger under ett och samma skatteår.

Frågor och svar – Kvarskatt

Vad innebär kvarskatt?

Om du betalar in för lite skatt under året får du kvarskatt i deklarationen. Kvarskatten måste betalas in för att du inte ska drabbas av ränta och eventuella betalningskrav som kan få påföljder.

När ska kvarskatten betalas in?

För de allra flesta ska kvarskatten betalas in i september. Datumet står alltid angivet i slutskattebeskedet. Ditt konto hos Skatteverket regleras direkt när summan betalas in.

Hur undviker man kvarskatt?

För att undvika kvarskatt kan du antingen be din arbetsgivare betala in mer skatt eller ansöka om skattejämkning hos Skatteverket. Kom ihåg att ansöka om jämkning om din inkomst förändras under året.

Går kvarskatten att delbetala?

Om du har fått mycket i kvarskatt kan du dela upp den i hur många betalningar du vill, bara hela beloppet är inbetalt på det datum som står angivet i deklarationen. Kom dock ihåg att du betalar ränta när ditt skattekonto har ett underskott.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners

Visa fler