0770 22 01 80

Checklista för flytt – här är allt du bör tänka på inför flytten

Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.

Räntan i exemplet är en 3 månaders rörlig ränta och sätts individuellt. För ett bolån på 1 580 000 kr med 40 års löptid, nominell ränta på 6,7%, engångsavgift 2 000 kr och månatlig avgift på 60 kr skulle den effektiva räntan beräknas till 6,82%. Månadskostnaden storlek skulle bli 9 164 kr och inkludera både ränta och amortering. Totalt belopp att betala blir 4 398 943 kr under 40 år (9 164kr x 480 månadsbetalningar). Din individuella situation kan påverka den effektiva räntan.

Checklista inför flytten
Flytta bolån och få lägre ränta
Så slipper du flyttstressen
Checklista inför flytten
Flytta bolån och få lägre ränta
Så slipper du flyttstressen

Termen “jag gör det imorgon istället” har en tendens att få riktigt stressiga konsekvenser, inte minst när det är flyttdags. Att planera inför flytten och påbörja flyttstöket i god tid kan bespara dig både tid och stress. Här har vi samlat en underlättande checklista att kolla igenom inför flytten.

 

Punktlista – de viktigaste sakerna inför flytten

 • Boka flyttfirma eller kontakta vänner och familj
 • Börja packa och sortera i god tid
 • Gör flyttanmälan hos Skatteverket
 • Gör adressändring och eftersändning av post
 • Se till att el- och bredbandsavtal är flyttade eller uppsagda
 • Flytta eventuellt bolån
 • Flytta försäkringar
 • Flyttstäda själv eller ta hjälp av städfirma

Fixa flytthjälp

Kontraktet är påskrivet och handpenningen betald – nu är det hög tid att börja planera inför flytten. Något av det första du bör göra är att bestämma vem eller vilka som ska hjälpa dig på flyttdagen. Här har du två vägar att välja mellan:

Boka flyttfirma

Många väljer att anlita en flyttfirma – helt enkelt för att det är en praktisk lösning som kan spara dig mycket tid. Se till att boka en flyttfirma i god tid och tänk på att be om en offert för att undvika dyra överraskningar.

Viktigt är också att du tecknar en försäkring om du bokar en flyttfirma. På så sätt kan du undvika extra kostnader om olyckan är framme.

Tips: vill du göra så lite som möjligt erbjuder många flyttfirmor även packningstjänster.

Flytta själv

Vill du hellre kavla upp ärmarna och ta flytten i egna händer? Då är det dags att börja locka vänner och familj med lite gott flyttkäk. Kom ihåg att i god tid säkerställa att du har tillgång till lämplig transportbil, släp, bra musik och blodsockerhöjande mellanmål för när orken börjar tryta.

Packning och sortering

Planera packning

Du har hört det förr och du kommer få höra det igen: börja packa i tid. Din flyttstress lär reduceras något enormt om du faktiskt börjar planera din packning och köper flyttlådor i god tid inför flytten. Skriv en lista på i vilken ordning du ska packa, i vilket rum du ska börja samt vilket datum respektive rum ska vara klart.

Sortera packningen

Sortera ut allt du vill återvinna, sälja eller slänga så fort som möjligt. Efter det är det fritt fram att börja packa ner dina saker i lämpliga kartonger och tydligt märka dem med innehåll och till vilket rum de tillhör. Glöm inte bort att slå in ömtåliga saker ordentligt och märka upp dessa lådor lite extra tydligt.

Flyttanmälan

Se till att göra flyttanmälan till Skatteverket i god tid – gärna direkt när du skrivit på kontraktet för din nya bostad. Detta är helt kostnadsfritt och kan göras flera månader i förväg – du kan nämligen själv välja exakt vilket datum din flyttanmälan ska börja gälla. Du kan läsa mer om flyttanmälan på Skatteverkets hemsida.

Adressändring

För att säkerställa att din post hamnar rätt efter flytten bör du adressändra och eftersända din post. På adressändring.se kan du ändra din adress kostnadsfritt.

Vill du eftersända posten får du dock räkna med att betala en liten summa. Vill du slippa den kostnaden är ett tips att du själv kontaktar alla företag du brukar få post av och meddelar dem din nya adress. Det tar såklart lite extra tid – men sparar dig en slant att använda till roligare saker.

Läs också: Köpa hus med radon

Avtal och abonnemang

Inför flytten behöver du se över vilka abonnemang och avtal du har knutna till din nuvarande adress. Det kan handla om allt ifrån prenumerationer på tidningar till bredbandsavtal och försäkringar.

