Bolån med betalningsanmärkning – möjligt hos vissa banker

Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Bolån med betalningsanmärkning?
Viktigt att jämföra för bästa ränta
Vänta helst ut betalningsanmärkningar
Bolån med betalningsanmärkning?
Viktigt att jämföra för bästa ränta
Vänta helst ut betalningsanmärkningar

Vill du ta ett bolån trots betalningsanmärkning? Det är ingen omöjlighet – men utbudet är definitivt begränsat. Här tittar vi på alternativen när anmärkningarna spökar.

Ta bolån genom Sambla

Om du har betalningsanmärkningar rekommenderar vi att du väntar ut dem innan du ansöker.

Vill du veta mer om betalningsanmärkningar och reglerna för bolån? Fortsätt att läsa vidare nedan eller kontakta oss så hjälper vi dig att hitta ett bolån.

Vad är en betalningsanmärkning?

Om du hamnar hos Kronofogden på grund av obetalda skulder och inte heller betalar deras krav i tid, kan du få en betalningsanmärkning. Det är ett slags kvitto på att du misskött din ekonomi och leder till att din kreditvärdighet försämras. Kreditvärdigheten är viktig den dag du vill ta ett lån – och speciellt när det handlar om ett bolån.

Därför tar banken allvarligt på betalningsanmärkningar

Vägen till en betalningsanmärkning brukar gå via en eller flera betalningspåminnelser och inkassokrav. Du har alltså många chanser att betala innan Kronofogden kommer in i bilden. Det är en av anledningarna till att bankerna ser så allvarligt på betalningsanmärkningar.

När syns betalningsanmärkningen?

Betalningsanmärkningen syns varje gång någon gör en kreditupplysning på dig – exempelvis när du vill

  • ta ett bolån
  • teckna ett abonnemang
  • hyra en bostad.

Med andra ord kan en ”prick” i registret, som det ofta kallas, få stora sociala konsekvenser i ditt privatliv. Betalningsanmärkningen ligger kvar i tre år från dagen den registreras hos kreditupplysningsföretagen.

Kan man få bolån trots Kronofogden?

Idag har många banker automatiserade låneprocesser. Vid betalningsanmärkningar blir det vanligtvis avslag direkt. Det spelar ingen roll om du råkat missa en räkning när du varit utomlands eller bara haft en tillfällig ekonomiska svacka. Betalningsanmärkningen finns där och din kreditvärdighet är helt enkelt för låg för att möta lånekraven.

Men det finns långivare som gör en annan bedömning och fokuserar mer på din betalningsförmåga i dagsläget än på din ekonomiska historik. Dessa banker har tagit fasta på att tre år är ganska lång tid och att förutsättningarna kan ha ändrats sedan betalningsanmärkningen registrerades. Du kan exempelvis ha fått ett nytt jobb eller på annat sätt fått ett ekonomiskt uppsving. Den samlade bilden är det som avgör.

Garanterat nej vid aktivt skuldsaldo

Däremot är det väldigt få banker och långivare, om ens någon, som beviljar ett bolån om du har ett aktivt skuldsaldo hos Kronofogden. Det innebär nämligen att du fortfarande har ekonomiska bekymmer.

Varför är det svårare att få just bolån?

Att ta sig in på den svenska bostadsmarknaden är inte lätt idag.

Det är exempelvis svårt att få bolån utan fast anställning eller om du saknar sparkapital till kontantinsatsen. Och ännu svårare om du har en betalningsanmärkning. En kombination av dessa faktorer ser definitivt inte bra ut. Kraven på bolån är överlag mycket högre än när du tar mindre lån.

Ökad risk hos bankerna

Ett lån på flera miljoner innebär ökad risk för banken – trots att de har bostaden som säkerhet. Om du inte kan betala tillbaka på lånet och marknaden svänger, riskerar ju banken att stå med ett objekt som har tappat i värde. Detta är också anledningen till att ingen i Sverige får låna till mer än 85 % av bostadens marknadsvärde.

Flytta bolån trots betalningsanmärkning

Det går att flytta ditt nuvarande bolån till en ny bank även om du har betalningsanmärkningar. Detta förutsätter självklart att din nya bank accepterar dem i sina villkor. Utbudet på sådana långivare är som ovan nämnt begränsat.

Kom ihåg att räntan på bolån med betalningsanmärkningar alltid blir högre än på andra bolån. Det gör det extra viktigt att jämföra de alternativ som finns innan du tar lån eller byter bank, så att du kan vara säker på att få bästa möjliga villkor.

Har du ett bolån som du tog när du var i en sämre ekonomisk situation? Då bör du se om du kan flytta ditt bolån och få en bättre ränta. Läs mer om hur du ansöker och flyttar bolånet här.

Få ner räntan på ditt lån med betalningsanmärkningar

Eftersom en betalningsanmärkning innebär högre ränta på ditt bolån, är det bäst om du kan vänta ut den innan du köper din bostad. Om du inte hinner vänta finns alltid alternativet att ha en medlåntagare. Det är någon som är villig att betala lånet i ditt ställe om du inte skulle kunna. Eftersom medlåntagarens ekonomi ligger till grund för bolånet, kan du komma runt betalningsanmärkningen.

Samla dina krediter

Funderar du på att ta ett bolån trots betalningsanmärkning? Då bör du göra allt du kan för att få ner räntan så mycket det bara går. Exempelvis genom att lösa dina tidigare lån och därmed förbättra totalbilden av din ekonomi. Om du har många smålån och krediter utspridda hos olika långivare, är ett samlingslån ett bra alternativ:

  • Du bakar ihop alla tidigare smålån till ett större.
  • Du slipper onödiga avgifter och kan lägga det du sparar in på att få ner skulden.
  • Du kan efter en tid omförhandla räntan på samlingslånet.
  • Du kan i slutändan få bättre ränta på ditt bolån, då din totala skuldbild förbättras.

Intresserad av att samla ihop lån? Ansök direkt via Sambla eller kontakta oss så hjälper vi dig.

Vanliga frågor och svar - Bolån med betalningsanmärkning

Hur lång tid efter Kronofogden kan jag söka bolån?

Det ska oftast ha gått sex månader från att du haft ett aktivt skuldsaldo hos Kronofogden innan du kan beviljas nya lån. Detta gäller för både bolån och andra lån.

Går det att överklaga en betalningsanmärkning?

Du kan överklaga betalningsföreläggandet, alltså det krav Kronofogden skickar ut. Däremot går det inte att överklaga en betalningsanmärkning när den redan registrerats. Betalningsanmärkningen registreras först när du inte betalar Kronofogdens krav.

Våra partners