0770 22 01 80

Radon i hus – tänk på detta innan du köper hus med radon

Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.

Räntan i exemplet är en 3 månaders rörlig ränta och sätts individuellt. För ett bolån på 1 580 000 kr med 40 års löptid, nominell ränta på 6,7%, engångsavgift 2 000 kr och månatlig avgift på 60 kr skulle den effektiva räntan beräknas till 6,82%. Månadskostnaden storlek skulle bli 9 164 kr och inkludera både ränta och amortering. Totalt belopp att betala blir 4 398 943 kr under 40 år (9 164kr x 480 månadsbetalningar). Din individuella situation kan påverka den effektiva räntan.

Tänk på detta när du köper hus med radon
Så åtgärdar du förhöjda radonhalter
Så mycket kostar det
Tänk på detta när du köper hus med radon
Så åtgärdar du förhöjda radonhalter
Så mycket kostar det

Har drömmen om husköp börjat knaka i fogarna på grund av en radonupptäckt? Då är du inte ensam. Bland hus som är byggda före 1970-talet är det inte helt ovanligt att radonhalterna är något förhöjda. Här får du reda på allt du behöver veta om radonhalter i bostäder samt vad du behöver tänka på när du överväger att köpa ett hus med radon.

Vad är radon?

Radon är en radioaktiv gas som är både luktfri, färglös och fri från smak. Den bildas naturligt genom sönderfall av radioaktiva ämnen och kan tränga in i byggnader genom sprickor och hål i husgrunden och väggarna. Radonhalterna varierar beroende på var du bor, med vilket material ditt hus är byggt och hur din ventilation ser ut.

Vart kommer radon i hus från?

Radon i hus kan komma från:

  • Byggnadsmaterial, exempelvis blåbetong
  • Hushållsvattnet
  • Marken under och runt huset.

Den absolut vanligaste orsaken till förhöjda radonhalter i ett hus är att radon har trängt in i huset från marken under och runt huset.

Vad är en förhöjd halt av radon i hus?

Radonhalten mäts i Becquerel per kubikmeter (Bq/m³). Alla halter med ett värde över 200 Bq/m³ räknas som förhöjt. Idag räknar man med att cirka 250 000 villor i Sverige har förhöjda radonvärden.

Är det farligt att bo i radonhus?

Att bo i ett hus med förhöjda radonhalter under en längre tid kan öka risken för vissa lungsjukdomar – framförallt lungcancer. Det brukar dock ta runt 15 år att utveckla lungcancer om du bor i ett hus med radon, och risken sägs öka om du dessutom är rökare. Som tur är finns det en hel del du kan göra för att sänka radonhalten till en nivå under gränsvärdet – läs om åtgärder lite längre ner i artikeln.

Vem ska utföra radonmätningen?

För dig som bor i hus och villa, är det ditt eget ansvar att mäta husets radonhalter. I enstaka fall kan kommunen begära en kontroll, då kommuner enligt miljöbalken har tillsynsansvar för människors hälsa i bostäder.

Bor du i bostadsrätt är det din bostadsrättsförening som har ansvar både för mätningen av radon och radonsaneringen. Hör med din förening eller kommunens miljö- och hälsoskyddskontor om du är nyfiken på när en mätning senast gjordes.

Om du bor i hyresrätt är det din hyresvärd som ansvarar för radonmätning och eventuell sanering.

Att tänka på vid köp av hus med radon

Först och främst: radon räknas inte som ett dolt fel. Säljaren har alltså ingen skyldighet att mäta radonhalterna innan försäljning. Denne har heller ingen skyldighet att berätta för dig som köpare om radonhalten i huset är förhöjd.

Du har undersökningsplikt

Köper du ett hus har du undersökningsplikt. Det innebär exempelvis att det är upp till dig som köpare att försäkra dig om att det inte finns förhöjda halter av radon i huset. Fråga säljaren om en mätning har blivit utförd och be om att få ta del av resultatet.

Om radonmätning och kostnad för radonbesiktning och sanering tas fram innan köpekontraktet skrivs finns det möjlighet att reglera saneringskostnaden mellan säljare och köpare. Prata med er mäklare!

Läs också: Gå på visning – checklista

Genomför en snabbmätning

Att genomföra en 100% tillförlitlig radonbesiktning kan ta flera månader. Om du misstänker att huset du vill köpa har förhöjda halter av radon, kan du fråga säljaren om det är okej att genomföra en snabbmätning. Snabbmätningen utförs med hjälp av små dosor som placeras i huset under 10 dagar. Detta kan åtminstone ge dig ett hum om hur radonsituationen ser ut.

