Flyttstädning – priser och checklista

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Kostnad för flyttstädning
Så blir det billigare
Så flyttstädar du själv
Kostnad för flyttstädning
Så blir det billigare
Så flyttstädar du själv

När du säljer en bostad är det väldigt viktigt att flyttstäda innan köparens tillträdesdag. Här går vi igenom vad flyttstädning innebär, vad det kostar och vad du behöver för att städa på egen hand.

Ska du flyttstäda själv? Hoppa direkt till vår checklista!

Vad är flyttstädning?

Flyttstädning är den sista stora städningen som utförs innan en flytt – och en tjänst som erbjuds av de flesta städföretag. Det handlar alltså inte om en vanlig städning, utan om en rengöring och desinficering av bostaden. Många väljer att hyra en städfirma, men det går även att flyttstäda själv.

Se också vår kompletta checklista inför flytt!

Vad kostar flyttstädning?

Flyttstädning är vanligtvis en mycket prisvärd tjänst för den som vill slippa städa själv. Det finns extremt många städföretag att välja bland. Vissa erbjuder städning till fast pris, andra per timme.

För en enrummare kan priset för en flyttstädning bli omkring 1 000 kronor, medan en standardvilla på 150 kvadratmeter kostar omkring 5 000 kronor att städa efter rutavdrag.

Vad avgör hur mycket flyttstädningen kostar?

Det som avgör vad din flyttstädning kostar är framför allt storleken på bostaden, antal rum och badrum samt hur smutsig den är. Mer städning innebär helt enkelt fler arbetstimmar. Dessutom kan tilläggstjänster som fönsterputsning, städning av vitvaror och rengöring av balkong eller altan öka priset.

Liknande priser landet runt

Till skillnad från andra tjänster inom flytt där priserna kan variera kraftigt mellan större och mindre städer, är priserna för flyttstädning ungefär desamma oberoende av var du bor. Det går i princip alltid att hitta ett städföretag som erbjuder väldigt förmånliga priser, men då handlar det oftast om firmor som ännu inte hunnit etablera sig på marknaden.

Om du vill vara på den säkra sidan ska du alltid anlita en erfaren städfirma med gott om kundrekommendationer och referenser. Många ger prisexempel på omkring 2 000 kronor för en bostad på 70 kvadratmeter.

Läs också: Checklista inför tillträde

Jämför alltid erbjudanden för att hitta rätt städföretag

När du ska välja städfirma för flyttstädning är det bra att tänka på vad som ingår i priset och vad som är tilläggstjänster. Om ett pris verkar för bra för att vara sant, kanske viktiga inslag som tvätt av tak och väggar måste köpas till.

Du kan med fördel välja en firma som erbjuder garanti. Det betyder att de kommer tillbaka och städar igen om du inte skulle bli nöjd med resultatet.

Använd en jämförelsetjänst för att ta in offerter och få en direkt estimering av det skulle kosta att flyttstäda just din bostad.

Rutavdrag för flyttstädning

Många väljer att använda rutavdraget för hushållsnära tjänster vid flyttstädning. Skattereduktionen är hela 50 % av arbetskostnaden, medan du endast får göra 30 % avdrag på arbetskostnaden för rottjänster. Exakt hur stort rutavdrag du har att nyttja beror på hur mycket du betalat i skatt. Maxtaket för rutavdrag per person i ett hushåll är 75 000 kronor per år.

Varför är det viktigt att flyttstäda?

Flyttstädning är inget formellt krav när du säljer en bostad, utan brukar nämnas som en rekommendation i avtalet. Men om du inte flyttstädar, eller om städningen inte är tillräckligt bra utförd, är det vanligt att köparen kräver dig på pengar.

Om du inte flyttstädar en hyresrätt ordentligt är det vanligt att hyresvärden behåller depositionen för att täcka kostnaderna för en städfirma.

Sammanfattningsvis är en flyttstädning en investering för att undvika problem vid flytten.

Läs också: Sälja bostad privat

Måste jag spackla igen hål inför en flyttstädning?