Bredband

Om du vill slippa bo i ett internetlöst hem behöver du ordna med ditt bredbandsavtal. I vissa fall kan du ta med ditt befintliga bredband till din nya adress, vilket du enkelt kan kontrollera på leverantörens webbplats. Hör i så fall av dig till din internetleverantör och boka in datum för flytt.

Behöver du beställa ett nytt bredband av en ny leverantör bör du göra det senast någon vecka innan flytten. Det kan nämligen ta några dagar för routern att skickas och för bredbandstjänsten att kopplas in och aktiveras.

Försäkringar

Att flytta din hemförsäkring är inte svårare än att du hör av dig till ditt försäkringsbolag och meddelar dem din nya adress. Håll dock koll på om du behöver ändra något i din försäkring. Ska du flytta till hus eller villa finns det exempelvis specifika husförsäkringar som kan vara bra att ha. Hör med ditt försäkringsbolag.

Elavtal

Har du ett existerande elavtal bör du kontakta din elleverantör och kolla om du kan flytta ditt elavtal till din nya adress. Har du inte ett existerande avtal bör du teckna ett i god tid inför flytten, då det kan ta några dagar innan elen aktiveras.

Glöm inte bort att du behöver två separata avtal för att få el – ett elnätsavtal för att få tillgång till nätet och ett elavtal som levererar elen.

Läs också: Spara el – 25 tips

Sophämtning

Ska du flytta till hus eller villa behöver du ta reda på hur och när sophanteringen sker. Dessutom behöver du eventuellt teckna abonnemang för sophämtning, om du inte kan ta över den tidigare husägarens avtal. Teckna abonnemang för sophantering gör du genom att kontakta kommunen.

Bolån

Flyttar du från en hyresrätt till en bostadsrätt bör du ha haft en dialog kring bolån med din bank långt innan det är dags att flytta. Om du däremot har bolån bundna till din nuvarande bostad, kan du antingen göra ett säkerhetsbyte eller byta bank för möjlighet till bättre ränta.

Säkerhetsbyte av bolån

Om du har ett bolån med bunden ränta på din nuvarande bostad, finns möjligheten att göra ett säkerhetsbyte. Detta innebär att du flyttar ditt bolån från din nuvarande bostad till din nya bostad, och behåller samma ränta som du haft tidigare.

Prata med din nuvarande långivare för att se om det är möjligt för dig att flytta ditt bolån.

Byta bank för lägre ränta

Vill du i samband med flytten försöka få ner din nuvarande ränta kan du se över möjligheten för ett bankbyte. Själva bytet är enkelt, då din nya bank hjälper dig att flytta hela bolånet. När du byter bank behöver du betala ränteskillnadsersättning samt teckna nya bolåneskydd.

Att byta bank kan vara en fördel då din månadskostnad för lånen kan komma att bli lägre som ett resultat av en lägre ränta.

Vi kan hjälpa dig flytta bolånet

Vill du ha hjälp att flytta ditt bolån kan du höra av dig till oss. Vi jämför bud från våra partners för att hitta bolånet som passar dig bäst.

Flyttstädning

Ja, flyttstädning må vara dötrist och långtråkigt och alldeles alldeles… stressfritt, om du faktiskt ser till att planera för det i god tid. Ska du flyttstäda själv kan du se vår checklista för det här. Väljer du att anlita en städfirma bör du kontrollera städningen efteråt för att undvika eventuella missar.

Gå igenom flyttstädningen med köpare/säljare

En av de vanligaste tvisterna mellan köpare och säljare handlar om något så enkelt som flyttstädning. Vill man vara säker på att städningen inte ska leda till tjafs, är ett tips att säljare och köpare tillsammans går igenom flyttstädningen några dagar innan flytten.

När ska jag börja planera inför flytt?

Ju tidigare desto bättre. Börja planera för flytten så fort du fått reda på flyttdatum – det kommer att bespara dig en hel del stress.

Tips inför flyttdagen

Själva flyttdagen brukar vara lika delar roligt som svettigt och tungt. För att slippa onödig stress bör du:

 • Se till att ha planerat flyttdagen noga
 • Ha maten planerad och förberedd
 • Veta vilka lådor och möbler som ska flyttas först
 • Tankat bilen

Vanliga frågor och svar – Checklista för flytt

När ska man börja packa inför flytt?
Det är självklart upp till var och en. Smart är dock att börja planera för packningen så fort du fått reda på flyttdatum. Att sortera, slänga och sälja prylar du inte längre använder bör du börja med så tidigt som möjligt.
Vad händer med bolån vid flytt?
Om du har bolån bundna till din nuvarande adress kan du välja att göra ett säkerhetsbyte, alltså att du flyttar ditt bolån från din nuvarande bostad till din nya. Då behåller du samma ränta som tidigare. Ett alternativ är att i samband med flytten byta bank för att få möjlighet till lägre ränta.
Vilka ska man meddela inför flytt?
Utöver att göra en flyttanmälan till Skatteverket, kan du behöva kontakta din elnätsleverantör, bredbandsleverantör, ditt försäkringsbolag och din bank. Vill du även eftersända din post behöver du höra av dig till exempelvis adressändring.se.

