0770 22 01 80

Checklista inför tillträde – detta behöver du ordna med

Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.

Räntan i exemplet är en 3 månaders rörlig ränta och sätts individuellt. För ett bolån på 1 580 000 kr med 40 års löptid, nominell ränta på 6,7%, engångsavgift 2 000 kr och månatlig avgift på 60 kr skulle den effektiva räntan beräknas till 6,82%. Månadskostnaden storlek skulle bli 9 164 kr och inkludera både ränta och amortering. Totalt belopp att betala blir 4 398 943 kr under 40 år (9 164kr x 480 månadsbetalningar). Din individuella situation kan påverka den effektiva räntan.

12 tips att tänka på innan tillträde
Detta händer under tillträdesdagen
Detta behöver du ha inför tillträdet

Det finns en dag i bostadsprocessen som många av oss ser fram emot lite extra – tillträdet! Och som med allt annat, finns det en del att tänka på även inför tillträdesdagen. Här kan du läsa dig till allt du behöver veta inför tillträdet och vad du behöver fixa med. Vi har såklart även en checklista till dig som du kan utgå från.

Vad är ett tillträde?

Tillträdet refererar till den dag då bostadsaffären slutförs och du som köpare får nycklarna till ditt nya hus. Det är alltså dagen då du blir officiell ägare till huset och kan flytta in. Tillträdet sker i regel på mäklarens kontor, där köparens bank genomför slutbetalningen av köpeskillingen – alltså bostadens pris.

Läs mer om själva tillträdet och hur det går till här.

När får man tillträde?

Köparen och säljaren får själva komma överens om tillträdesdag, vilket gör att tiden mellan kontraktsskrivning och tillträde varierar beroende på varje enskild situation. Vid inflytt till bostadsrätt brukar tillträdesdagen ske cirka 1-3 månader efter kontraktsskrivning, medan tillträde till hus eller villa brukar ske cirka 3-5 månader efter kontraktsskrivning.

Vad ska man tänka på inför tillträde till hus?

Inför tillträdet finns det några saker att tänka på för att underlätta övergången. Här är några användbara tips:

1. Banken

Ska du ta bolån för att finansiera ditt bostadsköp bör du kontakta din bank i god tid för att säkerställa att allt är klart inför tillträdesdagen. Kontakta gärna oss om du vill ha hjälp med ditt bolån.

2. Kontaktuppgifter

Ge mäklaren kontaktuppgifter till din bank. Det är nämligen mäklaren som kontaktar banken och informerar om tillträdesdagen.

3. Plats och tid

Ha koll på var och när tillträdet ska ske. Mäklaren skickar ut mötesinbjudan i god tid innan tillträdesdagen. I regel sker mötet på mäklarens kontor, men i enstaka fall kan mötet ske på köparens bank.

4. Flyttanmälan

Gör en flyttanmälan till Skatteverket. Detta gör du enkelt via Skatteverkets e-tjänst.

5. Adressändring

Se till att alla nödvändiga adressändringar har gjorts innan tillträdesdagen och att eventuella prenumerationer knutna till din gamla bostad är uppsagda eller flyttade. Du kan även anmäla din adressändring till Svensk Adressändring om du vill eftersända din post till din nya adress. Detta garanterar att all post hamnar rätt.

Läs också: Gå på grannens visning – det här gäller

6. Elavtal och bredbandsavtal

Se till att el- och bredbandsavtal är på plats och aktiverade inför tillträdet. Om du redan har pågående avtal bör du i god tid se till att dessa flyttas till ditt nya hem lagom till inflytt. Detta gör du på leverantörernas egna hemsidor. Det kan vara så att det tar dit för dom att både koppla av och på dina tjänster, så lös detta så snart du kan.

7. Försäkringar

Försäkringar är viktiga för att skydda ditt nya hem och allt du har investerat i det. Ska du flytta till hus eller villa bör du kontrollera om du behöver en specifik villa- eller husförsäkring, då dessa ofta skiljer sig från försäkringar för lägenheter och bostadsrätter. Se till att försäkringen startar samma dag som du får nycklarna. Det vore ju typiskt om något gick sönder innan försäkringen är på plats.

Viktigt är också att du har ditt nuvarande boende försäkrat tills att du har flyttat ut. Kolla med ditt försäkringsbolag hur du bäst lägger upp det.

