Energilån – en investering för både dig och miljön

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Energilån upp till 600 000 kr
Jämför 40 kostnadsfritt med en ansökan
Lån för energismarta lösningar – som kan löna sig
Energilån upp till 600 000 kr
Jämför 40 kostnadsfritt med en ansökan
Lån för energismarta lösningar – som kan löna sig

Funderar du på ny kyl och frys? Eller är det kanske dags att isolera taket? Vad du än vill byta ut eller renovera i ditt hem, bör du passa på att spara energi. Att ansöka om ett energilån kan vara en god långsiktig investering, både för din ekonomi och för samhället i stort. Läs vidare om fördelarna här.

Vad är ett energilån?

Ett energilån är ett lån du tar för att investera i att energieffektivisera ditt hem – alltså åtgärder som minskar din förbrukning av el eller värme.

Vi använder ordet investera eftersom energilån många gånger är just en investering. Genom att till exempel installera solceller eller isolera huset kan du dra ner på dina energikostnader så mycket att lånet kan betala av sig på sikt – och spara dig ännu mer pengar än du tidigare betalat.

Dessutom är energilån ofta bra för miljön genom en minskad energiåtgång.

Vad kan energilån användas till?

Då har vi rett ut vad ett energilån är, men vad räknas som energieffektivisering? I stora drag handlar det om lösningar som minskar energiförbrukningen i hemmet. Vanliga åtgärder inkluderar:

  • Byte av fönster
    Bytet från 2-glasfönster till moderna 3-glasfönster är ett effektivt sätt att spara energi. Även materialvalet i fönstren är en viktig aspekt. Här kan du läsa mer om kostnad för att byta fönster.
  • Tilläggsisolering
    Att isolera vind, fasad, källare eller krypgrund minskar värmeutsläppet och därmed energikostnaderna.
  • Uppgradering till energismart värmesystem
    Bergvärme eller solceller? Ditt värmesystem gör stor skillnad ur miljösynpunkt.
  • Byte av vitvaror
    Vitvaror har ett bäst före-datum. Elräkningen brukar tala om när det är dags att byta.
  • Vindkraft – om du bor i stuga eller villa
    En effektiv åtgärd, men bara om din bostad är rätt placerad.
  • Laddningspunkter till elbilar
    I en nära framtid lär vi alla vara beroende av elbilar. Därför är laddningspunkter oftast en säker investering.
  • Solcellspaneler
    Ständigt förnybar energi är en vinnare för både plånboken och planeten. Här kan du läsa mer om solcellslån.

Bäst ränta på ditt energilån

Då energilösningar många gånger handlar om att ersätta produkter och delar i hemmet, kan du inte låna med något objekt som säkerhet. Vissa storbanker erbjuder dock energilån som en del av ditt befintliga bolån.

Vi på Sambla förmedlar endast energilån utan säkerhet. Det fungerar precis som med ett vanligt privatlån, där pengarna är inte låsta till ett specifikt objekt. En fördel med detta är att du inte måste använda hela lånesumman. Om din energieffektivisering skulle bli billigare än du räknat med, kan du direkt betala tillbaka mellanskillnaden och därmed få ner räntan på lånet. På ett bundet bolån skulle du bli skyldig att betala ränteskillnadsersättning.

Att utöka bolån för energilån kan också påverka ditt amorteringskrav och höja dina kostnader.

Varför jämföra energilån?

När du jämför erbjudanden genom Sambla pressar du automatiskt ner räntan till lägsta möjliga, då långivarna konkurrerar om dig som kund. Ju fler som går igenom din ansökan, desto större chans har du att få förmånliga villkor.

  • Hos oss går en och samma ansökan om energilån direkt ut till över 40 banker och långivare
  • Du kan söka energilån mellan 5 000 och 600 000 kronor.
  • Samtliga långivare delar på en enda UC, vilket inte gör någon märkbar skillnad för din kreditvärdighet
  • Det är helt kostnadsfritt att ansöka och du binder inte upp dig till någonting förrän du signerar ett avtal.

Så mycket får du låna i ett energilån

Samla förmedlar i dagsläget energilån på upp till 600 000 kronor. Enligt god kreditgivningssed beviljar dock våra samarbetspartners endast lån de bedömer att du klarar av. Därför är maxbeloppet för vad du får låna individuellt.

Långivarna tittar framför allt på hur din ekonomi ser ut i dagsläget, men ett viktigt kriterium är att du inte har en aktiv skuld hos Kronofogden. Om din egen ekonomi inte håller för ett lån, finns det istället möjlighet att ansöka med en medlåntagare.

Att söka energilån med medlåntagare är vanligt hos de som delar hushållet med en partner, och det kan ge lägre ränta.

Men även en mindre lånesumma göra stor skillnad för din framtida energiförbrukning – och det kostar som sagt ingenting att undersöka möjligheterna. Exempel på mindre åtgärder som kan minska din energiförbrukning är att byta ut belysningen i hemmet mot energisnålare alternativ.

Vad kostar ett energilån?

Vilken ränta du får på ditt energilån är förstås avgörande för hur snabbt din investering kommer att betala av sig. Men det går inte på förhand att säga vilken ränta du kommer att få hos vilken långivare på ditt energilån.