Mer om bolån och bostadsköp

Alternative Banknotes Of The World

Ever considered what countries’ banknotes would look like if the person depicted on them was chosen by their popularity? Se all the pictures...
Hund med hörlurar

14 ekonomipoddar du inte vill missa

Det finns många ekonomipoddar med tips och nyheter om sparande eller aktiemarkanden – här tipsar vi om våra 14 favoriter bland ekonomipoddar...

Bästa banken för bolån

Att hitta bästa banken för bolån handlar mer om bara den lägsta räntan. Se vilka som är de populäraste bolånebankerna här – och jämför bolån...

Vad kostar det att byta tak?

Dags för ett takbyte? Vilka plattor du använder kommer att påverka priset – här ser du alla olika kostnader för att byta tak på huset.

Hur ska jag tänka pengasmart på semestern?

Semestern närmar sig med stormsteg för de flesta. För att inte spendera för mycket, få smarta tips från vår vardagsekonom.

Vad händer med min ränta?

De flesta har märkt att ens räntekostnader ökat tre till fyra gånger eller mer på ett år. Hur ska man tänka framåt kring sina räntor och rän...

Kan man slå ihop två lån?

Att slå ihop två – eller fler – lån kan hjälpa dig att sänka din ränta och få dig att spara pengar. Läs här om hur det går till att slå ihop...

Vad kostar det att anlita flyttfirma? Priser och tips

Kostnaden för en flyttfirma beror på många olika faktorer. Här går vi igenom priser för flyttfirma och vad du ska tänka på inför anlitandet.

Vad krävs för att få ett bolån? Här är alla krav för att få bolån

Dags för dig att ta ditt första bolån? Det finns ofta en rad krav som du måste uppfylla för att bli beviljad ett bolån. Läs om allt här!
Man som ringer och försöker förbättra sin kreditvärdighet

Renovera lägenhet – kostnader och tips

Dags för att helrenovera lägenheten? Här är pris och kostnader ihop med viktiga tips inför att du ska renovera din lägenhet.

Förbättra ditt låneläge när räntorna stiger

Många svenskar har aldrig upplevt så höga räntor som vi har nu. Upplever du att räntekostnaderna tar en allt större del av dina inkomster? S...

Odla på balkong – här är 7 saker du enkelt kan odla hemma

Att odla kryddor och grönsaker hemma är både roligt och ekonomiskt. Här listar vi 7 saker som du enkelt kan odla på din balkong!

Att köpa bostadsrätt – steg för steg-guide

Funderar du på att köpa bostadsrätt? Kul! Här är vår guide med viktiga tips med allt från bolån till budgivning och kontraktskrivning.

Kostnad för att bygga ut huset

Ska du bygga ut huset? Så här mycket får du räkna med att det kostar – och detta bör du tänka på inför tillbyggnad av huset.

Tankat bensin i dieselbil? Så ska du göra vid feltankning

Att råka tanka bensin i en dieselbil är lätt hänt. Det kan dock innebära stora skador på bilen – läs här vad du ska göra vid feltankning.

Radon i hus – tänk på detta innan du köper hus med radon

Vill du köpa ett hus med radon? Det kan innebära en del kostnader. Här är allt du behöver veta om radonhus och radonsanering.
Man som renoverar med hjälp av sin sparade buffert

Köpa tomt och bygga hus – så går det till

Ska du köpa tomt för att bygga hus? Här våra bästa tips för tomtköp och husbygge – allt från att hitta en bra tomt till hur du gör med bolån...

Checklista flytt – här är allt du bör tänka på inför flytten

Boka flyttfirma, adressändra, packa och flytta bolån. Det finns mycket att tänka på inför en flytt – här är vår checklista med allt du inte ...

5 procent i kontantinsats – förslag om startlån för bostäder

Går det att köpa en bostad med endast 5 procent i kontantinsats? Så här ser upplägget för startlån för bostäder ut – och då kan det bli verk...

Stor guide – här är Sveriges bästa loppisar 2023

Sambla har genomfört en sammanställning över var i landet man är bäst på att samla sina lån och krediter – se resultatet här!