Om du bor i hus eller bostadsrätt säljs bostaden i befintligt skick. Om du skulle ha gjort förändringar efter besiktningen eller det att avtalet skrivits under, måste du åtgärda detta innan du flyttar ut för att inte riskera att bli betalningsskyldig.

Om du bor i hyresrätt är det standard att spackla igen hål och liknande som du gjort under tiden du bodde där. Hör alltid med din hyresvärd vad som gäller innan du flyttar ut!

Flyttstädning inför en försäljning

Det är även en god idé att anlita en firma för flyttstädning – trots att dina saker står kvar i bostaden – inför en försäljning eller uthyrning. Ett välstädat och rent hem ger ett betydligt bättre intryck hos spekulanterna än en bostad med tio år gammal ingrodd smuts i väggarna. Det kan alltså vara en mycket god investering för att driva upp försäljningspriset. Dessutom kommer den riktiga flyttstädningen när du väl sålt att gå mycket snabbare eftersom mycket redan är åtgärdat på förhand!

Läs också: Pris för att anlita flyttfirma

Vad ingår i en flyttstädning?

De som köper en flyttstädning för första gången blir nog förvånade över hur många städmoment som faktiskt ingår och hur grundligt arbetet är. Här är en lista på 8 av de vanligaste städmomenten:

1. Avdamning av bostaden

Samtliga ytor, inklusive väggar, golv och tak, torkas av med en fuktig trasa för att avlägsna smuts och damm.

2. Rengöring av kök

Alla köksytor som diskbänk, mikrovågsugn, kylskåp, skåp och spis rengörs från grunden. Dessutom rengörs ventilationshål, köksfläktar och liknande där mycket smuts och fett samlas.

3. Rengöring av badrum

Badkar, duschkabin, speglar, badrumsskåp och väggar rengörs grundligt. Många gånger ingår även rengöring av kalk och borttagning av mögel.

4. Rengöring av fönster

Såväl fönster som fönsterkarmar rengörs in- och utvändigt.

5. Rengöring av golv

Golven rengörs med antingen dammsugare och mopp eller en fuktig trasa.

6. Rengöring av skåp och garderober

Alla förvaringsutrymmen rengörs både in- och utvändigt.

7. Rengöring av vitvaror

Många gånger ingår även rengöring av exempelvis tvättmaskin och tumlare. Om inte kan dessa tjänster köpas till.

8. Rengöring av balkong

Vanligtvis ingår endast städning inne i själva bostaden, men många väljer också att köpa till rengöring av altan eller balkong.

Det behöver du förbereda vid en flyttstädning

För att underlätta arbetet och säkerställa en grundlig städning kan du göra vissa förberedelser. Ibland är dessa saker också ett krav från städfirmans sida. Här är några exempel på vad du bör göra inför din flyttstädning:

1. Tömma bostaden

För att optimera flyttstädningen bör din bostad vara helt tom från personliga tillhörigheter och möbler. Det allra vanligaste är att boka flyttstädning till dagen innan eller på tillträdesdagen och då är det ett absolut måste att du redan flyttat ut. Om du låter saker vara kvar efter tillträdet har köparen rätt att kräva dig på pengar för bortforsling.

2. Frosta av frysen

Förvaringsskåp samt kyl och frys måste också tömmas för att städfirman ska kunna göra sitt jobb. En god idé är att frosta av frysen innan flyttstädningen, eftersom det tar flera timmar för isen att smälta.

3. Se till att elen är på

Städfirman brukar vanligtvis ta med egna städprodukter, vilket ingår i priset för flyttstädningen, men däremot måste du se till att de har tillgång till vatten och el. Det är alltså viktigt att du inte avslutar ditt elabonnemang förrän städningen är utförd.

4. Lämna instruktioner

Du känner din bostad bäst. Om du har specifika önskemål eller instruktioner för städningen bör du lämna dessa i förväg.