Genomför en tillförlitlig radonbesiktning

Vill du säkerställa exakt radonhalt i huset du vill köpa behöver du genomföra en längre radonbesiktning. Detta går till på samma sätt som en snabbmätning, men tar ofta 2-3 månader att genomföra. En sådan mätning krävs om du vill ha ett exakt radonvärde.

På Svensk Radonförening kan du söka efter företag som genomför både radonmätning, radonbesiktning och radonsanering.

Köpa hus med radon – åtgärder

Om du har bestämt dig för att köpa ett hus som har bevisat höga radonhalter behöver du vidta vissa åtgärder för att minska nivåerna. Vanliga åtgärder är installation av radonsug eller ventilationssystem samt tätning av sprickor och hål. Vilka åtgärder som krävs beror på varifrån radonet kommer.

Radon från marken – radonsug eller radonbrunn

Vid markradon kan det i enklare fall räcka med att du tätar sprickor och andra otätheter i huset. Vanligt är dock att du behöver installera en sug som gör att markluften under huset inte sugs in i huset. Den vanligaste åtgärden är att installera en så kallad radonsug och radonbrunn.

Radon från byggnadsmaterial – installera ventilsystem

Om den förhöjda radonhalten kommer från byggnadsmaterialet krävs det i enklare fall bara att du ökar luftomsättningen i huset. Detta gör du genom att installera något typ av frånluftssystem eller genom att installera ventiler. Om väggarna är gjorda av blåbetong kan dessa även tätas med radontapet.

Radon från hushållsvatten – radonavskiljare

Om den förhöjda radonhalten beror på hushållsvattnet, räcker det ofta med att installera en radonavskiljare. Detta gör att nästan allt radon försvinner.

Kostnader vid köp av hus med radon

Hur mycket en radonsanering kostar beror på husets storlek, hur förhöjda radonhalterna är samt varifrån radonet kommer. Själva besiktningen brukar i regel inte kosta en förmögenhet – du kan ofta komma undan under tusenlappen. Saneringen kan i sin tur gå på allt från 20 000 kronor till 100 000 kronor beroende på omfattning och radonhalt. Hör av dig till en saneringsfirma för att få exakt pris för just ditt hus.

Kostnad för radon från marken

En fingervisning är att du för en normalstor villa där radonkällan kommer från marken, behöver lägga mellan cirka 25 000 till 50 000 kronor för installationen av en radonsug.

Kostnad för radon från byggnadsmaterialet

Om radonet kommer från byggnadsmaterialet och du vill åtgärda problemet genom att installera ett frånluftssystem eller ventiler, får du räkna med att betala minst 20 000 kronor. Ibland krävs det dock fler och dyrare åtgärder än så.

Kostnad för radon från hushållsvattnet

Att installera en radonavskiljare är i regel billigare än sanering för radon från mark och byggnadsmaterial. En radonavskiljare kostar mellan cirka 10 000 kronor och 30 000 kronor.

På Svensk Radonförening kan du söka efter företag som genomför både radonmätning, radonbesiktning och radonsanering och på så sätt få reda på exakt hur mycket en eventuell sanering skulle kosta för ditt hus.

Hur kan man finansiera en radonbesiktning?

I regel är det du som husägare som får finansiera radonsaneringen. Bor du i bostadsrätt eller hyresrätt är det i sin tur bostadsrättsföreningen eller hyresvärden som betalar för saneringen.

Radonbidrag

Tidigare fanns det möjlighet för dig som fastighetsägare att ansöka om radonbidrag inför en radonbesiktning och sanering. Sedan 2022 går det inte längre att ansöka om detta bidrag.

Rotavdrag

Du har möjlighet att ansöka om rotavdrag, alltså ett skatteavdrag, för att genomföra en radonsanering. Detta kan du läsa mer om på Skatteverkets webbplats.

Ta lån för att sanera radon

Har du inte möjlighet att finansiera hela saneringen själv – eller helt enkelt inte vill eller kan betala hela summan på en gång, är alternativet att ansöka om privatlån. Ett privatlån kan nämligen användas till nästan vad som helst.

Vi kan hjälpa dig att hitta privatlånet med lägst ränta, och ansöka om lån för upp till 600 000 kronor.

Vill du ansöka om bolån eller privatlån? Kontakta oss!