Förstagångsköpare? Detta är viktigt att veta om bolånet

Hur gör man med bolån som förstagångsköpare av bostad? Finns det ett särskilt startlån för förstagångsköpare? Läs allt du behöver veta här!

Mest prisvärda hundraserna att äga

Vill du köpa hund? Innan kan det vara värt att veta vad en hund kommer att kosta dig under dess livstid. Här är de dyraste och mest prisvärd...

Värdera din bostad online och med app

Vill du veta hur mycket din bostad är värd? Att värdera sin bostad går att göra online – här berättar vi hur det går till.
Man som renoverar med hjälp av sin sparade buffert

Bygga altan – kostnad och tips

Att bygga altan eller trädäck är ett härligt sätt att göra livet i trädgården härligare. Men vad kostar det? Vilket material ska man ha? Läs...

Flyttstädning – priser och checklista

Hur mycket kostar en fltytstädning? Vad ingår? Se allt här. Vill du flyttstäda själv har vi också en checklista med allt som ska ingå!

Matbutikerna prissänker varor – hela listan från priskriget 2023

ICA, Coop, Lidl och Willys alla sagt att de sänker priserna på många matvaror sedan priserna tidigare ökat kraftigt. Här är varorna som bliv...

Så klarar du av lågkonjunkturen

Vill du vara bättre rustad inför tuffare tider? Lågkonjunkturen är här och tuffare ekonomiska tider väntas. Här är bästa tipsen för att klar...

Inflation: Vad betyder det för mig?

Den senaste tiden pratar alla ekonomi och ett ord som vi hör särskilt ofta är inflation. Vad betyder det egentligen och vad betyder det för ...

Spara till kontantinsats

Att lyckas spara ihop till en kontantinsats är det första steget inför ditt bostadsköp. Du behöver ha sparat 15 % av bostadens värde – så hä...

The Most Expensive Dog Breeds of All Time

Do you want to get a dog, but you're not sure you can afford it? Here is the complete list of the 20 most expensive – and most afforable – d...

Köpekontrakt för bostadsrätt

Ska du köpa eller sälja en bostadsrätt? Det finns mycket att tänka på vad gäller köpekontrakt och överlåtelseavtal – här går vi igenom allt ...

Boendekostnad – här är allt som räknas in

Boendekostnad är alla de kostnader som uppstår i samband med att du hyr eller äger en bostad. Till exempel hyra, ränta och avgifter. Läs mer...

Gå på grannens visning – vad gäller?

Det är lätt att bli nyfiken och vilja gå på visning hos grannen. Det är ett vanligt fenomen, men vad gäller egentligen? Här går vi igenom hu...

Sälja hus och bostadsrätt privat – köpekontrakt

Funderar du på att sälja din bostad privat? Det kan ibland vara billigare. Läs vad som gäller när du säljer hus privat – och hur gör med köp...

Checklista inför tillträde

Inför tillträdet till nya huset eller lägenheten finns det mycket att tänka på. Här är en checklista på 12 saker du ska hinna med innan till...
Par i bil på väg till visning av lägenhet

Gå på visning – en checklista

Att gå på visning är spännande – men vad ska man tänka på och leta efter? Allt det och mycket anant har vi samlat ihop här. Samt en checklis...

Lån till jordbruksfastighet

Är du intresserad av ett lån för jordbruksfastigheter? Här är allt du behöver veta om denna typ lån, inklusive vad som räknas som en jordbru...

Tillträde för hus

Vad betyder tillträde och vad ska man tänka på som säljare och köpare? Allt det och mycket annat går vi igenom här - allt för att du ska var...

Bygga utekök – en guide

Vill du bygga ett utekök? Här är vår steg för steg-guide – inklusive viktiga tips för hur du kan bygga utekök billigare eller med lastpallar...

Byta fönster – kostnader och vad du bör tänka på

Fönsterbyte kan kosta olika beroende på vilken typ av fönster du vill byta till och hur mycket du kan göra själv. Läs mer om kostnaderna här...

Måla om huset – så mycket kostar det

Är det dags att måla om huset? Här går vi igenom kostnader och andra viktiga saker att tänka på inför en ommålning av husfasaden.
mamma och dotter försöjer elen i hemmet med solceller

5 Tips för en bättre vardagsekonomi

Har du också märkt att matpriserna stiger och elen blivit dyrare? Här är 5 knep på hur du kan spara pengar i vardagen och få en bättre ekono...

Undersökning visar – här är man bäst på att se över sin ekonomi

Sambla har genomfört en sammanställning över var i landet man är bäst på att samla sina lån och krediter – se resultatet här!

