Vad händer om en bostadsrättsförening går i konkurs?

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Därför kan en bostadsrättsförening gå i konkurs
Det händer med din bostadsrätt
Så undviker du mardrömsscenariot
Därför kan en bostadsrättsförening gå i konkurs
Det händer med din bostadsrätt
Så undviker du mardrömsscenariot

Idag finns det nästan 30 000 aktiva bostadsrättsföreningar i Sverige. De flesta klarar sig bra, men ett trettiotal per år går i konkurs. Varför händer det? Och vad innebär det för den som äger en bostadsrätt i fastigheten?

Därför går en bostadsrättsförening i konkurs

En bostadsrättsförening kan gå i konkurs på grund av att den inte är aktiv, att det inte finns någon fastighet eller att brott ligger bakom. Men oftast handlar det om slarv med betalningen av månatliga skatter, administrationsavgifter och skulder.

Nedstängning

I många fall rör det sig snarare om en nedstängning än det vi vanligen förknippar med en konkurs.

En förening kan exempelvis bildas i en hyresfastighet för att göra en intresseanmälan om att köpa fastigheten. När köpet inte går igenom avslutas föreningen men kostnaderna för detta kvarstår, med konkurs som följd.

Läs också: Köpekontrakt bostadsrätt

När kostnaderna blir för stora

Det är mycket ovanligt att en fullt operativ bostadsrättsförening går i konkurs – men det händer.

En bostadsrättsförening utgörs av de medlemmar som äger bostadsrätter i en eller flera fastigheter. Många föreningar har banklån som amorteras av precis som vanliga lån. Avgifterna för medlemmarna är tänkta att täcka amorteringarna och föreningens gemensamma sparande, men även en bostadsrättsförening kan drabbas av allvarliga ekonomiska bakslag.

Varje åtgärd din bostadsrättsförening gör kostar pengar. Du och övriga medlemmar ansvarar tillsammans för de ekonomiska besluten i föreningen. Om föreningen är ekonomiskt pressad och det inte finns någon lösning för att finansiera skulderna för underhåll, ombyggnationer och förvärv, kan konkurs vara enda lösningen.

Läs också: Oäkta och äkta bostadsrättsförening – det är skillnaden

Vad händer om en bostadsrättsförening går i konkurs?

Om en bostadsrättsförening går i konkurs kan en privatperson eller ett företag köpa fastigheten, förutsatt att det finns en sådan. Köpet finansierar föreningens skulder, föreningen löses upp och bostäderna omvandlas till hyresrätter. Du som äger en bostadsrätt i fastigheten blir därmed hyresgäst med den nya ägaren som värd.

Dina privata skulder finns kvar

När ett konkursbo säljs brukar det inte bli några pengar kvar efter att skulderna betalas av. Som delägare i din bostadsrättsförening kan du därför inte räkna med att få någon utdelning alls. Ett större problem är dock att dina privata skulder för ditt bolån fortfarande finns kvar efter att din bostadsrätt omvandlats till hyresrätt.

Finns en risk att du kan behöva flytta ut

Om du inte har råd att betala hyran för bostaden kan du dessutom tvingas flytta. Det innebär att du endast har kvar ditt bolån och står utan bostad.

En annan risk är att den nya hyresvärden anser att din ekonomiska situation är för svag för att du ska få bo kvar. Enligt bostadsrättslagen kan bostadsrättsföreningar endast ställa inkomst krav – men inte krav på inkomstslag. En bostadsrättsförening kan alltså inte ställa krav på att du måste ha en fast anställning – men det kan en hyresvärd för en hyresrätt. På så sätt finns det alltså en risk att du inte får bo kvar om du inte uppfyller inkomstkraven hos den nya hyresvärden.

Detta är dock väldigt sällsynt eftersom de flesta hyresbolag ser det som positivt att kunna ta över en fastighet med “färdiga” hyresgäster.

Läs mer: Låna till bostadsrätt

Vad händer om jag sålt min bostadsrätt och föreningen går i konkurs?

Om du säljer din bostadsrätt i en bostadsrättsförening som därefter går i konkurs, kommer konkursförvaltaren att neka den nya ägaren medlemskap. Köpet kommer då att gå tillbaka.

En konkurs är med andra ord ett rent mardrömsscenario för ägaren av en bostadsrätt och som tur är inträffar det mycket sällan. Men det är bra att ha med sig vetskapen att det kan hända och alltid titta igenom föreningens ekonomi en extra gång innan kontraktet skrivs på. Om du är osäker, be din bank att göra en bedömning av föreningen – det ligger i bankens intresse att du som bolånetagare inte drabbas av ekonomiska problem till följd av en illa skött bostadsrättsförening.

Vanliga frågor och svar – Bostadsrättsförening i konkurs

Vem kan försätta en bostadsrättsförening i konkurs?

Vanligtvis är det en eller flera fordringsägare som försätter bostadsrättsföreningen i konkurs. Men föreningen kan också fatta beslutet på egen hand.

Vem tar över förvaltningen vid en konkurs?

Tingsrätten utser en förvaltare som tar över från bostadsrättsföreningens styrelse. Förvaltaren avvecklar alla befintliga tillgångar för att täcka så stor del av skulderna som möjligt. Om det blir pengar över går de till medlemmarna i föreningen.

Förlorar jag hela min insats när en brf går i konkurs?

Föreningens skulder går först, därefter kommer eventuell utdelning till medlemmarna.

Vad händer om jag inte kan betala de höjda avgifterna i min brf?

En ekonomiskt pressad förening på gränsen till konkurs kan behöva höja avgifterna kraftigt för att betala lånen. Om du inte kan betala kan du bli vräkt och bostaden läggas ut på exekutiv auktion. Stora avgiftshöjningar är också vanligt under själva konkursens gång.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners

Visa fler