Vanliga frågor och svar – Radonhus

Kan man bo i ett hus med radon?
Att bo i ett hus med radon i många år kan ha negativ effekt på din hälsa och i värsta fall leda till utvecklandet av lungcancer. Därför bör du hålla koll på radonvärdet i ditt hus och radonsanera om värdet är över 200 Bq/m³.
Vad kostar det att åtgärda radon?
Priset för en radonsanering skiljer sig kraftigt. Kommer radonet från marken – vilket är den vanligaste anledningen – kan du behöva lägga allt mellan 25 000 kronor till 50 000 kronor för en sanering i en normalstor villa.
Hur ofta ska jag mäta radon i hus?
Det finns ingen lagstiftning som reglerar när en radonmätning bör göras. Rekommendationen är dock att man som husägare bör göra en radonmätning var 10:e år eller i samband med husrenovering.

Mer om bolån och bostadsköp

Alternative Banknotes Of The World

Ever considered what countries’ banknotes would look like if the person depicted on them was chosen by their popularity? Se all the pictures...
Hund med hörlurar

14 ekonomipoddar du inte vill missa

Det finns många ekonomipoddar med tips och nyheter om sparande eller aktiemarkanden – här tipsar vi om våra 14 favoriter bland ekonomipoddar...

Bästa banken för bolån

Att hitta bästa banken för bolån handlar mer om bara den lägsta räntan. Se vilka som är de populäraste bolånebankerna här – och jämför bolån...

Vad kostar det att byta tak?

Dags för ett takbyte? Vilka plattor du använder kommer att påverka priset – här ser du alla olika kostnader för att byta tak på huset.

Hur ska jag tänka pengasmart på semestern?

Semestern närmar sig med stormsteg för de flesta. För att inte spendera för mycket, få smarta tips från vår vardagsekonom.

Vad händer med min ränta?

De flesta har märkt att ens räntekostnader ökat tre till fyra gånger eller mer på ett år. Hur ska man tänka framåt kring sina räntor och rän...

Kan man slå ihop två lån?

Att slå ihop två – eller fler – lån kan hjälpa dig att sänka din ränta och få dig att spara pengar. Läs här om hur det går till att slå ihop...

Vad kostar det att anlita flyttfirma? Priser och tips

Kostnaden för en flyttfirma beror på många olika faktorer. Här går vi igenom priser för flyttfirma och vad du ska tänka på inför anlitandet.

Vad krävs för att få ett bolån? Här är alla krav för att få bolån

Dags för dig att ta ditt första bolån? Det finns ofta en rad krav som du måste uppfylla för att bli beviljad ett bolån. Läs om allt här!
Man som ringer och försöker förbättra sin kreditvärdighet

Renovera lägenhet – kostnader och tips

Dags för att helrenovera lägenheten? Här är pris och kostnader ihop med viktiga tips inför att du ska renovera din lägenhet.

Förbättra ditt låneläge när räntorna stiger

Många svenskar har aldrig upplevt så höga räntor som vi har nu. Upplever du att räntekostnaderna tar en allt större del av dina inkomster? S...

Odla på balkong – här är 7 saker du enkelt kan odla hemma

Att odla kryddor och grönsaker hemma är både roligt och ekonomiskt. Här listar vi 7 saker som du enkelt kan odla på din balkong!

Att köpa bostadsrätt – steg för steg-guide

Funderar du på att köpa bostadsrätt? Kul! Här är vår guide med viktiga tips med allt från bolån till budgivning och kontraktskrivning.

Kostnad för att bygga ut huset

Ska du bygga ut huset? Så här mycket får du räkna med att det kostar – och detta bör du tänka på inför tillbyggnad av huset.

Tankat bensin i dieselbil? Så ska du göra vid feltankning

Att råka tanka bensin i en dieselbil är lätt hänt. Det kan dock innebära stora skador på bilen – läs här vad du ska göra vid feltankning.

Radon i hus – tänk på detta innan du köper hus med radon

Vill du köpa ett hus med radon? Det kan innebära en del kostnader. Här är allt du behöver veta om radonhus och radonsanering.
Man som renoverar med hjälp av sin sparade buffert

Köpa tomt och bygga hus – så går det till

Ska du köpa tomt för att bygga hus? Här våra bästa tips för tomtköp och husbygge – allt från att hitta en bra tomt till hur du gör med bolån...

Checklista flytt – här är allt du bör tänka på inför flytten

Boka flyttfirma, adressändra, packa och flytta bolån. Det finns mycket att tänka på inför en flytt – här är vår checklista med allt du inte ...

5 procent i kontantinsats – förslag om startlån för bostäder

Går det att köpa en bostad med endast 5 procent i kontantinsats? Så här ser upplägget för startlån för bostäder ut – och då kan det bli verk...

Stor guide – här är Sveriges bästa loppisar 2023

Sambla har genomfört en sammanställning över var i landet man är bäst på att samla sina lån och krediter – se resultatet här!