8. Sophantering

Flyttar du till hus eller villa bör du kontrollera hur och när sophanteringen sker. Du tecknar abonnemang för sophämtning genom att kontakta kommunen.

9. Flyttbudget

Utgifterna har ibland en tendens att springa iväg vid flytt. Därför är det klokt att göra en flyttbudget där du går igenom alla eventuella kostnader inför tillträdet och flytten.

10. Flytthjälp

I god tid inför tillträdet bör du ha flytthjälpen klar för att inte riskera att stå ensam på flyttdagen i ett hav av flyttlådor. Antingen lockar du vänner och familj med lite gott flyttkäk, eller så kontaktar du en flyttfirma. Vill du göra så lite som möjligt, finns det flera flyttfirmor som även hjälper till med själva packandet. Glöm bara inte bort att teckna försäkring om du anlitar en flyttfirma – då slipper du tråkigheter vid eventuella olyckor.

Kommer du ha en lucka mellan nuvarande bostad och den nya finns det flyttfirmor som håller dina saker åt dig under tiden. Det kan göra det väldigt smidigt istället för att flytta samma saker flera gånger.

11. Flyttstädning

Se till att ditt gamla hem är ordentligt städat innan du lämnar det. En av de vanligaste tvisterna mellan köpare och säljare handlar nämligen om något så enkelt som flyttstädning.

12. Övriga avtal och abonnemang

Se över alla olika avtal och abonnemang, exempelvis kabel-tv, telefoni, larm, parkeringsplats och förråd.

Flyttstädning inför tillträde

Inför tillträdet ska bostaden du flyttar ifrån vara tömd och städad. Flyttstädningen kan utföras antingen av dig eller av en städfirma. Väljer du att städa själv finns det flera färdiga listor att följa på nätet. Oavsett om du utfört städningen själv eller ej bör du efter städning gå igenom bostaden för att se att allt har gjorts ordentligt.

Genomgång av bostaden inför tillträde

För att undvika tvister mellan köpare och säljare är ett alternativ att ni tillsammans går igenom bostaden någon dag innan tillträdet. Då kan ni gå igenom städning, eventuella skador samt diskutera saker som uppvärmningssystem och annat viktigt rörande bostaden. Säljaren kan då åtgärda eventuella synpunkter redan innan tillträdet.

Vad gör man på tillträdesdagen?

Möte

Mäklaren har i god tid innan tillträdesdagen skickat ut en mötesinbjudan. Mötet sker vanligtvis på mäklarens kontor, där mäklaren, köparen och säljaren deltar. I regel räcker det med att köparen tar med sig sin legitimation till mötet. Säljaren ska ha med sig legitimation, nycklar och eventuella dokument rörande bostaden.

Likvidavräkning

Ni går igenom och skriver likvidavräkning – alltså hur mycket pengar som ska betalas ut och till vem. Mäklaren skickar likvidavräkningen till köparens bank, som i sin tur kontaktar säljarens bank för att få uppgifter kring vilka lån som ska lösas. Eventuella kostnader som fastighetsskatt och månadsavgifter ska också regleras i likvidavräkningen.

Banköverföring

Köparens bank för nu över och löser säljarens lån. De pengar som blir över förs över till säljarens konto enligt likvidavräkningen.

Kvitton

Nu skickar banken kvitton till mäklaren som både köpare och säljare får ta del av. Kvittona redogör för vilka överföringar som har gjorts. Köparen kan även se om banken gjort något utlägg för avgifter som säljaren betalat tidigare, exempelvis fastighetsavgift och månadsavgift.

Köpebrev

Vid försäljning av villa och hus upprättas ett köpebrev på tillträdesdagen i samband med att köpeskillingen betalas. Köpebrevet fungerar som ett kvitto på att köpeskillingen är betald. Dessutom tillåter köpebrevet köparen att registrera sig som ny ägare och få lagfart till fastigheten. Köpebrevet innehåller underskrifter, överlåtelseförklaring, köpobjekt och köpeskilling. För bostadsrätt tecknas ett överlåtelseavtal.

Dokument och nycklar

Nu kan köpare och säljare stämma in i ett unisont jubel – det enda som återstår är nämligen överlämnandet av nycklar samt relevanta dokument rörande bostaden. Från och med nu har köparen formell äganderätt till fastigheten och säljaren kan avsäga sig allt ansvar.