Bergvärme – så mycket kostar installation och drift

Funderar du på att installera bergvärme? Här kan du läsa om kostnad för både installation och drift – och räkna på hur mycket du kan spara.

Vad kostar dränering? Allt du behöver veta

Dränering kan vara en tråkig utgift – men det är ofta en bra investering för ditt hus. Här kan du läsa hur du kan räkna på kostnad för dräne...

Bästa länderna att arbeta i 2023

Drömmer du också om att flytta till ett annat land? Vi på Sambla har sammanställt vilka länder i världen som är bäst att flytta till för att...

Rutavdrag – så fungerar det

Rutavdrag är en skattereduktion du kan få för hushållstjänster som städning, tvätt och trädgårdsarbeten. Läs allt om rutavdraget här.

The best countries to work in the world in 2023

We’ve all thought about moving somewhere new. Here is Samblas study on the best countries to work in the world in 2023.

Renovera kök – hur mycket kostar det?

Går du i tankar på att renovera köket, och vill räkna på vad det kostar? Här kan du läsa allt om kostnader som tillkommer vid en köksrenover...

Det här lånade svenskarna till 2022

Vi på Sambla har sammanställt de vanligaste anledningarna till att folk sökte lån genom oss under 2022 – se resultatet här!

Rotavdrag – så fungerar det

Vad är rotavdrag? Hur fungerar det? Här kan du lära dig allt om rotavdraget och hur du räknar ut det med rätt procent och summor för 2023.

Prisskillnader mellan matvarukedjorna – här finns billigaste julmaten

Vart finns den billigaste julmaten? Vi har undersökt priserna hos fem matvarukedjor runt om i Sverige för att hitta det billigaste julbordet...

Det söker svenskarna efter på rean

Resväskor, Airpods eller Moccamasters. Listan görs lång när vi har tittat på vad svenskarna söker efter allra mest under rean.
Kvinna sitter med sin dator på sitt hemmakontor

8 tips på hur du skapar ett effektivt och bra hemmakontor

Om du jobbar hemifrån på heltid är det viktigt att skapa en bra arbetsplats och hålla sina rutiner. Här är våra 8 bästa tips för hemmakontor...

När är elen billigast?

Priset på el varierar kraftigt varje dag och många vill optimera sin förbrukning – men när är elen billigast? Och när är den dyrast? Läs här...

Bostadspriser

Dags att köpa bostad? Läs om vad som påverkar bostadspriserna, hur prisutvecklingen sett ut 2023 och hur prognosen framåt är.

Negativt elpris

Negativt elpris innebär att elen blir så billig att producenterna betalar dig för att använda el. Men varför händer det – och när? Läs allt ...
bil finansierad med billån

Bilfinansiering

Bilfinansiering med en månadskostnad som du klarar av. Vi hjälper dig att finansiera ditt bilköp och guidar dig till bra villkor.
Familj som nyss hämtat upp sin begagnade bil

Köpa begagnad bil tips

Ska du köpa en begagnad bil finns det stora möjligheter att göra en bra affär – om du vet vad du ska tänka på. Här är expertens viktigaste r...
nyrenoverat badrum

Pris för att renovera badrummet – vad kostar det?

Att renovera badrummet är ofta en bra investering – men hur mycket kostar det? Här är de bästa tipsen för att få ett bra och billigt badrum.
Mamma och barn leker med en lampa

Spara el

Hur kan man spara på el och således hålla nera elkostnaderna? Vi ger dig här våra 25 bästa tips för att spara på el 2023.
Familj som fikar

Anställningsformer och dess påverkan på din kreditvärdighet

En vanlig missuppfattning är att du måste ha en fast anställning för att få ett lån. Det stämmer inte! Men din anställningsform påverkar – l...
Man som renoverar med hjälp av sin sparade buffert

Därför är det viktigt att ha en buffert

I tider av ekonomisk osäkerhet är det viktigt att ha en buffert. En buffert gör dig bättre förberedd och trygg – läs våra bästa tips här.
Kvinna läser ekonomiböcker på mobilen

Ekonomiböcker du måste läsa

Vill du lära dig mer om privatekonomi? Här är våra bästa tips på ekonomiböcker – som är väldigt användbara för din vardag.
Man som ringer och försöker förbättra sin kreditvärdighet

Tips på hur du förbättrar din kreditvärdighet

Kreditvärdighet är ett mått på din förmåga att betala tillbaka pengar vid ett lån. Bättre kreditvärdighet ger lägre ränta – så här tar du di...

Våra partners

img
img
img
img
img