Läs också: Boendekostnad

Flyttstäda själv – det ska du tänka på

Även om professionell flyttstädning är en relativt liten utgift i flyttsammanhang, blir det så klart ännu billigare om du gör det själv. Detta förutsätter dock att du genomför alla nödvändiga moment noggrant så att köparen inte kräver ersättning för kompletterande städning.

Flyttstädning checklista:

Samtliga rum

 •   Dammsug samtliga golv och mattor. Skura även golven.
 •   Tvätta väggar och tak
 •   Torka av dörrar, lister, radiatorer och fönsterbrädor
 •   Rengör och putsa fönster på både in- och utsidan
 •   Rengör samtliga skåp och garderober – kom ihåg att damma av ovanpå!
 •   Skrubba bort alla märken från väggar, tak och golv i den mån det går
 •   Rengör strömbrytare och eluttag
 •   Rengör trappor och putsa dörrhandtag

Kök

 •   Rengör spisplattor och ugn in- och utvändigt
 •   Rengör filter och spisfläkt
 •   Rengör kyl och frys in- och utvändigt
 •   Torka av och putsa alla köksytor
 •   Rensa och rengör diskmaskinen

Badrum

 •   Rengör toalett, handfat, badkar och duschkabin
 •   Avlägsna kalk och mögel från fogar, väggar, golv och tak
 •   Torka av och putsa speglar

Sovrum

 •   Förutom att dammsuga och svabba bör du rengöra eventuella kvarstående garderober

Har du möblerna kvar och ska flyttstäda inför en uthyrning? Tänk då på att tvätta alla sängkläder, täcken och kuddar samt att rengöra alla utrymmen i den mån det är möjligt.

Nödvändiga redskap

När du ska utföra flyttstädning på egen hand gäller det att ha rätt utrustning och städmedel. Du behöver följande:

 • En rejäl och kraftfull dammsugare
 • Allrengöringsmedel för diverse ytor
 • Mopp och hink till golven
 • Trasa och svamp till ytor som hyllor, speglar och diskbänkar
 • Starkt skurmedel för extra smutsiga ytor och för ingrodda fläckar
 • Hushållspapper eller diskduk för rengöring av toalett
 • Skyddshandskar mot smuts och rengöringsmedel
 • Stege för att kunna nå upp till tak och garderober
 • Sopsäckar

Kom ihåg att du även kan behöva andra verktyg beroende på hur din bostad ser ut!

Lån till flytten?

Har du stora utgifter inför flytten? Allra bäst är det om du kan använda dina sparpengar, men behöver du låna kan vi hjälpa dig få lägsta möjliga ränta. Via oss kan du jämföra privatlån från över 40 banker och långivare med en och samma ansökan. Det gör att du alltid kan hitta ett bra erbjudande utifrån dina individuella ekonomiska förutsättningar.

Behöver du hjälp med nytt bolån till din nya bostad kan vi också hjälpa dig att jämföra boånebanker för att hitta det bästa för just dig. Fyll i formuläret högst på sidan så hör vi av oss.

Vanliga frågor och svar – Flyttstädning

Vad kostar flyttstädning?

Grovt uppskattat kostar en normalstor lägenhet på 70 kvadratmeter omkring 2 000 kronor att flyttstäda efter rutavdrag. Du kan dock hitta billigare städfirmor än så på marknaden. Se bara till att alla nödvändiga städmoment ingår!

Är det stor skillnad på vanlig städning och flyttstädning?

Ja, det är stor skillnad. En väl genomförd flyttstädning kan liknas vid en sanering av bostaden – vilket är precis vad den som flyttar in önskar.

Vad händer om en bostadsrätt inte flyttstädas?

Köparen av din bostadsrätt har rätt till en noggrant städad bostad vid tillträdet. Om städningen är undermålig är det praxis att säljaren åtgärdar problemet. Det behöver dock inte betyda att en städfirma anlitas för att göra jobbet.

Är det svårt att flyttstäda själv?

Om du inte är van att städa och rengöra din bostad extremt noggrant rekommenderas det ofta att du anlitar en städfirma. Är städningen bristfällig brukar det ändå sluta med att du som säljare måste betala för flyttstädning.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners

Visa fler