Det är för att räntan alltid sätts individuellt och att varje långivare gör bedömningen på dig som kund olika. För att vara säker på att hitta ett billigt energilån ska du därför söka energilån genom oss, där vi jämför 40 långivare med en enda kreditupplysning hos UC. Vi presenterar alltid den effektiva räntan för dig så att du enkelt får en bild av var du hittar det bästa energilånet.

Vad kostar det att låna till bergvärme, solceller eller vindkraft?

  • Totalkostnaden för att installera bergvärme – en av de största energiåtgärderna du kan göra i hemmet – kostar mellan 110 000–160 000 kronor. Generellt tar det mellan fem och tio år att få igen pengarna för installationen.
  • Det genomsnittliga priset för ett solcellspaket ligger på cirka 90 000 kronor inklusive installation. Solceller beräknas hålla i minst 30 år.
  • Att installera en egen vindkraftsanläggning kan i princip halvera energikostnaden för en vanlig svensk villa. Investeringskostnaden ligger någonstans mellan 30 000–60 000 kronor. Vindkraft kräver dock att ditt hem har de rätta förutsättningarna – det vill säga att det blåser mycket där du bor!

Spara pengar med ett energilån

Kan ett lån verkligen betala sig? Självklart – det finns få saker som är bättre att låna till än en långsiktig investering. Oavsett om du behöver ta ett större energilån till bergvärme eller ett mindre för att uppgradera dina gamla vitvaror, får du många gånger igen pengarna och mer därtill i slutändan.

Ett föråldrat kyl- och fryssystem kan exempelvis kosta dig flera hundra kronor i månaden helt i onödan, då det drar extremt mycket energi jämfört med nya, klimatsmarta produkter.

Ett räkneexempel på energilån:

Trots att du bor i en enrumslägenhet betalar du 500 kronor i månaden bara i elkostnader. Du lokaliserar energiboven till din kyl och frys och bestämmer dig för att byta till ett modernt och mindre energikrävande system. För att finansiera detta tar du ett energilån på 18 000 kronor. När det nya systemet är på plats sjunker dina månatliga elkostnader genast till 200 kronor i månaden.

Du sparar därmed 300 kronor per månad. Om du öronmärker dessa för att betala tillbaka lånet, tar det som längst fem år att bli skuldfri (exklusive räntekostnader):
300 (kronor) x 12 (månader) x 5 (år) = 18 000.

Den estimerade ”livslängden” för moderna vitvaror är omkring 20 år. På de 15 år som är kvar efter att ditt lån är avbetalat, sparar du cirka 54 000 kronor i elkostnader. Kom även ihåg att byte av vitvaror – liksom alla andra energiförbättringar – ökar värdet på din bostad inför en eventuell försäljning.

Avdrag för gröna satsningar

Energieffektiviserande åtgärder bidrar till ett grönare samhälle. Därför beviljar staten skattereduktion för så kallad grön teknik, både vad gäller installationer och material. Avdraget liknar i mångt och mycket rutavdrag och rotavdrag men är en egen reduktion.

De exakta avdragen i procent varierar beroende på åtgärd. För ett system för egenlagrad energi och för installation av laddningspunkt för elbilar får du exempelvis 50 % skattereduktion. Beloppet dras direkt på fakturan. Skattereduktionen bidrar till att din investering blir ännu säkrare, då beloppet du behöver låna minskar. Som max kan du få göra avdrag på 50 000 kronor per belopp och år.

Exempel på investeringar som kan ge skattereduktion:

Skatteverket listar följande avdrag du kan göra för att satsa på grön teknik:

  • Installation av nätanslutet solcellssystem – avdrag med 20 % av kostnaden för arbete och material
  • Installation av system för lagring av egenproducerad energi – avdrag med 50 % av kostnaden för arbete och material
  • Installation och laddningspunkt till elfordon – avdrag med 50 % av kostnaden för arbete och material.

Du kan läsa mer om reglerna kring grön teknik på Skatteverket.se.

Ansök om ett energilån – men samla först gamla krediter

Om du redan har befintliga lån kan du försöka samla dem i ett större men billigare lån via Sambla. Ett samlingslån är ett effektivt sätt att få ner räntan och frigöra pengar på, då du slipper en massa onödiga avgifter på dina utspridda krediter. Pengarna kan du istället lägga på energiåtgärder i din bostad, så att du slipper ta ett lika stort lån.

Vill du veta mer om hur du ansöker genom Sambla? Kontakta oss gärna så går vi igenom dina förutsättningar tillsammans.

Frågor och svar - Energilån

Vad kan jag använda ett energilån till?

Med ett energilån kan du investera i smarta energilösningar i hemmet. Exempel på åtgärder är byte av fönster, tilläggsisolering, uppgradering av värmesystem och byte av vitvaror. Läs allt om energilån och hur Sambla kan hjälpa dig.

Vad drar mest energi i våra bostäder?

Kyl och frys drar väldigt mycket energi. Riktlinjen är att byta ut vitvaror efter tio års användning – även om många nya produkter har en betydligt längre livslängd än så. Moderna vitvaror med energiklass A+++ drar hälften så mycket energi som äldre.

Hur kan jag enklast spara energi hemma?

Att använd LED-lampor istället för glödlampor, stänga av elektronik du inte använder, frosta av frysen och centrifugera tvätten innan torkning är några beprövade knep. För långsiktigt sparande kan du behöva energieffektivisera bostaden, vilket du kan finansiera med ett energilån.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners

Visa fler