Vilka handlingar vill banken ha inför tillträdet?

Om du har lånat pengar till ditt bostadsköp, behöver du kontakta banken i god tid innan tillträdesdagen. Detta då banken ska ha möjlighet att fixa alla viktiga handlingar inför tillträdet.

På tillträdesdagen vill banken ta del av den signerade likvidavräkningen samt eventuellt köpebrev. Dessa handlingar skickar mäklaren in under tillträdet. Du behöver alltså inte själv skicka in några handlingar till banken inför eller under tillträdet.

Vill du veta mer om tillträde till hus eller vill du ansöka om bolån inför bostadsköpet? Kontakta oss!

Vanliga frågor och svar – Checklista tillträde

När får man tillträde till hus?
Tillträdesdagen sker i överenskommelse mellan köpare och säljare och kan därför variera. I regel brukar tillträde till hus ske mellan 3-5 månader efter kontraktskrivning.
Vad innebär köpebrev vid tillträde till hus?
Ett köpebrev upprättas på tillträdesdagen i samband med betalning av köpeskilling. Köpebrevet fungerar som ett kvitto på att köpeskillingen är betald och tillåter köparen att registrera sig som ny ägare och ansöka om lagfart till fastigheten.
Kan man flytta fram tillträdesdag?
Om både köpare och säljare är överens om att ändra tillträdesdag, är det möjligt. Ändringen bör skrivas ner i ett tilläggsavtal av mäklaren, detta för att undvika eventuella tvister.

Mer om bolån och bostadsköp

Boendekostnad – här är allt som räknas in

Boendekostnad är alla de kostnader som uppstår i samband med att du hyr eller äger en bostad. Till exempel hyra, ränta och avgifter. Läs mer...

Gå på grannens visning – vad gäller?

Det är lätt att bli nyfiken och vilja gå på visning hos grannen. Det är ett vanligt fenomen, men vad gäller egentligen? Här går vi igenom hu...

Sälja hus och bostadsrätt privat – köpekontrakt

Funderar du på att sälja din bostad privat? Det kan ibland vara billigare. Läs vad som gäller när du säljer hus privat – och hur gör med köp...

Checklista inför tillträde

Inför tillträdet till nya huset eller lägenheten finns det mycket att tänka på. Här är en checklista på 12 saker du ska hinna med innan till...
Par i bil på väg till visning av lägenhet

Gå på visning – en checklista

Att gå på visning är spännande – men vad ska man tänka på och leta efter? Allt det och mycket anant har vi samlat ihop här. Samt en checklis...

Lån till jordbruksfastighet

Är du intresserad av ett lån för jordbruksfastigheter? Här är allt du behöver veta om denna typ lån, inklusive vad som räknas som en jordbru...

Tillträde för hus

Vad betyder tillträde och vad ska man tänka på som säljare och köpare? Allt det och mycket annat går vi igenom här - allt för att du ska var...

Bygga utekök – en guide

Vill du bygga ett utekök? Här är vår steg för steg-guide – inklusive viktiga tips för hur du kan bygga utekök billigare eller med lastpallar...

Byta fönster – kostnader och vad du bör tänka på

Fönsterbyte kan kosta olika beroende på vilken typ av fönster du vill byta till och hur mycket du kan göra själv. Läs mer om kostnaderna här...

Måla om huset – så mycket kostar det

Är det dags att måla om huset? Här går vi igenom kostnader och andra viktiga saker att tänka på inför en ommålning av husfasaden.
mamma och dotter försöjer elen i hemmet med solceller

5 Tips för en bättre vardagsekonomi

Har du också märkt att matpriserna stiger och elen blivit dyrare? Här är 5 knep på hur du kan spara pengar i vardagen och få en bättre ekono...

Undersökning visar – här är man bäst på att se över sin ekonomi

Sambla har genomfört en sammanställning över var i landet man är bäst på att samla sina lån och krediter – se resultatet här!

Bergvärme – så mycket kostar installation och drift

Funderar du på att installera bergvärme? Här kan du läsa om kostnad för både installation och drift – och räkna på hur mycket du kan spara.

Vad kostar dränering? Allt du behöver veta

Dränering kan vara en tråkig utgift – men det är ofta en bra investering för ditt hus. Här kan du läsa hur du kan räkna på kostnad för dräne...

