Checklista för flytt – här är allt du bör tänka på inför flytten

Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

kr

           
Lånetid

år

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med NaN års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på NaN betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Checklista inför flytten
Flytta bolån och få lägre ränta
Så slipper du flyttstressen
Checklista inför flytten
Flytta bolån och få lägre ränta
Så slipper du flyttstressen

Termen “jag gör det imorgon istället” har en tendens att få riktigt stressiga konsekvenser, inte minst när det är flyttdags. Att planera inför flytten och påbörja flyttstöket i god tid kan bespara dig både tid och stress. Här har vi samlat en underlättande checklista att kolla igenom inför flytten.

 

Punktlista – de viktigaste sakerna inför flytten

  • Boka flyttfirma eller kontakta vänner och familj
  • Börja packa och sortera i god tid
  • Gör flyttanmälan hos Skatteverket
  • Gör adressändring och eftersändning av post
  • Se till att el- och bredbandsavtal är flyttade eller uppsagda
  • Flytta eventuellt bolån
  • Flytta försäkringar
  • Flyttstäda själv eller ta hjälp av städfirma

Fixa flytthjälp

Kontraktet är påskrivet och handpenningen betald – nu är det hög tid att börja planera inför flytten. Något av det första du bör göra är att bestämma vem eller vilka som ska hjälpa dig på flyttdagen. Här har du två vägar att välja mellan:

Boka flyttfirma

Många väljer att anlita en flyttfirma – helt enkelt för att det är en praktisk lösning som kan spara dig mycket tid. Se till att boka en flyttfirma i god tid och tänk på att be om en offert för att undvika dyra överraskningar.

Viktigt är också att du tecknar en försäkring om du bokar en flyttfirma. På så sätt kan du undvika extra kostnader om olyckan är framme.

Tips: vill du göra så lite som möjligt erbjuder många flyttfirmor även packningstjänster.

Flytta själv

Vill du hellre kavla upp ärmarna och ta flytten i egna händer? Då är det dags att börja locka vänner och familj med lite gott flyttkäk. Kom ihåg att i god tid säkerställa att du har tillgång till lämplig transportbil, släp, bra musik och blodsockerhöjande mellanmål för när orken börjar tryta.

Packning och sortering

Planera packning

Du har hört det förr och du kommer få höra det igen: börja packa i tid. Din flyttstress lär reduceras något enormt om du faktiskt börjar planera din packning och köper flyttlådor i god tid inför flytten. Skriv en lista på i vilken ordning du ska packa, i vilket rum du ska börja samt vilket datum respektive rum ska vara klart.

Sortera packningen

Sortera ut allt du vill återvinna, sälja eller slänga så fort som möjligt. Efter det är det fritt fram att börja packa ner dina saker i lämpliga kartonger och tydligt märka dem med innehåll och till vilket rum de tillhör. Glöm inte bort att slå in ömtåliga saker ordentligt och märka upp dessa lådor lite extra tydligt.

Flyttanmälan

Se till att göra flyttanmälan till Skatteverket i god tid – gärna direkt när du skrivit på kontraktet för din nya bostad. Detta är helt kostnadsfritt och kan göras flera månader i förväg – du kan nämligen själv välja exakt vilket datum din flyttanmälan ska börja gälla. Du kan läsa mer om flyttanmälan på Skatteverkets hemsida.

Adressändring

För att säkerställa att din post hamnar rätt efter flytten bör du adressändra och eftersända din post. På adressändring.se kan du ändra din adress kostnadsfritt.

Vill du eftersända posten får du dock räkna med att betala en liten summa. Vill du slippa den kostnaden är ett tips att du själv kontaktar alla företag du brukar få post av och meddelar dem din nya adress. Det tar såklart lite extra tid – men sparar dig en slant att använda till roligare saker.

Läs också: Köpa hus med radon

Avtal och abonnemang

Inför flytten behöver du se över vilka abonnemang och avtal du har knutna till din nuvarande adress. Det kan handla om allt ifrån prenumerationer på tidningar till bredbandsavtal och försäkringar.

Bredband

Om du vill slippa bo i ett internetlöst hem behöver du ordna med ditt bredbandsavtal. I vissa fall kan du ta med ditt befintliga bredband till din nya adress, vilket du enkelt kan kontrollera på leverantörens webbplats. Hör i så fall av dig till din internetleverantör och boka in datum för flytt.

Behöver du beställa ett nytt bredband av en ny leverantör bör du göra det senast någon vecka innan flytten. Det kan nämligen ta några dagar för routern att skickas och för bredbandstjänsten att kopplas in och aktiveras.