Förstagångsköpare? Detta är viktigt att veta om bolånet

Hur gör man med bolån som förstagångsköpare av bostad? Finns det ett särskilt startlån för förstagångsköpare? Läs allt du behöver veta här!

Mest prisvärda hundraserna att äga

Vill du köpa hund? Innan kan det vara värt att veta vad en hund kommer att kosta dig under dess livstid. Här är de dyraste och mest prisvärd...

Värdera din bostad online och med app

Vill du veta hur mycket din bostad är värd? Att värdera sin bostad går att göra online – här berättar vi hur det går till.
Man som renoverar med hjälp av sin sparade buffert

Bygga altan – kostnad och tips

Att bygga altan eller trädäck är ett härligt sätt att göra livet i trädgården härligare. Men vad kostar det? Vilket material ska man ha? Läs...

Flyttstädning – priser och checklista

Hur mycket kostar en fltytstädning? Vad ingår? Se allt här. Vill du flyttstäda själv har vi också en checklista med allt som ska ingå!

Matbutikerna prissänker varor – hela listan från priskriget 2023

ICA, Coop, Lidl och Willys alla sagt att de sänker priserna på många matvaror sedan priserna tidigare ökat kraftigt. Här är varorna som bliv...

Så klarar du av lågkonjunkturen

Vill du vara bättre rustad inför tuffare tider? Lågkonjunkturen är här och tuffare ekonomiska tider väntas. Här är bästa tipsen för att klar...

Inflation: Vad betyder det för mig?

Den senaste tiden pratar alla ekonomi och ett ord som vi hör särskilt ofta är inflation. Vad betyder det egentligen och vad betyder det för ...

Spara till kontantinsats

Att lyckas spara ihop till en kontantinsats är det första steget inför ditt bostadsköp. Du behöver ha sparat 15 % av bostadens värde – så hä...

The Most Expensive Dog Breeds of All Time

Do you want to get a dog, but you're not sure you can afford it? Here is the complete list of the 20 most expensive – and most afforable – d...

Köpekontrakt för bostadsrätt

Ska du köpa eller sälja en bostadsrätt? Det finns mycket att tänka på vad gäller köpekontrakt och överlåtelseavtal – här går vi igenom allt ...

Boendekostnad – här är allt som räknas in

Boendekostnad är alla de kostnader som uppstår i samband med att du hyr eller äger en bostad. Till exempel hyra, ränta och avgifter. Läs mer...

Gå på grannens visning – vad gäller?

Det är lätt att bli nyfiken och vilja gå på visning hos grannen. Det är ett vanligt fenomen, men vad gäller egentligen? Här går vi igenom hu...

Sälja hus och bostadsrätt privat – köpekontrakt

Funderar du på att sälja din bostad privat? Det kan ibland vara billigare. Läs vad som gäller när du säljer hus privat – och hur gör med köp...

Checklista inför tillträde

Inför tillträdet till nya huset eller lägenheten finns det mycket att tänka på. Här är en checklista på 12 saker du ska hinna med innan till...
Par i bil på väg till visning av lägenhet

Gå på visning – en checklista

Att gå på visning är spännande – men vad ska man tänka på och leta efter? Allt det och mycket anant har vi samlat ihop här. Samt en checklis...

Lån till jordbruksfastighet

Är du intresserad av ett lån för jordbruksfastigheter? Här är allt du behöver veta om denna typ lån, inklusive vad som räknas som en jordbru...

Tillträde för hus

Vad betyder tillträde och vad ska man tänka på som säljare och köpare? Allt det och mycket annat går vi igenom här - allt för att du ska var...

Bygga utekök – en guide

Vill du bygga ett utekök? Här är vår steg för steg-guide – inklusive viktiga tips för hur du kan bygga utekök billigare eller med lastpallar...

Byta fönster – kostnader och vad du bör tänka på

Fönsterbyte kan kosta olika beroende på vilken typ av fönster du vill byta till och hur mycket du kan göra själv. Läs mer om kostnaderna här...

Måla om huset – så mycket kostar det

Är det dags att måla om huset? Här går vi igenom kostnader och andra viktiga saker att tänka på inför en ommålning av husfasaden.
mamma och dotter försöjer elen i hemmet med solceller

5 Tips för en bättre vardagsekonomi

Har du också märkt att matpriserna stiger och elen blivit dyrare? Här är 5 knep på hur du kan spara pengar i vardagen och få en bättre ekono...

Undersökning visar – här är man bäst på att se över sin ekonomi

Sambla har genomfört en sammanställning över var i landet man är bäst på att samla sina lån och krediter – se resultatet här!