Bästa länderna att arbeta i 2023

Drömmer du också om att flytta till ett annat land? Vi på Sambla har sammanställt vilka länder i världen som är bäst att flytta till för att...

Rutavdrag – så fungerar det

Rutavdrag är en skattereduktion du kan få för hushållstjänster som städning, tvätt och trädgårdsarbeten. Läs allt om rutavdraget här.

The best countries to work in the world in 2023

We’ve all thought about moving somewhere new. Here is Samblas study on the best countries to work in the world in 2023.

Renovera kök – hur mycket kostar det?

Går du i tankar på att renovera köket, och vill räkna på vad det kostar? Här kan du läsa allt om kostnader som tillkommer vid en köksrenover...

Det här lånade svenskarna till 2022

Vi på Sambla har sammanställt de vanligaste anledningarna till att folk sökte lån genom oss under 2022 – se resultatet här!

Rotavdrag – så fungerar det

Vad är rotavdrag? Hur fungerar det? Här kan du lära dig allt om rotavdraget och hur du räknar ut det med rätt procent och summor för 2023.

Prisskillnader mellan matvarukedjorna – här finns billigaste julmaten

Vart finns den billigaste julmaten? Vi har undersökt priserna hos fem matvarukedjor runt om i Sverige för att hitta det billigaste julbordet...

Det söker svenskarna efter på rean

Resväskor, Airpods eller Moccamasters. Listan görs lång när vi har tittat på vad svenskarna söker efter allra mest under rean.
Kvinna sitter med sin dator på sitt hemmakontor

8 tips på hur du skapar ett effektivt och bra hemmakontor

Om du jobbar hemifrån på heltid är det viktigt att skapa en bra arbetsplats och hålla sina rutiner. Här är våra 8 bästa tips för hemmakontor...
Hund med hörlurar

14 ekonomipoddar du inte vill missa

Det finns många ekonomipoddar med tips och nyheter om sparande eller aktiemarkanden – här tipsar vi om våra 14 favoriter bland ekonomipoddar...

När är elen billigast?

Priset på el varierar kraftigt varje dag och många vill optimera sin förbrukning – men när är elen billigast? Och när är den dyrast? Läs här...

Bostadspriser

Dags att köpa bostad? Läs om vad som påverkar bostadspriserna, hur prisutvecklingen sett ut 2023 och hur prognosen framåt är.

Negativt elpris

Negativt elpris innebär att elen blir så billig att producenterna betalar dig för att använda el. Men varför händer det – och när? Läs allt ...
bil finansierad med billån

Bilfinansiering

Bilfinansiering med en månadskostnad som du klarar av. Vi hjälper dig att finansiera ditt bilköp och guidar dig till bra villkor.
Familj som nyss hämtat upp sin begagnade bil

Köpa begagnad bil tips

Ska du köpa en begagnad bil finns det stora möjligheter att göra en bra affär – om du vet vad du ska tänka på. Här är expertens viktigaste r...
nyrenoverat badrum

Pris för att renovera badrummet – vad kostar det?

Att renovera badrummet är ofta en bra investering – men hur mycket kostar det? Här är de bästa tipsen för att få ett bra och billigt badrum.
Mamma och barn leker med en lampa

Spara el

Hur kan man spara på el och således hålla nera elkostnaderna? Vi ger dig här våra 25 bästa tips för att spara på el 2023.
Familj som fikar

Anställningsformer och dess påverkan på din kreditvärdighet

En vanlig missuppfattning är att du måste ha en fast anställning för att få ett lån. Det stämmer inte! Men din anställningsform påverkar – l...
Man som renoverar med hjälp av sin sparade buffert

Därför är det viktigt att ha en buffert

I tider av ekonomisk osäkerhet är det viktigt att ha en buffert. En buffert gör dig bättre förberedd och trygg – läs våra bästa tips här.
Kvinna läser ekonomiböcker på mobilen

Ekonomiböcker du måste läsa

Vill du lära dig mer om privatekonomi? Här är våra bästa tips på ekonomiböcker – som är väldigt användbara för din vardag.
Man som ringer och försöker förbättra sin kreditvärdighet

Tips på hur du förbättrar din kreditvärdighet

Kreditvärdighet är ett mått på din förmåga att betala tillbaka pengar vid ett lån. Bättre kreditvärdighet ger lägre ränta – så här tar du di...

Våra partners

img
img
img
img
img