Försäkringar

Att flytta din hemförsäkring är inte svårare än att du hör av dig till ditt försäkringsbolag och meddelar dem din nya adress. Håll dock koll på om du behöver ändra något i din försäkring. Ska du flytta till hus eller villa finns det exempelvis specifika husförsäkringar som kan vara bra att ha. Hör med ditt försäkringsbolag.

Elavtal

Har du ett existerande elavtal bör du kontakta din elleverantör och kolla om du kan flytta ditt elavtal till din nya adress. Har du inte ett existerande avtal bör du teckna ett i god tid inför flytten, då det kan ta några dagar innan elen aktiveras.

Glöm inte bort att du behöver två separata avtal för att få el – ett elnätsavtal för att få tillgång till nätet och ett elavtal som levererar elen.

Läs också: Spara el – 25 tips

Sophämtning

Ska du flytta till hus eller villa behöver du ta reda på hur och när sophanteringen sker. Dessutom behöver du eventuellt teckna abonnemang för sophämtning, om du inte kan ta över den tidigare husägarens avtal. Teckna abonnemang för sophantering gör du genom att kontakta kommunen.

Bolån

Flyttar du från en hyresrätt till en bostadsrätt bör du ha haft en dialog kring bolån med din bank långt innan det är dags att flytta. Om du däremot har bolån bundna till din nuvarande bostad, kan du antingen göra ett säkerhetsbyte eller byta bank för möjlighet till bättre ränta.

Säkerhetsbyte av bolån

Om du har ett bolån med bunden ränta på din nuvarande bostad, finns möjligheten att göra ett säkerhetsbyte. Detta innebär att du flyttar ditt bolån från din nuvarande bostad till din nya bostad, och behåller samma ränta som du haft tidigare.

Prata med din nuvarande långivare för att se om det är möjligt för dig att flytta ditt bolån.

Byta bank för lägre ränta

Vill du i samband med flytten försöka få ner din nuvarande ränta kan du se över möjligheten för ett bankbyte. Själva bytet är enkelt, då din nya bank hjälper dig att flytta hela bolånet. När du byter bank behöver du betala ränteskillnadsersättning samt teckna nya bolåneskydd.

Att byta bank kan vara en fördel då din månadskostnad för lånen kan komma att bli lägre som ett resultat av en lägre ränta.

Vi kan hjälpa dig flytta bolånet

Vill du ha hjälp att flytta ditt bolån kan du höra av dig till oss. Vi jämför bud från våra partners för att hitta bolånet som passar dig bäst.

Flyttstädning

Ja, flyttstädning må vara dötrist och långtråkigt och alldeles alldeles… stressfritt, om du faktiskt ser till att planera för det i god tid. Ska du flyttstäda själv kan du se vår checklista för det här. Väljer du att anlita en städfirma bör du kontrollera städningen efteråt för att undvika eventuella missar.

Gå igenom flyttstädningen med köpare/säljare

En av de vanligaste tvisterna mellan köpare och säljare handlar om något så enkelt som flyttstädning. Vill man vara säker på att städningen inte ska leda till tjafs, är ett tips att säljare och köpare tillsammans går igenom flyttstädningen några dagar innan flytten.

När ska jag börja planera inför flytt?

Ju tidigare desto bättre. Börja planera för flytten så fort du fått reda på flyttdatum – det kommer att bespara dig en hel del stress.

Tips inför flyttdagen

Själva flyttdagen brukar vara lika delar roligt som svettigt och tungt. För att slippa onödig stress bör du:

  • Se till att ha planerat flyttdagen noga
  • Ha maten planerad och förberedd
  • Veta vilka lådor och möbler som ska flyttas först
  • Tankat bilen

Vanliga frågor och svar – Checklista för flytt

När ska man börja packa inför flytt?

Det är självklart upp till var och en. Smart är dock att börja planera för packningen så fort du fått reda på flyttdatum. Att sortera, slänga och sälja prylar du inte längre använder bör du börja med så tidigt som möjligt.

Vad händer med bolån vid flytt?

Om du har bolån bundna till din nuvarande adress kan du välja att göra ett säkerhetsbyte, alltså att du flyttar ditt bolån från din nuvarande bostad till din nya. Då behåller du samma ränta som tidigare. Ett alternativ är att i samband med flytten byta bank för att få möjlighet till lägre ränta.

Vilka ska man meddela inför flytt?

Utöver att göra en flyttanmälan till Skatteverket, kan du behöva kontakta din elnätsleverantör, bredbandsleverantör, ditt försäkringsbolag och din bank. Vill du även eftersända din post behöver du höra av dig till exempelvis adressändring.se.

Våra partners