Bergvärme – så mycket kostar installation och drift

Funderar du på att installera bergvärme? Här kan du läsa om kostnad för både installation och drift – och räkna på hur mycket du kan spara.

Vad kostar dränering? Allt du behöver veta

Dränering kan vara en tråkig utgift – men det är ofta en bra investering för ditt hus. Här kan du läsa hur du kan räkna på kostnad för dräne...

Bästa länderna att arbeta i 2023

Drömmer du också om att flytta till ett annat land? Vi på Sambla har sammanställt vilka länder i världen som är bäst att flytta till för att...

Rutavdrag – så fungerar det

Rutavdrag är en skattereduktion du kan få för hushållstjänster som städning, tvätt och trädgårdsarbeten. Läs allt om rutavdraget här.

The best countries to work in the world in 2023

We’ve all thought about moving somewhere new. Here is Samblas study on the best countries to work in the world in 2023.

Renovera kök – hur mycket kostar det?

Går du i tankar på att renovera köket, och vill räkna på vad det kostar? Här kan du läsa allt om kostnader som tillkommer vid en köksrenover...

Det här lånade svenskarna till 2022

Vi på Sambla har sammanställt de vanligaste anledningarna till att folk sökte lån genom oss under 2022 – se resultatet här!

Rotavdrag – så fungerar det

Vad är rotavdrag? Hur fungerar det? Här kan du lära dig allt om rotavdraget och hur du räknar ut det med rätt procent och summor för 2023.

Prisskillnader mellan matvarukedjorna – här finns billigaste julmaten

Vart finns den billigaste julmaten? Vi har undersökt priserna hos fem matvarukedjor runt om i Sverige för att hitta det billigaste julbordet...

Det söker svenskarna efter på rean

Resväskor, Airpods eller Moccamasters. Listan görs lång när vi har tittat på vad svenskarna söker efter allra mest under rean.
Kvinna sitter med sin dator på sitt hemmakontor

8 tips på hur du skapar ett effektivt och bra hemmakontor

Om du jobbar hemifrån på heltid är det viktigt att skapa en bra arbetsplats och hålla sina rutiner. Här är våra 8 bästa tips för hemmakontor...

När är elen billigast?

Priset på el varierar kraftigt varje dag och många vill optimera sin förbrukning – men när är elen billigast? Och när är den dyrast? Läs här...

Bostadspriser

Dags att köpa bostad? Läs om vad som påverkar bostadspriserna, hur prisutvecklingen sett ut 2023 och hur prognosen framåt är.

Negativt elpris

Negativt elpris innebär att elen blir så billig att producenterna betalar dig för att använda el. Men varför händer det – och när? Läs allt ...
bil finansierad med billån

Bilfinansiering

Bilfinansiering med en månadskostnad som du klarar av. Vi hjälper dig att finansiera ditt bilköp och guidar dig till bra villkor.
Familj som nyss hämtat upp sin begagnade bil

Köpa begagnad bil tips

Ska du köpa en begagnad bil finns det stora möjligheter att göra en bra affär – om du vet vad du ska tänka på. Här är expertens viktigaste r...
nyrenoverat badrum

Pris för att renovera badrummet – vad kostar det?

Att renovera badrummet är ofta en bra investering – men hur mycket kostar det? Här är de bästa tipsen för att få ett bra och billigt badrum.
Mamma och barn leker med en lampa

Spara el

Hur kan man spara på el och således hålla nera elkostnaderna? Vi ger dig här våra 25 bästa tips för att spara på el 2023.
Familj som fikar

Anställningsformer och dess påverkan på din kreditvärdighet

En vanlig missuppfattning är att du måste ha en fast anställning för att få ett lån. Det stämmer inte! Men din anställningsform påverkar – l...
Man som renoverar med hjälp av sin sparade buffert

Därför är det viktigt att ha en buffert

I tider av ekonomisk osäkerhet är det viktigt att ha en buffert. En buffert gör dig bättre förberedd och trygg – läs våra bästa tips här.
Kvinna läser ekonomiböcker på mobilen

Ekonomiböcker du måste läsa

Vill du lära dig mer om privatekonomi? Här är våra bästa tips på ekonomiböcker – som är väldigt användbara för din vardag.
Man som ringer och försöker förbättra sin kreditvärdighet

Tips på hur du förbättrar din kreditvärdighet

Kreditvärdighet är ett mått på din förmåga att betala tillbaka pengar vid ett lån. Bättre kreditvärdighet ger lägre ränta – så här tar du di...

Våra partners

img
img
img
img
img